Muziekcollectie
Muziekcd's en dvd's
Centre Céramique heeft nog een klein aantal Limburgse cd’s en muziekDVD’s. Deze treft u aan op de vierde verdieping. Verder kunnen onze leden tegen extra kosten cd’s en muziekDVD’s aanvragen bij Muziekweb in Rotterdam.
Bladmuziek
U kunt bij ons niet alleen terecht om naar muziek te luisteren. Ook als u van muziek spelen houdt bent u bij ons aan het goede adres. Centre Céramique bezit de grootste en meest gevarieerde collectie bladmuziek van heel Limburg. Van klassiek tot pop. In totaal omvat de collectie ruim 4000 titels. Uiteraard zijn deze titels terug te vinden in onze catalogus. In onze catalogus is het tevens mogelijk om te zoeken in Petrucci partiturenbibiotheek. De collectie bladmuziek vindt u in het souterrain.
U krijgt overigens als lid van de bibliotheek ook toegang tot de collectie van het conservatorium Maastricht. Bibliotheekleden ontvangen op vertoon van het bibliotheekpasje van Centre Céramique én een inschrijfbewijs (op te halen bij de ledenservice in Centre Céramique) ook een pasje voor de collectie van het Conservatorium Maastricht (Bonnefantenstraat 15).
Catalogus van het conservatorium (kies voor 'geavanceerd' >> materiaal: bladmuziek)
Muziekliteratuur
Op de derde etage vindt u verder boeken, tijdschriften en dvd's over muziek, muziekinstrumenten, componisten en uitvoerende musici.
Wil jij graag noten leren lezen, zingen of een instrument bespelen? Bij Kuma Muziekschool Maastricht kun je alle vormen muziekles volgen in een groep of individueel.
Muzieknieuws
-
Hotelmedewerkers verhoord als verdachten in zaak rond dood Liam Payne
Een rechter in de zaak rond de dood van Liam Payne heeft twee nieuwe verdachten opgeroepen voor verhoor. Rolling Stone stelt op basis van juridische documenten dat het gaat om twee medewerkers van het hotel waar de zanger om het leven kwam.Publicatiedatum: 10 december 2024
-
Radio 538 schrapt oudejaarsfeest in AFAS Live om tegenvallende kaartverkoop
Het feest dat Radio 538 op Oudejaarsavond in AFAS Live zou geven, gaat niet door. De kaartverkoop van het evenement ging niet zoals gehoopt, laat een woordvoerder van Talpa, waar Radio 538 onder valt, weten.Publicatiedatum: 10 december 2024
-
Anastacia en Chef'Special treden op tijdens Royal Park Live 2025Anastacia, Chef'Special en The Teskey Brothers treden in juli 2025 op tijdens Royal Park Live. Dat heeft de organisatie van de zomeravondconcerten in de tuin van Paleis Soestdijk bekendgemaakt.Publicatiedatum: 10 december 2024
Nu te horen op
Letterlijk betekent playlist 'afspeellijst'. Luister en kijk naar onderstaande radiostations.
Muziek aanvragen bij de bibliotheek
Heeft Centre Céramique een cd, lp of muziekdvd niet in haar bezit dan bestaat de mogelijkheid deze aan te vragen bij Muziekweb. Muziekweb heeft duizenden cd's, lp's en muziekdvd's in haar bezit. Voor kosten en uitleenvoorwaarden zie onze tarieven. U moet wel lid zijn van de bibliotheek! De catalogus met alle titels is raadpleegbaar op Muziekweb. Via de service Leendirect kunt u zelf 24 uur per dag, 7 dagen per week cd's etc. aanvragen via Muziekweb en deze laten versturen naar Centre Céramique. U ontvangt een e-mail als de cd, dvd of lp afgehaald kan worden.
Muziekweb Intro's
Muziekstijlen
Alle muziekstijlen:
Blog Intro - Bibliotheek Genk
-
Ode aan Ado
“Ik zie mijn kunst als een totaliteit. Er zit een vraag in het geheel, en die probeer ik op te lossen.” Was getekend: Ado Hamelryck, in een interview naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling in 2020 in onze – en voor een groot stuk ook zijn – bibliotheek.
Afgelopen zaterdag, op 5 oktober, overleed hij, net geen 83. De kunstenaar valt voortaan samen met zijn allerdiepste zwart, in de betekenis die hij zelf jarenlang met monnikengeduld en een onverwoestbare drift in die (afwezigheid van) kleur kraste: niet het donkere en pejoratieve, maar het esthetisch uitgepuurde en gesacraliseerde zwart.
De storm in de academie
Ado Hamelryck arriveerde in 1967 vanuit Halle in Genk. “De verhuizing naar Limburg was eventjes een pijnlijk verhaal”, liet hij in datzelfde interview optekenen. De verdienste dat Genk vandaag cultureel op de kaart staat heeft vele vaders, maar een van de oases die de dreigende verwoestijning verhinderden, was zeker de toenmalige kunstacademie waarin hij als jonge docent meteen een opvallende plek opeiste. Na pioniers als Willy Minders, Mathieu Vanderfeesten en Raf Mailleux, bestormde een jonge garde met naast Ado onder andere ook Jan Van Praet, Francis Smets, Piet Stockmans en Hugo Duchateau het kunstenaarseiland dat zou uitgroeien tot SHIVKV en later LUCA School of Arts. Ze schopten zo al vanaf de jaren 70 Genk en bij uitbreiding Limburg een artistiek geweten.
Pianist met een drilboor
Waar hij in zijn Brusselse jaren nog colorist was die glasramen ontwierp, reduceerde Ado later eerst de vorm en daarna ook de kleur in zijn werk, tot alleen het zwart overbleef. “Al blijft er binnen dat zwart een wereld van onderzoek en diepgang. Ik noem mezelf altijd een pianist met een drilboor. Ik boor om dieper en dieper te gaan, in plaats van breed uit te dijen. De herhaling is essentieel.”
Door die herhaling lijkt zijn werk misschien ‘monotoon’, maar elke pennentrek, elke spat inkt, iedere streep verf en elk gekneed 3D-stuk is wel degelijk uniek. Met die consequente en eigenzinnige aanpak oogstte hij veel respect, maar helaas zelden commerciële waardering. Die zocht hij weliswaar niet, maar stiekem worstelde hij toch met dat deels zelfgekozen spagaat tussen koppige authenticiteit en bredere erkenning.
Het eerste boek
Het was precies in die spanning dat Ado bij het ontwerp en de bouw van de nieuwe stadsbibliotheek de vraag kreeg een symbolisch eerste boek te ‘schrijven’. Het idee voor een artistiek alternatief voor de klassieke eerste steen kwam van C-mine-directeur Veerle Van Bun en haar man, kunstdocent Jos Wouters, en werd gedragen door toenmalig schepen van cultuur Vera Withofs en bibliothecaris Geertje Descheemaeker. Op 12 september 2006 overhandigde burgemeester Jef Gabriels hem een blanco boek in handgeschept papier. Met zijn legendarische werkethos vulde hij het tijdens het anderhalf jaar van de bouw van de bibliotheek elke dag, bladzijde na bladzijde, met zijn schrifturen. Sinds de opening in 2008 prijkt het majestueuze werk in de sokkel van Roel Vandebeek in het Atrium. Daar ontlokt het bezoekers nog elke dag verwonderde en bewonderende blikken.
Ado en zijn vrouw Rosette bleven regelmatig opduiken om zelf het boek te bewaken. Hun band met de bib werd warm en hecht. Inmiddels zitten een paar van zijn grote werken in de permanente kunstcollectie van de bib: een triptiek van wit acryl op zwart geschilderd triplex in zaal de Ontdekking, en een gigantisch vel Nepalees papier in de inkomhal. Fotografe Elisabeth Broekaert capteerde de artiest in actie in zijn atelier in Waterschei, een ode aan Ado die al meermaals te zien was in onze galerij. In 2020 toonde hij nog zijn schrifturen, een reeks boeken die strikt genomen onleesbaar zijn, maar wel onmiskenbaar zijn verhaal vertelden – ook dat van zijn overleden dochter Eva, een tragische en intense zwarte lijn doorheen zijn oeuvre.
De stilte verbeeld
Op dat moment was de ongenadige tijd al even sleet in zijn lichaam aan het slijpen. In zijn laatste grote project kreeg zijn werk, donker maar niet hermetisch, een beklijvende muzikale vertaling. Katelijne Olaerts, muziekdocente, hartsvriendin van Eva en toeverlaat van de Hamelrycks, liet haar oud-studiegenoot Pieter Schuermans een compositie maken die het ritme, de diepgang en de toon van zijn werk verbeeldde en verklankte. Nicolas Dupont (viool) en Sebastien Walnier (cello) speelden de première in november 2022 in Z33 voor een ontroerde Ado Hamelryck. Later volgden nog voorstellingen in CC Muze en C-mine.
De zwarte hoed van Ado lag klaar voor een ultieme expo in maart 2025 in galerij De Uitstalling in Zwartberg, maar daar zal alleen zijn werk in stilte spreken. Een fractie van zijn oeuvre, tenminste, want zijn schier eindeloze productie zit voor een stuk nog in zijn huismuseum in Waterschei, en is voor de rest verspreid in galerijen, openbare instellingen, en bij discrete bewonderaars die zijn noodzakelijk verzet altijd al smaakten. Een klein team van vertrouwelingen brengt nu zijn erfenis in kaart, samen met zijn zoon Arend.
Ambetant manneke
Famous last words? Deze dan maar. In 2020 mijmerde hij met enige zelfspot over datgene wat rest als hij er niet meer zou zijn. “Uiteraard hoop ik dat er een boodschap overblijft. Dat denk ik ook wel. Wat ik doe, gaat tegen de gang van zaken in. Dat soort rebellie, niet akkoord gaan met de oppervlakkigheid van deze maatschappij en dit tijdsgewricht, daar is mijn kunst een reactie op. Ik hoop dat zoiets nog openlijk begrepen en gezien wordt. Desnoods formuleren ze het maar als volgt: hij was een ambetant manneke. Dat klinkt als onnozele woordenkramerij, maar dat is de essentie van het verhaal.”
(jaco)
Publicatiedatum: 7 oktober 2024
Catalogus Maastricht
Mijn menu - klik hier voor uitleg -
Regel je bibliotheekzaken mobiel
Sinds 11 juni kun je met één en hetzelfde bibliotheekaccount inloggen bij je lokale bibliotheek in Mijn Menu of de Wise-app en ook bij de landelijke Online Bibliotheek voor het lenen van e-books, luisterboeken of tijdschriften. Voorheen gebruikte je hiervoor twee aparte accounts.
Hoe werkt dit nu?
- Je dient zelf een keer opnieuw in te loggen in Mijn Menu op onze website of via onze Wise-app met je gebruikersnaam en wachtwoord. Let op: je kan geen e-mailadres als gebruikersnaam invullen, wel je 14-cijferige pasnummer.
- Ben je je inloggegevens vergeten? Je kan je gebruikersnaam hier opvragen. Je wachtwoord kun je hier opnieuw aanmaken.
- Je kan in het vervolg deze gebruikersnaam en wachtwoord ook gebruiken om in te loggen bij de Online Bibliotheek.
- Na het inloggen in Mijn Menu kun je zelf je gebruikersnaam aanpassen via Mijn gegevens onder Inlogaccount beheren.
Tik eerst je nieuwe gebruikersnaam in, en klik dan pas op de oranje knop Wijzig gebruikersnaam. - Wil je meer weten? Ga dan naar Hulp bij inloggen of neem contact op met onze Publieksservice op 043-350 56 00 of publieksservice@maastricht.nl. We helpen je graag!
Met de Bibliotheek Wise app hebben leden van Bibliotheek Maastricht altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.
Zien en Doen
Er is altijd wel iets te beleven in onze thuisbasis Centre Céramique of onze Bibliotheekservice- punten. Of je nou jong of oud bent. Lezer of doener. Maastrichtenaar of toerist. Terugkijker of vooruitblikker. Voor het gemak hebben we alles voor je verzameld in een handig overzicht. Van lezingen en workshops tot tentoonstellingen. Veel plezier!
Handige muzieklinks
-
BLADMUZIEK
- Bladmuziek Het gericht zoeken naar bladmuziek op internet is lastig. Hoe zoek ik iets voor viool en gitaar? Catalogi van muziekbibliotheken bieden die toegang wel. Veel titels zijn onzichtbaar voor de traditionele algemene zoekmachines. Scorcer is een speciale metacrawler voor bladmuziekbronnen op internet. Het biedt toegang tot een groot aantal databases van gratis klassieke en populaire muziek. Digitale bronnen zijn er zeker, soms met een erfgoedkarakter.
- Catalogus Centre Céramique Zoek in onze catalogus naar cd's, muziekdvd's en bladmuziek. Na een zoekopdracht kunt u filteren naar materiaalsoort aan de linkerkant.
- Free classical sheet music Niet véél bladmuziek, en alleen van de bekendere componisten, maar wát erin staat, is perfect; PDF-formaat
- Musicshop Europe Initiatief van het European Music Centre (EMC). EMC is al tientallen jaren actief op het gebied van bladmuziek en is uitgever van educatief materiaal en songbooks, maar ook (religieuze) orgelmuziek. Bekende namen zijn XYZ, Alsbach Educa en Willemsen. Tevens is EMC exclusief vertegenwoordiger van een groot aantal binnen- en buitenlandse uitgeverijen. Bijzonder populair is de Leer Jezelf serie en Speelklaar. Op deze site kunt u diverse soorten bladmuziek zoeken en bestellen.
- Petrucci Partiturenbibliotheek Wie graag (klassieke) muziek speelt, hoeft tegenwoordig niet meer naar de muziekwinkel voor de partituur van zijn favoriete werk. De meeste oudere muziek is rechtenvrij en wordt op een overzichtelijke manier bijeengebracht in de Petrucci Music Library. Hier vindt u bladmuziek voor meer dan 100.000 werken van bekende en minder bekende componisten en heel veel volksmuziek waarvan de bedenker onbekend is. Dit alles is doorzoekbaar op componist, periode, genre en meer. Van veel werk zijn ook audio-opnamen beschikbaar en er zijn op de site ook heel veel midi-bestanden te vinden. U raakt niet uitgespeeld!
- Sheet Music Plus Zeer veelomvattend: 250.000+ titels.
- Ultimate guitar Enkele van de vele sites met popsongs met muzieknotaties. Vooral akkoorden en tabulator. Zeer geschikt voor gitaristen, probeer ook eens via google met de zoektermen 'tabs' en 'chords'.
- Voormalige muziekbibliotheek van de Omroep Goed te gebruiken als naslagwerk door de diverse catalogi die online te doorzoeken zijn.
-
KLASSIEK
- Classical net Lijst met basisrepertoire online, met luistervoorbeelden en veel doorklikmogelijkheden.
- The Aria Database 1200+ aria's, 1000+ ariateksten, 170+ opera's, tientallen componisten, en honderden vertalingen en MIDI-bestanden
-
LIEDEREN EN SONGTEKSTEN
- Catalogus Centre Céramique Zoek in onze catalogus naar cd's, muziekdvd's en bladmuziek. Na een zoekopdracht kunt u filteren naar materiaalsoort aan de linkerkant.
- Limburg zingt Meer dan 9.000 teksten van Limburgstalige liedjes, carnaval maar ook andere ...
- Lyrics World Engelstalige teksten
- Nederlandse Liederenbank In de Nederlandse Liederenbank zijn bijna 170.000 Nederlandse liederen ontsloten, van de Middeleeuwen tot de twintigste eeuw.
- The Liedernet archive 'Kunstlieder' en andere 'classical art songs' in 20+ talen
- Volkslieder Duitse Volksliedjes
- WhoSampled: Waar ken ik deze muziek / liedje van?
-
MUZIEK IN FILMS EN RECLAME
- Filmmuziek In dit themadossier wordt aandacht gegeven aan de ontwikkeling van geluid/muziek bij film. Van stomme film tot geluidsfilm, van muziek bij de film tot volwaardige filmmuziek en Soundtrack.
- Muziek in reclame Ken je dat deuntje uit die tv-commercial? Weet jij wie de artiest is van dit nummer?
- Muziekreclame.nl
- Naxos Klassieke muziek van beroemde films.
-
MUZIEKTHEMA'S
- Balletmuziek Themasdossier op de balletgeschiedenis buiten Nederland.
- De harp is helemaal terug Themadossier over de harp, het oudste, veelzijdigste en meest verspreide muziekinstrument aller tijden. In dit themadossier wordt aandacht gegeven aan de oorsprong en ontwikkeling van het instrument, de iconografie van de harp, harpisten en repertoire.
- Filmmuziek Iedereen gaat wel eens naar de bioscoop en komt daarbij tijdens het bekijken van een film, naast het beeld, ook in aanraking met geluid. Beeld en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder geluid is er niet veel aan een film, geluiden maken de film realistischer. De toegevoegde filmmuziek zorgt er voor dat de gebeurtenissen in een film extra benadrukt worden. In dit themadossier wordt aandacht gegeven aan de ontwikkeling van geluid/muziek bij film. Van stomme film tot geluidsfilm, van muziek bij de film tot volwaardige filmmuziek en Soundtrack.
- Kind en Muziek Themadossier over muziek voor kinderen en het richt zich tevens op opvoeders. Er komen een aantal spannende eigentijdse mogelijkheden aan bod om kinderen met muziek in aanraking te laten komen. Tot slot worden voor de ouders/opvoeders, aan de hand van een aantal besprekingen van boeken/luisterboeken, de thema’s klassieke muziek en muziekeducatie voor kinderen, nader belicht.
- Leren zingen Waarom houden zoveel mensen van zingen? Omdat zingen bevrijdend is! Je hele lichaam doet mee. En hoe meer je dat toestaat, des te gelukkiger word je ervan. Dus het is ook nog eens gezond. Iedereen kan zingen, en op elk niveau is het waardevol. Begin gewoon en ga dat leuke avontuur aan. Hier lees je over zangtechniek en haar geschiedenis. Over verschillende stromingen, en hoe die elkaar overlappen en beïnvloeden. En verder lees je over de kinderstem en over zingen in een koor.
- Musicals Themadossier over musicals. Musicals zijn populair. Hoe kan dat? Sommige critici vinden musicals maar kitsch. Volgens hen gaan ze nergens over en de muziek is oppervlakkig. In deze etalage blijkt dat zij het bij het verkeerde eind hebben.
- Muziek maken 2.0 Muzikanten zijn soms zeer vindingrijk in het promoten van hun muziek via sociale media of het aangaan van online samenwerkingsverbanden. Of het nu gaat om het inzetten van Youtube om muzikanten bij elkaar te brengen of aan je fans vragen foto’s op te sturen voor een videoclip. In dit dossier een inventarisatie van initiatieven in de laatste jaren.
- Muziek maken met de iPad Muzikanten maken al eeuwenlang gebruik van bladmuziek om muziek vast te leggen of te reproduceren. Bibliotheken beschikken over grote collecties bladmuziek, voor alle mogelijke instrumenten, combinaties van instrumenten, diverse genres, voor de amateur of professional. Met de komst van computertablets met aanraakscherm bieden zich nieuwe mogelijkheden aan voor muzikanten.
- Online een instrument leren spelen Een instrument leren spelen via videolessen op Youtube? Bewegend beeld is bij uitstek geschikt om te laten zien hoe je een instrument bespeelt: houding, vingerzetting, de combinatie met het geproduceerde muzikale geluid, met mondelinge toelichting. Je mist bij Youtube wel feedback op je muzikale verrichtingen. De 'Online muziekschool' biedt juist wel weer die combinatie van instructie, uitvoeren van de instructie en feedback.
- Pianomuziek Themadossier over pianomuziek.
-
POPMUZIEK
- All Music Met uitgebreide zoek- en doorlinkmogelijkheden met bio's en discografieën
- Limburgse hits achtergrondinformatie over duizenden Limburgse nummers. Elk liedje heeft een eigen pagina gekregen met hitfeiten, links naar clips, biografieën van artiesten en meer.
- Muziekbijbel.nl Op deze site zijn liederen te vinden van seculiere popartiesten die Bijbelse teksten en ideeën in hun liederen hebben opgenomen. Bij de liederen staan de gebruikte bijbelteksten vermeld en een soms de thema's van de liedtekst.
- NL Hitarchief Alle Nederlandstalige hits vanaf 1970 zijn in dit digitale archief vastgelegd. Waarom vanaf 1970 en niet nog eerder? Het kan best zijn dat ze nog verder teruggaan, maar voor dit moment heeft men 50 jaar Nederlandstalige hits verwerkt en dit vastgelegd.
- The originals Site over de herkomst hits