E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Ruim 10.000 Arabische boeken beschikbaar op Arabic Collections Online

  Het platform Arabic Collections Online, een digitale bibliotheek waar Arabische boeken uit het publieke domein gratis te vinden zijn, digitaliseerde inmiddels al ruim 10.000 titels. Het doel is om in 2021 de collectie uit te breiden tot zo’n 25.000 boeken.

  De missie van Arabic Collections Online (ACO) is om lezers overal ter wereld toegang te bieden tot Arabische boeken in allerlei verschillende categorieën, zoals literatuur, wetenschap en rechtsgeleerdheid. Met name oudere werken worden niet meer gedrukt en zijn vaak in slechte conditie. Het project wil deze werken veilig stellen voor toekomstige generaties.

  Hoewel ACO oorspronkelijk bedoeld was voor wetenschappelijk gebruik, bleek al snel dat er ook buiten de academische wereld veel interesse voor het materiaal was. De boeken bleken hun weg gevonden te hebben naar onder meer Turkije, Syrië, Irak en Jordanië. “We realiseerden ons dat de database leesmateriaal verschafte aan vluchtelingen”, vertelt Ginny Danielson, hoofd van de bibliotheek van de New York University Abu Dhabi. “Er werd geprobeerd om kinderen te onderwijzen en nieuwe scholen en bibliotheken te creëren waar deze waren platgebombardeerd.” Het platform ziet ook veel gebruikers in landelijke gebieden waar geen boekwinkels of bibliotheken zijn.

  ACO is een project van New York University Abu Dhabi. De universiteit werkt samen met andere instellingen, waaronder de New York University in New York, Columbia, Princeton, Cornell, de American University in Caïro en Beiroet en het nationale archief van de Verenigde Arabische Emiraten. Het project wordt financieel ondersteund door het Arcadia Fund, dat zich inzet voor de bescherming van cultureel erfgoed, en de Carnegie Corporation.

  Publicatiedatum: 15 februari 2019
 • VS: Audioboeken groeiden met 37,1%, lichte daling voor e-books

  Amerikaanse uitgevers zagen hun omzet in 2018 groeien. Volgens de Association of American Publishers werd er in 2018 in totaal 7,8 miljard dollar omgezet, een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017. Het audioboek was opnieuw de grootste klimmer, e-books daalden met 3,6%.

  De groei van audioboeken zet door. Sinds 2013 zijn downloadbare audioboeken het hardst groeiende boekformaat. De omzet uit audioboeken was 469,3 miljoen en dat betekent een groei van 127 miljoen dollar ofwel een stijging van 37,1% ten opzichte van 2017. Het is daarmee het derde jaar op rij met een groei van dubbele cijfers voor het audioboek. E-books laten daarentegen al drie jaar een kleine krimp zien. In Nederland steeg de e-bookafzet in 2018 juist met 4,2%. De totale omzet uit e-books bedroeg ruim 1 miljard.

  De hardcover, qua omzet de grootste categorie, deed het goed. In 2018 bedroeg de omzet voor deze categorie ruim 3 miljard dollar, een groei van 6,9% ten opzichte van het jaar ervoor. De paperback steeg met 1,1%. Het fysieke audioboek was met -21,5% de grootste daler.

  De totale omzet van boeken voor algemeen publiek bedroeg 7.8 miljard dollar. In vergelijking met 2017 gaat het om een stijging van 4,6%. Zowel de fictie en non-fictie voor volwassenen, kinder- en jeugdboeken en religieuze literatuur lieten groei zien.

  Bron: Association of American Publishers

  Publicatiedatum: 13 februari 2019
 • 22 februari

  Inloopspreekuur E-Books

  Heb je vragen over bijvoorbeeld hoe je een account moet aanmaken of hoe je e-books moet downloaden en overzetten naar een tablet of e-reader, kom dan gerust langs.

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links