E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • De leukste gratis e-books #28

  We vonden weer drie mooie titels die je gratis kunt downloaden, wel legaal uiteraard. Deze keer hebben we een literaire thriller, een tragikomedie en een jongerenroman.

  Werner van Looy, Sorry…
  Jakob Tenor droomt van een losbandig leven als schrijver. Zijn geraffineerde vrouw Rilana wil dat hij er is voor zijn gezin. Als Jakob zichzelf weer eens laat gaan, zet ze hem het huis uit. Ze dwingt hem een keuze te maken: zijn gezin of zijn oeuvre. Sorry… is een komische novelle over de zin van het leven; een praatgroep voor mislukte schrijvers en de bloedmooie schoolpleinmoeder Tryféna, die weinig interesse toont in Jakob Tenor, maar toch wel erg veel van hem af weet. Al eerder lichtten we in deze rubriek boeken uit van Werner van Looy, namelijk Grote jongensSlagroom en liefde en Staand plassen is levensgevaarlijk.

  Download Sorry… hier

  Maria Genova, What the hack!
  Maria Genova schreef verschillende succesvolle boeken over belangrijke maatschappelijke onderwerpen als vrouwenhandel, kindermishandeling en zelfdoding. Ook kwesties als sexting, cyberpesten en identiteitsfraude hebben haar aandacht. Na Sexy selfies schreef ze What the hack!, om jongeren bewust te maken van het belang van veilig internetgebruik.
  Wanneer de laptop van André worden gehackt en alles wordt gewist, laat hij er niet bij zitten. Hij bedenkt een game en het anti-hackplatform Hackshield, waarmee hij andere jongeren wil waarschuwen. Als DarkHacker13 dit ontdekt, valt hij op allerlei manieren aan. André komt steeds dieper in de problemen. Iemand verstuurt heel nare berichten namens hem en hij wordt zelfs aangehouden door de politie. Ook Sanne, op wie hij stiekem verliefd is, keert zich tegen hem. Hoe ver durft de onzekere en verlegen André te gaan in zijn strijd tegen deze kwaadaardige hacker als hij weet dat hij alles kan verliezen?

  Download What the hack hier

  Sietske Scholten, De schaduw van Elvira
  Maura Hofsteijn leeft haar leven in de spotlights. Als succesvol actrice lijkt haar leven compleet, tot Maura voor het eerst na jaren oog in oog komt te staan met haar verloren tweelingzus Elvira. De euforie van het hernieuwde contact verdwijnt als oude wonden worden opengehaald. Een gruwelijke herinnering laat zich niet langer verdringen. Maura’s succesvolle leven langzaam begint af te brokkelen. Sietske Scholten schreef eerder de thriller Beet, waarin ze heftige ervaringen uit haar privéleven verwerkte.

  Download De Schaduw van Elvira hier

  Heb je een tip over een bijzonder gratis e-book? Of heb je zelf een e-book geschreven dat in deze serie thuishoort? Laat het ons weten via info@ereaders.nl.

  Publicatiedatum: 16 december 2018
 • Rechter VS verbiedt verkoop tweedehands e-books

  Het doorverkopen van tweedehands e-books is in de VS niet toegestaan. Dat bevestigde een rechter in de VS in hoger beroep tegen de dienst ReDigi, waar gebruikers hun ‘tweedehands’ iTunes konden verkopen.

  Volgens de rechter schendt ReDigi het auteursrecht omdat er sprake is van ongeautoriseerde reproductie. Het doorverkopen van e-books valt niet onder de ‘first sale’ regel, waarbij de consument een legaal gekocht boek kan doorverkopen.

  De AAP, de Amerikaanse uitgeversbond, is blij met de uitspraak. De bond gaf eerder al aan dat het legaliseren van diensten als ReDigi ‘rampzalig zou zijn voor de uitgeversbranche’.

  Tom Kabinet
  Ook in Nederland loopt een rechtszaak die moet beslissen of het doorverkopen van e-books nu wel of niet is toegestaan. In deze ingewikkelde zaak tussen e-bookwinkel Tom Kabinet en de Mediafederatie, die al sinds 2014 loopt, draait het om de vraag of legaal gekochte e-books nu wel of niet mogen worden doorverkocht, net zoals dat bij gewone boeken kan. De zaak werd doorgeschoven naar het Europese Hof van Justitie. Het laatste woord over het wel of niet doorverkopen van e-books is dus nog (lang) niet gesproken. Het blijft een interessante kwestie, want een definitieve uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele digitale boekensector.

  Bron: Publisher’s Weekly

  Publicatiedatum: 14 december 2018
 • 25 januari

  Inloopspreekuur E-Books

  Maak kennis met het e-bookplatform van de bibliotheek waarmee je op jouw pc, laptop, e-reader of tablet e-books kunt lenen!

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links