Hulp noodzakelijk voor een zelfredzame samenleving

Er zijn in ons land 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook hun kind voorlezen. Laaggeletterdheid raakt onze samenleving. Die functioneert namelijk veel beter als iedereen mee kan doen. Het is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal.

In Maastricht zijn inmiddels 7 DigiTAALpunten waar vrijwilligers hun buurtgenoten helpen zelfredzaam te worden. Centre Céramique leidt vrijwilligers op voor verschillende cursussen. Hieronder vind je een lijst van cursussen waar we nog vrijwilligers voor zoeken.

Profiel vrijwilliger Digisterker

Je begeleidt bijeenkomsten waarin cursisten onder leiding van een docent leren werken met de e-overheid en DigiD. Je helpt hen bij het uitvoeren van opdrachten en je bereidt de instructieruimte voor door laptops klaar te zetten.

Bekijk het volledig profiel

Profiel vrijwilliger Klik en Tik

In de ‘Klik & Tik-bijeenkomsten’ gaan cursisten zelfstandig online de basis van de computer en het internet leren. Je helpt hen als ze vastlopen. Je begeleidt deze bijeenkomsten zelfstandig en bereid ze ook voor. 

Bekijk het volledig profiel

Profiel vrijwilliger begeleiding oefenen.nl

De website www.oefenen.nl biedt verschillende instructievideo’s en oefeningen op het gebied van de Nederlandse taal, rekenen en geld, digitale vaardigheden, gezondheid en belangrijke zaken in onze samenleving.

Je begeleidt iedere week bijeenkomsten van 2 uur waarin cursisten zelfstandig online de beginselen van de Nederlandse taal oefenen met de middelen die oefenen.nl hiertoe biedt. 

Bekijk het volledig profiel