Limburgcollectie
Vanaf het midden van de negentiende eeuw verzamelt de Stadsbibliotheek Maastricht zoveel mogelijk publicaties over Limburg, de zogenaamde ‘Limburgensia’.
Het gaat daarbij om alle vakgebieden: geschiedenis, aardrijkskunde, recht, kerkgeschiedenis, literatuur, kunst, planologie en dergelijke. Deze collectie wordt, als onderdeel van de gehele collectie, ter beschikking gesteld aan het publiek. De Stadsbibliotheek Maastricht ontvangt voor het uitvoeren van deze functie jaarlijks subsidie van de Provincie Limburg. De bibliotheek beheert tevens de collectie van Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap; ook in deze collectie bevindt zich een grote hoeveelheid Limburgensia.
Grote delen van de totale collectie zijn verder toegankelijk gemaakt dan in een gewone bibliotheek gebruikelijk is. Ook omvat de Limburgcollectie een grote serie Limburgse dag- en weekbladen. Vanaf 1799 is er vrijwel steeds minimaal één krant aanwezig. Deze kranten staan deels op microfiche en zijn eenvoudig te raadplegen. Een groot deel van de kranten is op Limburgse onderwerpen speciaal ontsloten.
De Limburgcollectie is terug te vinden op de vierde etage van het Centre Céramique. Zoek in de Limburgcollectie via de catalogus.
Zoeken in oude kranten
Zoek in vier eeuwen kranten, tijdschriften, boeken en radiobulletins
Zicht op Maastricht is de culturele biografie van Maastricht. Verhalen vertellen van hoe de stad werd zoals ze is. Grote verhalen zoals die uit de schoolboeken maar ook verhalen van inwoners: Herinneringen. En er zijn foto's en die vertellen meer als duizend woorden.
Bijzondere plekken in Maastricht
Mensen van Maastricht
Sagen en legenden
Wandelingen door Maastricht
Kenniscentrum dat gespecialiseerd is in de sociaal-economische en sociaal-culturele geschiedenis van Limburg in de 19e en 20e eeuw.
Wetenschappelijk onderzoek
Bibliotheek
Archieven
Wegwijzers - Bijzondere bestanden en collecties
Regionaal Historisch Centrum Limburg
Verzamelt, beheert en presenteert archieven en collecties van Limburgse (bestuurlijke) instellingen en particulieren. Het RHCL is gevormd uit het Rijksarchief provincie Limburg en het Gemeentearchief Maastricht.
(Onder)zoeken
Archiefsprokkels
Digitale tentoonstellingen
Stamboomonderzoek
Zoek in oude kranten over Limburgse Literatuur
Zoek in vier eeuwen kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins
Erfgoed in Limburg
In één overzicht toegang tot ALLES over erfgoed in Limburg. De belangrijkste websites, musea, verenigingen en instellingen op een rij. Ga zelf ontdekken in aantrekkelijke sites en apps, onderzoeken in online archieven en websites of bezoek de monumenten, musea en archieven. Bij periodes is dezelfde informatie op tijdperken ingedeeld, bij plaatsen per gemeente.
Ga naar erfgoedinlimburg.nl
Handige links
-
ARCHIEVEN
- Erfgoedcentrum De Domijnen In het Erfgoedcentrum (voortgekomen uit Archief De Domijnen en het Museum Historie en Archeologie De Domijnen) komen een aantal functies samen die te maken hebben met de geschiedenis van de regio Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen en de omliggende Euregio.
- Regionaal Historisch Centrum Limburg Het Regionaal Historisch Centrum Limburg is gevormd uit het Rijksarchief in de provincie Limburg en het Gemeentearchief Maastricht. Zij vormen de bestuurlijke partners in de Gemeenschappelijke Regeling RHCL (2005). Het RHCL vormt tevens de archiefbewaarplaats voor de Provincie Limburg (2012).
- Rijckheyt Rijckheyt is het centrum waar de historische archieven en collecties van de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal worden beheerd en beschikbaar gesteld.
- Sociaal Historisch Centrum voor Limburg Een studie- en documentatiecentrum voor de geschiedenis van (Nederlands) Limburg.
-
GESCHIEDENIS & ERFGOED
- Archeologische Vereniging Limburg De Archeologische Vereniging Limburg (AVL) is een sectie van de Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG). Aangesloten bij de vereniging zijn zowel individuele amateur- en beroepsarcheologen als heemkundeverenigingen, archeologische werkgroepen, musea e.d. De AVL leden vormen een groot netwerk waarin kennis en ervaring wordt uitgewisseld.
- Canon van Limburg De Canon van Limburg neemt u mee naar de hoogtepunten van Limburgse geschiedenis. Een prachtig boek en een heldere website vertellen het verhaal van de Limburgse historie in 52 vensters. Van de prehistorie tot de 20e eeuw en van Mook tot Eijsden.
- Erfgoed in Limburg In één overzicht toegang tot ALLES over erfgoed in Limburg. De belangrijkste websites, musea, verenigingen en instellingen op een rij. Ga zelf ontdekken in aantrekkelijke sites en apps, onderzoeken in online archieven en websites of bezoek de monumenten, musea en archieven. Bij periodes is dezelfde informatie op tijdperken ingedeeld, bij plaatsen per gemeente.
- Heemkundeverenigingen Limburg Overzicht van Heemkundeverenigingen in Limburg.
- LGOG Al 150 jaar houdt het LGOG zich bezig met het verleden van Limburg.
- Limburgs Erfgoed Dé verzamelplek voor alles dat iets vertelt over Limburg. Limburg in al zijn facetten: bevolking, werk(gelegenheid), gewoontes & gebruiken, natuur, gebouwde objecten, infrastructuur, infrastructurele werken & vervoersmiddelen, bestuur(lijk), vrije tijdsbesteding, religies, eten & drinken.
- Limburgs Museum
- Rijksmonumenten Limburg Overzicht van alle rijksmonumenten in Limburg.
- Zicht op Maastricht Culturele biografie van Maastricht met historische informatie in woord, beeld en geluid.
- MAASTRICHT
-
SAMENLEVING
- CJG043 Opvoeden en opgroeien in Maastricht en het Heuvelland
- Maastricht Doet Site voor vrijwilligers en vrijwilligerswerk
- Maastricht Portal Deze portal is dé digitale plek voor alle vragen over wonen, werken en leven in Maastricht.
- Thuis in Maastricht Je bent hier op een digitaal platform voor bewoners van Maastricht. Hier kun je kennismaken met je eigen buurt. Je kunt gesprekken voeren, ideeën lanceren, kennis delen en nog veel meer. Kortom een podium voor alle bewoners van Maastricht.
-
STARTPAGINA'S
- Limburg Startkabel Overzicht van Limburgse links.
- Limburg.startpagina.nl Overzicht van Limburgse links.
-
TAAL & DIALECT
- Limbörgse Academie / Limburgse Academie Limbörgse Academie is er voor het behoud en de verdere ontwikkeling van de Limburgse taal en al haar dialecten met o.a. op de site toegang tot D’n Dictionair. Het grootste en meest geavanceerde gratis woordenboek van de Limburgse taal.
- Limburgse dialecten Alles over het Limburgse dialect
- Limburgse woordenboeken
- Mestreechter taol uitgebreid taalkundig naslagwerk over het stadsdialect van de stad Maastricht. Het belangrijkste onderdeel is de Dictionair vaan de Mestreechter Taol, dat geldt als het officiële woordenboek van het Maastrichts. Daarnaast bevat de website grammaticahulp, spreekwoorden en gezegden, complete naslagwerken en een geavanceerd rijmsysteem.
- Podcast De Limburgse Taal & …
- Veldeke Limburg Veldeke Limburg wil de Limburgse taal en de Limburgse volkscultuur bevorderen en verder ontwikkelen.
De afdeling Limburgse literatuur van de DBNL (Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) bevat digitaliseringen van publicaties uit de gehele Limburgse letterengeschiedenis, van de Middeleeuwen tot heden. Er is gekozen voor een breed scala aan genres: naast poëzie en literair proza treft u uitgaven aan van bijvoorbeeld jeugdboeken, operette- en liedteksten, conferences en (auto)biografieën. Een aantal van deze werken zijn in Limburgs dialect geschreven. Daarnaast zijn filosofisch en journalistiek getinte verhandelingen opgenomen, en studies over de Limburgse taal en cultuur.
Regel je bibliotheekzaken mobiel
Sinds 11 juni kun je met één en hetzelfde bibliotheekaccount inloggen bij je lokale bibliotheek in Mijn Menu of de Wise-app en ook bij de landelijke Online Bibliotheek voor het lenen van e-books, luisterboeken of tijdschriften. Voorheen gebruikte je hiervoor twee aparte accounts.
Hoe werkt dit nu?
- Je dient zelf een keer opnieuw in te loggen in Mijn Menu op onze website of via onze Wise-app met je gebruikersnaam en wachtwoord. Let op: je kan geen e-mailadres als gebruikersnaam invullen, wel je 14-cijferige pasnummer.
- Ben je je inloggegevens vergeten? Je kan je gebruikersnaam hier opvragen. Je wachtwoord kun je hier opnieuw aanmaken.
- Je kan in het vervolg deze gebruikersnaam en wachtwoord ook gebruiken om in te loggen bij de Online Bibliotheek.
- Na het inloggen in Mijn Menu kun je zelf je gebruikersnaam aanpassen via Mijn gegevens onder Inlogaccount beheren.
Tik eerst je nieuwe gebruikersnaam in, en klik dan pas op de oranje knop Wijzig gebruikersnaam. - Wil je meer weten? Ga dan naar Hulp bij inloggen of neem contact op met onze Publieksservice op 043-350 56 00 of publieksservice@maastricht.nl. We helpen je graag!
Met de Bibliotheek Wise app hebben leden van Bibliotheek Maastricht altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.
Spreekuur Oude collectie en Limburgcollectie
Wilt u meer weten over een onderwerp betreffende de oude collectie of Limburg dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. U kunt uw vraag mailen aan Joes Minis.
Voor het bepalen van de geldelijke waarde van oude boeken uit een privécollectie kunt u beter contact zoeken met een antiquair of veilinghuis.
Want to know more about the Old Library collection or the Limburg collection?
Feel free to contact us if you would like to know more about the old library collection or about Limburg. You can email your question to Joes Minis.
If you wish to assess the monetary value of old books from a private collection, the best option is to contact an antiquarian or an auction house.
In Centre Céramique worden diverse gemeentelijke collecties beheerd en tentoongesteld, zoals bijvoorbeeld de aardewerkcollecties van de Sphinx, de Socíeté Ceramique en de Mosa, de Limburgse en Maastrichtse archeologiecollecties en de glascollectie
Archeologie Limburg
Archeologie Maastricht
Aardewerk Maastricht
Glascollectie