E-books bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom biedt de Bibliotheek ook e-books aan.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

e-books & Luisterboeken lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books en Luisterboeken lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 



 

 

  

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
  • Review: BOOX Go Color 7 (2024)

    BOOX heeft inmiddels een aantal apparaten met een Kaleido-kleurenscherm. Het bijzondere van deze apparaten is dat er al je favoriete leesapps op kunt gebruiken. Hoe bevalt de BOOX Go Color 7? Je leest het in deze review.

    Specificaties

    Scherm: 7 inch, Kaleido 3
    Resolutie: 1680×1264 (kleuren 150 ppi, zwart-wit: 300 ppi)
    Gewicht: 195 g
    CPU: 2,4 GHz octa-core
    RAM: 4GB
    Intern geheugen: 64GB (uitbreidbaar met microSD-kaartje)
    Bluetooth: ja
    Batterij: 2,300 mAh
    Verlichting: ja, met instelbare lichtkleur
    Audio:  ja, ingebouwde luidspreker, daarnaast kun je via Bluetooth speakers, een koptelefoon of oortjes koppelen.
    Waterdicht: nee, wel waterafstotend ontwerp

    Vormgeving en eerste indruk

    De Boox Go Color 7 komt in een luxe uitziende, zwarte doos met hologram-effect. In de doos vinden we behalve het apparaat ook een universele USB-kabel, een pinnetje (voor het toevoegen van een eventuele SD-kaart) en een snelstartgids.

    De GoColor 7 oogt clean en slank. Het apparaat heeft een bekend design wat we inmiddels bij veel merken zien: de asymmetrische vormgeving met bladerknoppen, waarbij één van de randen breder is zodat je hem prettig met één hand kunt vasthouden. De achterzijde heeft een licht ruw aanvoelende textuur, die voor extra grip zorgt. Voor deze e-reader is ook een magnetische sleepcover beschikbaar in wit en zwart (niet inbegrepen).

    Je kunt het apparaat gebruiken zonder account. Met het meegeleverde kabeltje kun je e-books op het apparaat zetten, of je doet dat vanuit de cloud, o.a. Google Drive, OneDrive en Dropbox worden ondersteund.

    De e-reader biedt veel mogelijkheden, maar is niet altijd even intuitief. Zo moest ik even zoeken naar waar ik de verlichting kon instellen. (Door rechtsboven op het scherm te tikken, waardoor je in het ‘Bedieningscentrum’ komt).

    Lezen

    De e-reader biedt zeer veel mogelijkheden om je leeservaring aan jouw smaak aan te passen. Je kunt niet alleen het lettertype, de regelafstand en de lettergrootte instellen, maar bijvoorbeeld ook alle marges en de afstand tussen de woorden. Een fijne optie vind ik dat je kunt instellen hoe vetgedrukt de letters moeten zijn. Alles gaat met een schuifbalk zodat je het precies krijgt zoals jij het prettig vindt. Door in het midden van het scherm te tikken komt het menu met leesinstellingen tevoorschijn. Er is ook een nachtmodus, met witte letters op een zwart scherm.

    Wel is het goed om te weten dat dit geldt voor e-books die op de e-reader zelf staan. (Bijvoorbeeld e-books die je elders hebt gekocht en via je pc of cloudopslag op de e-reader hebt geladen.) Lees je vanuit een app, dan zijn de leesinstellingen van die specifieke app van toepassing. Zo werkt de fysieke bladerknop van het apparaat niet binnen andere leesapps.

    Audioboeken en text-to-speech

    Anders dan de meeste andere e-reader op de markt, is de Go Color 7 voorzien van een ingebouwde speaker. Daarnaast kun je via Bluetooth ook oortjes of een koptelefoon koppelen.

    Je kunt dus ook audioboeken luisteren, via apps als Storytel of Audible of binnen de apps van abonnementsdiensten als de online Bibliotheek of Kobo Plus. Je kunt ook eigen audiobestanden op het apparaat zetten. Interessant is ook de aanwezigheid van een text-to-speech-functie.

    Scherm

    De Go Color 7 heeft een 7 inch scherm, wat ik zelf de ideale maat vindt. Het is groot genoeg om niet al te vaak de pagina te hoeven omslaan, en klein genoeg om nog licht en compact te zijn. Lezen in de zon is geen enkel probleem en uiteraard is de e-reader voorzien van verlichting met instelbare lichtkleur.

    Het kleurenscherm geeft (jeugd)boeken met veel afbeeldingen natuurlijk wel een extra dimensie. Wel verschilt het per boek hoe mooi het beeld tot zijn recht komt. Kleiner opgezette strips bijvoorbeeld kunnen gauw priegelig worden. Lees je die graag, dan is het wellicht beter om voor een apparaat met een groter scherm te gaan.

    In vergelijking met traditionele zwart-wit e-readers, is de achtergrond van het scherm minder egaal en wat donkerder. Het contrast met de letters lijkt daardoor minder scherp. Ik merk zelf dat ik sneller de verlichting moet inschakelen. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar het is wel merkbaar.

    go color 7

    De magie van vogels, Johanna Romberg

    Apps en bestandsformaten

    Het leuke aan BOOX e-readers is dat ze een open systeem hebben. Ze draaien op Android (de Go Color 7 heeft versie 12), waardoor je zou kunnen zeggen dat het eigenlijk tablets met e-readerscherm zijn.

    In elk geval kun je er alle leesapps op gebruiken die je maar wilt. Via de ingebouwde Google Playstore kun je ze makkelijk downloaden.Op deze e-reader kun je bijvoorbeeld ook de Bibliotheek-app installeren en direct e-books, luisterboeken of tijdschriften lenen. Handig, en een stuk minder omslachtig dan wanneer je je geleende e-books via Adobe Digital Editions op een e-reader moet zetten.

    Je kunt er zelfs nieuwsapps op gebruiken, zoals Blendle of de NOS. Dat leest op zich prima, al moet je niet verwachten dat foto’s er hetzelfde uitzien als op een telefoon of tablet. Via de al geinstalleerde app Neo Browser kun je overigens ook gewoon het internet op.

    De Go Color 7 ondersteunt daarnaast 25 verschillende digitale formaten, namelijk PDF, CAJ, DJVU, CBR, CBZ, EPUB, AZW3, MOBI, TXT, DOC, DOCX, FB2, CHM, RTF, HTML, ZIP, PRC, PPT, PPTX, PNG, JPG, BMP, TIFF, WAV en MP3.

    App Online Bibliotheek
    App Kobo Books

    Conclusie

    De BOOX Go Color is zonder meer een mooie en zeer veelzijdige e-reader. Dankzij de ingebouwde Google Playstore kun je er eenvoudig je favoriete apps op installeren, van de Online Bibliotheek tot aan Kindle, Google Books en Rakuten Kobo. En ook aan audio is gedacht met een ingebouwde speaker en text-to-speech-functie. De uitgebreide mogelijkheden om je leesinstellingen aan te passen zijn ook een pluspunt.

    Het kleurenscherm kan bij bepaalde boeken met veel afbeeldingen zeker een pré zijn, al verschilt het per boek hoe goed het beeld tot zijn recht komt. Ook is het contrast bij ‘gewone’ tekstpagina’s minder goed dan bij traditionele zwart-schermen.

    In elk geval is de BOOX Go Color 7 met zijn open systeem een interessante optie in de e-readermarkt, zeker voor wie meerdere apps en diensten op het apparaat wil gebruiken.

    Boox e-readers zijn onder meer te koop bij E-readerweb.nl.

    Publicatiedatum: 14 augustus 2024

Handige e-book en e-reader links