Kranten

Regionaal, nationaal en internationaal. Centre Céramique en het bibliotheekservicepunt Malpertuis hebben diverse krantenabonnementen. Digitaal beschikken we echter over meer dan 4000 kranten in 48 talen! Alle kranten worden dagelijks ververst en zijn voor iedereen gratis raadpleegbaar.

De dagedities van deze kranten treft u aan in het Leescafé. Kranten van voorgaande dagen (tot één week geleden) zijn in te zien op de tweede verdieping van Centre Céramique. 

Zoeken naar kranten in onze catalogus

In de catalogus kunt u zoeken naar kranten die in de verschillende vestigingen van Centre Céramique aanwezig zijn. Kies hier rechts voor de catalogus. Voor inzage in of kopieën uit oude (Limburgse) kranten dient u een afspraak te maken. Klik op de volgende link voor een overzicht: Lijst van Limburgse en (inter)nationale kranten die beschikbaar zijn in Centre Céramique [pdf].

Online zoeken naar kranten en krantenartikelen

De bibliotheek beschikt over een aantal online mogelijkheden voor het opsporen van actuele én historische krantenartikelen. Maak hieronder uw keuze:

Krantenportals

Afzonderlijke kranten

Niet alle onderstaande zoeksystemen zijn vrij toegankelijk. Deze zijn te herkennen aan het  en alléén in de bibliotheekvestigingen raadpleegbaar. Enkele van deze abonnementen zijn, voor bibliotheekleden, ook thuis raadpleegbaar. Deze zijn te herkennen aan het  . Inloggen gaat met uw bibliotheekpas.

Krantenportals

Bronnen waarin u kunt zoeken in meerdere kranten tegelijk maar waarin u ook afzonderlijke kranten kunt lezen. De artikelen zijn meestal volledige te lezen.

 

 

PressReader / PressDisplay  
Online bladeren en lezen in meer dan 7000 kranten en tijdschriften uit 100 verschillende landen en in 54 talen. Fulltext, actueel én met een archief tot 90 dagen. Lees ze gratis in de bibliotheek, thuis of onderweg. Zowel voor leden als niet-leden. 

 

NEXIS
In Nexis is het nieuws van de Nederlandse dagbladen, nationaal en regionaal (waaronder Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, De Volkskrant en De Telegraaf maar ook Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad) terug te vinden. Daarnaast zijn in Nexis ook publieks- en vaktijdschriften, bedrijfsinformatie, biografieën, internationale dagbladen en het nieuws van circa 200 relevante websites opgenomen. De Nexis krantenarchieven gaan tot 35 jaar terug in de tijd; het online archief gaat tot 90 dagen terug. Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  Delpher: Historische kranten - KB
Nederlandse dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. Online lezen: krantenartikelen, nieuwsberichten, advertenties en familieberichten. Kranten uit Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Kranten uit de Tweede Wereldoorlog - Oorlogskranten.
 
    Couranten Corpus
Het Couranten Corpus omvat de zeventiende-eeuwse Nederlandse kranten. De informatie in deze kranten is interessant voor onderzoekers van verschillende disciplines, variërend van historici en historisch taalkundigen tot literatuurwetenschappers en kunsthistorici. De artikelen zijn voor iedereen gratis te lezen op Delpher maar ze zijn nu ook te lezen via het Couranten Corpus, de database met deze kranten van het Instituut voor de Nederlandse Taal. Daar is ook een handige functie toegevoegd: als je met de cursor op het 17e-eeuwse woord gaat staan, verschijnt daarnaast de hedendaagse versie. Daardoor zijn de teksten makkelijker te lezen. Ook zijn de teksten voorzien van metadata: de naam van de krant, de datum, het soort nieuws en andere informatie. Daardoor zijn ze sneller te doorzoeken

    Roermondse kranten
Roermondse kranten uit eind 19e en begin 20e eeuw.

  Via Limburg
Alle 36 edities van Via Limburg kunt u ook digitaal doorbladeren, printen en (na)lezen.

    Digibron.nl
Het digitale kenniscentrum van de gereformeerde gezindte. Meer dan één miljoen artikelen uit christelijke kranten, week- en maandbladen waaronder het complete tekstarchief van het Reformatorisch Dagblad.

    Studiezaal Nijmegen
In de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen kunt u zoeken naar foto's, films, boeken, archieven en collecties, krantenartikelen (Nijmeegse edities van De Gelderlander: 1856-1956; De Provinciale Gelderse en Nijmeegse Courant (PGNC): 1814 t/m 1942; Wijkkrant Nijmegen-Oost: 1972-2010) en indexen met gegevens over personen of locaties in Nijmegen en omliggende gemeenten.

    De krant van toen
Zoeken in de archieven van het Dagblad van het Noorden, Nieuwsblad van het Noorden en de  Leeuwarder Courant (deze laatste vanaf 1752).

    Archieven.nl
Op archieven.nl wordt inmiddels door ca 80 organisaties archiefmateriaal getoond waaronder kranten.

    Kranten-historisch.startpagina.nl
Overzicht van historische kranten archieven.


    Overzicht krantenarchieven op internet
Overzicht van alle Nederlandse en internationale krantenarchieven op het Internet door Eric Hennekam.

    BelgicaPress - Historische Belgische kranten
Een project van de Koninklijke Bibliotheek van België. Bevat rechtenvrije gedigitaliseerde kranten (uit de periode 1831-1918) van o.a. Het Handelsblad, L’Indépendance Belge, L’Echo De La Presse, Gazet Van Brussel, De Nieuwe Gids, De Nieuwe Standaard enMessager de Gand.

  Abraham - Catalogus van Belgische kranten
Abraham is een online databank van Belgische kranten bewaard in Vlaamse bibliotheken en andere erfgoedinstellingen, op papier, als microvorm, in digitale vorm.

  

 

Archieven afzonderlijke kranten

Kranten waar Centre Céramique een online abonnement op heeft. Vraag de inlog bij een inlichtingenmedewerker.

 
  •  
 

Algemeen Dagblad 
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

De Limburger 
Het archief van dit dagblad is ook doorzoekbaar via microfiches en de Krantendocumentatie Limburg op de 4e etage. U kunt ook publicaties teruglezen via het online archief. Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

NRC Handelsblad
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

Telegraaf
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

Trouw 
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

  •  
 

De Volkskrant 
Vraag een medewerker voor gebruikersnaam en wachtwoord.

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Sinds 11 juni kun je met één en hetzelfde bibliotheekaccount inloggen bij je lokale bibliotheek in Mijn Menu of de Wise-app en ook bij de landelijke Online Bibliotheek voor het lenen van e-books, luisterboeken of tijdschriften. Voorheen gebruikte je hiervoor twee aparte accounts. 

Hoe werkt dit nu?

  • Je dient zelf een keer opnieuw in te loggen in Mijn Menu op onze website of via onze Wise-app met je gebruikersnaam en wachtwoord. Let op: je kan geen e-mailadres als gebruikersnaam invullen, wel je 14-cijferige pasnummer.
  • Ben je je inloggegevens vergeten? Je kan je gebruikersnaam hier opvragen. Je wachtwoord kun je hier opnieuw aanmaken.
  • Je kan in het vervolg deze gebruikersnaam en wachtwoord ook gebruiken om in te loggen bij de Online Bibliotheek.
  • Na het inloggen in Mijn Menu kun je zelf je gebruikersnaam aanpassen via Mijn gegevens onder Inlogaccount beheren.
    Tik eerst je nieuwe gebruikersnaam in, en klik dan pas op de oranje knop Wijzig gebruikersnaam
  • Wil je meer weten? Ga dan naar Hulp bij inloggen of neem contact op met onze Publieksservice op 043-350 56 00 of publieksservice@maastricht.nl. We helpen je graag!

Inloggen  

Met de Bibliotheek Wise app hebben leden van Bibliotheek Maastricht altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Meer informatie & download de app

PressReader / PressDisplay

pressreader international newspapers

Now at the library, through our computers and WiFi, access to international newspapers from around the world.

Access at home
Access PressDisplay from the comfort of your home by logging on with your library card number.

Pressreader app: Pick up magazines at your library and read them at home!
Pressreader is the mobile app belonging to PressDisplay. Install the app on your device, connect to the WiFi network in one of the Centre Céramique libraries and download your newspapers. You can then read them at home or on the road. Pressreader is available in the Apple appstoreGoogle Play and Microsoft appstore

Try it now!