E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • De leukste gratis e-books #27

  Gratis e-books zijn er op internet genoeg te vinden. De kwaliteit ervan is echter niet altijd even goed. Daarom selecteert eReaders.nl elke maand de drie leukste gratis e-books voor je. Natuurlijk selecteren wij wel alleen boeken die legaal te downloaden te zijn. Benieuwd naar de andere e-books in deze serie? Hier vind je ze allemaal handig bij elkaar.

  Jeroen van Mierlo, De 25 meest gestelde vragen over wijn
  Wanneer is een wijn goed? Wat betekent het als je ‘tranen’ in het wijnglas ziet? Wat is precies die beroemde afdronk en waarom ruikt een wijn die last heeft van kurk naar ‘natte hond in een vaatdoekje’? Deze wijngids is geschreven door wijndocent Jeroen van Mierlo van mijnwijncursus.nl. Na het invullen van je naam en e-mailadres krijg je het e-book gratis toegestuurd.

  Download het e-book hier

  Chris van Abkoude, Kruimeltje
  Deze jeugdklassieker mag in geen (digitale) boekenkast ontbreken. Kruimeltje is een tienjarig Rotterdams jochie. Hij woont bij de liefdeloze vrouw Koster. Als zijn stiefmoeder overlijdt laat ze hem een medaillon na met foto’s van zijn ouders. Na haar dood kan hij terecht bij kruidenier Wilkes. Helaas slaat het noodlot toe: de winkel brandt af en Kruimeltje komt in het Gesticht voor Onverzorgde Kinderen terecht. Zal het hem lukken om zijn echte ouders te vinden?

  Download dit e-book hier

  Stefan Tetelepta, Kismet

  De negenentwintigjarige Moira Singer kent de liefde alleen maar uit speelfilms en liedjes. Pas als ze op een feest de vijf jaar oudere Finn ontmoet leert ze te denken met haar hart. Het voelt alsof ze zijn voorbestemd, of zoals Finn het uitdrukt: dit is kismet. Finn is innemend en charmant, maar verschuilt hij zich niet achter zijn nonchalante houding? En waarom weet hij al zoveel over haar, terwijl ze elkaar net achtenveertig uur kennen? Langzaam beseft Moira dat ze ook haar hoofd erbij moet houden.

  Download dit e-book hier 

  Kwam jij ergens een steengoed gratis e-book tegen die niet in deze serie mag ontbreken? Of schreef je er zelf een? Laat het ons weten in een reactie of via info@ereaders.nl.

  Publicatiedatum: 16 november 2018
 • Review: Kobo Forma sleepcover

  Voor de in oktober verschenen Kobo Forma, een 8 inch e-reader met ergonomische vormgeving en bladerknoppen, is ook een speciale luxe cover te koop. Is die zijn geld waard? De review van het apparaat zelf lees je overigens hier.

  Door Jolene Groen

  Deze kunstleren sleepcover, speciaal ontworpen voor de Kobo Forma, is beschikbaar in zwart en paars en heeft een luxe uitstraling. Aan de voorkant bevinden zich de vouwlijnen die worden gebruikt om de cover als standaard neer te zetten. Aan de onderkant staat het merk in glimmende letters en de binnenkant voelt prettig zacht aan.

  De Kobo Forma is de eerste Kobo met een asymmetrisch design, die ook horizontaal te gebruiken is. Aan de onderkant van het apparaat bevinden zich de fysieke bladerknoppen. Lees je in de verticale modus, dan kun je het apparaat zo draaien dat de knoppen aan de linker- dan wel rechterzijde van het apparaat zitten, al naar gelang de hand waarmee je ‘m vasthoudt.

  De officiële cover van de Kobo Forma is in alle richtingen te gebruiken, zowel in de portretmodus als in de landschapsmodus, waarbij je ook de hoek kunt aanpassen. Door de cover te vouwen op de diagonale lijnen ontstaat het standaard waar het apparaat als het ware op leunt. Zo kun je het apparaat ook ‘handsfree’ gebruiken. Handig voor als je graag aan tafel leest, maar ook bijvoorbeeld als je niet langdurig een apparaat kunt vasthouden. Zowel horizontaal als verticaal staat hij stevig, zelfs als ik hem tijdens een drukke treinreis op de computertas neerzet die op mijn schoot staat. Lezen zonder handen gaat prima op deze manier en is een prima afwisseling.

  x

  Waar ik bij andere e-readers de cover eigenlijk altijd ‘open’ gebruik, net als bij een boek, vind ik het bij deze hoes prettiger hem naar achteren te klappen zodat het apparaat met een hand te bedienen is. Door de magneet blijft de voorkant goed op zijn plek. Wel gebeurt het me meerdere keren dat ik, als ik de cover wil dichtklappen om het apparaat op te bergen, aan de verkeerde kant zit te morrelen. De voorzijde van de cover zit namelijk zo netjes vast aan de achterkant dat bijna niet meer opvalt naar welke kant je ‘m moet uitklappen.

  Deze sleepcover kost Euro 49,99 en dat is niet goedkoop voor een kunstleren hoes. Is een dergelijk accessoire eigenlijk wel nodig? E-readers zijn ook te gebruiken zonder hoes, maar over het algemeen is het verstandig om ook een passende cover aan te schaffen en zo het apparaat beter te beschermen tegen vuil, krassen en schokken. Dat geldt ook voor de Kobo Forma, zeker als je hem regelmatig meeneemt. Deze lichte hoes is absoluut prettig in gebruik en zit de bijzondere kwaliteiten van de Forma, het automatisch draaien en lezen in elke richting, niet in de weg. Dankzij de mogelijkheid om handsfree te lezen heb je met deze cover juist nog meer gemak en plezier van je Forma. Wat mij betreft is hij de prijs daarom zeker waard.

  De cover is te koop voor Euro 49,99 bij o.a. bol.com.

  Publicatiedatum: 14 november 2018
 • 29 november
  Inloopspreekuur e-books

  Inloopspreekuur e-books

  Hulp bij het lenen van e-books van de bibliotheek

  Maak kennis met het e-bookplatform van de bibliotheek waarmee je op jouw pc, laptop, e-reader of tablet e-books kunt lenen!

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links