pdf print

Geschiedenis

Niet alle onderstaande zoeksystemen zijn vrij toegankelijk. Deze zijn te herkennen aan het  en alléén in de bibliotheekvestigingen raadpleegbaar. Enkele van deze abonnementen zijn, voor bibliotheekleden, ook thuis raadpleegbaar. Deze zijn te herkennen aan het . Inloggen gaat met uw bibliotheekpas en bibliotheek wachtwoord. Voor Limburgse geschiedenis zie onze speciale Limburgpagina.

 

 

 

   

Historisch Nieuwsblad
Zoeken in het archief van het Historisch Nieuwsblad. In Centre Céramique is het tijdschrift vanaf 1997 te verkrijgen op de 4e etage, rubriek Geschiedenis 900.3 HIST of via het magazijn, op te vragen via de catalogus. 

 

Nederlandse Canon
De canon van Nederland telt 50 vensters: belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die samen laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven. 

   

Digischool - Geschiedenis
Portalsite over het vak geschiedenis met tal van handige links.

 

Beeldbank WOII
Alle afbeeldingen van de Tweede Wereldoorlog van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD zijn bijeengebracht in deze databank.

 

Andere Tijden
Het geschiedenisprogramma van de NTR en de VPRO. In een half uur behandelt het programma onderwerpen uit de recente geschiedenis. Voor deze onderwerpen zoekt Andere Tijden naar een relatie met de actualiteit, naar het opmerkelijke, onbekende verhaal, naar nieuwe feiten en naar nooit eerder in Nederland vertoonde beelden. 

   

Studybuddy
Biedt inzicht in de geschiedenis door middel van gevulde kronieken per land. Natuurlijk de geschiedenis van Nederland (sinds 1815), maar ook de recentere geschiedenis van landen waar wat aan de hand is, zoals Irak, Afghanistan, Pakistan, Iran, Israel en Griekenland.

   

 

   

Bronnen

   

OAIster
Een catalogus die (fulltext) toegang biedt tot 23 miljoen objecten (boeken, foto's, kaarten, geluidsfragmenten etc) uit open-archief collecties, bijgedragen door meer dan 1.100 organisaties wereldwijd. 

 

HinT (Historie in Titels) 
Wetenschappelijke bibliografie over Westeuropese geschiedenis vanaf ca. 1500, geschiedfilosofie, geschiedtheorie en historiografie.

   

Huygens Instituur voor Nederlandse Geschiedenis
Vervult een taak op het terrein van de infrastructuur van de wetenschappelijke bestudering van de geschiedenis van Nederland. Deze website geeft o.a. een overzicht van links, bronnen en onderzoeksprojecten op het gebied van de wetenschappelijke geschiedenis. 
Tip!: Maak gebruik van de bronnen, Data en Tools.

   

Historici.nl
Site voor iedereen met een serieuze interesse in de Nederlandse geschiedenis. Onderzoekers, studenten, docenten, archivarissen, museummedewerkers en historisch geïnteresseerden vinden hier het laatste nieuws, toegang tot een grote collectie online onderzoeksmateriaal en publicaties, en een community voor discussie en samenwerking.

   

Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis
Maakt publicaties over de Nederlandse geschiedenis van prehistorie tot heden toegankelijk. Het is de actuele gids voor het werk van geschiedschrijvers. In deze grote verzameling vindt u beschrijvingen van boeken, tijdschriften, artikelen en online publicaties, afkomstig uit verschillende Nederlandse collecties.

     
   

Archieven

   

Blog Eric Hennekam
Informatief blog over het zoeken in archieven in binnen- en buitenland op het internet. Ook heel geschikt voor stamboomonderzoek.

   

Archives portal Europe
Het Archieven Portaal Europa geeft toegang tot informatie over het archiefmateriaal van verschillende Europese landen, plus informatie over archiefinstellingen verspreid over het hele continent. 

   

Nationaal Archief
Website van het Nationaal archief met o.a. archieven van de centrale overheid.

   

Rijksarchief België
Website van het Algemeen Rijkarchief en Rijksarchief in de Provinciën.

   

Ga het na
Presenteert de rijke collectie van het Nationaal Archief. Meer dan 110 km aan documenten, 14 miljoen foto’s en bijna 300.000 historische kaarten. Van cruciale overheidsdocumentatie tot persoonlijke correspondentie van invloedrijke personen en gewone Nederlanders. 

   

Archiefnet
Archiefnet is een zoekservice voor websites van archiefdiensten in binnen- en buitenland.

   

Regionaal Historisch Centrum Limburg
Het RHCL is de instelling waarin het Rijksarchief Limburg en het Gemeentearchief Maastricht zijn ondergebracht. 

     
   

Erfgoed

   

Limburgs Erfgoed
Een overzicht van gedigitaliseerde erfgoedcollecties en erfgoedinstellingen in Limburg.

   

Erfgoed Centre Céramique
Bezoek het onderdeel erfgoed op deze site met o.a. de aardewerkcollecties van de Sphinx, de Socíeté Ceramique en de Mosa, de Limburgse en Maastrichtse archeologiecollecties en de glascollectie. 

   

OAIster
Een catalogus die (fulltext) toegang biedt tot 23 miljoen objecten (boeken, foto's, kaarten, geluidsfragmenten etc) uit open-archief collecties, bijgedragen door meer dan 1.100 organisaties wereldwijd. 

   

Bouwen door de Eeuwen heen
Inventaris van alle historische gebouwen en landschappen in Vlaanderen, en wordt beschouwd als een onmisbaar naslagwerk [vindplaats: 3e etage Bouwkunst België 717 BOUW] voor wie in erfgoed of architectuur geïnteresseerd is. Bij elk gebouw worden de belangrijkste stijlkenmerken, de bouwperiode en, indien gekend, de naam van de architect opgesomd. Deze inventaris is nu ook te vinden op het internet op de volgende sites:

   

Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Beelbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Via een nieuwe - meer gebruiksvriendelijke - site kan iedereen veel gemakkelijker dan voorheen foto's opzoeken, bekijken en voor een vergoeding bestellen. Ongeveer een half miljoen foto's over erfgoed worden zo voor een breed publiek ontsloten: een ware schatkamer aan erfgoedfoto's, die de afgelopen zestig jaar zijn gemaakt. 

   

World heritage list
Lijst van werelderfgoed, opgesteld door UNESCO. Met foto's, beknopte uitleg en weblinks.

   

Academische collecties
Op deze website kunt u zoeken door collecties en voorwerpen van negen universiteiten: de Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties en Allard Piersonmuseum), de Technische Universiteit Delft (TU Delft Library), de Technische Universiteit Eindhoven (Informatie Expertisecentrum), de Universiteit Groningen (Universiteitsmuseum), de Universiteit Leiden (Universiteitsbibliotheek), de Universiteit Maastricht (Universiteitsbibliotheek en Kunst- en Erfgoedcommissie), de Universiteit Utrecht (Universiteitsmuseum), de Vrije Universiteit (Universiteitsbibliotheek) en Wageningen UR (Universiteitsbibliotheek). 

   

Geheugen van Nederland
Een digitale schatkamer van het Nederlands verleden. Bezoekers kunnen door tientallen historische collecties bladeren, of gericht zoeken naar (beeld)materiaal over een specifiek onderwerp. De site heeft ook een apart educatief gedeelte. 

   

Nederlands Militair erfgoed
Op de site Nederlands Militair Erfgoed worden deelcollecties en belangrijke bronnen gezamenlijk toegankelijk gemaakt door instellingen die erfgoed beheren van Defensie.

   

Europeana
De Europese variant van het Geheugen van Nederland. Op dit moment biedt Europeana toegang tot ruim twintig miljoen objecten uit honderden collecties.

   

Digital Public Library of America (DPLA)
De Amerikaanse tegenhanger van Europeana met de digitale collecties van bibliotheken, archieven en musea. 

   

EUscreen
Gratis online toegang tot video´s, foto´s, teksten en audio van omroepen en audiovisuele archieven uit heel Europa. Ontdek de selectie die in de vroege jaren 1900 begint en doorloopt tot vandaag. 

   

Great Buildings Collections
Portalsite naar wereldwijde informatie over architectuur: geschiedkundige documenten, bouwwerken en architecten, commentaren, bibliografieën, en links.

     
   

Verder zoeken?

 

bibliotheek.nl
De landelijke digitale bibliotheek van alle openbare bibliotheken in Nederland.

 

WorldCat Discovery - OB Onderzoekscatalogus 
In deze zoekomgeving vind je boeken en tijdschriften van een groot aantal wetenschappelijke bibliotheken in en buiten Nederland. Je kunt boeken aanvragen als je lid bent van de bibliotheek. Hoe je dat kunt doen lees je hier

Catalogus Maastricht

Mijn menu - klik hier voor uitleg -

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Met 'Bibliotheek Wise app' hebben leden van Centre Céramique altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Downloaden en meer informatie

Zoeken naar...

U zoekt een...

Databank

Jeugd databank 

Databank om thuis te raadplegen

Inloggen met uw bibliotheekpas

Boek

E-boek of E-reader

Luister en gesproken boek

Krant of krantenartikel

Tijdschrift of tijdschriftartikel

Film

Foto of afbeelding

Podcast of radiouitzending

Scriptie of proefschrift

App 

Online cursus of training


U zoekt een onderwerp...

Aardrijkskunde
Landen, reizen, landkaarten...

Algemene informatiebronnen
Adresgids, woordenboek, statistiek, encyclopedie...  

Beroemde mensen

Politici, muzikanten, sporters..

Consument, maatschappij en economie
Consumententest, subsidies, bedrijfsleven...  

Geschiedenis

Erfgoed, archieven, bronnen...

Gezondheid

Ziektes, adressen, medicijnen... 

Inburgeraars, anderstaligen en laaggeletterden
Nederlands, taaloefeningen, integratie...

Kunst en cultuur

Theater, musea, kunstenaars...

Literatuur
Uittreksels, recensies, schrijversinformatie...

Maastricht en Limburg
Limburgensia, Euregio...

Muziek
Artiesten, bladmuziek, cd's...

Natuur en techniek

Dieren, planten, computer, chemie...

Opvoeding, opleiding en beroep

IQ-tests, beroepen, examens, studiefinanciering... 

Overheid en recht

Wetteksten, CAO's, Europa...  

Taal

Woordenboeken, spreekwoorden, etymologie...