E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Review: Boyue Likebook Mars (2018)

  E-readers waarop je je eigen apps kunt installeren zijn niet erg dik gezaaid. Daarom is het extra leuk om nu de Boyue Likebook Mars voor je uit te testen. 

  Specificaties
  Display: 7.8 inch eInk-touchscreen
  Resolutie: 1872 x 1404 mm, 300 ppi
  Afmetingen: 198 x 144 x 10mm
  Gewicht: 245 gram
  Verlichting: Ja
  Instelbare lichtkleur: Ja
  Bladerknoppen: Nee
  Waterproof: Nee
  Batterij: 3100 mAh
  Androidversie: 6.0 Marshmellow
  Audio: Ja (via audiojack 3,5 mm of bluetooth)
  Intern geheugen: 16 GB
  Processor: Octa-core 1,5 GHz
  RAM: 2 GB

  Boyue is een Chinese elektronicafabrikant die ook e-readers maakt. Het merk is in Nederland niet erg bekend, maar wel gewoon te koop via o.a. Amazon.nl.

  Vormgeving
  De Likebook Mars wordt geleverd in een zonnegele, stevige kartonnen verpakking. Deze e-reader heeft een 7.8 inch scherm met afgeronde hoeken en een licht verzonken scherm. Er zijn geen fysieke (blader)knoppen aanwezig. De randen zijn mooi afgerond, waaronder het apparaat glad en comfortabel aanvoelt.

  Anders dan veel andere e-readers heeft dit apparaat behalve een ingang voor een micro-usb-kabel ook een ingang voor een SD-geheugenkaartje en een 3.5 mm audio-aansluiting. Hoewel het apparaat geen speakertjes heeft, is het dus wel mogelijk om bijvoorbeeld audioboeken te beluisteren.

  Gebruiksgemak
  Om te beginnen vraagt de e-reader om de taal in te stellen. Nederlands behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Engels dan maar. Verder mag je kiezen of je het standaard startscherm wilt of liever de minimalistische versie en moet je instellen na hoeveel minuten de e-reader in standby moet gaan. Hierna kun je direct boeken op het apparaat zetten. Je hebt verder geen account nodig: de Likebook Mars is niet gebonden aan een bepaalde webwinkel maar ondersteunt vrijwel alle bestandsformaten.

  Om leesapps te gebruiken, ga je naar de tab Apps. Deze vind je helemaal onderaan het startscherm. Kies voor App Store. Hier vind je alle apps die je direct kunt downloaden, waaronder Adobe Acrobat Reader, Google Play Reader en KOreader. Wil je andere apps installeren, dan moet je daar eventjes voor gaan zitten. De Google Playstore is namelijk niet standaard op het apparaat aanwezig. Je moet daarom eerst de apk-file van de Playstore downloaden. Dat kan hier. In de onderstaande video (Engelstalig) wordt duidelijk uitgelegd hoe je de Playstore op de Likebook Mars installeert.

  Op het startscherm vinden we de de icoontjes om naar het startscherm te gaan, een terugknop, een synchroniseerknop en een knop waarmee je lichtinstellingen opent. Ruim driekwart van het scherm is gevuld met negen boekcovers van boeken die je recent hebt gelezen of op het apparaat gezet. Via het tabje Library ga je naar je complete boekencollectie. Ook is er een tabje Notes waarin al je notities handig bij elkaar staan. Helemaal onderin zie je een tabje met Read en een tab met App. Via App kom je in het overzicht van al je geïnstalleerde apps plus de Google Playstore.

  Met een resolutie van 1872×1404 en 300 ppi is de scherpte van het scherm te vergelijken met onder meer de Kobo Forma. Het is de hoogste resolutie die er op dit moment voor e-readers op de markt is.

  Leescomfort
  Boeken op de e-reader zetten gaat eenvoudig via de meegeleverde usb-kabel. Erg handig is dat elk boek dat je aan het lezen bent, als tabje bovenaan de pagina verschijnt. Lees je, zoals ik, altijd meerdere boeken tegelijk dan is het fijn als je snel naar een ander boek kunt switchen. Het leesprogramma van de Likebook Mars biedt slechts 1 standaardlettertype (en 3 Chinese lettertypes). Wel kun je via de leesinstellingen andere lettertypen uit de cloud downloaden. Kies daarbij wel eerst voor de optie ‘English fonts’, anders krijg je een eindeloze collectie van Aziatische lettertypen. Je kunt ook zelf via internet fonts downloaden en deze via de pc op de e-reader plaatsen (in de map Fonts).

  Op de Likebook Mars kun je de pagina-instellingen aan je eigen voorkeur aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen waar op het scherm je moet tikken om de bladzijde om te slaan en of je in horizontale of verticale modus wilt lezen. Het apparaat reageert aangenaam snel op aanrakingen.

  Apps
  Het voordeel van een e-reader die Android als besturingssysteem heeft, is dat het mogelijk is er apps op te installeren. Lees je je e-books liever via andere leesapps dan via de standaard software, dan zit je met deze e-reader dus goed. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk om de apps van de Online Bibliotheek te installeren en je geleende e-books direct via de app te lezen. Zo kun je op deze e-reader bijvoorbeeld de VakantieBieb, de app waarmee de Bibliotheek elke zomer gratis e-books aanbiedt, gebruiken.

  Ik probeerde enkele apps uit, waaronder de ThuisBieb. De ThuisBieb-app, de speciaal voor de coronatijd in het leven geroepen app van de Online Bibliotheek, biedt tijdelijk 100 gratis titels aan. De app lijkt erg op de VakantieBieb. Deze app werkt prima. Het omslaan van de pagina’s gaat vloeiend en zonder problemen.

  De app Kobo Bol.com werkt ook goed op dit apparaat. Hoewel bladeren door e-books in de app een fractie langzamer gaat dan dan wanneer je de e-books via je je pc op het apparaat geplaatst hebt, is de app goed te gebruiken. Ook audioboeken luisteren via de app gaat prima.

  Het is wel goed om te weten dat de Likebook Mars niet de meest recente versie van Android bevat, maar Android 6.0. Het kan dus zijn dat apps die een nieuwere versie vereisen problemen geven. Ook heeft de Likebook Mars een intern geheugen van 16GB, waardoor je er geen eindeloze hoeveelheid aan apps op kunt zetten.

  Kobo Plus
  Kobo Plus Luisteren
  ThuisBieb

  Verlichting en batterij
  De verlichting van de Likebook Mars ziet er strak en egaal uit. Je kunt de verlichting via een klik op de knop in vier verschillende standen instellen: Off, Day, Night en Bed. Of zelf de verlichting aanpassen aan jouw voorkeur via de schuifbalk. Via de knop Customize kun je ook de lichtkleur handmatig aanpassen.

  De Likebook Mars is voorzien van een sterke batterij en de batterijduur valt zeker niet tegen voor een Android e-reader. Toch merkt je dat het apparaat in verhouding met andere e-readers sneller leeg is. Door de wifi uit te schakelen uit te schakelen gaat de batterij een stuk langer mee.

  Conclusie
  De Likebook Mars is een veelzijdige e-reader, waarmee je niet alleen e-books leest, maar ook audioboeken luistert en apps gebruikt. Je bent niet gebonden aan een bepaalde webwinkel en hebt geen account nodig om het apparaat te kunnen gebruiken. Het feit dat je de vrijheid hebt om je favoriete leesapps te installeren en via deze apps te lezen op een e-inkscherm is een groot pluspunt. Verwacht alleen geen volwaardige tablet, want dat is de Likebook Mars niet. Het apparaat is voldoende snel en de geteste leesapps zijn goed te gebruiken.

  Het is dan ook zeker een vooruitgang in vergelijking met eerder verschenen Android e-readers. De prijs is alleszins redelijk voor wat je krijgt. Wil jij op je e-reader meer kunnen doen dan alleen e-books lezen, dan is de Likebook Mars zeker het overwegen waard.

  De Boyue Likebook Mars is verkrijgbaar bij o.a. Amazon.nl vanaf 224,99.

  Publicatiedatum: 28 mei 2020
 • J.K. Rowling lanceert gratis online feuilleton: The Ickabog

  J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-serie, publiceert de komende zeven weken het verhaal The Ickabog. De eerste vijf hoofdstukken staan inmiddels online.

  Rowling schreef het verhaal tien jaar geleden, maar bracht het nooit uit. Vanwege de coronalockdown besloot ze het verhaal weer op te pakken, deels te herschrijven en in delen te publiceren. Het boek zal later dit jaar in fysieke vorm verschijnen. De opbrengst is volledig bestemd voor mensen die getroffen werden door het coronavirus.

  Met The Ickabog lanceert Rowling in samenwerking met haar uitgevers ook een tekenwedstrijd voor de illustraties bij het verhaal.

  Publicatiedatum: 27 mei 2020

Handige e-book en e-reader links