Romans en literatuur

Van Baantjer tot Wolkers en van Grisham tot Coetzee. Van streekromans tot detectives en van literaire hoogstandjes tot driestuiverromannetjes. Niet alleen in het Nederlands, maar ook Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Naast boeken in gedrukte vorm is er ook een collectie e-books en luisterboeken aanwezig.

Zoeken naar en over literatuur
Onze romans zijn te vinden op de tweede en derde etage van Centre Céramique en in de bibliotheekservicepunten Heer en Malpertuis. Wil je weten of wij een bepaalde roman hebben, raadpleeg dan onze catalogus. Kies hier rechts voor de catalogus. De romans zijn onderverdeeld in de rubrieken 'Hoogspanning',  'Ontspanning' (2e etage) en 'Literatuur' (3e etage). Binnen een rubriek staan ze in de kast opgesteld op de achternaam van de auteur (alfabetische volgorde).

Verder hebben we voor de jeugd circa 500 stripboeken op de 2e etage en vindt u op de 3e etage 1.500 strips voor volwassenen.

Wil je leesadvies, zoek je uittreksels, recensies of biografische informatie? De bibliotheek beschikt over een aantal digitale bronnen die je hierbij kunnen helpen. Kies hieronder waarnaar je op zoek bent.

Literaire activiteiten
Kom naar Centre Céramique en ontmoet auteurs of laat je inspireren door het verhaal achter een boek. Dit doen we o.a. met Leesclubleider Maria Kleijnen en De Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM). Houd onze agenda in de gaten voor al onze literaire activiteiten.

Digitale bronnen

Leesclub Maria Kleijnen

 

Vindt u het fijn om met anderen over uw leeservaringen te praten? Om kennis te maken met boeken die u zelf niet zou kiezen? Of om onbekende schrijvers te leren kennen? Om een levendig gesprek te voeren over boeken: taal, vorm, structuur maar ook over hun maatschappelijke thema’s? In onze leesclub onderzoeken we samen de literatuur in al haar facetten.

Ons uitgangspunt is leesplezier: samen genieten van mooie taal, een intrigerend en gelaagd verhaal. Ieder boek voert ons binnen in een unieke wereld, reikt zijn eigen thema’s aan, uitwisseling leidt naar nieuwe inzichten en verdiept onze leeservaring en ons leesplezier. We lezen recente boeken uit de Nederlandse literatuur en wereldliteratuur in diverse genres en thema’s.

De leesclubs worden geleid door Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper en ervaren leesclubleider. Na de introductie van schrijver en werk gaan we in gesprek over het boek: we wisselen onze leeservaringen uit en discussiëren over de thema’s in een open, respectvolle sfeer. We ronden de boekbespreking af met een gezamenlijke conclusie over het boek.

De bijeenkomsten vinden plaats in het Centre Ceramique op dinsdagavond van 19.00 uur tot 20.45 uur.

De kosten bedragen € 60,00 voor zes bijeenkomsten, € 10,00 voor éénmalige deelname. Aanmelden kan via mariakleijnen@gmail.com of 06-48453310.

 

Cursusduur: 6 lessen 
Docent: Maria Kleijnen

Data seizoen 2023-2024:

Di 12 sept : Leïla Slimani - Mathilde  
Di 31 okt :  Haruki Murakami- De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren  
Di 12 dec:   Eva Menasse - Dunkelblum zwijgt  
Di 16 jan:    Sally Rooney - Prachtige wereld waar ben je?  
Di 27 febr:   Ian McEwan - Lessen  
Di  9 april:    Anjet Daanje -  Het lied van ooievaar 

 

 

 


De Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht is een bloeiende vereniging met een rijke historie. De leden zijn literatuurliefhebbers die zich betrokken voelen bij de taal, cultuur en omgeving. Voor veel trouwe leden is de VLAM een uniek platform voor literatuur in Maastricht.

De voornaamste activiteiten zijn o.a

 • Letters bij de Lunch
  Een lunchpauzeprogramma over een literair onderwerp met iedere keer weer een verrassende spreker. Altijd op de eerste donderdag van de maand, tien maal per jaar, in Centre Céramique van 12.30 tot 13.30 uur. Ook toegankelijk voor niet-leden.
 • Poëzieuur
  Leden van VLAM bespreken iedere eerste zondag van de maand gedichten rond een thema bij Brasserie Tapijn.
 • Woordwerk
  Het verenigingsblad van VLAM verschijn twee keer per jaar.
 • Nieuwsbrief
  Als er aanleiding toe is krijgen de leden een digitale Nieuwsbrief met actuele informatie toegestuurd.

Bezoek de website van VLAM

Catalogus Maastricht

Mijn menu - klik hier voor uitleg -

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Met 'Bibliotheek Wise app' hebben leden van Centre Céramique altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Downloaden en meer informatie

Zien en Doen

Er is altijd wel iets te beleven in onze thuisbasis Centre Céramique of onze Bibliotheekservice- punten. Of je nou jong of oud bent. Lezer of doener. Maastrichtenaar of toerist. Terugkijker of vooruitblikker. Voor het gemak hebben we alles voor je verzameld in een handig overzicht. Van lezingen en workshops tot tentoonstellingen. Veel plezier!

Totaaloverzicht

Activiteiten

Tentoonstellingen

Leren en Hulp

Kinderactiviteiten

Nieuws