E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Onyx werkt aan e-readerhoes met bladerknoppen

  Onyx werkt aan een nieuwe 6 inch e-reader met afneembare hoes met bladerknoppen. Er is een prototype ontwikkeld van deze Onyx Boox Viking, maar voordat het in productie gaat wil het bedrijf eerst feedback van klanten verzamelen om te kijken of er interesse in een dergelijk apparaat is. 

  De hoes met bladerknoppen kan door middel van een POGO-pin aan het apparaat worden gekoppeld. Dit zorgt voor een extra mogelijkheid voor het omslaan van de tekst die ook zonder touchscreen te gebruiken is. Volgens Onyx is dat handig voor als je bijvoorbeeld handschoenen aan hebt.

  Het is nog niet zeker of de e-reader ooit op de markt komt. De specs zijn nog niet definitief en zelfs de naam staat nog niet vast. Naar alle waarschijnlijkheid zal de e-reader vergelijkbaar zijn met de Boox Poke, die eerder dit jaar verscheen.

  Wat vind jij, is de hoes met bladerknoppen een goed idee? Laat het weten in een reactie!

  Bron: Notebook Italia

  Publicatiedatum: 17 mei 2019
 • Nieuwswebsites dreigen onder hoog btw-tarief te blijven

  Nieuwswebsites gaan mogelijk niet profiteren van het verlaagde btw-tarief op digitale publicaties. Volgens het huidige wetsvoorstel gaat de btw-verlaging alleen gelden voor de digitale versies van gedrukte kranten, boeken en tijdschriften. De Mediafederatie, de vereniging voor brancheorganisaties in de uitgeefsector, wil dat het ontwerp wordt aangepast.

  In het wetsvoorstel ‘Btw-tarief voor elektronische uitgaven’ kiest Nederland ervoor om onder meer op basis van de verschijningsvorm en het uiterlijk van digitale media te bepalen of deze wel of niet onder het lage tarief van 9% mogen vallen. Nieuwswebsites hebben – anders dan een krant – geen vast uitgiftemoment en daarom zou volgens dit voorstel het hoge tarief van toepassing moeten zijn. Ook nieuwsvideo’s, podcasts en personalisatie van het nieuwsaanbod kan een reden zijn om niet het lage tarief toe te passen.

  De Mediafederatie heeft vandaag in een reactie op het wetsvoorstel laten weten zich zorgen te maken over ‘de impact van de voorgenomen afbakening op andere uitgeefproducten, zoals digitale nieuwsmedia en magazines, verrijkte e-books en portals voor vakpublicaties.’ De vereniging is van mening dat het btw-verschil niet uit te leggen is aan de lezer en dat het huidige voorstel innovatie in de weg staat. De Mediafederatie wil daarom graag een meer toekomstbestendige oplossing, waarbij publicaties niet beoordeeld worden op hun verschijningsvorm, maar op hun inhoud en doel. Ook vindt de vereniging het opmerkelijk dat Nederland voor zo’n smalle afbakening kiest. Bijna alle andere EU-lidstaten kiezen ervoor om op nieuwswebsites wel het lage tarief toe te passen.

  Het kabinet wil de btw-verlaging van 21% naar 9% per 1 januari 2020 laten ingaan.

  Publicatiedatum: 15 mei 2019
 • 28 juni

  Inloopspreekuur E-Books

  Heb je vragen over bijvoorbeeld hoe je een account moet aanmaken of hoe je e-books moet downloaden en overzetten naar een tablet of e-reader, kom dan gerust langs.

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links