E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • 83 miljoen digitale tijdschriften gelezen via abonnementsdienst Readly

  Readly, het platform voor het onbeperkt digitaal lezen van tijdschriften, groeit hard. Het bedrijf maakt deze week in het Readly Report bekend dat er in 2019 maar liefst 83 miljoen digitale tijdschriften werden gelezen.

  De catalogus van Readly groeide van ongeveer 3.000 titels eind 2018 naar bijna 5.000 titels eind 2019, met in totyaal ongeveer 120.000 nummers. Readly is met name sterk in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. In Duitsland werden in 2019 bijna 37 miljoen nummers gelezen (+49% op jaarbasis), gevolgd door Zweden met 22 miljoen (+17%) en het VK met 14 miljoen (+ 21%). Samen waren deze drie markten goed voor 88% van het totale Readly-lezerspubliek. Samen waren deze drie markten goed voor 88% van het totale Readly-lezerspubliek. Ook in Nederland timmert Readly aan de weg.

  Readly werd in 2012 opgericht in Zweden. Via de app hebben abonnees toegang tot 5.000 nationale en internationale titels, waaronder TIME, Quest, Vriendin, Quote en Cosmopolitan. Je kunt Readly de eerste maand voor €0,99 proberen, daarna betaal je €9,99 per maand. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  Publicatiedatum: 13 februari 2020
 • Nieuwe Kobo Original: ‘Vietnam’ van Dick van den Heuvel

  Er is weer een nieuwe Kobo Original verschenen. Het luisterboek Vietnam bevat de muziek uit de gelijknamige musical en werd geschreven en verteld door scenarioschrijver Dick van den Heuvel.

  Vietnam vertelt het verhaal van Minh Vu, zijn opa Tuyet en zijn kleindochter Lien. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Minh Vu, een Vietnamese jongen die Van den Heuvel op jonge leeftijd heeft leren kennen. ‘Vietnam heb ik geschreven vanwege mijn vriendschap met vluchtelingenkind Minh Vu, die als twee maanden oud jochie mee ging op de door zijn vader gebouwde boot,’ vertelt Van den Heuvel. ‘Dat was in 1981, zes jaar nadat de Amerikanen uit Vietnam vertrokken. Samen zijn we – Minh en ik – naar Vietnam geweest om alle plekken van die wanhopige en bijna fatale vlucht te bezoeken en met achtergebleven familieleden te praten.’

  Musical, luisterboek, e-book en film
  De musical Vietnam is tot en met eind april te zien in de theaters. Het audioboek vertelt het verhaal in romanvorm en bevat alle muziek en liedjes uit de musical. Het audioboek is gratis te beluisteren voor abonnees van Kobo Plus. Vietnam is ook als e-book verkrijgbaar.

  Dick van den Heuvel schreefaudio onder meer de musicals Ramses, Was getekend, Annie M.G. Schmidt en Turks Fruit en de films Nova Zembla (2011) en De Marathon (2012). Ook werkte hij mee aan het Kobo Originals audiodrama De Kriminalist.

  Publicatiedatum: 13 februari 2020

Handige e-book en e-reader links