E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • E-books lenen bij de Bibliotheek, hoe werkt dat?

  Het lenen van e-books via de Bibliotheek wordt steeds populairder. Logisch, want de digitale collectie is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels ruim 22.000 titels. Ook zijn er zo’n 2.200 audioboeken te leen. Maar hoe gaat dat lenen eigenlijk en wat kost het nu precies? Hieronder een korte uitleg.

  Wat kost het om e-books te lenen?
  Ben je al lid van een lokale bibliotheek dan is het lenen van e-books inbegrepen in je abonnement. De prijs van een lidmaatschap verschilt per bibliotheek maar ligt meestal tussen de 30 en 50 Euro per jaar. Je kunt dan zowel papieren als digitale boeken lenen.

  Je kunt ook kiezen voor een digital only abonnement van €42 per jaar bij de Online Bibliotheek. Dit is een dienst van de Koninklijke Bibliotheek. Met dit abonnement kun je zowel e-books als luisterboeken lenen. Wil je liever op je gemak proberen of het abonnement op de Online Bibliotheek iets voor jou is? Neem dan voor €21 een kennismakingsabonnement. Hiermee leen je maximaal 6 e-books per jaar. Ook kun je gebruikmaken van de luisterboeken. Op deze pagina vind je beide abonnementsvormen en kun je lid worden.

  E-books lenen, hoe moet dat?
  Ben je lid van een lokale bibliotheek en wil je ook e-books gaan lenen, dan moet je je allereerst eenmalig registreren bij de Online Bibliotheek. Je hebt hiervoor je bibliotheekpas nodig en het wachtwoord dat je bij jouw bibliotheek gebruikt om boeken te verlengen of reserveren. Hier lees je precies hoe je je moet registreren.

  Nu je je hebt geregistreerd, kun je beginnen met lenen. E-books lenen en lezen kan op verschillende apparaten, namelijk op een tablet of smartphone, een e-reader of via de pc. Een deel van de e-books is niet geschikt voor de e-reader maar kan alleen op een tablet, smartphone of pc worden gelezen. Hieronder lees je welke stappen je voor elk apparaat moet volgen.

  • Lezen op een e-reader

  De meeste gangbare e-readers, zoals de apparaten van Kobo en Icarus, zijn geschikt voor het lenen van e-books. Belangrijk is dat ze het bestandsformaat .epub en met DRM- beveiligde bestanden ondersteunen. De Kindle e-readers van Amazon kun je om deze reden helaas niet gebruiken om e-books van de bibliotheek op te lezen. Om boeken op je e-reader te zetten heb je een pc nodig.

  1)
  Omdat de e-books van de Online Bibliotheek een kopieerbeveiliging hebben, moet je het programma Adobe Digital Editions downloaden en een Adobe account aanmaken. Hier kun je een Adobe ID aanmaken. Via dit programma moet je je computer en e-reader eenmalig koppelen aan je Adobe account, zodat je de beveiligde boeken kunt openen en lezen op je e-reader. (Het programma Adobe Digital Editions werkt op Windows en Mac. Helaas is het via een Google Chromebook is niet mogelijk om e-books op je e-reader te zetten.)

  2)
  Je kunt nu via de website van de Bibliotheek e-books uitzoeken. Ga daarvoor naar de e-bookcollectie en klik het boek van je keuze aan. In de beschrijving zie je of het boek geschikt is voor de e-reader. Klik vervolgens op de oranje knop ‘Leen e-book’. Je komt nu in het venster ‘Mijn boekenplank’, waar het boek te zien is. Klik opnieuw op het boek om het downloaden. Er opent nu een venster met de vraag hoe het bestand geopend moet worden. Kies voor Adobe Digital Editions.

  3)
  Het e-book staat nu in het programma Adobe Digital Editions. Je hoeft het boek nu alleen nog maar te kopiëren naar je e-reader. Koppel daarvoor je e-reader aan je pc en open Adobe Digital Editions. Ga naar Boekenkasten>Alle items en klik met de rechtermuisknop op het boek. Klik Kopiëren naar computer/apparaat en kies voor de optie eReader. Het boek wordt nu je ereader geladen en je kunt beginnen met lezen.

  Een uitgebreide handleiding voor het lezen van e-books op je e-reader vind je hier.

  • Lezen via de app ‘E-books’ op tablet of smartphone

  Lezen via de app is heel eenvoudig. Je hebt hiervoor wel minimaal Android 6.0 en iOS 10.0 nodig. Lees hieronder hoe je direct begint met lezen.

  1)
  Download de app ‘E-books’ in Google Play of de App Store. Start de app en meld je (eenmalig) aan met het account van de Online Bibliotheek.

  2)
  Zoek via OnlineBibliotheek.nl/e-books een boek uit en kies bij het downloaden voor de optie ‘tablet of smartphone (app)’. In de app kun je het boek nu ophalen door het scherm te verversen, zo komt het op je leesplank te staan. Je hebt nu geen internetverbinding meer nodig om te lezen. (Let op, je kunt vanuit de app zelf dus geen nieuwe boeken op je leesplank zetten. Dat kan alleen via de website.)

  3)
  Tik op het boek om het te openen.

  •  Lezen via pc of laptop:

  Heb je geen tablet, smartphone of e-reader? Lees dan je geleende e-books gewoon via je browser op je pc of laptop. Dat gaat als volgt.

  1)
  Zoek via OnlineBibliotheek.nl/e-books een boek uit en kies bij het downloaden voor de optie ‘op pc of laptop’. Nu opent zich de online reader en kun je direct beginnen met lezen. Hier vind je de uitgebreide beschrijving over e-books voor de online reader.

  Hoe ziet het aanbod eruit?
  De e-bookcollectie van de Bibliotheek bevat inmiddels circa 22.000 titels in alle genres, van literaire werken tot aan thrillers, non-fictie en chicklits. Zo is er een mooi assortiment aan spannende boeken met onder meer Camilla Läckberg, Lieneke Dijkzeul, Stieg Larsson, Loes den Hollander en Suzanne Vermeer. Ook vind je literaire romans van bijvoorbeeld Tommy Wieringa, Thomas Verbogt, Paulo Coelho, Isabel Allende en Tessa de Loo.

  Jeugdige lezers vinden niet alleen een groot aanbod aan boeken die voor de lijst gelezen kunnen worden, maar ook een groeiende collectie aan Young Adult titels, bijvoorbeeld de populaire Blingg-serie, Gossip Girl en de jeugdboeken van Caja Cazemier.

  Hoe lang kun je een e-book lenen?
  Je kunt maximaal 10 e-books tegelijk lenen. Na 21 dagen verdwijnen de boeken vanzelf van je boekenplank en kun je ze op je e-reader niet meer openen. Je kunt de e-books zo vaak verlengen als je maar wilt. Dat doe je door het boek via de website opnieuw te downloaden voor het apparaat van je keuze. Het is helaas (nog) niet mogelijk om een boek dat al op je leesplank staat te verlengen.

  Lezen? Neuh. Doe mij maar een luisterboek.
  Ben je lid van de bibliotheek (of heb je een digital only abonnement), dan heb je toegang tot honderden luisterboeken (ook de premiumtitels) in de Luisterbieb-app. Zonder lid te zijn van een bibliotheek kun je in de Luisterbieb-app genieten van een selectie van gratis audioboeken.

  *Dit artikel verscheen voor het eerst op 1 november 2016 en wordt regelmatig geactualiseerd.

  Publicatiedatum: 19 april 2019
 • Ruim 60% Chinese lezers geeft voorkeur aan digitaal

  In China is digitaal lezen ongekend populair. De overgrote meerderheid van de Chinezen leest het liefst op de smartphone of via internet. Dat meldt persbureau Xinhua.

  Slechts 38,4% van de respondenten gaf aan het liefst papieren boeken te lezen. Dat is 6.7% minder dan het jaar ervoor. Gemiddeld lazen zij in 2018 bijna 85 minuten op een mobiele telefoon, bijna elf minuten per dag op een e-reader en 65 minuten via internet.

  Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd van augustus tot december 2018, deden 19.683 mensen uit 29 verschillende provincies mee.

  Chinese digitale boekenmarkt groeit
  De Chinese digitale boekenmarkt was in 2018 goed voor 25,5 miljard yuan, ongeveer 3,8 miljard dollar. Dat is een groei van 19,6% ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens een rapport van de Chinese Audio-Video and Digital Publishing Association lazen in 2018 zo’n 432 miljoen Chinezen digitale publicaties op pc’s, smartphones, tablets en e-readers. Zij lazen gemiddeld 12,4 publicaties en meer dan 66% gaf aan wel bereid te zijn voor digitale publicaties te betalen.

  Volgens het rapport zal moderne technologie als 5G-internet, blockchain en AI de Chinese digitale boekensector verder stimuleren.

  Ook het Chinese verhalenplatform Chinese Literature is razend populair. Het bedrijf groeide in 2018 met 23% en bereikte een omzet van ruim 5 miljard yuan ofwel 734 miljoen dollar.

  Publicatiedatum: 17 april 2019
 • 26 april

  Inloopspreekuur E-Books

  Heb je vragen over bijvoorbeeld hoe je een account moet aanmaken of hoe je e-books moet downloaden en overzetten naar een tablet of e-reader, kom dan gerust langs.

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links