E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • KB wil 20.000 e-books in digitale bibliotheek in 2018

  De Koninklijke Bibliotheek wil in 2018 20.000 e-books beschikbaar hebben in de digitale bibliotheek. Dat is de helft van het aantal boeken dat ook als e-book is verschenen. Dat meldt Hans van Velzen, voorzitter van de Inkoopcommissie van de KB aan BOEKblad.

  Op dit moment bestaat het assortiment e-books uit 20.000 titels, waarvan 1250 luisterboeken. Van de circa 17.000 e-books vallen er in 2018 ongeveer 2000 af omdat daar jaarafspraken voor zijn gemaakt. Er moeten dus volgend jaar minstens 5000 e-books bij.

  De KB wil zo veel mogelijk populaire en recente titels aan het aanbod toevoegen. Daarvoor moet met uitgevers worden onderhandeld. Volgens Van Velzen zijn uitgevers soms bang dat het beschikbaar stellen van e-books aan de bibliotheek de verkoop negatief beïnvloedt. “Maar dat blijkt in de praktijk mee te vallen. Soms hebben we al titels die even later succesvol zijn, zoals De tolk van Java, dat de Libris Geschiedenisprijs won en zes weken op nummer één stond in de verkopen, en die stond ook als e-boek in de bibliotheken. Het bleek elkaar wel te verdragen, de verkoop van het e-book stortte niet in.” Langzaam maar zeker besluiten steeds meer uitgevers om ook hun actuele e-books beschikbaar te maken voor uitleen, ziet Van Velzen.

  De bibliotheek biedt vooral veel backlisttitels aan. Deze e-books worden bijna niet meer verkocht, maar genereren via de digitale bibliotheek wel omzet voor de uitgever, die per uitleen betaald krijgt. Bovendien zijn de e-books die uitgeleend worden beveiligd met DRM om piraterij tegen te gaan.

  Steeds minder mensen lenen papieren boeken bij de bibliotheken, maar het lenen van e-books zit in de lift. in 2016 werden er 2,8 miljoen e-books uitgeleend. Daarbij werden er nog eens ruim 2 miljoen e-books gelezen via de populaire VakantieBieb-app.

  Lees een uitgebreide uitleg over e-books lenen via de Bibliotheek in ons artikel ‘E-books lenen bij de Bibliotheek, hoe werkt dat?

   

  Publicatiedatum: 15 december 2017
 • Auteurs in filmpje tegen illegale verspreiding van e-books

  Vorige week publiceerde de Auteursbond een filmpje om het illegaal verspreiden van e-books onder de aandacht te brengen. Het filmpje is onderdeel van een nieuwe campagne tegen e-bookpiraterij.

  Vijf auteurs, Arthur Japin, Alma Mathijsen, Francine Oomen, Ernest van der Kwast en Jessica Durlacher, stelen in het filmpje een ijsje, een krant, een fles wijn en een hondje van toevallige voorbijgangers. Boodschap: e-books illegaal downloaden staat gelijk aan stelen. “Schrijvers jatten toch ook niet van jou?” De Auteursbond hoopt met het filmpje digitale lezers te stimuleren hun e-books via legale kanalen aan te schaffen: door ze zelf te kopen, te lezen via een e-bookabonnement of te lenen via de Bibliotheek.

  Hoewel het goed is om aandacht en waardering te vragen voor het werk van schrijvers (en uitgevers, vertalers,  vormgevers…), is het natuurlijk wel lastig om illegaal downloaden als stelen te bestempelen: het is niet zo dat mensen die e-books illegaal downloaden diezelfde boeken ook zouden hebben gekocht. Lezers gebruiken bovendien meerdere kanalen om aan e-books te komen. Uit onderzoek van Radar uit 2016 bleek dat bijna de helft van de mensen die digitaal lezen e-books uitwisselen met familie of bekenden. 17% downloadt ze zelf. 43% koopt ze nieuw, 20% leent e-books bij de bibliotheek en 15% koopt ze tweedehands.

  Een goede ontwikkeling die piraterij kan helpen voorkomen zijn de abonnementsdiensten. Diensten als Kobo Plus, waarmee lezers voor een klein bedrag per maand onbeperkt boeken kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod, trekken nieuwe lezersgroepen aan die best voor e-books willen betalen en vormen een nieuwe inkomstenbron voor auteurs en uitgevers.

  Publicatiedatum: 11 december 2017

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links