E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

e-books & Luisterboeken lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books en Luisterboeken lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

  

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Abonnementsdiensten voor e-books: een overzicht

  Er zijn inmiddels verschillende e-bookabonnementsdiensten en ook het lenen van e-books bij de bibliotheek groeit. Maar welke abonnementsdiensten zijn er op dit moment nu eigenlijk? En wat zijn de verschillen? Bekijk het hieronder in dit handige overzicht.

  Bookchoice
  Bookchoice is een abonnementsdienst, waarbij je elke maand acht e-books en audioboeken krijgt. De boeken zijn te lezen op je e-reader, via de Bookchoice-app op tablet of smartphone en via de pc met het programm Adobe Digital Editions. Wil je de boeken luisteren, dan kan dit via de Bookchoice-app op tablet en smartphone. Audioboeken beluisteren is op de meeste e-readers niet mogelijk.

  Je kunt hierbij kiezen voor een maandlidmaatschap, een kwartaallidmaatschap en een jaarlidmaatschap. Het kwartaalabonnement en jaarabonnement komen op €3,99 per maand, het maandabonnement op €4,99 per maand. Na de eerste periode kun je je abonnement maandelijks opzeggen, met 1 kalendermaand opzegtermijn.

  Het soort boeken dat je kunt verwachten zijn voornamelijk thrillers en romans, maar ook literatuur en non-fictie.

  Om een abonnement af te sluiten moet je eerst op Bookchoice.com een account aanmaken. Dit gaat heel simpel met je e-mailadres of met je Facebook-inloggegevens.

  bookchoice-ebook-abonnement
  Bookchoice: een pakket van 8 e-books en luisterboeken per maand voor €3,99 per maand.

  Als abonnee krijg je op de eerste van de maand acht nieuwe titels die je kunt downloaden via de website. Je hebt twee maanden de tijd om de boeken te downloaden. Je ziet dus altijd de titels van de huidige maand en die van de maand ervoor. Elk boek en audioboek kan drie keer gedownload worden zodat je ze vanaf verschillende apparaten kunt lezen.

  Bij Bookchoice vind je populaire boeken die een groot publiek aanspreken, maar ook onbekendere boeken. Wie voor weinig geld leuke boeken wil lezen zit hier dus goed. Het aanbod bestaat voornamelijk uit thrillers en romans van Nederlandse en buitenlandse auteurs.

  Kobo Plus
  Bol.com en Kobo lanceerden in februari 2017 de abonnementsdienst Kobo Plus, waarmee je onbeperkt e-books kunt lezen. Kobo Plus onderscheidt zich van andere abonnementen omdat je deze dienst behalve op je smartphone en tablet ook eenvoudig op je Kobo e-reader kunt gebruiken. Het assortiment bestaat uit honderdduizenden e-books. Daarmee heeft Kobo Plus het grootste e-bookaanbod van alle diensten. De dienst biedt op dit moment zowel e-books als luisterboeken aan. Je kunt kiezen voor het abonnement Lezen & Luisteren waarbij je toegang hebt tot zowel de e-books en luisterboeken(€12,99 per maand), of alleen voor e-books (9,99 per maand) of luisterboeken (9,99 per maand). De eerste 30 dagen zijn gratis en je kunt per maand opzeggen of je abonnement omzetten.

  De dienst is niet te gebruiken op e-readers van Amazon (Kindle), Tolino, Sony en andere fabrikanten. Op de e-readers van Onyx Boox, eigenlijk een soort tablets, is dit wel mogelijk. Je installeert dan de bol.com Kobo leesapp op het apparaat.

  Bij bol.com kun je direct naar de categorie ‘Kobo Plus‘ met alle e-books die je via je abonnement kunt lezen. Je kunt direct vanaf je Kobo boeken uitkiezen en lezen en hoeft dus niet in de weer met externe programma’s als Adobe Digital Editions of Calibre. Wil je de dienst op je smartphone of tablet gebruiken, download dan de bol.com Kobo leesapp. Door te synchroniseren zijn al je boeken op al je apparaten zichtbaar.

  Je kunt Kobo Plus gratis proberen. Je kunt het abonnement starten vanaf zowel de website van bol.com als de website van Kobo. Het handigste is om het abonnement te koppelen aan het account dat je het meest gebruikt, dus waar je het vaakst e-books mee koopt. Ook biedt de dienst cadeaubonnen aan waarmee je een maand, 3 maanden of een jaar Kobo Plus cadeau kunt doen.

  Bookmate
  De nieuwste abonnementsdienst voor e-books is Bookmate, dat sinds september 2016 ook in Nederland te gebruiken is. Bookmate is helaas niet te gebruiken op de meeste e-readers (alleen op Android readers als de Onyx Boox, wat eigenlijk e-ink tablets zijn).

  Het assortiment aan Nederlandse boeken is sinds de lancering flink gegroeid. Ook het aantal bestsellers neemt toe. Zo vind je in Bookmate tegenwoordig onder meer titels van Jojo Moyes, Harlan Coben, Santa Montefiore, John Boyne,  Cassandra Clare en Kristin Hannah.

  bookmate-abonnement-ebooks

  Je kunt lid worden bij Bookmate door eerst een account aan te maken. Voor een abonnement betaal je 9,99 per maand, waarmee je toegang krijgt tot alle boeken, stripboeken en luisterboeken in de Bookmate-collectie. Je kunt het abonnement 7 dagen lang gratis proberen.

  E-books lenen op Bibliotheek.nl
  Ben je lid van een bibliotheek, dan kun je ook e-books lenen via Bibliotheek.nl. Je maakt hiervoor een webaccount aan met behulp van je bibliotheekpasnummer. Sinds 1 januari 2016 is het ook mogelijk om een ‘digital only’ abonnement af te sluiten bij de Koninklijke Bibliotheek. Dit kost €42 per jaar.

  ebooks-lenen-bibliotheek

  Je kunt ook gebruiken van de Luisterbieb-app. Als bibliotheeklid heb je toegang tot alle luisterboeken, ook de premiumtitels. Geleende e-books kun je lezen op je e-reader (behalve de Amazon Kindle), tablet of smartphone. Je mag tien e-books tegelijk lenen, die drie weken lang beschikbaar blijven op je boekenplank. Daarna verdwijnen ze uit de app. Staan ze op je e-reader, dan is het boek niet meer te openen. Dit is echter geen groot probleem, want je kunt de boeken zo vaak verlengen als je wilt.

  Meer weten over het lenen van e-books bij de Bibliotheek? Hier vind je onze uitgebreide uitleg.

  BUKU

  buku app

  BUKU is een abonnementsdienst speciaal voor studieboeken. Voor 24,99 per maand (of 22,50 per maand per bij een jaarabonnement) lees je via de app onbeperkt boeken van alle studies en onderwijsinstellingen. BUKU timmert hard aan de weg en wist in 2017 meerdere grote studieboekenuitgevers aan zich te binden.

  Boekies
  Boekies is een abonnementsdienst met zo’n 2.000 boeken voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8. In 2020 werd de dienst Booqees overgenomen door het bedrijf Lexima en veranderde de naam in Boekies. Boekies richt zich met name op leesbevordering in het onderwijs, maar biedt ook een abonnement voor particulieren aan voor €85 per jaar.

  Scribd
  Wie graag Engelse boeken leest, kan eens een kijkje nemen op het (Amerikaanse) platform Scribd. Hier kun je voor Euro 11,99 onbeperkt lezen, wel gelden er voor sommige genres restricties.

  scribd-abonnement
  Scribd: $8,99 per maand.

  Ook Scribd kun je gratis proberen, je moet hiervoor wel alvast je betaalgegevens invullen. Na het starten van het proefabonnement stelt Scribd je een aantal vragen om je ‘beter te leren kennen’, over de apparaten die je gebruikt om te lezen en je favoriete genres. Daardoor krijg je meteen een gepersonaliseerde eigen homepage met leestips op basis van jouw voorkeur. De boeken kun je lezen op je tablet, pc of smartphone. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig.

  Readly
  Lees je graag tijdschriften? Bij Readly geniet je onbeperkt van zo’n 5.000 tijdschriften, waaronder Vriendin, Quote, Quest, Cosmopolitan en National Geographic. Je kunt de dienst gratis twee weken lang proberen, daarna betaal je €9,99 per maand. Opzeggen kan op elk gewenst moment. Je leest de tijdschriften op een tablet of smartphone via de Readly-app.

  abonnementsdiensten lezen

  Blendle Premium
  Digitale nieuwskiosk Blendle biedt miljoenen artikelen uit meer dan 100 regionale, nationale en internationale kranten en tijdschriften voor €9,99 per maand. Ook hier lees je via de app op je smartphone of tablet of via de pc. Je heb toegang tot artikelen uit onder meer de LINDA, Vrij Nederland, Psychologie magazine, HP De Tijd, Cosmopolitan, Grazia, de Volkskrant, Trouw, het AD, The New Yorker en Vanity Fair. Opzeggen kan wanneer je maar wilt. De beste artikelen zijn elke dag ook te beluisteren via Blendle Audio.

  Dit overzicht verscheen voor het eerst op 27 november 2015 en wordt regelmatig geactualiseerd.

  Publicatiedatum: 28 september 2020
 • Gefeliciteerd! Dit zijn de winnaars van de Kobo Nia winactie

  Voor de winactie voor de Kobo Nia kwamen vele reacties binnen. We willen jullie allemaal hartelijk bedanken voor jullie inzending! 

  De winnaars van een Kobo Nia zijn:

  • Sabine Fournier
  • Koert Hommel
  • Willy Nijssen

  Rakuten Kobo neemt contact met jullie op. Veel plezier met deze mooie prijs!

  Niet gewonnen? We hebben regelmatig leuke acties dus houd eReaders.nl goed in de gaten!

  Publicatiedatum: 21 september 2020

Handige e-book en e-reader links