Mavoleerlingen geboeid door schrijversbezoek Lotte Boot

Op maandagochtend 19 september 2022 verzamelen twee klassen van het Sint Maartenscollege zich bij Centre Céramique. Ze komen voor het schrijversbezoek van Lotte Boot, auteur van het Young Adult boek Smiley. De aanwezige docenten hebben één gezamenlijk doel: leesbevordering. En als iemand middelbare scholieren kan enthousiasmeren dan is het Lotte, zo blijkt!

Het is niet de eerste keer dat journalist en schrijver Lotte Boot op bezoek is in Maastricht. Vorig jaar stond ze er nog voor een groep mbo-studenten. Ook toen was Smiley het onderwerp van gesprek. Het boekis al enkele jaren oud, maar kwam weer opnieuw onder de aandacht toen het in 2021 verscheen als Jonge Lijster. Het verhaal gaat over Julia, een meisje uit Mexico dat bij de wreedste straatbende van Amerika terechtkomt, en is gebaseerd op waargebeurde feiten.

 

Jongeren aan het lezen krijgen

De docenten van het Sint Maartenscollege twijfelden geen moment om hun leerlingen aan te melden voor dit event. “Leesbevordering staat bij ons hoog in het vaandel. Het is best lastig om boeken te vinden die aansluiten bij de belevingswereld van middelbare scholieren. Smiley heeft dit wél in zich. En zo’n lezing zorgt ervoor dat het meer gaat leven.” Het mooie is dat Lotte met dit boek eigenlijk precies dat doel voor ogen had: “Ik wilde een heel heftig boek schrijven omdat ik dat zelf op die leeftijd het leukst vond om te lezen. Zo maakte Christiane F. toen ik 15 was enorme indruk op mij. Maar mijn intentie is niet om jongeren ergens voor te waarschuwen. Ik wil juist laten zien dat een boek minstens zo spannend kan zijn als een film.”

 

Spannend met een boodschap

Voor Lotte is een lezing pas geslaagd als er interactie is. En daar creëert ze volop mogelijkheden voor. Tijdens haar verhaal passeren tal van actuele thema’s de revue. Van migrantenproblematiek tot groepsdruk en jeugdcriminaliteit. Daarover stelt ze vragen aan de jongeren. Lotte: “Smiley is niet alleen een spannend verhaal, maar ook een maatschappelijk verhaal. Ik vind het belangrijk om context te geven. Dat ze bijvoorbeeld een beeld krijgen hoe het is om als migrant te leven.” Waar de middelbare scholieren eerst aarzelend antwoord geven, komen er steeds meer reacties uit de zaal. Uiteraard is er tussendoor ook geroezemoes, en komt hier en daar een telefoon uit een zak. Lotte is het wel gewend: “Het leuke aan vmbo-leerlingen vind ik dat ze vaak heel spontaan en snel reageren op wat je vertelt. En op zich vind ik het niet erg als ze onderling praten en discussiëren, als het maar over het onderwerp gaat.” Gelukkig zitten er niet alleen goede praters maar ook scherpe luisteraars in de zaal. Want als Lotte twee exemplaren van Smiley weggeeft aan diegene die als eerste een fout in een voorgelezen passage ontdekt zijn de winnaars snel gevonden. “Dat deden ze echt supergoed”, zegt Lotte. “Soms moet ik het stukje wel vier keer voorlezen voordat iemand het ontdekt.”

 

Blij met Centre Céramique

Als de leerlingen enthousiast en druk pratend vertrokken zijn vertelt Lotte dat ook zij het fijn vindt bij Centre Céramique. “Wat ik extra leuk vind aan een lezing geven op deze plek is dat je ook leerlingen die van huis uit minder snel op culturele locaties komen kunt meenemen in de wereld van kunst, cultuur en literatuur.” Gelukkig is het waarschijnlijk ook zeker niet de laatste keer dat ze bij ons te gast is… Lotte vertrouwde ons namelijk toe dat er een nieuw boek in de maak is, dat begin volgend jaar verschijnt!