E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Onyx lanceert Boox Nova2

  De Chinese e-readerfabrikant Onyx heeft een nieuwe 7.8 inch eInk-tablet gelanceerd: de Boox Nova2. Het apparaat is behalve voor het lezen van e-books of andere documenten ook geschikt voor het maken van aantekeningen.

  De Nova2 is eigenlijk geen e-reader te noemen, maar eerder een eInk-tablet. Het apparaat draait op Android 9.0, waardoor je er je favoriete apps op kunt gebruiken.

  De Nova2 is de opvolger van de in januari 2019 verschenen Nova Pro. De tablet heeft een eInk-scherm van 7.8 inch met een resolutie van 300 ppi en is voorzien van verlichting met instelbare lichtkleur. Gebruikers kunnen dus zowel de helderheid als de warmte van de verlichting aan hun eigen voorkeur aanpassen.

  Verhoogde capaciteit
  Vergeleken met de Nova Pro kreeg de Nova2 verschillende verbeteringen mee. Zo werd de batterijcapaciteit verhoogd van 2800mAh naar 3150mAh. De Nova2 kreeg bovendien een snelle Qualcomm Octacore 2.0 GHz-processor en een RAM-geheugen van 3GB waardoor de snelheid en prestaties verder zijn verbeterd. Ook kan er een usb-stick aan het apparaat worden gekoppeld.

  De Nova2 ondersteunt ook Bluetooth 4.1, zodat je gebruik kunt maken van externe apparaten als speakers, oordopjes een toetsenbord.

  Notities en tekeningen
  De Nova 2 ondersteunt zowel het gebruik van het touchscreen als van de meegeleverde stylus. Behalve zwart, wit en grijs biedt de ingebouwde notitie-app ook verschillende tinten groen, rood en blauw. Handgemaakte aantekeningen kunnen worden opgelsagen als afbeelding of als tekstbestand.

  De Boox Nova2 is vanaf 26 maart te koop via Boox.com.

  Publicatiedatum: 26 maart 2020
 • De leukste gratis e-books #42

  Op het internet zijn talloze gratis e-books te vinden. Elke maand selecteert eReaders.nl de leukste gratis e-books voor je. Deze titels zijn 100% legaal te downloaden omdat het auteursrecht verlopen is of omdat ze gratis worden aangeboden door de auteur of uitgever.

  Mel Hartman, Spel der grenzen
  Iedereen loopt dagelijks tegen grenzen op zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. Het spreekt tenslotte voor zich dat we niet onsterfelijk zijn, dat we onder water geen adem kunnen halen en niet terug kunnen in de tijd. Mel Hartman zoekt deze grenzen op in haar verhalen en speelt er vervolgens mee: wat gebeurt er als die grens niet bestaat of elders ligt? Mensen hebben heel veel over voor rijkdom en geluk. Maar als er een spel bestaat waarbij het werkelijk alles of niets is, doe je dan mee? En wat gebeurt er met een man die alles, maar dan ook alles kan door gaven van anderen af te nemen? Hoe ziet tijdreizen eruit als dat alleen maar mentaal en niet fysiek mogelijk is?

  Eerder lichtten we van Mel Hartman al De Fantasiejagers, Schitterende wereld en Doodlopend uit.

  Download hier

  Iris Versluis, Olifantentranen
  Ekaja, een jonge dokter, komt na twintig jaar terug in haar geboortedorp diep in de jungle. In dit primitieve dorp leven mensen en olifanten op vredige wijze samen. Ekaja’s doel is om er een snel en zakelijk bezoek van te maken. Een hereniging met de olifant waarmee Ekaja is opgegroeid, brengt echter herinneringen naar boven die haar wetenschappelijke missie in gevaar brengen.

  Van Iris Versluis lichtten we eerder al Passie uit het verleden en Fotomoment uit.

  Download hier

  Benn Flore, Dood langs de lijn
  Commissaris Renz Vos is gepensioneerd. Hij kan het werken niet laten maar mag zich nergens meer mee bemoeien. Dus doodt hij de tijd met kruiswoordpuzzels, golfen en desnoods winkelend met zijn vrouw Maartje. Als hij op een regenachtige zaterdag op bezoek gaat bij zijn oude voetbalclub, treft hij in de kantine veel bekenden, maar niet de nukkige ‘ome Joop’. Hij wordt langs de zijlijn gevonden, in de stromende regen en met een mes in zijn rug. Wat is hier gebeurd?

  Download hier

  Heb je een tip over een leuk gratis e-book? Of heb je zelf een e-book geschreven dat in deze serie niet mag ontbreken? Laat het ons weten via info@ereaders.nl!

  Publicatiedatum: 24 maart 2020

Handige e-book en e-reader links