E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Stopt Amazon met Liquavista?

  Volgens techblog Bits&Chips is Amazon bezig haar Eindhovense dochterbedrijf Liquavista op te heffen. De apparatuur zou inmiddels al zijn weggehaald en het personeel zou in de loop van het jaar afvloeien. Het gerucht werd door Amazon nog niet bevestigd of ontkend.

  Liquavista ontwikkelde de electrowettingtechnologie, waarmee energiezuinige kleurenbeeldschermen gemaakt kunnen worden die ook in de zon goed te gebruiken zijn. Bovendien hebben de schermen een hoge ververssnelheid. Jarenlang leek de techniek daarom niet alleen een belangrijke opvolger van het e-inkscherm, maar ook als alternatief voor led-billboards.

  Liquavista komt oorspronkelijk bij Philips vandaan. In 2006 werd een aparte startup opgericht om de techniek verder te ontwikkelen. In 2009 werd het bedrijfje overgenomen door Samsung, dat het vier jaar later weer van de hand deed en aan Amazon verkocht. Omdat Amazon in korte tijd een van de belangrijkste e-readerfabrikanten was geworden, had het wel interesse in de beeldschermtechnologie. Toch kwam het nooit tot massaproductie en werd de technologie voorbijgestreefd door de snelle ontwikkelingen op het gebied van batterijcapaciteit en led- en oledbeeldschermen.

  Er zijn nog wel andere technieken in ontwikkeling die in theorie zouden kunnen worden gebruikt om kleurenschermen in e-readers te maken, zoals bijvoorbeeld ACeP van e-Ink. deze technologie werd vooral ontwikkeld voor digital signage: digitale reclameborden en informatieborden in de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer of musea.

  Publicatiedatum: 16 maart 2018
 • Apple neemt tijdschriftenapp Texture over

  Apple neemt de digitale tijdschriftenkiosk Texture over van Next Issue Media LLC. Texture heeft meer dan 200 tijdschriften in het assortiment die je onbeperkt kunt lezen voor een vast maandbedrag.

  Texture bestaat als sinds 2010. In het assortiment staan belangrijke titels als Time, Forbes, Reader’s Digest en THe New Yorker. “We zijn blij dat Texture, met zijn indrukwekkende catalogus met tijdschriften van veel van de grootste uitgevers ter wereld”, vertelt Eddy Cue, Senior vice president  van de afdeling Internet Software and Services bij Apple. “We hechten veel waarde aan kwaliteitsjournalistiek uit betrouwbare bronnen en willen dat tijdschriften kunnen doorgaan met het maken van interessante verhalen met een mooie vormgeving.”

  Ook John Loughlin, CEO bij Next Issue Media en Texture is blij met de overname en ook de aandeelhouders en uitgevers zijn zeer tevreden. “Ik ben blij dat Next Issue Media en de prijswinnende app Texture worden overgenomen door Apple”, zegt hij. “We zouden ons geen beter thuis voor de dienst kunnen wensen.”

  In 2016 werd Texture door de App Store gekozen als een van de meest innovatieve apps van dat jaar.

  Publicatiedatum: 14 maart 2018

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links