Heb je vragen over de dienstverlening van de Bibliotheek Maastricht of Centre Céramique, dan vind je hier enkele antwoorden.           Library membership
Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan aan de publieksservice.

Vragen

 • Waarom kan ik niet meer inloggen in Mijn Menu, de Wise-app of bij de Online Bibliotheek?

  Sinds 11 juni 2024 kun je met een en hetzelfde bibliotheekaccount inloggen bij je eigen bibliotheek in Mijn Menu of de Wise-app en ook bij de Online Bibliotheek om e-books of luisterboeken te lenen. Voorheen gebruikte je hiervoor twee aparte accounts. 

  Hoe werkt dit nu?

  • Je dient zelf een keer opnieuw in te loggen in Mijn Menu op onze website of via onze Wise-app met je gebruikersnaam en wachtwoord. Let op: je kan geen e-mailadres als gebruikersnaam invullen, wel je 14-cijferige pasnummer.
  • Ben je je inloggegevens vergeten? Je kan je gebruikersnaam hier opvragen. Je wachtwoord kun je hier opnieuw aanmaken.
  • Je kan in het vervolg deze gebruikersnaam en wachtwoord ook gebruiken om in te loggen bij de Online Bibliotheek.
  • Wil je meer weten? Ga dan naar Hulp bij inloggen of neem contact op met onze Publieksservice op 043-350 56 00 of publieksservice@maastricht.nl. We helpen je graag!
 • Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?

  Dit kan persoonlijk aan de servicebalie in Centre Céramique of schriftelijk per e-mail naar publieksservice@maastricht.nl. Telefonisch opzeggen is niet mogelijk. Het eerste lidmaatschap voor een jaar kan niet tussentijds beëindigd worden en hiervoor geldt een opzegtermijn van 1 maand voor de vervaldatum. Na afloop van het eerste jaar kun je het lidmaatschap te allen tijde opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. Denk ook aan het stopzetten van de automatische incasso!

 • Kan ik lid worden als inwoner van een andere gemeente of land?

  Ja, dat is mogelijk. Je kunt het abonnement heel gemakkelijk online afsluiten. Heb je assistentie nodig? Kom dan naar een van onze vestigingen om een abonnement af te sluiten.

 • Mag je tijdens de vakantieperiode meer boeken lenen of wordt de uitleenperiode verlengd?

  Nee, dit is niet mogelijk. Je kunt wel via internet of de Bibliotheekapp (downloaden via de App Store/Google Play) de geleende materialen verlengen.

  Tip: met een DELUXE abonnement kun je 20 materialen lenen voor een termijn van 6 weken! Meer informatie over de Bibliotheekapp.

 • Zijn er ook gezinsabonnementen?

  Er zijn geen gezinsabonnementen, iedereen is individueel lid van de bibliotheek. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis. Kinderen tot 9 jaar mogen geen materialen bestemd voor volwassenen lenen. Bij een DELUXE abonnement is het wel mogelijk een partnerpas aan te vragen. Meer informatie over abonnementen. 

 • Hoe kan ik gratis het Natuurhistorisch Museum Maastricht bezoeken?

  Met een volwassenen COMFORT of DELUXE abonnement kun je per bibliotheekpas 1 keer per jaar een gratis toegangsbewijs voor het Natuurhistorisch Museum Maastricht afhalen bij de publieksservice in Centre Céramique. LET OP: met alleen een bibliotheekpas krijg je geen gratis toegang tot het museum, haal aub eerst het toegangsbewijs op in Centre Céramique.

 • Hoe word ik lid van de bibliotheek?

  Je kan heel gemakkelijk online een abonnement afsluiten. In Centre Céramique kun je een abonnement afsluiten via de infozuilen die door het hele gebouw verspreid staan. Heb je hulp nodig? Vraag dan de publieksservice om assistentie, zij helpen je graag. 

 • Ik ben lid bij Centre Céramique, kan ik met mijn pas ook bij andere bibliotheken lenen?

  Ja, met een COMFORT of DELUXE abonnement van Centre Céramique kun je zelf lenen bij vrijwel alle bibliotheken in Nederland. Hoe het werkt staat stap voor stap uitgelegd op onze pagina landelijk lenen

  Bovendien kun je als lid van Centre Céramique ook materialen lenen bij een aantal speciale bibliotheken in de regio: Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool (waaronder het Conservatorium), Jan van Eyck Academie en het Sociaal Historisch Centrum. Om je aan te melden bij deze bibliotheken, dien je eerst een inschrijfbewijs op te halen bij de publieksservice in Centre Céramique. 

 • Ik ben lid bij een andere bibliotheek. Kan ik met die pas materialen lenen bij Centre Céramique?

  Ja, Centre Céramique biedt de service Landelijk lenen. Je leent bij Centre Céramique volgens de voorwaarden van het COMFORT abonnement. E-readers zijn alleen beschikbaar voor leden van Stadsbibliotheek Maastricht. Klik hier voor meer uitleg over de landelijke service.

 • Ik heb de optie inleverattentie aangevinkt, maar ontvang geen mail. Hoe kan dat?

  Als je een Gmail of Hotmail-adres hebt, dan komt mail van de bibliotheek mogelijk in de map 'spam' terecht. Controleer daarom ook deze map.

 • Kan ik als lid van LGOG korting krijgen op een abonnement?

  Als je lid bent van LGOG, kun je op vertoon van het betalingsbewijs van je LGOG-lidmaatschap en je legitimatiebewijs een gratis STUDENT & SCIENCE abonnement afsluiten. Je betaalt eenmalig € 3,- inschrijfkosten. Je kunt van alle materiaalsoorten 4 stuks lenen voor 3 weken, met een maximum van 14 materialen tegelijkertijd. Boeken zijn gratis te leen (uitgezonderd Sprinters), cd's en dvd's tegen betaling. Dit abonnement is 1 jaar geldig en wordt niet automatisch verlengd. Je kunt het uiteraard wel zelf verlengen en ook dan vragen wij opnieuw om een betalingsbewijs van je LGOG-lidmaatschap en je legitimatiebewijs om aan te tonen dat je nog steeds recht hebt op dit gratis abonnement. 

 • Kan ik in de bibliotheekservicepunten Heer en Malpertuis een abonnement afsluiten?

  Ja, dat is mogelijk in Heer en Malpertuis. In Heer en Malpertuis ontvang je echter niet direct jouw lenerspas. De aanvraag wordt in Centre Céramique verwerkt, en je kunt de pas afhalen in het bibliotheekservicepunt nadat je bericht hebt ontvangen dat de pas klaarligt. Wil je direct over een pas beschikken, dan kun je online of in Centre Céramique een abonnement afsluiten. Je kan in alle vestigingen met deze pas lenen.