E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Review: Kobo Nia (2020)

  De Kobo Nia is het nieuwe basismodel in de Kobo-familie. De Nia is een budgetvriendelijke e-reader, maar bevalt hij ook goed in de praktijk of kun je beter voor een duurder model gaan? We testten hem voor je uit.

  Specificaties:

  Display: 6 inch Carta E Ink HD-touchscreen
  Resolutie: 
  1024×768 (212 ppi)
  Afmetingen:
  159,3×112,2×9,2 mm
  Gewicht:
  172 gram
  Verlichting:
   Ja
  Instelbare lichtkleur:
  Nee
  Bladerknoppen:
  Nee
  Waterproof: 
  Nee
  Batterij:
  1000 mAh
  Audio:
  Nee
  Bluetooth: Nee
  Intern geheugen:
  8GB
  Processor:
  NXP i.MX 6ULL
  RAM: 
  256MB

  Vormgeving
  De Kobo Nia heeft een robuust rechthoekig uiterlijk met kunststof behuizing. Het scherm heeft vrij brede, opstaande randen. De achterzijde is voorzien van een relief om hem beter vast te kunnen houden. Aan de onderzijde vinden we de micro-usb-aansluiting en de aan/uitknop. Al met al is er weinig opvallends te ontdekken aan het design, dat erg lijkt op de vroegere Kobo Aura en de Kindle, het basismodel van Amazon.

  De kunstleren sleepcover (niet inbegrepen, te koop in zwart, lemon en aqua voor Euro 19,99) biedt extra bescherming tegen stoten, vallen en krassen.

  review kobo niaScherm, verlichting en gebruikscomfort
  De Kobo Nia heeft een 6 inch scherm. Dit zorgt voor een handzaam formaat dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. De schermresolutie is 1024×758 met 212 ppi. Dit betekent een iets lagere beeldschermkwaliteit en scherpte dan de Kobo Clara HD, de Kobo Libra H2O en de Kobo Forma, maar wel een stuk beter dan de Kindle (167 ppi). Het scherm reageert goed op aanrakingen, hoewel minder snel dan de andere Kobo’s.

  De Kobo Nia is voorzien van ingebouwde verlichting, zodat je ook ‘s avonds kunt lezen zonder de lamp aan te hoeven doen. In tegenstelling tot de duurdere Clara HD, de Libra H2O en de Forma heeft de Kobo Nia echter geen blauwlichtfilter waarmee je de warmte van de licht kunt aanpassen van wit naar oranje. De verlichting op de Nia is dus gewoon wit. Wel kun je via een schuifbalk de lichtsterkte precies zo instellen als je prettig vindt.

  Op het homescherm vind je de boeken die je onlangs geopend of gelezen hebt, een blokje waarin je direct naar je boekenlijst (Bibliotheek) gaat en een blokje met Aanbevolen, waar Kobo je leestips geeft op basis van je voorkeuren. Aan de onderzijde staan ook een klein blokje dat je direct naar de Kobo-winkel brengt waar je direct vanaf de e-reader nieuwe e-books kunt aanschaffen (of via Kobo Plus kunt downloaden). Helemaal bovenaan staan de drie streepjes die je naar het uitklapmenu brengen met o.a. Mijn Boeken, Mijn Verzamelingen en de Instellingen. Ook staan er rechts bovenin icoontjes voor de lichtsterkte, de batterij, synchroniseren en de zoekfunctie, zodat je deze opties snel kunt vinden.

  Leeservaring
  De Kobo Nia gebruikt dezelfde software als andere Kobo’s. Dit betekent dat je ook op de Nia ruim voldoende leesopties tot je beschikking hebt om je leeservaring aan je eigen smaak aan te passen. Door in het midden van de pagina te tikken, verschijnt rechts bovenin het icoontje Aa. Hier kun je het lettertype kiezen (je hebt de keuze uit 12 soorten) en van elk lettertype de lettergrootte, regelafstand en marges instellen. Dankzij de schuifbalken kun je dit precies naar eigen smaak aanpassen. Via de Instellingen kun je verder nog kiezen of je bijvoorbeeld de resterende pagina’s onderin het beeld wilt tonen en waar op het scherm je wilt tikken om verder dan wel terug te bladeren. Eigen lettertypen op het apparaat zetten is ook mogelijk.

  review kobo nia

  Conclusie
  De Kobo Nia is een praktische en compacte e-reader zonder al te veel toeters en bellen. Het belangrijkste pluspunt is natuurlijk de lage prijs. Voor Euro 99,99 heb je al een degelijke e-reader met verlichting, waarop je meer dan genoeg ruimte hebt voor al je e-books. Net als op andere Kobo’s biedt de Nia een ruime hoeveelheid leesopties waarmee je de leeservaring aan je eigen smaak kunt aanpassen.

  Ben je nog niet helemaal zeker of digitaal lezen wel iets voor jou, lees je voornamelijk in de vakantie, of ben je gewoon op zoek naar een gunstig geprijsde e-reader zonder toeters en bellen, dan is de Kobo Nia een prima idee. Lees je echter veel, dan loont het de moeite om ook even verder te kijken. Met name de mogelijkheid om de lichtkleur aan te passen is een fijne optie die deze e-reader helaas mist.

  De Kobo Nia is te koop voor Euro 99,99 bij o.a. bol.com. kobo

  Publicatiedatum: 29 juli 2020
 • Review: Onyx BOOX Poke 2 (2020)

  Ben je op zoek naar een e-reader waar je je favoriete leesapps op kunt installeren? Lees dan deze recensie van de Onyx Boox Poke 2, een compacte maar zeer complete e-reader. We testten hem voor je uit!

  Display: 6 inch Carta E Ink HD-touchscreen
  Resolutie: 
  1448×1072 (300 ppi)
  Afmetingen: 153×107×6,8 mm
  Gewicht:
  150 gram
  Verlichting: 
  Ja, met instelbare lichtkleur
  Bladerknoppen: Nee
  Waterproof: Nee
  Batterij: 
  1500 mAh
  Audio:
  Ondersteunt WAV, MP3 en Text-to-speech (via bluetooth)
  Intern geheugen: 
  32GB
  Processor: Cortex-A53 2.0 GHz Octa-core
  RAM: 2GB
  Software: Android 9.0 (Pie)

  Vormgeving
  De Poke 2 wordt geleverd in een strakke, zwarte verpakking, waarin ook een micro-USB-kabel zit. De e-reader heeft een tweekleurige, kunststof behuizing. Het scherm is zonder opstaande randen en is dus helemaal glad. Rechtsbovenin vinden we de aan/uitknop, onderin de micro-USB-ingang. De Poke 2 heeft geen bladerknoppen. Al met al oogt het apparaat zeer compact, luxueus en gestroomlijnd.

  Verlichting en gebruikscomfort
  Dankzij de krachtige octacore-processor reageert het apparaat snel, apps starten vlug op en ook schakelen tussen verschillende apps gaat vloeiend. Heel interessant is dat de Poke 2 is voorzien van Android 9.0 (Pie). Dit is verreweg de meest recente versie die op dit moment op Android e-readers te vinden is: op de meeste Android e-readers staat 6.0 of zelfs 4.04. Dit betekent niet alleen de veiligheid sterk is verbeterd, maar ook dat leesapps in principe zonder problemen gebruikt kunnen worden.

  De Poke 2 is voorzien van verlichting met instelbare lichtkleur. Via een dubbele schuifbalk kun je zowel de helderheid als de warmte van de verlichting aan je eigen smaak aanpassen. De verlichting is egaal en toont geen vlekken.

  Leeservaring
  Op de Poke 2 kun je op twee verschillende manieren boeken lezen, namelijk vanuit de Bibliotheek of vanuit een leesapp, bijvoorbeeld E-books van de Bibliotheek, de VakantieBieb, Kindle of Kobo Bol.com. De boeken in de Biblitoheek zijn de e-books die je via de pc op het apparaat hebt gezet.

  Tijdens het lezen, maar ook binnen alle apps, zie je rechts onderin het scherm een ronde knop. Hiermee kun je eenvoudig terug naar het vorige venster, switchen tussen verschillende geopende apps of de e-reader opnieuw opstarten.

  Ook vanuit de apps kun je eenvoudig naar de instellingen voor de verlichting en wifi en kun je ook het scherm draaien om in de horizontale modus te lezen. Deze optie vind je door bovenin het scherm van boven naar beneden te swipen om de menubalk te openen.

  De Poke 2 biedt ruime keus voor wat betreft lettertypen en leesinstellingen. Je kunt de marges en regelafstand aan je eigen voorkeur aanpassen. Handig zijn ook de opties om het tekstcontrast te vergroten of de letters vet te maken. Dit gaat via een schuifbalk zodat je het precies naar jouw smaak kunt instellen. Je vindt het leesmenu door in het midden van de pagina te tikken of via het uitklapmenu aan de rechterzijde. Je kunt kiezen op je dit menu’tje altijd in beeld wil hebben, of het invouwen. Wil je je eigen fonts toevoegen? Ook dat is mogelijk.

  Google Playstore
  De Poke2 draait op Android 9.0, waardoor het mogelijk is om apps op het apparaat te installeren. Handig is ook dat je de Google Playstore kunt activeren zodat je apps eenvoudig kunt downloaden. Je hebt hiervoor dan geen apk-files nodig. Je moet de Google Playstore eenmalig activeren. Dit doe je door in Settings>Apps de optie Enable Google Play aan te vinken en dan de optie GSF-ID aan te tikken. Vul de benodigde gegevens in. Na  tot 24 uur is de activatie compleet en ga je naar Apps>Google Playstore. Log in met je Google account en voilà, je kunt nu eenvoudig apps opzoeken en downloaden.

  review onyx boox poke 2

  App: E-books van de Bibliotheek
  Op deze e-reader kun je bijvoorbeeld ook de app ‘E-books’ van de Bibliotheek gebruiken. Je downloadt de boeken die je wilt lezen eerst via de internetbrowser (kan op de e-reader zelf via de browser, maar ook via de pc). De gedownloade boeken zijn nu te vinden in de app. Deze werkt in principe goed. Het omslaan van de pagina’s gaat vloeiend, er is geen hinderlijke vertraging. Ook het downloaden van de boeken gaat vlot. De letters worden scherp weergegeven. Wel vreemd is dat er in de app een klein probleempje is met de menubalk van de leesopties bovenin. Hierin staan vier knoppen: de inhoudsopgave, lettertype en lettergrootte, de zoekfunctie en bladwijzers. Helaas zijn op deze e-reader de knoppen leeg. Ze werken wel als je erop klikt, maar je kunt niet zien waar ze voor staan. Maar al met al is de app prima te gebruiken. Hopelijk wordt het schoonheidsfoutje van de menubalk bij een volgende firmware-update aangepakt.

  App: VakantieBieb
  Met de VakantieBieb-app van de Online Bibliotheek kun je van 1 juli t/m 31 augustus gratis e-books lezen. De collectie bestaat uit tientallen e-books voor kinderen en volwassenen. De app werkt goed en alle icoontjes werken zoals ze moeten werken.

  App: Bol.com Kobo app
  De Bol.com Kobo app werkt snel en goed. Het laden van de e-books gaat vrij snel. De icoontjes met leesopties verschijnen door in het midden van de pagina te tikken.

  App: Blendle
  Lees je graag artikelen uit kranten en tijdschriften via Blendle? Ook de Blendle-ap is op de Poke 2 te gebruiken. De snelheid waarmee de artikelen worden geladen en waarmee je door een artikel scrollt is acceptabel. De getoonde artikelen zijn haarscherp.

  Goed om te weten: soms werken leesapps op een e-inkscherm net een beetje anders dan op een smartphone. Het kan daarom zijn dat bijvoorbeeld bepaalde knoppen niet zichtbaar zijn of marges niet juist staan ingesteld. Door het icoontje van de app lang ingedrukt te houden verschijnt de mogelijkheid ‘Optimaliseren’. Je kunt hier o.a. de dpi instellen. Dit staat standaard op 350, maar soms werken apps beter bij bijvoorbeeld een range tussen de 280 en 320. Ook kun je ‘Achtergrond van apps wit maken’ en ‘Lettertype invoegen’ aanvinken voor meer contrast. Mocht je toch met een bepaalde leesapp een probleem ondervinden, dan is mijn ervaring dat E-mediaweb.nl (verkoper van Onyx in Nederland) dit snel oppakt. 

  Conclusie
  De Poke 2 is de meest compacte maar tegelijk ook een van de krachtigste e-readers in de Onyx Boox-familie. Dankzij de robuuste octa-core processor en recente versie van Android (9.0 Pie) werkt de e-reader vloeiend en snel en functioneren ook de geteste leesapps goed. Ook de prijs is met Euro 189,00 alleszins toegankelijk. De Poke 2 is daarom een uitstekende keuze als je een veelzijdige e-reader zoekt waarop je je favoriete leesapps kunt gebruiken.

  De Onyx Boox Poke 2 is te koop bij o.a. E-readerweb.nl voor Euro 189,00.

  Publicatiedatum: 24 juli 2020

Handige e-book en e-reader links