Doorverwijzen? Informatie over laaggeletterdheid

Om mee te draaien in de Nederlandse samenleving is het belangrijk de Nederlandse taal goed te kunnen spreken, lezen en schrijven. In de gemeente Maastricht heeft ongeveer tien procent van de mensen hier moeite mee. Centre Céramique heeft daarom in Bibliotheekservicepunt Malpertuis en in Centre Céramique een digiTAALpunt+.

Centre Céramique coördineert en organiseert samen met vrijwilligers activiteiten voor anderstaligen en laaggeletterden. digiTAALpunt+ werkt samen met meerdere lokale partners, onder andere gemeente Maastricht, Welzijnsorganisatie Trajekt en ROC Leeuwenborgh.

DigiTAALpunten in Maastricht

 

De Taalzoeker is bedoeld voor de “doorverwijzer”.

Een familielid, vriend, kennis, collega, of baliemedewerker kan iemand op eenvoudige wijze in contact brengen met de cursus die het beste bij hem past. De Taalzoeker bevat cursussen lezen, schrijven, spreken, luisteren, rekenen en digitale vaardigheden van zowel formele als non-formele aanbieders. Ook kan er gezocht worden naar een geschikte inburgeringscursus. Op basis van adresgegevens is het mogelijk om te bepalen welke cursus het dichtst in de buurt is.

Ga naar Taalzoeker.nl

Wat is laaggeletterdheid?

In Maastricht is 1 op de 9 volwassenen laaggeletterd. 

Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3.

Mensen die laaggeletterd zijn hebben onder meer moeite met:

 • Formulieren invullen (zorgtoeslag, belasting, etc.)
 • Straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer
 • Voorlezen aan (klein)kinderen
 • Pinnen en digitaal betalen
 • Werken met de computer, solliciteren
 • Begrijpen van informatie over gezondheid en zorg

Herken de signalen

Herken je de signalen dat iemand... 

 • moeite heeft met het formuleren van vragen, het duiden van klachten en het stellen van prioriteiten
 • telkens vragen stelt over informatie die al eerder is uitgereikt
 • niet of nauwelijks om kan gaan met computers

 
Stuur ze dan door naar het digiTAALpunt+ of laat ze de oefenprogramma's zien op deze site.

Bekijk de oefenprogramma's

Hoe herken je laaggeletterdheid?

Laaggeletterden kunnen hun probleem heel goed verbergen en gebruiken regelmatig excuses om onder het lezen en schrijven uit te komen. Er zijn een paar signalen waaraan je kan merken dat iemand mogelijk moeite heeft met taal:

 • moeite met het formuleren van vragen, het duiden van klachten en het stellen van prioriteiten
 • vragen over informatie die al eerder is uitgereikt
 • niet of nauwelijks om kunnen gaan met computers

TelmeemetTaal.nl, de digitale portal waar kennis over basisvaardigheden en laaggeletterdheid wordt verzameld. Hier kunt u snel en eenvoudig relevante informatie over basisvaardigheden en laaggeletterdheid vinden, zoals onderzoeken, instrumenten, handleidingen en tools.

Ga naar Tel mee met Taal

Neem contact op

Zoek je hulp voor iemand? Of wil je advies? Neem contact op met onze Klantenservice via telefoonnummer 043 350 5600 of klantenservice@maastricht.nl.

Agenda DigiTAALpunt+

Geen evenementen aanwezig


Deze site toont concrete activiteiten en diensten van de Bibliotheek en van (lokale) partners om mensen te helpen bij hun dagelijkse zelfredzaamheid. Het gaat zowel om onderwijs, formeel, non-formeel en informeel aanbod als om praktische ondersteuning.

Denk bijvoorbeeld aan een belastingspreekuur, een taalcafé, hoe organiseer je je administratie of een eenvoudige computerworkshop.

hetinformatiepunt.nl

Hulp nodig?

Overal in Nederland kun je de Nederlandse taal leren of leren omgaan met internet én computers. Of zoek je misschien iemand waarmee je wilt oefenen? Onderstaande sites wijzen je de weg!

Zoek een oefenlocatie om je computer en internetvaardigheden te verbeteren

Nederlands oefenen? Vind je taalcoach hier

WeHelpen: Hulp nodig? Meld je aan of zoek naar een helpende hand

Taalzoeker.nl

Maastrichthelpt.nl