E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

e-books & Luisterboeken lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books en Luisterboeken lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

  

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • CPNB: 41 miljoen boeken en e-books verkocht in 2020

  Nederlanders kochten in 2020 ongeveer 41 miljoen boeken en e-books en gaven daaraan 597 miljoen euro uit. Dat is een toename van 6% vergeleken met het jaar ervoor. Dat meldt de CPNB.

  Online steeg de omzet met 27%, terwijl via het fysieke verkoopkanaal een krimp te zien was. De harde lockdown waarbij ook boekwinkels hun deuren moesten sluiten in de laatste weken van het jaar, heeft er voor fysieke boekverkoop financieel ingehakt. Daarvoor was ‘slechts’ sprake van 5% omzetkrimp, maar met de laatste weken van het jaar waarin doorgaans veel boeken worden verkocht komen ze op -11%. De top 3 van meest verkochte boeken in 2020 is Zon van Lucinda Riley, De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, en De zeven zussen van Lucinda Riley.  De verkoop van kinderboeken en fictie is het sterkst gegroeid. Het meest verkochte kinderboek was De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy.

  E-books
  De omzet van Nederlandstalige e-books is in 2020 gestegen met 13%. Er werd zo’n 5,6 miljoen keer een e-book uitgeleend via de bibliotheek, een plus van 12%. Het aandeel e-books in het totale aantal uitleningen nam toe van 7% naar 12%. Dit is waarschijnlijk omdat er in 2020 minder papieren boeken konden worden uitgeleend vanwege de coronacrisis (-25%). VIa de app de ThuisBieb, die werd opgericht tijdens de eerste coronagolf, werden 857.000 e-books uitgeleend. Via de VakantieBieb-app werden 250.000 e-books en 71.000 luisterboeken uitgeleend. Voor het eerste zijn er ook cijfers over uitleningen van luisterboeken. Deze schoten omhoog met 44% en zijn goed voor 2,6 miljoen stuks. Het meest uitgeleende luisterboek was ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman.

   

  Publicatiedatum: 22 januari 2021
 • Self-publishing platform Wattpad verkocht voor 600 miljoen dollar

  E-bookplatform Wattpad is voor 600 miljoen dollar verkocht aan het Zuid-Koreaanse bedrijf Naver.

  Wattpad, een platform waar gebruikers eigen boeken en verhalen kunnen uploaden, kan elke maand rekenen op 90 miljoen bezoekers van over de hele wereld. Op het platform verschenen in de afgelopen jaren al meer dan een miljard verhalen.

  Zoekmachine Naver is het Google van Zuid-Korea. Onder Naver valt ook Webtoon, een online platform met digitale stripverhalen met meer dan 67 miljoen bezoekers per maand.

  Publicatiedatum: 21 januari 2021

Handige e-book en e-reader links