E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Kinderboekenauteurs maken voorleesserie over kinderen in quarantaine

  In samenwerking met de KB en stichting De Schoolschrijver maken kinderboekenschrijvers ‘Huisarrest‘, een tiendelige voorleesserie over kinderen in quarantaine.

  Huisarrest is een spannend verhaal over tien kinderen, die niet naar buiten mogen. Daarom vertellen ze elkaar verhalen door hun open raam. De verhalen worden voorgelezen door Maren Stoffels, Anna van Praag, Pieter Koolwijk, Marcel van Driel, Sanne Rooseboom en Abdelkader Benali. Zij namen de filmpjes op vanuit hun eigen huis.

  De filmpjes zijn toegankelijk voor iedereen en zijn te bekijken op de site van de Jeugdbibliotheek. Elke dag om 14.00 verschijnt er een nieuw deel.

  Publicatiedatum: 31 maart 2020
 • Onyx lanceert Boox Nova2

  De Chinese e-readerfabrikant Onyx heeft een nieuwe 7.8 inch eInk-tablet gelanceerd: de Boox Nova2. Het apparaat is behalve voor het lezen van e-books of andere documenten ook geschikt voor het maken van aantekeningen.

  De Nova2 is eigenlijk geen e-reader te noemen, maar eerder een eInk-tablet. Het apparaat draait op Android 9.0, waardoor je er je favoriete apps op kunt gebruiken.

  De Nova2 is de opvolger van de in januari 2019 verschenen Nova Pro. De tablet heeft een eInk-scherm van 7.8 inch met een resolutie van 300 ppi en is voorzien van verlichting met instelbare lichtkleur. Gebruikers kunnen dus zowel de helderheid als de warmte van de verlichting aan hun eigen voorkeur aanpassen.

  Verhoogde capaciteit
  Vergeleken met de Nova Pro kreeg de Nova2 verschillende verbeteringen mee. Zo werd de batterijcapaciteit verhoogd van 2800mAh naar 3150mAh. De Nova2 kreeg bovendien een snelle Qualcomm Octacore 2.0 GHz-processor en een RAM-geheugen van 3GB waardoor de snelheid en prestaties verder zijn verbeterd. Ook kan er een usb-stick aan het apparaat worden gekoppeld.

  De Nova2 ondersteunt ook Bluetooth 4.1, zodat je gebruik kunt maken van externe apparaten als speakers, oordopjes een toetsenbord.

  Notities en tekeningen
  De Nova 2 ondersteunt zowel het gebruik van het touchscreen als van de meegeleverde stylus. Behalve zwart, wit en grijs biedt de ingebouwde notitie-app ook verschillende tinten groen, rood en blauw. Handgemaakte aantekeningen kunnen worden opgelsagen als afbeelding of als tekstbestand.

  De Boox Nova2 is vanaf 26 maart te koop via Boox.com.

  Publicatiedatum: 26 maart 2020

Handige e-book en e-reader links