De Uittrekselbank

De Uittrekselbank biedt een veelzijdig overzicht van uittreksels van Nederlandse en uit het buitenland vertaalde (jeugd)literatuur. Ideaal voor leesclubs en docenten die op zoek zijn naar meer achtergrondinformatie over boeken en voor leerlingen die bezig zijn met hun leesdossier, boekverslag of boekbespreking. De Uittrekselbank is in de bibliotheek voor iedereen raadpleegbaar en thuis alleen voor bibliotheekleden na inlog met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord.

 

Start de Uittrekselbank 

 

 • Over de Uittrekselbank

  De Uittrekselbank is in de bibliotheek voor iedereen raadpleegbaar en thuis alleen voor bibliotheekleden na inlog met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord. De Uittrekselbank is hét naslagwerk over (jeugd)literatuur.  Hierin vind je gemakkelijk en snel artikelen over het leven en werk van schrijvers. Het gebruik van de Uittrekselbank biedt leesclubs, docenten en leerlingen vele voordelen:

  • Circa 4000 uittreksels en ruim 450 auteursportretten
  • betrouwbaar en actueel
  • inspiratie voor de literatuurles
  • ook thuis toegang tot alle informatie

   

  De uittreksels bestaan uit een samenvatting en een bespreking van onder andere thematiek, structuur, personages en stijl. Ook geven ze een overzicht van de reacties van recensenten, achtergrondinformatie en discussietips voor boekbesprekingen.

  De auteursportretten tonen biografische gegevens, informatie over het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar internetadressen.

 • Bekijk of lees onderstaande handleidingen

  Zoekbalk

  In de Uittrekselbank vind je op elke pagina een zoekbalk. In de zoekbalk zijn twee opties mogelijk. Je kunt kiezen om een uittreksel te zoeken op titel van het boek, selecteer ‘Boeken’ en type dan alleen de titel van het boek in. Of selecteer ‘Auteurs’ en type dan alleen de naam van de schrijver in. Je krijgt dan de beschikbare uittreksels te zien van die auteur.

  Uitgebreid zoeken

  Onder de zoekbalk vind je de knop ‘Uitgebreid zoeken’. Hier kun je specifiekere zoekopdrachten ingeven. Zoek je bijvoorbeeld uittreksels van een bepaald jaartal of wil je selecteren op onderwijsniveau? Dat kun je daar invullen.
   

  Op zoek naar auteursportretten?

  Zoek je informatie over een schrijver? Zoek dan linksonder op de homepage onder het kopje ‘Zoek een auteursportret’ op de naam van de schrijver.


   

   

 •  

  Stel je vraag aan onze medewerkers of gebruik onderstaand webformulier. 

  * Verplicht in te vullen

   

  Is het mailadres correct ingevuld?