Update Maastricht Museum
Herinrichting Maastricht Museum
Maastricht Museum heeft een nieuwe inrichting. Hierbij is gehoor gegeven aan de wensen van de bezoekers. Verborgen verhalen over generaal Dibbets, Jan Pieter Minckelers en de Momus komen nu aan bod. Ook WOI en WOII zijn veel besproken onderwerpen in de reactie-formulieren van het museum. De impact van de oorlogen op Maastricht en haar inwoners wordt tevens belicht. De tijdlijn eindigt, voorlopig, in 1992 toen het Europees Verdrag van Maastricht werd getekend in het Gouvernementsgebouw.
Onze tijdreis begint echter nog steeds zo’n 7000 jaar geleden bij de eerste vaste bewoners. Vanuit daar gaan we naar de Romeinen. Zij bouwden hier voor het eerst een brug over de Maas. Vervolgens bezoeken we Maastricht in de vroege Middeleeuwen (500-1000 n.Chr.): een politiek-religieus centrum. Dan volgt de 19e eeuw met Maastricht als eerste fabrieksstad waar het Maastrichts keramiek centraal staat. Met Minkelers en Dibbets stippen we de opkomst van de Verlichting en het nationalisme in het Maastricht van de 19de eeuw aan. Conflicten en oorlogen waren eeuwenlang aanwezig in Europa, maar de gevolgen van de twee wereldoorlogen waren ongekend, ook voor Maastricht. De tijdlijn eindigt met het Europees Verdrag van Maastricht in 1992; een van de belangrijkste verdragen uit de naoorlogse Europese geschiedenis. Met dit verdrag werd de Europese Unie opgericht en de basis gelegd voor de introductie van de Euro en het EU-burgerschap. Dit gedeelte van de tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Bureau Europa.
Voor iedereen!
Na de zomer introduceren wij een audiotour voor de gehele tijdlijn van het museum, in Nederlands, Engels en Mestreechs.
Speciaal voor de jonge bezoekers hebben we een speurtocht gemaakt die je meeneemt langs alle tijdsperiodes en die je uitdaagt om bepaalde voorwerpen goed te bekijken. Bij de entree van het museum krijgen de kinderen een beloning bij het inleveren van hun speurtocht.
Bij het Maastrichtse aardewerk kunnen ze tevens hun creativiteit loslaten op twee bouwmodellen van de vaas Vogel en de Koffiekan Wilma (beide ontwerpen van Bellefroid).
Vooruitblik
Pelgrimage in Maastricht
In het voorjaar van 2025 wordt een tijdelijke tentoonstelling rondom Pelgrimage naar Maastricht ingericht in de Annex. Zowel de verering van Sint Servaas als de Heiligdomsvaart spelen hierin een belangrijke rol. Pelgrims kwamen sinds de vroege middeleeuwen in de eerste plaats naar Maastricht om de oorspronkelijke begraafplek van Servatius te bezoeken. Tijdens reliekentoningen, processies en heiligdomsvaarten ging daarnaast de speciale verering van de bedevaartgangers uit naar de relieken van Servaas; zijn gebeente in het Servatiuschrijn en zijn schedel in de Servatiusbuste. Een bijzondere aantrekkingskracht op pelgrims, die veelal ziek of slecht ter been waren, vormde het gebruik om geneeskrachtig water uit de Servaasbron te drinken of mee te nemen. Daarnaast waren de vele relieken van andere heiligen zeer belangrijk.
Bij de tentoonstelling wordt tevens een boek uitgegeven, zowel in het Engels als in het Nederlands, in samenwerking met uitgeverij Waanders en met medewerking van diverse partners: Bonnefantenmuseum Maastricht, Schatkamer Sint Servaas, Schatkamer Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en diverse experts.
Museumregistratie
Sinds 10 april jl. is het Maastricht Museum opgenomen in het Museumregister. Het Museumregister is een register van museale instellingen die aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum. Deze criteria zijn samengevat in de Museumnorm. Het beheer van het Museumregister wordt uitgevoerd door de onafhankelijke stichting Museumregister Nederland. Het doel van museumregistratie is het zichtbaar maken, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse musea ten behoeve van het verantwoord beheer van het museale erfgoed in Nederland. We zijn ontzettend trots op deze registratie. Binnenkort kunnen bezoekers dan ook het Maastricht Museum bezoeken door gebruik te maken van hun museumjaarkaart.
Zo bouwen we samen steeds verder aan het Maastricht Museum!
Astrid Smeets
Hoofdconservator