E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Nieuw rapport over verkoop van digitale boeken in vijf landen

  Onderzoeksbureau Rüdiger Wischenbart Content & Consulting en Michaela Anna Fleischhacker hebben een nieuw rapport uitgebracht over de verkoop van e-books en luisterboeken in Nederland, Canada, Duitsland, Italië en Spanje.

  In The digital consumer book barometer worden cijfers en ontwikkelingen uit de verschillende landen in kaart gebracht en met elkaar vergeleken. Er werd onder meer gekeken naar de prijzen en de afzet van e-books en audioboeken per genre, de afzet per maand en de gemiddelde levensduur. De gegevens zijn afkomstig van CB en andere distributiepartners.

  Opvallend is dat het onderzoeksbureau er bewust voor heeft gekozen zich niet alleen op e-books te richten maar ook op audioboeken. Volgens de makers verwachten consumenten dat boeken in verschillende vormen en via verschillende kanalen beschikbaar zijn. De ene keer kiezen ze voor een papieren boek, de andere keer voor een e-book of een audioboek. Boeken worden niet alleen gekocht, maar ook geleend of via een app of abonnementsdienst gelezen.

  Het volledige rapport is na het achterlaten van je contactgegevens gratis te downloaden.

  Publicatiedatum: 11 oktober 2019
 • Amazon introduceert Kindle Kids Edition

  Amazon heeft een Kindle Kids Edition uitgebracht. Deze Kindle wordt geleverd met kindveilige beschermhoes in blauw of roze, een jaarabonnement op de dienst FreeTime Unlimited, 2 jaar garantie en diverse functies om lezen voor kinderen nog leuker te maken.

  De Kindle Kids Edition is een speciale uitvoering van de nieuwste versie van het Kindle-basismodel (10e generatie uit 2019). Deze e-reader heeft een 6-inch scherm met een resolutie van 167 ppi en ingebouwde schermverlichting.

  Behalve de functies die ook op de andere Kindle-apparaten te vinden zijn biedt de Kids Edition de mogelijkheid om doelen in te stellen zodat kinderen badges kunnen verdienen. Ook is er een verbeterde zoekfunctie waarmee kinderen eenvoudiger titels kunnen vinden, ook als de spelling niet correct is.

  De Kindle Kids Edition is vanaf 30 oktober 2019 verkrijgbaar en kost Euro 109,99. Op dit moment is deze Kindle helaas niet verkrijgbaar in Nederland. Op Amazon.de vind je meer informatie over de Kindle Kids Edition.

  Publicatiedatum: 9 oktober 2019

Handige e-book en e-reader links