Heb je vragen over de dienstverlening van de Bibliotheek Maastricht of Centre Céramique, dan vind je hier enkele antwoorden.           Library membership
Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan aan de publieksservice.

Vragen

 • Waar vind ik de catalogus?

  Je kunt op diverse plekken op de website naar de catalogus.
  De makkelijkste weg is via 'Bibliotheek' op de homepage.

 • Hoe kan ik afgeschreven materialen kopen?

  Afgeschreven boeken kosten € 0,50 en je vindt ze in de boekenkasten tussen de reguliere boeken. Ze zijn herkenbaar aan een rode sticker. Afgeschreven materialen kopen is alleen mogelijk met een geldig abonnement van Stadsbibliotheek Maastricht. 

 • Hoe kan ik de laatst uitgekomen boeken lenen?

  Via de Sprinter-service kun je tegen bijbetaling de meest actuele boeken lenen. Gisteren uitgekomen, vandaag in de collectie!
  Je leent Sprinters onder de volgende voorwaarden:

  • De uitleentermijn is 1 week en je betaalt € 2,- leengeld, bij iedere abonnementsoort.
  • Na de uitleentermijn van 1 week betaal je € 0,50 per dag.
  • Je kunt Sprinters niet reserveren en niet verlengen.


  We willen deze, heel actuele, boeken voor zoveel mogelijk leners beschikbaar hebben; daarom hebben deze titels aangepaste voorwaarden. 

  Klik hier voor een overzicht van de Sprinters die de afgelopen maand in de collectie zijn opgenomen.

 • Ik ben lid bij Centre Céramique, kan ik met mijn pas ook bij andere bibliotheken lenen?

  Ja, met een COMFORT of DELUXE abonnement van Centre Céramique kun je zelf lenen bij vrijwel alle bibliotheken in Nederland. Hoe het werkt staat stap voor stap uitgelegd op onze pagina landelijk lenen. Uiteraard kun je ook bij onze medewerkers terecht voor meer informatie.

  Bovendien kun je als lid van Centre Céramique materialen lenen bij een aantal speciale bibliotheken in de regio: Zuyd Hogeschool (waaronder het Conservatorium), Jan van Eyck Academie en het Sociaal Historisch Centrum. Om je aan te melden bij deze bibliotheken, dien je eerst bij de publieksservice in Centre Céramique een inschrijfbewijs op te halen. 

 • Ik ben lid bij een andere bibliotheek. Kan ik met die pas materialen lenen bij Centre Céramique?

  Ja, Centre Céramique biedt de service Landelijk lenen. Je leent bij Centre Céramique volgens de voorwaarden van het COMFORT abonnement. E-readers zijn alleen beschikbaar voor leden van Stadsbibliotheek Maastricht. Klik hier voor meer uitleg over de landelijke service.

 • Ik zie een titel als Sprinter én als reguliere titel in de catalogus, kan dat?

  Het is mogelijk dat een bepaalde titel als Sprinter in de catalogus staat, en ook als een gewone titel, vaak een Top 10 boek. Een Sprinter blijft ongeveer een kwartaal in de collectie, en in die periode kan de titel inmiddels binnen zijn gekomen in de reguliere collectie. Maar vaak is de titel uit de reguliere collectie meermaals gereserveerd, waardoor het enige tijd kan duren voordat je deze kunt lenen. Dan heb je de keuze om bij te betalen voor de Sprinter die wel snel weer beschikbaar is voor uitleen, of wachten tot de titel in de reguliere collectie beschikbaar is. 

 • Kan ik ook e-books en luisterboeken lenen bij de bibliotheek?

  Ja, met een Jeugd, Comfort, Deluxe, Kennismaken of Student & Science abonnement van de Bibliotheek Maastricht kun je ook e-books en luisterboeken lenen bij de landelijke Online Bibliotheek. Kijk hiervoor op https://www.onlinebibliotheek.nl/. Daar kun je inloggen met je bibliotheekaccount. Kom je er even niet uit? Raadpleeg dan de pagina met veelgestelde vragen van OnlineBibliotheek.nl.

  Via de website van Centre Céramique kun je rechtenvrije e-books lezen via streaming. Klik hier voor het aanbod. 

 • Welke materiaalsoorten kan ik lenen?

  Je kunt een keuze maken uit de volgende materiaalsoorten: Boek (roman, informatief, jeugd) / Los tijdschrift / Stripboek / Bladmuziek / CD / Cd-rom / Gesproken boek / DVD.

  Met een DELUXE abonnement kun je 20 materialen tegelijk lenen zonder beperking, dus ook 20 boeken of 20 cd's tegelijk voor een termijn van 6 weken.

  Met een BASIC, COMFORT of STUDENT & SCIENCE abonnement kun je van iedere materiaalsoort maximaal 4 stuks lenen en dit combineren tot maximaal 14 stuks tegelijk op jouw pas voor een leentermijn van 3 weken.

  Met een JEUGD abonnement mag je 14 boeken tegelijk lenen. Wil je andere materialen zoals cd's of dvd's lenen, dan mag je er 4 van ieder meenemen. Met 14 materialen is je pasje vol, dus wil je van alles wat, dan kun je dit combineren tot je aan 14 stuks zit.