pdf print

E-books bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html of via de iPad-app. Download de app via de iTunes App Store.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

 

Selectie eBooks
Selectie eBooks is een website van de Openbare Bibliotheek met honderden rechtenvrije e-books. De site biedt vooral oude boeken waarvan het auteursrecht verlopen is zoals Het stoomhuis: de ijzeren reus van Jules Verne en Een Midzomernachtsdroom van Shakespeare. Zoek een e-book in de catalogus, klik op downloaden en begin met lezen in of op je favoriete eReader!

Bekijk hier het aanbod van Selectie eBooks of via de iPad-app. Download de app via de iTunes App Store.

ebooks lezen

 

 

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

 

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch?
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest?
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken.
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

Video's e-books van de Bibliotheek lezen op je tablet of smartphone?

Video's e-books van de Bibliotheek lezen op je e-reader?

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Gefeliciteerd! Dit is de winnaar van de Kobo Aura ONE

  Allereerst willen we alle inzenders hartelijk bedanken voor hun deelname aan de Kobo Aura ONE winactie. We hopen dat jullie met veel plezier gebruik maken van de abonnementsdienst Kobo Plus.

  De winnaar van de Kobo Aura ONE is Francien van Moorsel. Zij zal de e-reader zo snel mogelijk ontvangen.

  Niet gewonnen? Houd eReaders.nl in de gaten voor nieuwe winacties!

  Publicatiedatum: 26 april 2017
 • 8 tips voor je Kobo e-reader

  Pas een Kobo e-reader aangeschaft? Lees hier onze tips voor nog meer leesplezier met je Kobo.

  1) Accounts Kobo en bol.com koppelen
  Als je zowel e-books bij bol.com koopt als op de website van Kobo, dan heb je twee accounts en daarom ook twee aparte bibliotheken. Wist je dat je je Kobo-account en bol.com-account aan elkaar kunt koppelen? Zo staan je al je boeken in één lijst en komen zowel de e-books van Kobo als die van bol.com bij het synchroniseren direct op je e-reader te staan. Om je accounts te koppelen ga je naar Kobo.com en volg je deze instructies.

  bol-kobo-koppelen


  2) Synchroniseren

  Geen gedoe meer met usb-snoertjes: met de app van bol.com en Kobo (of op de website) koop je makkelijk nieuwe boeken die direct op je e-reader komen te staan. De e-reader moet daarvoor verbonden zijn met het internet. Tik op Sync en de nieuw aangeschafte titels worden direct binnengehaald op je e-reader. Ook handig: met de app kun je ook op verschillende apparaten lezen en steeds verdergaan waar je gebleven was.

  3) Gratis proberen: Kobo Plus
  Lees je veel, dan kun je overwegen om eens een abonnementsdienst voor e-books te proberen. De meeste diensten zijn echter alleen te gebruiken op tablets of smartphones en niet op de e-reader. Met Kobo Plus, ontwikkeld door bol.com en Kobo, kun je onbeperkt lezen op je e-reader. Je kunt de dienst gratis 30 dagen proberen.

  4) Verzamelingen maken
  Op je e-reader kun je boeken groeperen door Verzamelingen aan te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende ‘verzamelingen’ maken met daarin alle boeken van een bepaalde auteur, boeken van een bepaald genre, of boeken in een bepaalde taal. Om een nieuwe verzameling te maken of deze te wijzigen tik je links onderaan het startscherm op Lezen, dan op Verzamelingen.

  Wil je echter veel boeken een een verzameling toevoegen of een verzameling aanpassen, dan duurt dit vrij lang. Je kunt dan beter aan de slag met Calibre, een handig programma waarmee je je e-books kunt beheren. Hier vind je een handig stappenplan voor het aanleggen van verzamelingen op de Kobo met Calibre.

  kobo-pocket-verzamelingen

  5) Artikelen lezen met Pocket
  Een interessant artikel op internet gevonden dat je in alle rust wilt lezen? Met Pocket kun je artikelen opslaan en deze op je Kobo teruglezen. Op getpocket.com maak je een account aan (kan ook via de e-reader). Wil je een artikel opslaan om op een later moment te lezen, klik dan bovenin de browser op het Pocket icoontje. Het artikel wordt nu opgeslagen in Pocket. Op de Kobo vind je je opgeslagen artikelen terug door op het startscherm links onderin op Lezen te tikken en daarna op Artikelen van Pocket.

  kobo-pocket

  6) Aanmelden bij Adobe Digital Editions voor ebooks lezen van de Bibliotheek
  E-books lezen het fijnst vanaf een e-reader. Gelukkig kun je ook de e-books die je bij de Bibliotheek leent op je e-reader zetten. Het eerste wat je daarvoor moet doen is je e-reader autoriseren via het programma Adobe Digital Editions. Hier vind je een uitgebreid stappenplan voor het lezen van e-books via de Bibliotheek.

  7) Woordenboek, hoekjes omvouwen en notities maken
  Een interessant fragment later nog eens teruglezen? Tik rechtsbovenin op de pagina en er verschijnt een omgevouwen hoekje. Op het startscherm komt nu het blok Bladwijzer waarmee je direct naar de betreffende pagina kunt springen.

  Kom je een lastig woord tegen? Blijf even op het woord staan, vanzelf verschijnt dan de verklaring uit het woordenboek. Ook kun je nu aantekeningen maken, het fragment delen op Facebook of het woord nazoeken in het boek zelf, op Wikipedia of via Google.

  kobo-woordenboek-notities

  8) Lettertype wijzigen of nieuwe lettertypes toevoegen
  Op de Kobo heb je tientallen lettertypes tot je beschikking. Ronder, groter of schreefloos, grote kans dat het lettertype wat jij prettig vindt al gewoon op je e-reader te vinden is. Er is zelfs een speciaal lettertype voor dyslectici, OpenDyslexic. Tik rechts bovenin op het scherm en links onderin zie je het icoontje Aa. Hier kun je het lettertype wijzigen. Handig: het gekozen lettertype wordt meteen toegepast op de andere boeken die je leest.

  Geef je de voorkeur aan een ander font, bijvoorbeeld Bookerly van de Kindle of een ander lettertype dat speciaal geschikt is bij dyslexie? Dan kun je dit lettertype eenvoudig toevoegen aan de Kobo. Dat doe je zo:
  -Download de het gewenste lettertype, bijvoorbeeld Bookerly. Dit is een zip-bestand.
  – Koppel de Kobo aan je pc met een usb-kabel.
  – Open de Kobo-drive en maak in de hoofdmap een nieuwe map aan met de naam fonts.

  kobo-fonts– Kopieer in deze map de vier .ttf bestandjes uit het zip-bestand.
  – Ontkoppel de Kobo, schakel hem uit en start opnieuw weer op. Het nieuwe lettertype staat nu in de lijst met fonts.

  Heb jij nog andere goede Kobo-tips? Laat het ons weten in een reactie!

  Publicatiedatum: 25 april 2017

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Video e-books in de Bibliotheek

Handige e-book en e-reader links