De Nationale Voorleeswedstrijd - Dit jaar anders dan anders

De Voorleeskampioen 2021 van Regio Mergelland is Lynn v/d Waarsenburg van RKBS Maurice Rose uit Margraten. De halve finale (Regio Mergelland) van De Nationale Voorleeswedstrijd verliep, dit jaar, anders dan anders. Door de lockdown was er geen live bijeenkomst met supporters, geen bemoedigende blikken van de jury en geen applaus… De kandidaten stuurden allemaal een filmpje in waarin ze zelf de ‘voorlees-hoofdrol’ spelen. Dit was niet alleen lastig voor de deelnemers, maar ook voor de jury. De echte beleving voel je, hoor je, zie je, op een podium met live publiek.


Toch is het gelukt! De kandidaten konden, zelfs op film, heel overtuigend en met veel gevoel voorlezen. De 6 winnaars van verschillende kwartfinales uit Maastricht en omgeving namen deel aan de wedstrijd. De jury, bestaande uit Ed Silanoe (onderwijs), Annemie Koekelkoren (onderwijs), Olivia van de Koppel (theater) en Eric Voncken (bibliotheek) hadden de moeilijke taak dit jaar om de voorleeskwaliteiten van de kandidaten te beoordelen.

Lynn v/d Waarsenburg van RKBS Maurice Rose uit Margraten is Voorleeskampioen van Regio Mergelland. Zij mag onze regio vertegenwoordigen tijdens de Provinciale Finale, op 21 april in Roermond. De landelijke finale vindt plaats op 26 mei in TivoliVredenburg Utrecht.

De overige kandidaten van de halve finale waren:
Evy Lexis van Bs Franciscus Bunde; Eveline den Dulk van Bs Amby Maastricht; Baladine Jongen van Bs Wyck Maastricht; Imane Kabziz van Islamitische Bs El Habib Maastricht en Alexander Alache Vlooswijk van Montessori Basisschool Maastricht.

De uitslag is donderdag 18 maart, om 11.00 uur, bekendgemaakt door de jury.
Met dank aan RTV Maastricht, die er een filmpje van hebben gemaakt. Deze is gedeeld op facebook en de website van RTV Maastricht.

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat al 28 jaar!
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk. De wedstrijd is een van de voorbeelden van succesvolle campagnes die sinds het begin van de jaren negentig meer aandacht vestigen op het belang van voorlezen. Interesse om volgend jaar ook deel te nemen?

Nationale Voorleeswedstrijd