PERSBERICHT SCHRIJFWEDSTRIJD

Op 22 september is de Dupin Award uitgereikt door Bibliotheek Maastricht in Centre Céramique

 

Bianca Limpens uit Lanaken heeft de eerste Dupin Award in ontvangst mogen nemen, met de bijbehorende cheque van € 500,-.  Met haar verhaal ‘Geen vaart’ is zij de winnaar van de schrijfwedstrijd, die door Bibliotheek Maastricht in Centre Céramique werd georganiseerd. Jean-Paul Colin, Juryvoorzitter en sitebeheerder van EdgarAllanPoe.nl, heeft het winnende bedrag geschonken. Vrijdag 22 september werd de prijs uitgereikt tijdens de Gouden Strop Thrilleravond in Centre Céramique, met de Gouden Strop-winnaar John Kuipers, Charles den Tex en Ingrid Oonincx als gastauteurs.

De opdracht was om Centre Céramique als plaats delict op te voeren in de verhalen. De jury heeft in spanning gezeten of er wel voldoende inzendingen zouden binnenkomen. De lancering van de schrijfwedstrijd was op 20 juni; de deadline op 31 augustus en op 25 augustus waren er nog maar 8 verhalen binnen. Uiteindelijk zijn er 49 verhalen ingestuurd. De wedstrijd had een landelijk bereik. Inzendingen kwamen vanuit Groningen tot België. De jongste deelnemer was 16 jaar en de oudste 72 jaar. De jury, bestaande uit Eva Gerrits, Bart Linssen en Jean-Paul Colin, heeft met veel plezier alle verhalen gelezen en is heel tevreden over het resultaat. Uiteindelijk zijn er 3 prijswinnaars.

3e Prijswinnaar – Verhaal ‘De prijs van roem’ door Frank Vork uit Rotterdam
‘Pas op: deelname aan de Dupin Award is gevaarlijk’. Dat had als disclaimer bij deze schrijfwedstrijd niet misstaan, als we de schrijver van ‘De prijs van roem’ moeten geloven. Juryleden noch gegadigden voor de prijs blijven gespaard in een slim bedacht plot rondom een ijspegel als moordwapen, een overambitieuze bibliotheekmedewerker en een speurder à la Auguste Dupin anno 2023: crimeconsultant Charlotte de Graaf. Geschreven met humor en een gezonde dosis relativeringsvermogen – wat onder andere blijkt uit deze woorden uit het verhaal (die wellicht een kleine troost bieden voor deelnemers die buiten de prijzen zijn gevallen): ‘Het is de Libris Literatuur Prijs niet.’ Frank Vork wint de 3e prijs, een boekenbon van € 75,- van boekhandel Dominicanen en een gesigneerd boek van een van de genodigde auteurs.

2e Prijswinnaar – Verhaal ‘Mijn beste rechercheur’ door Wendy Middelkoop uit Grathem
De onbetrouwbare verteller past goed in het thrillergenre. Niet alleen geeft die een indringend kijkje in het hoofd van een dader, ook biedt die bij uitstek de mogelijkheid om boekenspeurders – en in het kielzog daarvan: lezers – op het verkeerde been te zetten. De schrijver van het originele ‘Mijn beste rechercheur’ slaagt er met verve in zo’n verteller tot leven te wekken: een psychisch wankel personage dat met haar arrogante stem een dwingend, maar misleidend perspectief biedt op de vondst van een lijk op een toilet in Centre Céramique. De twist aan het eind zet alles op zijn kop en stemt tot nadenken over het verband tussen de werkelijkheid en wat er wordt geschreven. Wendy Middelkoop wint een boekenbon van € 100,- van boekhandel Dominicanen en een gesigneerd boek van een van de genodigde auteurs.

1e Prijswinnaar – Verhaal ‘Geen vaart’ door Bianca Limpens uit Lanaken
In een slecht huwelijk is het uiten van kritiek een doodzonde – ziedaar het lot van twee echtelieden uit het winnende verhaal in een notendop. Met prikkelende details waaruit veel oog voor het menselijk tekort spreekt, blaast de schrijver haar personages leven in – al legt een van hen, de verteller nog wel, al in de openingszin het loodje. Het onconventionele ‘Geen vaart’ is letterlijk en figuurlijk een geestig en vlot geschreven verhaal waar het vertelplezier vanaf spat; over een allesoverheersende zucht naar waardering, onoverkomelijke irritaties en groteske reacties. Centre Céramique én deze schrijfwedstrijd zijn er als bonus kunstig in verwerkt. Bianca Limpens wint de eerste Dupin Award en een cheque van € 500,-.


Voor een impressie van de geslaagde avond, de verhalen van de winnaars en de reactie van de jury, kijk www.centreceramique.nl/thrillerschrijfwedstrijd

Bekijk ook het Instagram, Linkedin en Facebook account van Centre Céramique.

Meer informatie:

Frédérique Sijen-Stille | Adviseur Communicatie & Marketing

Centre Céramique

M +31(0)6 – 5238 5577  | E frederique.stille@maastricht.nl