E-books bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom biedt de Bibliotheek ook e-books aan.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

e-books & Luisterboeken lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books en Luisterboeken lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 



 

 

  

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
  • Recensie: Kobo Libra Colour (2024)

    De Kobo Libra Colour heeft een ergonomische vormgeving en – het belangrijkste kenmerk – een kleurenscherm. Hoe bevalt de Kobo Libra Colour in de praktijk?

    Kobo Libra Colour: Specificaties

    Display: 7 inch E Ink Kaleido™ 3-kleurenscherm (touchscreen)
    Resolutie: 
    1264×1680 pixels, 300 ppi voor de zwart/wit-tinten, 150 ppi voor de kleuren
    Afmetingen:
    144,6 x 161 x 8,3 mm
    Gewicht: 199,5 g
    Verlichting:
    ComfortLight Pro, instelbare helderheid en lichtkleur met blauwfilter
    Instelbare lichtkleur: 
    Ja
    Bladerknoppen: 
    Ja
    Waterproof: 
    Ja (IPX8)
    Batterij: 
    2050 mAh 
    Audio: 
    Ja, Kobo audioboeken. Via Bluetooth kun je oordopjes, een koptelefoon of speakers koppelen.
    Intern geheugen:
    32 GB (niet uitbreidbaar)

    Eerste indruk 

    De Libra Colour ziet er grotendeels hetzelfde uit als de Libra 2, met een 7 inch scherm en ergonomische vormgeving met bladerknoppen. Een 7 inch scherm vind ik zelf een fijne middenweg qua formaat. Het is net wat groter dan de 6 inch e-readers, maar ook weer niet zo groot dat het wat lastiger wordt qua meenemen en vasthouden.

    De Libra Colour is verkrijgbaar in wit en zwart en de achterkant heeft een patroon van kleine blaadjes voor extra grip. Ook de aan/uitknop is hier te vinden. Aan de onderkant zit de opening voor de universele USB-kabel (type c).

    Deze e-reader is compatibel met de Kobo Stylus 2 (niet inbegrepen) voor als je notities wilt maken. Ook heeft het apparaat Bluetooth waarmee je speakers, oortjes of een koptelefoon kunt koppelen om er ook Kobo audioboeken op te luisteren. De Libra Colour reageert snel en de sterke batterij gaat lang mee.

    Kleurenscherm

    De Kobo Libra Colour heeft een 7 inch E Ink Kaleido™ 3-kleurenscherm. De resolutie is 300 ppi voor de zwart/wit-tinten en 150 ppi voor de kleurentinten. Dit betekent dus dat de zwart/wit-tinten scherper worden weergegeven dan de kleuren.

    Lees je vaak graphic novels, strips, prentenboeken of andere boeken met veel afbeeldingen? Dan biedt een kleurenscherm natuurlijk echt een heel andere leeservaring dan zwart-wit. De kleuren zijn niet zo fel als op een tablet, maar in het algemeen ziet het er best goed uit.

    De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy
    Foeksia tovert met de tijd
    Foeksia tovert met de tijd – Paul van Loon

    Zeker boeken met grotere afbeeldingen en strips met ruim opgezette plaatjes komen mooi over. Bij strips met veel beeldjes per pagina kan de tekst echter gauw priegelig aandoen.

    Wat ik een belangrijk nadeel vind van Libra Colour (trouwens ook van de Clara Colour) is dat het Kaleido-kleurenscherm niet het contrast en de scherpte haalt die ik gewend ben van e-readers met een ‘gewoon’ zwart-wit Carta-scherm. Het viel mij bij de Clara al op, en op de Libra Colour zie ik het ook weer: de achtergrond is niet egaal wit, maar lijkt kleine stippeltjes te hebben en is ook donkerder. Er is een wel een optie ‘Regenboogeffect verminderen’, maar daarmee zie ik weinig verschil. Als ik het scherm naast de Libra 2 leg, zie ik duidelijk het verschil in contrast. Bij de Libra Colour zul je waarschijnlijk sneller de achtergrondverlichting in moeten schakelen.

    Voor mij vermindert dit toch wel het leescomfort. Ik lees voornamelijk gewone e-books met tekst, en voor mij persoonlijk weegt het voordeel van een kleurenscherm niet op tegen het verlies van het contrast. Overigens zal niet iedereen dit per se storend vinden. Heb je nooit eerder een e-reader gebruikt, of gebruikte je tot nu toe een oud model, dan valt het je misschien niet op.

    Links Libra 2, rechts Libra Colour.

    Leeservaring op de Libra Colour

    Het instellen van de e-reader gaat heel eenvoudig. Het handigste is om je e-reader te gebruiken met het account van de boekwinkel waar je meestal je e-books koopt. Hij haalt dan direct jouw eerder gekochte boeken op. Heb je Kobo Plus? Let dan op dat je het account gebruikt waar je het abonnement hebt afgesloten (Rakuten Kobo of Bol.com). E-books toevoegen gaat ook via Google Drive of Dropbox, heel handig.

    De Libra Colour ligt prettig in de hand, en de bladerknoppen vergroten het leescomfort. Je kunt makkelijk wisselen van hand. Daarnaast is het mogelijk om de e-reader in horizontale modus te gebruiken.

    De jongen, de mol, de vos en het paard
    De jongen, de mol, de vos en het paard
    De gast, B.A. Paris
    De gast, B.A. Paris

    Kobo e-readers bieden veel mogelijkheden om de leeservaring aan jouw smaak aan te passen. Je hebt de keuze uit een groot aantal lettertypen, kunt de lettergrootte aanpassen en instellen waar op het scherm je wilt kunnen tikken of vegen om de bladzijden om te slaan.

    Zowel in fel zonlicht als ’s avonds in een donkere kamer kun je comfortabel lezen. De Libra Colour heeft uiteraard ComfortLightPRO met instelbare lichtkleur, waarmee je met een schuifbalk zowel de helderheid als de lichtkleur kunt instellen. Ook is er een nachtmodus, waarmee de achtergrond donker wordt en de letters wit. Handig als je in het donker wilt lezen zonder anderen te storen. Net als de Libra 2 en de Clara Colour is ook dit model waterdicht (IPX8).

    Gebruik je de e-reader ook voor het lezen van vakliteratuur of studieboeken? Op de Libra Colour kun je tekst markeren in verschillende kleuren en alle markeringen per hoofdstuk handig terugvinden. Ook kun je zelf notitieblokken maken, met handgeschreven of getypte tekst en eigen tekeningen. Je kunt hiervoor de Kobo Stylus 2 gebruiken (apart verkrijgbaar).

    Conclusie

    De Libra Colour is op zich een prima e-reader, met een fijn formaat en alle opties om je leeservaring aan te passen aan jouw voorkeuren.

    Lees je graag strips, kinderboeken of andere boeken met veel tekeningen of afbeeldingen en wil je dat op een E Ink scherm kunnen doen? Wil je notities kunnen maken? Dan heb je aan de Libra een goede e-reader. Lees je voornamelijk gewone boeken zonder afbeeldingen en vind je de scherpte en het contrast het belangrijkst, dan is een gewone zwart-wit e-reader wellicht een betere optie.

    De Kobo Libra Colour is o.a. te koop via Bol.com en andere webwinkels. 

    Publicatiedatum: 6 juli 2024

Handige e-book en e-reader links