Schaakcollectie
Na de Niemeyeriana van de Koninklijke Bibliotheek (de grootste schaakcollectie ter wereld) en de schaakcollectie (Alexander Rueb) van de UBAmsterdam heeft de Stadsbibliotheek Maastricht een van de grootse schaakcollecties van Nederland in bezit; en is daardoor de enige schaakbibliotheek van betekenis in het zuiden. De collectie bevat zowel boeken als software. De basis hiervan werd gelegd door de Maastrichtse huisarts Bingen. Hij verzamelde voor de tweede wereldoorlog zeldzame en oude schaakboeken; honderden, soms meer dan twee eeuwen oud. Als voorzitter van de Maastrichtse Schaak Vereniging kreeg hij veel internationale grootmeesters te logeren die als dank voor de genoten gastvrijheid hun werken achter lieten, en vaak ook signeerden. Na zijn dood kwam de collectie in bezit van de Maastrichtse Schaak Vereniging die het in bruikleen gaf aan de Stadsbibliotheek Maastricht. De boeken (vaak zeer zeldzaam en kwetsbaar) zijn alleen ter inzage en worden niet uitgeleend.
Sinds 1990 wordt de Bingen-collectie aangevuld met vele honderden nieuwere boeken, geschonken door de Limburgse schaker en wetenschapper Jan van Reek. Nog steeds groeit deze collectie, ook door schenkingen van anderen en door regelmatige weloverwogen aanschaf. De nadruk ligt op eindspel. Samen vormen de Bingen- en Van Reek-collectie een op elkaar afgestemd geheel, en een niet onbelangrijk stukje Limburgs cultureel erfgoed.
Boeken uit de Bingen-collectie worden niet uitgeleend. De latere aanwinsten wel, tenzij ze zeldzaam zijn. Het grootste deel staat in het magazijn;u kunt ze opzoeken in de catalogus en ze aanvragen en inzien op de vierde verdieping. Een kleiner aantal staat open opgesteld op de tweede verdieping.
Regel je bibliotheekzaken mobiel
Sinds 11 juni kun je met één en hetzelfde bibliotheekaccount inloggen bij je lokale bibliotheek in Mijn Menu of de Wise-app en ook bij de landelijke Online Bibliotheek voor het lenen van e-books, luisterboeken of tijdschriften. Voorheen gebruikte je hiervoor twee aparte accounts.
Hoe werkt dit nu?
- Je dient zelf een keer opnieuw in te loggen in Mijn Menu op onze website of via onze Wise-app met je gebruikersnaam en wachtwoord. Let op: je kan geen e-mailadres als gebruikersnaam invullen, wel je 14-cijferige pasnummer.
- Ben je je inloggegevens vergeten? Je kan je gebruikersnaam hier opvragen. Je wachtwoord kun je hier opnieuw aanmaken.
- Je kan in het vervolg deze gebruikersnaam en wachtwoord ook gebruiken om in te loggen bij de Online Bibliotheek.
- Na het inloggen in Mijn Menu kun je zelf je gebruikersnaam aanpassen via Mijn gegevens onder Inlogaccount beheren.
Tik eerst je nieuwe gebruikersnaam in, en klik dan pas op de oranje knop Wijzig gebruikersnaam. - Wil je meer weten? Ga dan naar Hulp bij inloggen of neem contact op met onze Publieksservice op 043-350 56 00 of publieksservice@maastricht.nl. We helpen je graag!
Met de Bibliotheek Wise app hebben leden van Bibliotheek Maastricht altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.