E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • VS: Verkoop e-books zakt met 5%, maar uitleningen groeien hard

  De totale boekverkoop in de VS is in januari 2019 met 3,2% gedaald in vergelijking met januari 2018. Dat meldt de Association of American Publishers (AAP) in haar maandelijke rapport

  De daling geldt voor hardcovers (-7,8%), paperbacks (5,7%) en e-books (-4,9%). Audioboeken daarentegen maken een groeispurt door. De verkoop van downloadbare audioboeken steeg met maar liefst 36,1%.

  E-bookuitleningen juist in de lift
  De verkoop van e-books laat al jarenlang een dalende trend zien. Dat betekent niet dat het einde van het e-book in zicht is. Het lenen van e-books wint in de Verenigde Staten bijvoorbeeld snel aan populariteit. Rakuten OverDrive, het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van ebook- en audioboekuitleningen via bibliotheken, tikte in 2018 de mijlpaal van een miljard uitgeleende e-books aan. OverDrive werkt inmiddels samen met 9 van de 10 bibliotheken in de VS en 43.000 bibliotheken in 70 landen wereldwijd. In 2018 werden er via Overdrive in totaal 274 miljoen digitale uitleningen geregistreerd, waarvan 185 miljoen e-books (een stijging van 19% vergeleken met 2017), en 88 miljoen audioboeken (+29% ten opzichte van 2017). Er waren 65 openbare bibliotheken die elk goed waren voor meer dan 1 miljoen digitale uitleningen. Het absolute record staat op naam van de openbare bibliotheek in Toronto: hier werd in 2018 maar liefst 5,6 miljoen keer een e-book of audioboek geleend.

  Publicatiedatum: 15 maart 2019
 • Digitaal lezen vooral populair bij 40-plussers, meer dan 200.000 proefabonnees voor Kobo Plus

  Bol.com komt met een eigen barometer voor fysieke en digitale boeken. Het bedrijf baseert zich op eigen (geanonimiseerde) data op het gebied van leesgedrag. 

  Bol.com is de grootste online boekwinkel van Nederland. Sinds 2014 werkt Bol.com samen met Kobo en in 2017 werd het gezamenlijke e-bookabonnement Kobo Plus gelanceerd. Het bedrijf beschikt daardoor over veel lezersdata.

  In de leesmonitor, waarin gegevens over de periode tussen november 2018 en februari 2019 werden meegenomen, is onder meer te zien welke titels en genres het meest populair zijn in Nederland en België. Nederlandse literatuur is zowel voor print als voor digitaal het bestverkochte genre. Kookboeken, kinderboeken en boeken over psychologie en gezondheid zijn populair onder printlezers. Digitale lezers kiezen vaker voor thrillers, fantasyboeken en young adults.

  Ook kwam naar voren dat vrouwen meer lezen dan mannen, zowel fysieke als digitale boeken. Gemiddeld is 62% van de lezers vrouw en 38% man. Digitaal lezen is het meest populair bij 40-plussers.

  Kobo Plus
  Sinds de start van Kobo Plus is het abonnement door meer dan 200.000 mensen uitgeprobeerd. Inmiddels bevat Kobo Plus ruim 240.000 titels in 15 talen, waaronder Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. 10% van het totale assortiment is Nederlandstalig. In het najaar van 2017 startte Kobo Plus met het aanbieden van exclusieve content. Deze Kobo Originals zijn een groot succes. De in 2018 uitgebrachte feelgood-serie Onbreekbaar van Lisette Jonkman staat zowel in de top 10 van meest gedownloade Kobo Plus e-books, de top 10 best gereviewde e-books en de best gelezen e-books.

  top 10 print digitaal
  Top 10 Print, digitaal en Kobo Plus – Boekenmonitor Bol.com
  top 10 kobo plus
  Top 10 Meest gedownload, beste reviews en best gelezen Kobo Plus-titels – Boekenmonitor Bol.com
  Publicatiedatum: 13 maart 2019
 • 29 maart

  Inloopspreekuur E-Books

  Heb je vragen over bijvoorbeeld hoe je een account moet aanmaken of hoe je e-books moet downloaden en overzetten naar een tablet of e-reader, kom dan gerust langs.

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links