LiteRom

Op zoek naar boekrecensies? LiteRom biedt een compleet overzicht van auteursinterviews, artikelen en boekrecensies van Nederlandse en uit het buitenland vertaalde (jeugd)literatuur van 1900 tot heden. De LiteRom is in de bibliotheek voor iedereen raadpleegbaar en thuis alleen voor bibliotheekleden na inlog met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord.

 

Zoek in de Literom 

 

 • Over de LiteRom

  De LiteRom is in de bibliotheek voor iedereen raadpleegbaar en thuis alleen voor bibliotheekleden na inlog met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord. De LiteRom is de digitale bron voor informatie omtrent boekrecensies en auteursinformatie. Het gebruik van de LiteRom biedt leesclubs, docenten en leerlingen vele voordelen:

  • Meer dan 150.000 recensies en auteursartikelen
  • betrouwbaar en actueel
  • inspiratie voor de literatuurles
  • ook thuis toegang tot alle informatie


  De boekrecensies en auteursinformatie zijn afkomstig uit Nederlandse dag- en weekbladen. De LiteRom is ook geschikt gemaakt voor je smartphone. Niet alle (zoek)opties werken op een klein scherm, maar je kunt wel alle recensies lezen.

 • Bekijk of lees onderstaande handleidingen


  Zoekbalk

  Op elke pagina in de LiteRom vind je een zoekbalk. In de zoekbalk zijn drie opties mogelijk. Je kunt kiezen om een recensie te zoeken op titel van het boek, selecteer ‘Boeken’ en type dan alleen de titel van het boek in. Of selecteer ‘Auteurs’ en type dan alleen de naam van de schrijver in. Je krijgt dan de beschikbare recensies en boeken te zien van die auteur. Kies je voor 'inhoud recensie', zoek dan op woord(en) uit een recensie van een boek (zie verder onder het kopje Zoeken in recensies).

  Uitgebreid zoeken

  Onder de zoekbalk op de homepage kun je ook uitgebreid zoeken. Hier kun je specifiekere zoekopdrachten ingeven. Zoek je bijvoorbeeld recensies van een bepaald jaartal of boeken uit een bepaalde taal? Dat kun je daar invullen.

  Schrijversinformatie

  Zoek je informatie over een schrijver? Zoek dan links op de homepage onder het kopje ‘Zoek schrijversinformatie’ op de naam van de schrijver.

  Zoekresultaten

  Na een zoekvraag verschijnen de artikelen die aan je zoekvraag voldoen. Via ‘Toon alles’ kun je bij de titel van je keuze alle onderliggende artikelen vinden. Heb je op een boektitel gezocht? Dan vind je hier alle beschikbare recensies. Tevens kun je via de button ‘Over de auteur’ naar meer informatie over de schrijver van het boek klikken. Heb je op ‘schrijversinformatie’ gezocht? Dan kom je direct op de informatie over de schrijver van jouw keuze. Klik rechtsboven op ‘toon alles’. Daarna verschijnen alle interviews over deze schrijver.

  Zoeken in recensies

  Naar aanleiding van feedback van onze gebruikers is de functie ‘vrij zoeken’ weer beschikbaar. Het betreft hier vooralsnog een bètaversie: dat betekent een deels functionele versie voor het vrij zoeken binnen recensies.

  Hoe werkt het? Op de homepage kan via het dropdown-menu naast de zoekbalk gekozen worden voor ‘Inhoud recensie’. Vervolgens kan je in de zoekbalk zoeken op woord(en) uit een recensie.

  Belangrijk om te weten: in de zoekbalk kun je een woord of meerdere woorden intikken. De afzonderlijke zoekwoorden kun je intikken met een spatie tussen de woorden of met het woordje ‘en’ ertussen. De woorden scheiden door middel van AND (Booleaans zoeken) werkt niet en geeft geen resultaten! Is de recensie gevonden dan kan in de tekst zelf gezocht worden met de toetsencombinatie CTRL+F (zoeken).

 •  

  Stel je vraag aan onze medewerkers of gebruik onderstaand webformulier. 

  * Verplicht in te vullen

   

  Is het mailadres correct ingevuld?