E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Nieuwe Icarus Illumina XL6 heeft Android 6.0, audio en octacore processor

  De Nederlandse e-readerfabrikant Icarus brengt in oktober een nieuwe 7.8 inch e-reader op de markt. Het gaat om de Illumina XL6 en de specificaties zijn indrukwekkend te noemen.

  Het gaat om een door Icarus (Distriread) voor de Europese markt aangepaste versie van de onlangs aangekondigde Chinese e-reader Boyue Likebook Mars. Het apparaat krijgt een 7.8 inch E Ink Carta touchscreen met een resolutie van 1782×1448 en 300 ppi, instelbare lichtkleur met blauwfilter, en 3.5 mm audio-aansluiting.

  Het is de eerste e-reader met een Octacore processor. Bovendien zal de Illumina XL6 draaien op Android 6.0. In combinatie met de sterke processor zou dit flink meer snelheid en gebruiksvriendelijkheid moeten opleveren in het gebruik van de apps. De Illumina XL6 heeft ook Google Play zdat je eenvoudig je favoriete apps kunt installeren. Het apparaat heeft 16GB intern geheugen. Anders dan de Boyue Likebook Mars, waarvan het geheugen met een SD-kaart tot 32 GB kan worden uitgebreid, heeft de Illumina geen SD-ingang.

  De Illumina XL6 staat al op de website van Icarus. De prijs is €229,95 en het apparaat lijkt leverbaar te zijn vanaf 1 oktober.

  Publicatiedatum: 8 september 2018
 • E-prequel van €0,49 moet verkoop nieuwe thriller Jilliane Hoffmann stimuleren

  Op 25 september verschijnt bij uitgeverij De Fontein Insomnia, de nieuwe thriller van Jilliane Hoffman. Door middel van een digitale prequel van slechts 0,49 hoopt de uitgeverij lezers warm te maken voor de nieuwe titel. De prequel Nummer 9 is sinds deze week te koop en loopt dus vooruit op Insomnia.

  Aan BOEKblad vertelt Claudia van der Werf, acquirerend redacteur crime bij De Fontein, dat het idee afkomstig was van Hoffmans Duitse uitgeverij. “Ze wisten dat Hoffman nog een kort verhaal had geschreven dat bij Insomnia hoort en dat geldt als prequel. Zij zijn toen een marketingactie begonnen met een goedkoop e-boek.” In Duitsland deed de promotieactie het zo goed dat De Fontein besloot het ook te proberen. De prequel heet Nummer 9 en is deze week verschenen. Het verhaal is ook los te lezen.

  Zeer goedkope of zelfs gratis e-books worden vaker ingezet om het publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met een auteur of serie. Van de succesvolle thrillerserie van M.J. Arlidge over inspecteur Helen Grace verschenen inmiddels de prequels Schuitje varen en Alles in de wind, die beiden in e-bookvorm te koop zijn voor slechts 0,99.

  In 2017 bood uitgeverij Podium de titel DJ van Kluun als e-book gratis aan bij aankoop van de papieren versie. Soms zijn e-books tijdelijk gratis te downloaden, om bijvoorbeeld meer zichtbaarheid voor debuten te genereren.

  Jilliane Hoffman is bekend van thrillers als Vergelding, De snijkamer en De kleine getuige. Ze werkte als officier en adviseur van justitie in Miami en stond de FBI bij in verschillende misdaadonderzoeken.

  Publicatiedatum: 7 september 2018
 • 28 september

  Inloopspreekuur e-books

  Hulp bij het lenen van e-books van de bibliotheek

  Maak kennis met het e-bookplatform van de bibliotheek waarmee je op jouw pc, laptop, e-reader of tablet e-books kunt lenen!

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links