Delpher

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor jou gemakkelijk te maken.

 

Start Delpher 

 

  • Over Delpher

    Delpher is voor iedereen vrij toegankelijk. Het maakt niet uit wat voor onderzoek je doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 4,4 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 500.000 boeken van de 15de tot de 21ste eeuw. In het totaal vind je in Delpher meer dan 100 miljoen pagina’s en dit aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien.


    Kranten

    De collectie Kranten is opgedeeld in twee stukken – de Basiscollectie en de collectie Externe Krantenbanken. We maken dit onderscheid omdat de zoekmogelijkheden verschillend zijn. In de Basiscollectie kun je op meer manieren zoeken dan in de collectie Externe Krantenbanken.

    De basiscollectie bevat ongeveer 15 miljoen krantenpagina’s uit Nederland, Nederlands-Indië, de Antillen, Amerika en Suriname van 1618 tot 1995. Dit is zo’n 15% van alle kranten die ooit in Nederland zijn gepubliceerd.

    De collectie Externe Krantenbanken bestaat uit vijf regionale, online krantenbanken: Archief Eemland, Krantenbank Zeeland, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar en Waterlands Archief. De kranten worden weergegeven op de websites van de diverse instellingen, maar op Delpher kun je ze allemaal tegelijkertijd gezamenlijk doorzoeken. Het complete overzicht van de titels met jaartallen die beschikbaar zijn, vind je op de websites van de betreffende krantenbanken.

    Boeken

    De collectie Boeken is opgedeeld in twee stukken – de Basiscollectie en de Googlecollectie. We maken dit onderscheid omdat de zoekmogelijkheden verschillend zijn. In de Basiscollectie kun je op meer manieren zoeken dan in de Googlecollectie.

    De Basiscollectie bestaat uit ongeveer 80.000 gedigitaliseerde boeken uit de 17de tot de 20ste eeuw uit de KB, diverse universiteitsbibliotheken en andere erfgoedinstellingen. Je vindt hierin:

    Non-fictie: architectuur, topografie, techniek, flora en fauna van Nederlands-Indië, godsdienst, politieke geschriften, wetenschappelijke verhandelingen, wetten en telefoongidsen; Fictie: o.a. boeken van Couperus, de briefroman Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken, maar ook populair drukwerk zoals griezelromans, toneelstukken, kinderboeken en liedbundels.

    Delpher doorzoekt ook de boekencollectie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

    De Googlecollectie bevat ongeveer 800.000 rechtenvrije titels van boeken die deel uitmaken van een digitaliseringsproject van de KB met 17 Nederlandse bibliotheken waaronder de UvA, UB Leiden, UB Utrecht en UB Groningen. Ook de Google collectie van de Universiteit Gent kun je hier terugvinden.

     

    Tijdschriften

    De tijdschriftencollectie beslaat de periode rond 1800-2000.

    Radiobulletins

    De collectie Radiobulletins bevat 1,5 miljoen uitgetypte teksten van nieuwsbulletins op de radio van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), 1937-1989.


    Meer informatie over de Delphercollectie is te vinden op de website van Delpher

     

  • Bekijk of lees onderstaande handleidingen

    Er zijn een aantal instructiefilmpjes gemaakt om je op weg te helpen of lees de handleidingen en FAQ. In deze handleidingen vind je uitleg en tips over het gebruik van Delpher. Er staat bijvoorbeeld meer informatie over het formuleren van zoekvragen en het bekijken, opslaan en delen van publicaties.

    Introductie in Delpher

    Een korte introductie met uitleg over de standaard zoekmogelijkheden in Delpher.

    Zoeken met operatoren in Delpher

    Sneller en beter zoeken in Delpher? Dit filmpje geeft handige tips over het verfijnder maken van uw zoekvraag met wildcards en Booleaanse operatoren zoals AND en OR. Ook wordt uitgelegd hoe u het beste kunt zoeken met een exacte combinatie van woorden.

     

    Werken met materiaal uit Delpher

    Een uitleg over hoe materiaal uit Delpher kan worden opgeslagen als favoriet of als bestand op de computer en hoe een document gedeeld kan worden via de sociale media.

    Zoeken in krantenartikelen

    Een uitleg over hoe je succesvol kunt zoeken in krantenartikelen.

  •  

    Stel je vraag aan onze medewerkers of gebruik onderstaand webformulier. 

    * Verplicht in te vullen

     

    Is het mailadres correct ingevuld?