Yoleo

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Yoleo is zowel thuis als in de bibliotheek voor iedereen raadpleegbaar. Maak je een account aan wat je vervolgens koppelt aan je bibliotheekpas dan heb je meer mogelijkheden zoals lenen en reviews schrijven.

 

Start Yoleo 

 

 • Over Yoleo

  Yoleo is zowel thuis als in de bibliotheek voor iedereen raadpleegbaar. Indien je een account aanmaakt en dit koppelt aan je bibliotheekpas dan biedt dit extra mogelijkheden zoals het lenen van boeken, het sturen van tips aan vrienden, recensies schrijven en nog veel meer. Yoleo biedt kinderen (van +/- 8-12 jaar) ondersteuning bij het zelfstandig lezen. Met Yoleo wordt lezen makkelijker en kunnen kinderen zelf aan de slag.

  Kinderen die lezen moeilijk vinden, pakken niet zo snel een boek. Zij komen daardoor minder vaak in aanraking met (jeugd)literatuur. Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen: ze vergroten bijvoorbeeld hun woordenschat en ze leren zich in te leven in anderen. In onze samenleving is dat van belang. Veel kinderen maken vanwege dyslexie, andere leesproblemen of omdat ze simpelweg liever in bomen klimmen, te weinig ‘leeskilometers’, terwijl ze in latere fasen van het onderwijs en tijdens hun werkende leven veel teksten moeten ‘verwerken’. Wij leven nu eenmaal in een talige samenleving: iedereen moet zo goed mogelijk kunnen lezen en schrijven om echt mee te kunnen doen.

  Uit een onderzoek naar woordenschat onder een grote groep brugklasleerlingen (Hacquebord, Linthorst en Stellingwerf, 2004) blijkt dat veel leerlingen, ongeveer 20%, het taalniveau van de schoolboeken niet voldoende beheersen. Hierdoor ontstaat een spiraal die ervoor zorgt dat goede lezers het lezen leuk vinden, meer woorden leren en daardoor meer toegang tot boeken en andere teksten krijgen. Terwijl de zwakke lezers juist een steeds grotere achterstand ontwikkelen. Zij hebben geen toegang tot boeken en andere teksten die bij hun leeftijd horen, dat zorgt ervoor dat ze lezen minder leuk vinden en... zo gaat de neerwaartse spiraal steeds maar door. Om deze cyclus te doorbreken is het dus belangrijk dat kinderen zo veel en zo vroeg mogelijk in contact komen met verschillende soorten teksten.

  Yoleo biedt kinderen de kans om door het lezen van hybride boeken (tekst gecombineerd met audio) lezen als leuker en makkelijker te ervaren. Yoleo geeft kinderen toegang tot een selectie van boeken die ze anders misschien niet zo gauw zouden oppakken. De game motiveert kinderen daarnaast om meer leeskilometers te maken.

  Hybride boeken

  Een hybride boek is een digitaal boek dat op pc, laptop of tablet gelezen kan worden. In een hybride boek staan de combinatie van de tekst van het boek, de auditieve ondersteuning door het voorlezen van de tekst door een menselijke stem en een gele meeleescursor (‘karaoke-lezen’) per woord centraal. Deze hybride vorm is uniek en werkt zeer positief bij kinderen die lezen lastig vinden.

 • Bekijk of lees onderstaande handleidingen

  Er is een kort introductiefilmpje gemaakt om je op weg te helpen of lees onderstaande handleiding en veel gestelde vragen.

  Binnen de muren van de bibliotheek kun je op een pc, die verbonden is met internet, naar Yoleo gaan. Op deze homepagina zie je, iets naar beneden scrollend, een boekenkast met alle boeken van Yoleo. Alle boeken zijn daar te lezen zonder in te loggen met een Yoleo-account. Echter er wordt geen voortgang bewaard en er worden geen punten verdiend met lezen, dit gebeurt wel als je leest terwijl je ingelogd bent met je account. Het lezen zonder inlog is bedoeld om kennis te maken met Yoleo. Bevalt het lezen met Yoleo dan kun je een account aanmaken, dit koppelen aan jou jeugd-bibliotheekpas en daarna kun je boeken lenen in Yoleo en lezen met alle voordelen zoals het bewaren van de voortgang en het verdienen van punten met lezen.

  Met een Yoleo-account dat gekoppeld is aan een jeugd-bibliotheekpas kun je tot 10 boeken tegelijkertijd lenen, gedurende 3 weken. Als ze het boek of de boeken in die tijd niet zelf hebben ingeleverd verdwijnen ze automatisch uit de boekenkast. Zijn de boeken uit de boekenkast verdwenen, maar heb je het boek of de boeken nog niet uitgelezen? Dat is geen probleem, je kunt het boek opnieuw lenen en lees dan verder waar ze gebleven was.

  Kinderen kunnen overal waar ze de beschikking hebben over een laptop, pc of iPad (allen met verbinding met internet) met Yoleo lezen. Dus waar en wanneer het hen uitkomt.

  Hoe meld ik me aan voor Yoleo?

  Aanmelden voor Yoleo kan via de knop ‘inloggen’ die rechts bovenaan elke pagina van de website van Yoleo staat of via de groene knop 'ik wil nu lezen!'. Om een nieuw account aan te maken vul je het tabblad 'NEE' helemaal in en klik je daarna op de groene knop 'registreren'. Hierna ontvang je een activatielink op het opgegeven mailadres. Mocht je de link niet ontvangen neem dan contact op met de helpdesk, dan helpen we je graag verder.

  Heb je al eerder een Yoleo-account aangemaakt, dan kun je op het tabblad 'JA' direct inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

  Let op! De inlogfunctie is gevoelig voor gebruik van hoofdletters en/of spaties.

  Hoe koppel ik mijn account aan mijn bibliotheekpas?

  Bij de eerste keer inloggen op je account verschijnt er automatisch een pop-up waarin gevraagd wordt of je lid bent van de bibliotheek. Klik op ja, dan wordt je gevraagd om je pasnummer en bijbehorend wachtwoord in te vullen. Vervolgens wordt automatisch gecontroleerd of je lidmaatschap geldig is. Heb je een geldig lidmaatschap dan kom je vanzelf terug bij Yoleo en kun je boeken lenen.

  Na deze eerste keer koppelen, onthoudt Yoleo je verbinding met de bibliotheek. Mocht de koppeling per ongeluk toch een keer weg zijn, dan kun je altijd opnieuw verbinden door bovenin je scherm op het icoontje van het gezicht te klikken en vervolgens op 'bibliotheek gegevens' en 'inloggen bij de bibliotheek'.

  Hoe leen ik een boek?

  Je moet ingelogd zijn om boeken te lenen. Ga boven in het scherm naar de knop met het opengeslagen boekje en kies de optie ‘Nieuw boek lenen’. Klik op de gewenste titel, klik op de knop ‘Lenen’ en het boek verschijnt in je boekenkast. Je kunt maximaal 10 boeken tegelijk lenen en elk boek mag je 3 weken lenen.

  Hoe lever ik een geleend boek in?

  Ga boven in het scherm naar de knop met het opengeslagen boekje en kies de optie 'Naar mijn boekenkast'. Klik op de titel die je wilt inleveren en klik daarna op de rode knop 'Lever in', bevestig deze keuze met 'OK"en het boek verdwijnt uit je boekenkast.
  Een boek mag je 3 weken lenen, als je het in die tijd niet zelf hebt ingeleverd verdwijnt het automatisch uit je boekenkast. Had je het boek nog niet uitgelezen? Dat is geen probleem, leen het boek opnieuw en je kunt verder lezen waar je gebleven was.

  Waar verdien ik punten mee?

  Binnen Yoleo kunnen punten worden verdiend, die je kunt inzetten bij het spel of om je Yoleo-kamer (profiel ) in te richten. Op de volgende manieren kunnen punten worden verdiend:
  - Boek lenen; 10 punten
  - Per minuut lezen; 3 punten
  - Bonus voor langer dan 20 minuten lezen; 75 punten
  - Bonus per hoofdstuk; 20 punten
  - Bonus voor een uitgelezen boek; 250 punten
  - Boek tippen (per vriend); 5 punten
  - Sterren geven aan een boek; 50 punten
  - Je mening geven over een boek; 50 punten
  - Een samenvatting schrijven; 50 punten

 •  

  Stel je vraag aan onze medewerkers of gebruik onderstaand webformulier. 

  * Verplicht in te vullen

   

  Is het mailadres correct ingevuld?