Vertrouwenspersonen en collegiale ondersteuning
Bij de gemeente Maastricht zijn er 6 vertrouwenspersonen die ook beschikbaar zijn voor de vrijwilligers.
Maak je iets naars mee op het werk of zie je iets wat niet in de haak is? Ga dan eens praten met 1 van de 6 gecertificeerde vertrouwenspersonen. Ze zijn er voor jou! Je kunt hen vragen stellen of met hen praten over ongewenst gedrag, zoals pesten, intimidaties of (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Wacht er niet mee, want dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van stress en andere klachten. Dat is voor niemand goed. Je kunt ook met hen praten over andere misstanden in de organisatie, zoals een integriteitsschending. De vertrouwenspersonen bieden je een luisterend oor, geven je advies en verkennen, samen met jou, de problematiek/je vraag.
Geheimhouding
De vertrouwenspersonen hebben een geheimhoudingsplicht. Het sparren kan gaan over jezelf als je eigen integriteit in het geding is of dreigt te raken. Ook kan het gaan over anderen, als je kennis of vermoedens hebt over mogelijke integriteitkwesties in de organisatie. In beide gevallen kan de vertrouwenspersoon je adviseren hoe je hiermee om moet gaan. Ze kunnen je bijvoorbeeld adviseren om een integriteitsmelding te doen. Het blijft je eigen plicht en verantwoordelijkheid om dat ook daadwerkelijk te doen.
De vertrouwenspersonen stellen zich voor
Marlous Bennink (externe vertrouwenspersoon)
vertrouwenspersoon@dpo2.nl
+31 88 201 42 60 (algemeen nummer Dpo2)
"Als externe vertrouwenspersoon kan ik een onafhankelijke rol vervullen. Dat doe ik door de verschillende ongewenste omgangsvormen (agressie, pesten, seksuele intimidatie en discriminatie) te herkennen, maar bovenal door te luisteren naar medewerkers, mee te denken over mogelijke oplossingen en eventueel door te verwijzen. Eigenschappen als integriteit, toegankelijkheid en luistervaardigheid zorgen ervoor dat ik deze rol voor zowel een medewerker als de organisatie optimaal kan uitvoeren."
Ankie Candel
ankie.candel@maastricht.nl
+31 6 25 77 19 78
"Ik ben een space-holder en verbinder. Ik maak en geef ruimte zodat de ander zichzelf kan zijn en kan delen wat gedeeld mag of moet worden. Ik luister zonder oordeel en vraag door waar nodig. Ik moedig aan om te doen wat kloppend is en ondersteun met mijn enthousiasme en vertrouwen. Prettig werken doe je in een veilige omgeving. Je kunt pas floreren als er een goede bedding is. Leven en werken doen we niet in ons eentje. Die bedding, die veilige omgeving creëren we samen. Daar hebben we allemaal verantwoordelijkheid in te dragen. Het vraagt moed om dingen bespreekbaar te maken. Ik zet me graag in om de kernwaarden van onze organisatie te ondersteunen."
Pascal Hermans
pascal.hermans@maastricht.nl
+31 6 15 01 83 25
"Samenwerken kan prachtige resultaten opleveren, maar het kan soms ook leiden tot ongewenste situaties, conflicten of problemen. Heb je een ongewenste ervaring gehad of iets gezien dat volgens jou niet correct is en weet je niet wat je moet doen? Ik kan je bijstaan. Ik luister naar je verhaal, denk mee over mogelijke oplossingen en bied een veilige en vertrouwelijke omgeving om je emoties en ervaringen te delen. Hoewel ik zelf geen actie voor je onderneem, help ik je de complexiteit van de situatie te ontwarren en ondersteun ik je bij de beslissingen en stappen die je zelf wilt nemen."
Ira Bongers
ira.bongers@gemeenteraadmaastricht.nl
+31 6 46 09 71 54
"Sinds oktober 2021 werk ik bij de Raadsgriffie. Wil je in vertrouwen praten over wat je hebt meegemaakt? Ik help je graag om grip te krijgen op de situatie. Om samen met jou te kijken naar wat er is gebeurd en te onderzoeken wat jij nodig hebt om verder te kunnen. Je kunt met mij contact opnemen via e-mail of telefoon. Samen kijken we naar een geschikt moment om over jouw situatie te spreken."
Manon Derrez
Manon.Derrez@maastricht.nl
+31 6 15 30 94 18
"Maar liefst 13 procent van de mensen krijgt te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Het is niet altijd gemakkelijk dat bespreekbaar te maken. De drempel is vaak hoog. Terwijl het juist zo belangrijk is dat mensen met gevoelens van sociale onveiligheid deze zo snel mogelijk bespreekbaar maken. Ik zet me graag in om voor jou die drempel zo laag mogelijk te houden. Je kunt me bellen of mailen om een afspraak te maken. Ik luister naar je verhaal en probeer met jou te zoeken naar de voor jouw passende weg of oplossing."
Nieke van IJsseldijk
Nieke.van.IJsseldijk@maastricht.nl
+31 6 15 31 87 94
"Ik werk al jaren met veel plezier in het sociaal domein en ben sinds enkele jaren ook vertrouwenspersoon. Bij mijn vorige werkgever begonnen en sinds februari 2023 voor de gemeente Maastricht. Met een vertrouwenspersoon kan je het gesprek aangaan als je te maken krijgt met ongewenst gedrag. Ik luister naar jouw verhaal en onderzoek samen met jou op welke manier je met de situatie om wil gaan. De gesprekken die wij hebben zijn vertrouwelijk en kunnen plaats vinden op een manier die voor jou goed voelt. Dit mag ook op neutraal terrein zijn. Mocht je ergens tegenaan lopen wat niet goed voelt, neem dan contact met mij of een collega-vertrouwenspersoon op. Dan kijken we samen naar de situatie."
Ethische code musea
Een luisterend oor nodig bijvoorbeeld bij werkgerelateerde traumaverwerking?
Het Team Collegiale Ondersteuning (TCO) bestaat uit collega's die jou een luisterend oor bieden en zorgen voor de eerste collegiale opvang. Collega's aan wie je jouw verhaal kwijt kunt na een ingrijpende ervaring.
Hoe kom ik in contact met TCO?
Bel 4444 of mail TCO@maastricht.nl
Jij of je leidinggevende neemt via telefoonnummer 4444 contact op met het team. Je oproep komt binnen bij meldkamer Maastricht Heuvelland. De meldkamer zorgt ervoor dat contact met je wordt opgenomen. Je kunt ook een e-mail sturen naar TCO@maastricht.nl
Het TCO bestaat uit de volgende collega's:
-
Harry Bartels
-
Sylvia Bleeser
-
Desiree Jansen
-
Greet Krijgsman
-
Belinda Laenen
-
Miranda Muitjens
-
Danny Timmers
-
Marli Willemsen