Schaakcollectie

Na de Niemeyeriana van de Koninklijke Bibliotheek (de grootste schaakcollectie ter wereld) en de schaakcollectie (Alexander Rueb) van de UBAmsterdam heeft de Stadsbibliotheek Maastricht een van de grootse schaakcollecties van Nederland in bezit; en is daardoor de enige schaakbibliotheek van betekenis in het zuiden. De collectie bevat zowel boeken als software. De basis hiervan werd gelegd door de Maastrichtse huisarts Bingen. Hij verzamelde voor de tweede wereldoorlog zeldzame en oude schaakboeken; honderden, soms meer dan twee eeuwen oud. Als voorzitter van de Maastrichtse Schaak Vereniging kreeg hij veel internationale grootmeesters te logeren die als dank voor de genoten gastvrijheid hun werken achter lieten, en vaak ook signeerden. Na zijn dood kwam de collectie in bezit van de Maastrichtse Schaak Vereniging die het in bruikleen gaf aan de Stadsbibliotheek Maastricht. De boeken (vaak zeer zeldzaam en kwetsbaar) zijn alleen ter inzage en worden niet uitgeleend.

Sinds 1990 wordt de Bingen-collectie aangevuld met vele honderden nieuwere boeken, geschonken door de Limburgse schaker en wetenschapper Jan van Reek. Nog steeds groeit deze collectie, ook door schenkingen van anderen en door regelmatige weloverwogen aanschaf. De nadruk ligt op eindspel. Samen vormen de Bingen- en Van Reek-collectie een op elkaar afgestemd geheel, en een niet onbelangrijk stukje Limburgs cultureel erfgoed.

Boeken uit de Bingen-collectie worden niet uitgeleend. De latere aanwinsten wel, tenzij ze zeldzaam zijn. Het grootste deel staat in het magazijn;u kunt ze opzoeken in de catalogus en ze aanvragen en inzien op de vierde verdieping. Een kleiner aantal staat open opgesteld op de tweede verdieping.

catalogus Maastricht

Mijn menu - klik hier voor uitleg -

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Met 'Bibliotheek Wise app' hebben leden van Centre Céramique altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Downloaden en meer informatie