E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Review: Kobo Libra H2O (2019)

  In oktober 2018 verscheen de eerste waterdichte Kobo met ergonomische vormgeving en bladerknoppen: de Kobo Forma. Met de Kobo Libra H2O is er nu een kleiner en goedkoper alternatief met hetzelfde asymmetrische design.

  In 2014 kwam Kobo met de eerste waterbestendige e-reader: de Kobo Aura H2O. Van dit succesvolle model werd in 2017 een verbeterde Edition 2 uitgebracht. Met zijn 7 inch scherm, fysieke bladerknoppen en bijzondere vormgeving is de Kobo Libra H2O zowel de opvolger van de Aura H2O als een kleinere en budgetvriendelijke versie van de Kobo Forma.

  Display: 7 inch Carta E Ink HD-touchscreen
  Resolutie:
  1680×1264 (300 ppi)
  Afmetingen:
  144×159 mm x 7,8 mm aan de dikste zijde, 5 mm op het dunste punt.
  Gewicht: 
  192 gram
  Verlichting: 
  ComfortLightPRO met instelbare lichtkleur
  Bladerknoppen: Ja
  Waterproof: Ja (IPX8)
  Batterij: 
  1200 mAh
  Audio: 
  Nee (Wil je weten waarom niet? Lees ons interview met Kobo-CEO Michael Tamblyn.)
  Intern geheugen:
  8 GB
  Processor: NXP i.MX 6SLL, 1GHz
  RAM: 
  512 MB

  Vormgeving
  Het eerste wat opvalt aan de Kobo Libra H2O is natuurlijk het slanke, asymmetrische design en de bladerknoppen op de gebogen griprand. Dezelfde ergonomische vormgeving en de bladerknoppen zagen we eerder al in de Kindle Oasis en de Kobo Forma. Voor wie deze modellen mooi vond maar terugschrok voor de prijs, is de Kobo Libra H2O goed nieuws.

  Een leuk extraatje is dat het apparaat beschikbaar is in wit en zwart. Ons testmodel is een wit exemplaar, en ja, dat ziet er strak & fris uit. Op de Forma zit de uit-knop nog in de griprand, op de Libra H2O is deze weer naar de achterkant verhuisd, waar hij makkelijker te bedienen is.

  Voor de Kobo Libra H2O werd ook een bijpassende origami-cover ontworpen die in vier kleuren verkrijgbaar is, zwart, lichtroze, grijs en aquablauw. (Deze is niet bij de e-reader inbegrepen).

  Scherm
  De Libra H2O heeft een scherm van 7 inch en een resolutie van 1680×1264. Dit betekent een beeldscherpte van 300 ppi, die vergelijkbaar is met de Kobo Forma en de Clara HD. Het is overigens voor e-readers ook de beste resolutie die op dit moment te koop is. In vergelijking met de 265 ppi van de Aura H2O en de Aura H2O Edition 2 is het scherm van de Libra H2O dus net een tandje scherper. Pixelige letters zijn inmiddels echt verleden tijd: de tekst komt haarscherp over. Uiteraard is het scherm ook prima te lezen in de felle zon.

  Als je het scherm van de Libra H2O vergelijkt met dat van de Forma, zie je meteen dat de Libra H2O, in tegenstelling tot de Forma, een licht verzonken scherm heeft. Een ander verschil is dat de Forma gebruik maakt van Mobius-technologie, die het scherm extra stevigheid geeft. Deze verschillen zullen je bij het lezen waarschijnlijk echter niet in de weg staan, hoewel ik zelf de voorkeur geef aan een scherm zonder opstaande randjes.

  Verlichting
  De verlichting is dezelfde ComfortLightPRO die ook in de Clara HD en de Forma te vinden is. Van de frontale schermverlichting is behalve de felheid ook de lichtkleur in te stellen. Dit houdt in dat je ervoor kunt kiezen om blauw licht weg te filteren zodat een warme, kaarslichtachtige verlichting overblijft. Hierdoor is met name ‘s avonds lezen comfortabeler en staat de blauwe verlichting je nachtrust niet in de weg.

  recensie kobo libra h2o

  test ereader kobo libra h2o

  Je kunt de helderheid aanpassen via de schuifbalk of door te tikken op het zon-icoontje, waardoor de helderheid steeds met 1% tegelijk toeneemt. Je kunt de helderheid dus precies zo instellen als jij prettig vindt. De lichtkleur is zowel handmatig aan te passen als te gebruiken in de Auto-modus, waardoor de kleur zich automatisch aanpast aan het tijdstip van de dag.

  Ik moet zeggen dat de schermverlichting er heel strak en egaal uitziet, eigenlijk zelfs nog beter dan de Kobo Forma, die aan de onderzijde een randje heeft waar de verlichting net niet helemaal bij lijkt te kunnen. Hierdoor is een ietwat donkerder strookje te zien.

  Leescomfort
  Na het uitbrengen van de Kobo Touch met touchscreen in 2011, vond Kobo het niet langer nodig om e-readers van bladerknoppen te voorzien. Het omslaan van de pagina ging door te swipen of te tikken. Met de Kobo Forma kwam de fysieke bladerknop eindelijk weer terug. Dankzij de bladerknoppen kun je gemakkelijk met één hand lezen. Als je wilt wisselen van leeshand (of linkshandig bent) draai je het apparaat gewoon om. Het scherm detecteert automatisch hoe je het apparaat vasthoudt, zodat de onderste knop altijd vooruit bladert en de bovenste terug. Overigens kun je dit ook andersom instellen, als je dat logischer vindt. Wil je liever niet dat de e-reader automatisch meedraait? Dan zet je ‘m gewoon vast op landschaps- of portretmodus. De cover kan hierbij als leesstandaard worden gebruikt.

  Lezen in landschapsmodus kan ook. De griprand zit dan onderaan. Het blijft natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ik vind zelf fysieke bladerknoppen echt het verschil maken qua leescomfort.

  review kobo libra

  Leesinstellingen
  Net als op de andere Kobo’s kun je uit 12 verschillende lettertypes kiezen en hierbij ook precies de lettergrootte, regelafstand en marges instellen die jij fijn vindt.

  De Kobo Libra H2O komt echter ook met een nieuwe softwareversie met een aantal nieuwe functies. Zo zie je nu niet alleen meer de voortgang per boek, maar ook per hoofdstuk. Ook is er een verbeterde navigatiebalk, waardoor je makkelijker het hele boek of een bepaald hoofdstuk kunt doorzoeken. De zwarte stip laat zien waar je was gebleven. Het menu is direct vanuit een boek bereikbaar door onderin het scherm omhoog te vegen. Er opent zich een nieuw menu, met daarin de navigatiebalk, het huidige hoofdstuk, en de mogelijkheid je notities, bladwijzers en markeringen in een keer handig terug te vinden. Ook op de andere Kobo’s zal binnenkort automatisch de software-update worden geïnstalleerd.

  Conclusie
  Met de introductie van de Kobo Libra H2O is het succesvolle design van de Kobo Forma nu ook toegepast in een middenklassemodel. De Libra H2O is met 7 inch net iets groter dan de meeste e-readers, en net iets kleiner dan de Forma. Door het aangename design en geringe gewicht ligt hij prettig in de hand en de bladerknoppen zorgen ervoor dat je meer vrijheid hebt om urenlang comfortabel te lezen. De uitstekende beeldscherpte van 300 ppi en de waterbestendigheid maken het helemaal af. Ik kan er kort over zijn: de Kobo Libra H2O biedt een leeservaring op hoog niveau voor een heel redelijke prijs.

  De Kobo Libra H2O is verkrijgbaar in wit en zwart en is vanaf 17 september 2019 te koop voor €179,99 bij o.a. bol.com.

  Publicatiedatum: 17 september 2019
 • Ontwikkelaar Immer-app lanceert meditatieve leesapp Lotus

  Niels ‘t Hooft, de bedenker van de Immer-leesapp, lanceert nu een tweede pilot: de meditatieve leesapp Lotus. De eerste twee hoofdstukken zijn gratis, de rest is in de app te koop voor €4,49.

  De app, die op dit moment beschikbaar is voor de iPhone en de iPad, is een novelle die door ‘t Hooft speciaal voor deze vorm geschreven is. Lotus maakt gebruik van allerlei digitale mogelijkheden om de lezer een compleet nieuwe leeservaring te bieden. Zo bevat de app achtergrondkleuren die thema’s, emoties en personages uitlichten en bijpassende muziek, die aanzwelt en weer afneemt. Ook wordt het verhaal gevisualiseerd met een animatie van een lotus, die tijdens het lezen steeds terugkomt.

  Net als in de eerste Immer-pilot, de leesapp Goede mannen, wordt ook in de Lotus-app het verhaal in logische fragmenten opgedeeld, zodat per keer steeds enkele zinnen in beeld verschijnen. Ook houdt de app je voortgang in het verhaal bij. Hierdoor wordt het makkelijker om aandachtig te lezen. Beide apps zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek.

  Lotus werd mogelijk gemaakt door subsidies van het Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De app, kleuren en animaties werden ontworpen door Saskia Freeke, het programmeerwerk werd gedaan door Codeglue en de audio  door audiostudio SonicPicnic.

  Publicatiedatum: 9 september 2019
 • Geen evenementen aanwezig

Handige e-book en e-reader links