Kranten

Regionaal, nationaal en internationaal. Centre Céramique en de bibliotheekservicepunten Heer en Malpertuis hebben abonnementen op zo'n twintigtal kranten. Digitaal beschikken we echter over meer dan 4000 kranten in 48 talen! Alle kranten worden dagelijks ververst en zijn voor iedereen gratis raadpleegbaar.

De dagedities van deze kranten treft u aan in het Leescafé. Kranten van voorgaande dagen (tot één maand geleden) zijn in te zien op de tweede verdieping van Centre Céramique. Alle edities Van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad worden bewaard en toegevoegd aan de Limburgensen-collectie.

Zoeken naar kranten in onze catalogus

In de catalogus kunt u zoeken naar kranten die in de verschillende vestigingen van Centre Céramique aanwezig zijn. Kies hier rechts voor de catalogus. Voor inzage in of kopieën uit oude (Limburgse) kranten kunt u terecht op de vierde verdieping. Klik op de volgende link voor een overzicht: Lijst van Limburgse en (inter)nationale kranten die beschikbaar zijn in Centre Céramique [pdf].

Online zoeken naar kranten en krantenartikelen

De bibliotheek beschikt over een aantal online mogelijkheden voor het opsporen van actuele én historische krantenartikelen. Maak hieronder uw keuze:

Krantenportals

 

Dossiers / knipselmappen

 

Afzonderlijke kranten

Niet alle onderstaande zoeksystemen zijn vrij toegankelijk. Deze zijn te herkennen aan het  en alléén in de bibliotheekvestigingen raadpleegbaar. Enkele van deze abonnementen zijn, voor bibliotheekleden, ook thuis raadpleegbaar. Deze zijn te herkennen aan het  . Inloggen gaat met uw bibliotheekpas.

Krantenportals

Bronnen waarin u kunt zoeken in meerdere kranten tegelijk maar waarin u ook afzonderlijke kranten kunt lezen. De artikelen zijn meestal volledige te lezen.

 

 

 

PressReader / Pressdisplay  
Online bladeren en lezen in 4000 kranten en tijdschriften uit 100 verschillende landen en in 54 talen. Fulltext, actueel én met een archief tot 90 dagen. 

PressReader app
Haal de kranten / tijdschriften op in de bibliotheek en lees ze thuis! PressReader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met het WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. In de bibliotheek lezen kan natuurlijk ook! Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden die de app biedt! Pressreader is gratis te downloaden in de Apple appstoreGoogle Play en de Microsoft appstore.

Nieuw: 7 dagen na biebbezoek nog gratis kranten en tijdschriften downloaden! 
Sinds kort kent PressReader de zgn. "Radiant Access functie". Dat houdt in dat u, nadat u in Centre Céramique met uw tablet of mobiel een keer ingelogd hebt in de PressReader app, u nog zeven dagen lang gratis kranten en tijdschriften kunt downloaden in de app, dus ook thuis of onderweg!

PressReader is the mobile app belonging to PressDisplay. Install the app on your device, connect to the WiFi network in one of the Centre Céramique libraries and download your newspapers / magazines. You can then read them at home or on the road. Pressreader is available in the Apple appstoreGoogle Play and Microsoft appstore.

 

Nexis 
Toegang tot bijna alle nieuwsartikelen van internationale en nationale kranten en tijdschriften, zowel online als offline. Nexis beschikt over ruim 4 miljard artikelen uit 40.000 nationale en internationale bronnen. In Nexis is het nieuws van de Nederlandse dagbladen, nationaal en regionaal (waaronder Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, De Volkskrant en De Telegraaf maar ook Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad) terug te vinden. Daarnaast zijn in Nexis ook publieks- en vaktijdschriften, internationale dagbladen en het nieuws van circa 200 relevante websites opgenomen. De Nexis krantenarchieven gaan tot 35 jaar terug in de tijd; het online archief gaat tot 90 dagen terug. Het aantal artikelen groeit met de dag. Naast de inhoud van dagbladen, tijdschriften en de 200 populairste nieuwswebsites biedt Nexis u een schat aan bedrijfs- en marktinformatie. 

Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  Delpher: Historische kranten - KB
Nederlandse dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. Online lezen: krantenartikelen, nieuwsberichten, advertenties en familieberichten. Kranten uit Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Kranten uit de Tweede Wereldoorlog - Oorlogskranten.
 
    Roermondse kranten
Roermondse kranten uit eind 19e en begin 20e eeuw.

  Via Limburg
Alle 36 edities van Via Limburg kunt u ook digitaal doorbladeren, printen en (na)lezen.

  Krantendocumentatie Limburg
Op de 4e etage van Centre Céramique vindt u de Krantendocumentatie Limburg. Een kaartenbak waarin u kunt zoeken naar krantenartikelen uit het Limburgs Dagblad en de Limburger en hun voorgangers. De periode van circa 1880 tot  april 1993 is ontsloten (met lacunes).

    Digibron.nl
Het digitale kenniscentrum van de gereformeerde gezindte. Meer dan één miljoen artikelen uit christelijke kranten, week- en maandbladen waaronder het complete tekstarchief van het Reformatorisch Dagblad.

    Studiezaal Nijmegen
In de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen kunt u zoeken naar foto's, films, boeken, archieven en collecties, krantenartikelen (Nijmeegse edities van De Gelderlander: 1856-1956; De Provinciale Gelderse en Nijmeegse Courant (PGNC): 1814 t/m 1942; Wijkkrant Nijmegen-Oost: 1972-2010) en indexen met gegevens over personen of locaties in Nijmegen en omliggende gemeenten.

    De krant van toen
Zoeken in de archieven van het Dagblad van het Noorden, Nieuwsblad van het Noorden en de  Leeuwarder Courant (deze laatste vanaf 1752).

    Archieven.nl
Op archieven.nl wordt inmiddels door ca 80 organisaties archiefmateriaal getoond waaronder kranten.

    Kranten-historisch.startpagina.nl
Overzicht van historische kranten archieven.

    Overzicht Nederlandse krantenarchieven op internet
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet door Eric Hennekam.
    BelgicaPress - Historische Belgische kranten
Een project van de Koninklijke Bibliotheek van België. Bevat rechtenvrije gedigitaliseerde kranten (uit de periode 1831-1918) van o.a. Het Handelsblad, L’Indépendance Belge, L’Echo De La Presse, Gazet Van Brussel, De Nieuwe Gids, De Nieuwe Standaard enMessager de Gand.

    Historische kranten - The European Library
Kranten, full text doorzoekbaar, afkomstig van bibliotheken uit uiteenlopende landen, waaronder Duitsland, Estland, Letland, Finland, Servië en Polen. Ook de Koninklijke Bibliotheek Nederland is partner in dit project en heeft een deel van de eigen krantencollectie beschikbaar gesteld.

 

 

Dossiers / knipselmappen

Handig voor als u zoekt naar onderwerpen voor een spreekbeurt, werkstuk of scriptie. Krantenartikelen zijn voor u verzameld en bijeengebracht in dossiers. 

 

  Actuele Documentatiebank 
Actuele dossiers over veel gevraagde onderwerpen uit het dagelijk nieuws. Interessant voor werkstukken en spreekbeurten.  Actuele documentatiebank Jeugd 
Ben je op zoek naar een onderwerp voor een werkstuk of een spreekbeurt? Dan helpt de Actuele Documentatiebank Jeugd je op weg. De Actuele Documentatiebank Jeugd bestaat uit kant en klare dossiers over allerlei onderwerpen. De inhoud van de dossiers wordt regelmatig aangevuld en er komen vaak nieuwe dossiers bij.

 

 

Archieven afzonderlijke kranten

Kranten waar Centre Céramique een online abonnement op heeft. Vraag de inlog bij een inlichtingenmedewerker.

 
  •  
 

Historischekranten.startpagina.nl
Overzicht van historische kranten archieven.

  •  
 

Algemeen Dagblad 
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

De Limburger 
Het archief van dit dagblad is ook doorzoekbaar via microfiches en de Krantendocumentatie Limburg op de 4e etage. U kunt ook publicaties teruglezen via het online archief. Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

Financieel Dagblad  
Artikelen uit Financieel Dagblad. Artikelen die ouder zijn dan 3 dagen zijn in de Bibliotheek doorzoekbaar en te lezen.

  •  
 

NRC Handelsblad 
Lees de krant via PressReader 

  •  
 

The New York Times 
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

Telegraaf
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

Trouw 
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

De Volkskrant 
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

Catalogus Maastricht

Mijn menu - klik hier voor uitleg -

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Met 'Bibliotheek Wise app' hebben leden van Centre Céramique altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Downloaden en meer informatie

PressReader / PressDisplay

pressreader international newspapers

Now at the library, through our computers and WiFi, access to international newspapers from around the world.

Access at home
Access PressDisplay from the comfort of your home by logging on with your library card number.

Pressreader app: Pick up magazines at your library and read them at home!
Pressreader is the mobile app belonging to PressDisplay. Install the app on your device, connect to the WiFi network in one of the Centre Céramique libraries and download your newspapers. You can then read them at home or on the road. Pressreader is available in the Apple appstoreGoogle Play and Microsoft appstore

Try it now!