E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Onyx lanceert 10.3 Note Pro en 7.8 Nova Pro met stylus en instelbare kleurtemperatuur

  Onyx heeft deze week twee nieuwe e-readers gelanceerd, de 10.3 inch Boox Note Pro en de 7.8 inch Nova Pro. Beide apparaten werden getoond op de technologiebeurs CES, die afgelopen week plaatsvond in Las Vegas.

  Beide e-readers zijn voorzien van frontlight met instelbare kleurtemperatuur en zijn zowel met de Wacom stylus als via het touchscreen te gebruiken. Een interessante combinatie, die we nog niet eerder zagen bij Onyx e-readers. Zo heeft de Nova wel frontlight en touchscreen maar geen stylus, en heeft de Nova Plus wel een touchscreen en stylus maar weer geen verlichting.

  De Note Pro is dan ook de eerste Onyx e-reader met 10.3 inch scherm (HD Mobius Carta), frontlight en dual touch. Het apparaat is verder uitgerust met een 4100 mAh-batterij en heeft 64Gb intern geheugen. De Note Pro heeft een 1.6 quadcore processor en 4GB RAM-geheugen.

  De Nova Pro heeft een 7.8 Carta HD scherm, frontlight en dual touch, een 2800 mAh-batterij, 32 GB intern geheugen en 2 GB RAM. Geen van beiden hebben de mogelijkheid het geheugen uit te breiden met een SD-kaart. Zowel de Nova Pro als de Note Pro draaien op Android 6.0 en zijn voorzien van Google Play zodat je favoriete apps kunt downloaden.

  Benieuwd naar Onyx apparaten? Onlangs probeerden wij de Onyx Boox Note  met 10.3. inch uit, met touchscreen en stylus. Lees de review hier.

  Beide apparaten worden in maart/april 2019 op de markt verwacht, de prijs is nog niet bekend. Meer informatie vind je op Boox.com.

  Publicatiedatum: 12 januari 2019
 • Grunbergs ‘Goede mannen’ nu beschikbaar in nieuwe leesapp

  Arnon Grunbergs laatste roman Goede mannen is sinds kort te lezen in de nieuwe leesapp ‘Immer’. Deze app is beschikbaar voor iPhone en iPad en werd speciaal ontwikkeld om zo comfortabel en aandachtig mogelijk te kunnen lezen. 

  De ontwikkelaar van de app is Niels’t Hooft, die al jaren onderzoek doet naar digitaal lezen. De app biedt de tekst in kleine ‘porties’ tegelijk aan, zodat het makkelijker is om aandachtig te lezen. Ook wordt gewerkt met kleuren en houdt de app je voortgang bij zowel per hoofdstuk als voor het hele boek.

  Uit onderzoek is gebleken dat het bij digitaal lezen moeilijker is om de tekst te onthouden dan bij een fysiek boek.  ‘Dit lijkt te komen door het gebrek aan een fysieke component; informatie heeft geen vaste plek maar kan overal op het scherm staan,’ zegt ’T Hooft. ‘Daarom zijn de porties in de Immer-app altijd hetzelfde en bakenen we de acht delen van Goede mannen af met kleuren, zodat de lezer hopelijk meer die fysieke sensatie heeft.’

  De app is beschikbaar in de App Store voor iPhone en iPad. Het project is een samenwerking tussen Niels’t Hooft en Singel Uitgeverijen en werd gesteund door het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. In de app is het eerste deel van Goede mannen gratis te lezen, het volledige boek is via de app tot en met 31 januari te koop voor de kortingsprijs van 10,99. In de app zijn ook 10 losse verhalen uit Grunbergs bundel Apocalyps te koop voor 1,09 per stuk.

  Bron: BOEKblad.

  Publicatiedatum: 11 januari 2019
 • 25 januari

  Inloopspreekuur E-Books

  Maak kennis met het e-bookplatform van de bibliotheek waarmee je op jouw pc, laptop, e-reader of tablet e-books kunt lenen!

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links