E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

e-books & Luisterboeken lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books en Luisterboeken lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

  

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Kobo Plus tipt 5 indrukwekkende oorlogsverhalen

  Speciaal voor Bevrijdingsdag tips Kobo Plus vijf indrukwekkende boeken over de Tweede Wereldoorlog. De boeken zijn allevijf via het Kobo Plus-abonnement te lezen. Je kunt Kobo Plus gratis 30 dagen proberen.

  hooge nest

  ‘t Hooge Nest, Roxane van Iperen
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Ze moeten onderduiken, want ze lopen het gevaar ontdekt te worden. Ze komen terecht in ‘t Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van Het Gooi. Onder hun leiding groeit dit huis uit tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. ‘T Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt de geschiedenis met kracht tot leven.

  Bekijk dit e-book

  oorlogskinderen

  Oorlogskinderen, Koen Verbraak
  Dit boek gaat over degenen die mee moesten onderduiken, in angst leefden omdat hun ouders deelnamen aan het verzet, juist foute ouders hadden of kind waren van een Duitse soldaat; in Oorlogskinderen vertelt Coen Verbraak de verhalen van mensen die als kinderen de oorlog hebben meegemaakt. Hierin komen hun oorlogservaringen aan bod, maar er wordt ook stilgestaan bij het effect van de belevenissen tijdens de oorlog op hun verdere leven. Werden ze door het verleden achtervolgd? Spraken ze erover met hun kinderen of werd het juist verzwegen? Dit is het verhaal van onze ouders en grootouders, het verhaal van een uitzonderlijke generatie.

  Bekijk dit e-book

  tatoeerder

  De tatoeëerder van Auschwitz, Heather Morris
  In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. Door de SS-officieren wordt hij benoemd tot ‘Tatowierer’ ; tatoeëerder. De volgende tweeëneenhalf jaar is hij degene die van de gevangenen een nummer maakt. Zo ook van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Hij wordt gedwongen haar te brandmerken, en zij kerft haar naam voor altijd in zijn hart. Ze weten beiden te ontsnappen en gaan dan op zoek naar elkaar, gedurende 70 jaar zwijgen ze over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke verhaal te vertellen.

  Bekijk dit e-book

  Mijn naam is Selma, Selma van de Perre
  Selma was zeventien toen de oorlog uitbrak. Tot die tijd had het feit dat Selma Joods was geen enkele rol gespeeld, maar het werd ineens een kwestie van leven of dood. Toen ze werd opgeroepen voor een werkkamp lukte het haar om eronderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet onder de naam Margareta van der Kuit , oftewel Marga. Daar vervalste ze documenten en bracht deze door het hele land, waarbij ze verscheidene keren aan de Nazi’s ontsnapte. In juli 1942 werd ze verraden en naar kamp Ravensbrück gedeporteerd. Als enige van het gezin overleefde ze de gruwelen, en het duurde tot na de oorlog voordat ze haar eigen naam weer wilde uitspreken: Selma.

  Bekijk dit e-book

  alan turing het enigma

  Alan Turing: Het Enigma, Andrew Hodges
  Het is geen overstatement dat de Britse wiskundige Alan Turing de geallieerden heeft gered in hun strijd tegen de Nazi’s, dat hij de uitvinder was van de computer, de bedenker van kunstmatige intelligentie en een voorloper in de strijd om vrijheid voor homoseksuelen – en dat alles voordat hij, 41 jaar oud, zelfmoord pleegde.
  In deze biogrfie wordt het verhaal van een uitzonderlijk genie met een uitzonderlijk leven verteld. De grootste kracht van Alan Turing was zijn briljante analytische geest gecombineerd met zijn gave voor het ontwerpen van ‘intelligente’ machines. In 1940 wist hij met zijn bevindingen de Duitse Enigma-code te kraken – de code waarmee de Duitse lucht- en zeemacht alle communicatie beveiligde. In 1952 kwam een abrupt einde aan zijn carrière, toen hij werd opgepakt wegens homoseksualiteit. Een veroordeling volgde, en in 1954 pleegde Alan Turing zelfmoord.

  Bekijk dit e-book

  Publicatiedatum: 5 mei 2021

Handige e-book en e-reader links