E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • E-books lezen heeft positieve invloed op leesgedrag

  In 2018 las 38% van de consumenten wel eens een e-book en een kwart van de e-booklezers gebruikte daarvoor wel eens een abonnementsdienst. Ook zijn e-booklezers bovengemiddeld geïnteresseerd in audioboeken. Wel vinden 7 op de 10 lezers de prijs van e-books nog steeds veel te hoog. Dat blijkt uit het laatste consumentenonderzoek van KVB Boekwerk dat vorige week werd gepubliceerd.

  E-book is aanvulling op papieren boek
  De meeste boekenkopers lezen zowel papieren boeken als e-books. Slechts 6% leest alleen maar digitaal. Van de digitale lezers leest ruim een derde wekelijks of vaker een e-book; 68% van hen gebruikt e-books al twee jaar of langer. Op vakantie, in het openbaar vervoer en in het vliegtuig wordt vaker voor een e-book gekozen, thuis worden zowel e-books als papieren boeken gelezen. Onder de e-booklezers bevinden zich relatief veel hoogopgeleiden en vrouwen. De e-reader is vooral populair bij 50-plussers. Jongeren tot 35 jaar gebruiken vaker hun smartphone en laptop.

  E-books hebben positieve invloed op leesgedrag
  Een derde van de e-booklezers is meer gaan lezen sinds ze zijn begonnen met e-books. Ook wordt er meer plezier beleefd aan lezen in het algemeen. Papieren boeken en e-books hebben elk hun eigen voordelen. Bij een papieren boek wordt vaker aan een stuk door gelezen en gaat de lezer meer op in het verhaal. Het e-book wint het op comfort: opties als het aanpassen van lettertype en lettergrootte om de leeservaring te verbeteren en lezen in het donker worden door een meerderheid van de lezers gebruikt. Ook wordt er bij het lezen van een e-book meer informatie opgezocht, bijvoorbeeld in het woordenboek of op internet. Het gebruiksgemak van e-books speelt ook een grote rol: de meest genoemde pluspunten zijn dat e-books makkelijk mee te nemen en eenvoudig te downloaden zijn. 30% vindt het prettig dat e-books geen ruimte in huis innemen en voor een kwart is het een voordeel dat e-books goedkoper zijn dan papieren boeken.
  Het grootste nadeel van digitaal lezen is dat een e-book ‘minder als een boek voelt’. 32% van de lezers noemt dit de grootste drempel voor het lezen van e-books. Een kwart merkt op dat boeken niet altijd als e-book verkrijgbaar zijn.

  Bol.com meest gebruikt voor aanschaf e-books
  Hoewel de gemiddelde prijs van e-books al jaren daalt, vinden 7 op de 10 lezers e-books nog steeds te duur. Vooral lezers onder de 50 en veellezers vindt de prijs van e-books te hoog. Opvallend is daarbij dat lezers de gemiddelde prijs van e-books hoger inschatten dan dat deze daadwerkelijk is. Lezers denken dat een e-book gemiddeld Euro 12,90 kost, terwijl dit in werkelijkheid Euro 8,96 is. De prijs die zij bereid zijn te betalen is volgens het onderzoek Euro 11,40.

  21% van de e-bookkopers koopt minstens 1 keer per maand een e-book. Bol.com is daarbij veruit de meest gebruikte aanbieder; 83% van de lezers koopt daar zijn e-books. Kobo volgt met 22%.

  43% geeft aan aan e-books te komen door ze gratis legaal te downloaden. Toch blijkt er ook veel onduidelijkheid te zijn over wat nu legaal is. Bijna de helft denkt dat 42% zegt niet precies te weten wat nu een legaal en wat nu een illegaal gedownload e-book is. Zo denkt bijna 6 van de 10 gebruikers dat als je betaald hebt voor een e-book je het ook met anderen mag delen. Bijna de helft denkt dat het legaal is als je e-books via e-mail of een usb-stick krijgt van familie of vrienden. Tweederde van de lezers weet wel dat boeken downloaden of aanbieden via torrentsites illegaal is.

  Kobo Plus is bekendste abonnementsdienst
  Een kwart van de lezers maakt wel eens gebruik van een abonnementsdienst. Kobo Plus is daarbij het meest bekend, daarna komen de digitale Bibliotheek, Bookchoice en Storytel. Van de abonnees leest 43% minstens een keer per week. De grootste reden om een abonnement op te zeggen is dat er te weinig gebruik van werd gemaakt.

  Bron: KVB Boekwerk/Gfk

  Publicatiedatum: 20 februari 2019
 • Ruim 10.000 Arabische boeken beschikbaar op Arabic Collections Online

  Het platform Arabic Collections Online, een digitale bibliotheek waar Arabische boeken uit het publieke domein gratis te vinden zijn, digitaliseerde inmiddels al ruim 10.000 titels. Het doel is om in 2021 de collectie uit te breiden tot zo’n 25.000 boeken.

  De missie van Arabic Collections Online (ACO) is om lezers overal ter wereld toegang te bieden tot Arabische boeken in allerlei verschillende categorieën, zoals literatuur, wetenschap en rechtsgeleerdheid. Met name oudere werken worden niet meer gedrukt en zijn vaak in slechte conditie. Het project wil deze werken veilig stellen voor toekomstige generaties.

  Hoewel ACO oorspronkelijk bedoeld was voor wetenschappelijk gebruik, bleek al snel dat er ook buiten de academische wereld veel interesse voor het materiaal was. De boeken bleken hun weg gevonden te hebben naar onder meer Turkije, Syrië, Irak en Jordanië. “We realiseerden ons dat de database leesmateriaal verschafte aan vluchtelingen”, vertelt Ginny Danielson, hoofd van de bibliotheek van de New York University Abu Dhabi. “Er werd geprobeerd om kinderen te onderwijzen en nieuwe scholen en bibliotheken te creëren waar deze waren platgebombardeerd.” Het platform ziet ook veel gebruikers in landelijke gebieden waar geen boekwinkels of bibliotheken zijn.

  ACO is een project van New York University Abu Dhabi. De universiteit werkt samen met andere instellingen, waaronder de New York University in New York, Columbia, Princeton, Cornell, de American University in Caïro en Beiroet en het nationale archief van de Verenigde Arabische Emiraten. Het project wordt financieel ondersteund door het Arcadia Fund, dat zich inzet voor de bescherming van cultureel erfgoed, en de Carnegie Corporation.

  Publicatiedatum: 15 februari 2019
 • 22 februari

  Inloopspreekuur E-Books

  Heb je vragen over bijvoorbeeld hoe je een account moet aanmaken of hoe je e-books moet downloaden en overzetten naar een tablet of e-reader, kom dan gerust langs.

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links