E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • De leukste e-books in Kobo Plus #2

  Verveel je je thuis en heb je ook al niks meer te lezen? Met de dienst Kobo Plus krijg je voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang tot ruim 400.000 titels, waarvan 30.000 Nederlandstalige boeken. eReaders tipt de leukste titels die je in Kobo Plus kunt lezen. En wist je dat je Kobo Plus gratis 30 dagen kunt proberen?

  Deze titels mag je niet missen!

  19 procent geluk ebook kobo plus Yvanka van der Zwaan, 19% kans op geluk
  Na een pijnlijke scheiding heeft Ava de boel eindelijk weer op de rit. Met haar dochter Cléo gaat het goed, ze heeft een leuke baan en een fijn huis. Een nieuwe man? Waarom zou ze? Totdat ze op dezelfde dag te horen krijgt dat ze haar baan kwijt en haar ex Thomas weer thuis komt wonen. Om de grip op haar leven weer terug te krijgen, brengt ze de situatie nauwkeurig in kaart, met stappenplannen en al. Stap 1: een nieuwe man.

  Bekijk dit e-book

  blindganger ebook kobo plusIgor Znidarsic, De blindganger
  Op een dag verdwijnt advocaat Lodewijk van der Graaf spoorloos. De zaak belandt op het bord van rechercheur Bianca UIthuizen, maar wordt al snel gesloten. Niemand heeft een concreet motief en is er geen enkel aanknopingspunt. De verdwijning blijft een mysterie. Terwijl Bianca worstelt met haar veeleisende baan en haar uitgedoofde huwelijk, wordt in een Veluws bos het lijk van een vastgoedhandelaar gevonden. Hij is op een gruwelijke manier om het leven gebracht. Wat hebben de zaken met elkaar te zaken? En wie is de volgende?

  Bekijk dit e-book

  boodschappen zonder leesbril ebook kobo plusSylvia Witteman, Boodschappen zonder leesbril
  In deze bundel vind je precies wat je van Sylvia Witteman verwacht: herkenbare situaties en scherpe observaties. Zeker, ánderen maken stellig misbruik van de zelfscanner, door het prijsje van een zak ordinaire uien op de rijkeluistomaten te plakken, maar wat heb je daaraan als je de braafheid zelve bent? Verder ook: jarig zijn is alleen leuk als je jong bent. Hiphop kan best aardig zijn, maar wel uitsluitend met inzet van de juiste lidwoorden, en in Brussel laten ze je bij Vlaamse calamiteiten gerust in het Frans doodbloeden. Ook verdient het aanbeveling sommige mensen altijd gelijk te geven, vooral als ze een kop groter zijn dan jij en twee keer zo zwaar.

  In Kobo Plus vind je ook andere bundels van Sylvia Witteman, waaronder Thuis mag ik niet meer zeuren, We zijn hier niet in China en Er speelde nog nét geen draaiorgel.

  Bekijk dit e-book

  barsten ebook kobo plusMarlies Allewijn, Barsten
  Sari groeit op in de jaren zestig in een conservatief Zeeuws kustdorpje. Wanneer ze op haar zeventiende zwanger raakt, wordt ze door haar autoritaire vader en volgzame moeder gedwongen afstand te doen van haar kindje. Haar ouders en zus verwachten van haar dat ze verdergaat alsof er niets gebeurd is, maar voor Sari wordt de situatie ondraaglijk. Ze vertrekt naar Amsterdam, waar jongeren zich afzetten, studenten actievoeren en dolle mina’s opkomen voor vrouwenrechten.

  Bekijk dit e-book

  mijn naam is selma ebook kobo plusSelma van de Perre, Mijn naam is Selma
  In dit persoonlijke verhaal vertelt Selma van der Perre hoe zij als jonge joodse vrouw de oorlog heeft beleefd. In 1942 wordt ze opgeroepen voor een werkkamp, maar weet daar onderuit te komen. Onder de naam Marga sluit ze zich aan bij het verzet. In juli 1944 wordt ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleeft ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.

  Bekijk dit e-book
  Publicatiedatum: 21 mei 2020
 • Zeventiende-eeuwse kranten op Delpher nu doorzoekbaar

  Op Delpher, het platform voor historische Nederlandse publicaties, zijn sinds vandaag 6.000 kranten uit de zeventiende eeuw en een deel van de kranten uit de Tweede oorlog doorzoekbaar. Tot nu toe waren deze publicaties niet of nauwelijks doorzoekbaar omdat de computertechnologie waarmee de kranten waren ingelezen niet overweg kon met het schrift waarin deze kranten zijn gezet.

  De kranten stonden al een tijd op Delpher, maar waren niet of nauwelijks doorzoekbaar. Zocht je als gebruiker op een bepaalde zoekterm, dan werd deze vaak niet gevonden. 200 vrijwilligers hebben daarom de afgelopen vijf jaar zo’n 6.000 kranten met 18 miljoen woorden handmatig overgetikt. Dankzij deze monsterklus zijn de bronnen nu wel doorzoekbaar en dus beter te gebruiken.

  Het crowdsourcingproject is een samenwerking tussen de KB, de nationale bibliotheek en het Meertens Instituut.

  Publicatiedatum: 19 mei 2020

Handige e-book en e-reader links