Limburgcollectie

Vanaf het midden van de negentiende eeuw verzamelt de Stadsbibliotheek Maastricht zoveel mogelijk publicaties over Limburg, de zogenaamde ‘Limburgensia’.

Het gaat daarbij om alle vakgebieden: geschiedenis, aardrijkskunde, recht, kerkgeschiedenis, literatuur, kunst, planologie en dergelijke. Deze collectie wordt, als onderdeel van de gehele collectie, ter beschikking gesteld aan het publiek. De Stadsbibliotheek Maastricht ontvangt voor het uitvoeren van deze functie jaarlijks subsidie van de Provincie Limburg. De bibliotheek beheert tevens de collectie van Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap; ook in deze collectie bevindt zich een grote hoeveelheid Limburgensia.

Grote delen van de totale collectie zijn verder toegankelijk gemaakt dan in een gewone bibliotheek gebruikelijk is. Ook omvat de Limburgcollectie een grote serie Limburgse dag- en weekbladen. Vanaf 1799 is er vrijwel steeds minimaal één krant aanwezig. Deze kranten staan deels op microfiche en zijn eenvoudig te raadplegen. Een groot deel van de kranten is op Limburgse onderwerpen speciaal ontsloten.

De Limburgcollectie is terug te vinden op de vierde etage van het Centre Céramique.
De Limburgcollectie heeft een speciale ingang in de catalogus.

Limburg Leestips

Blog Cultureel Erfgoed

Bosscherveld deel I: industrieel erfgoed
Vrijdag 20 April 2018

Gisteren werd bekendgemaakt dat de oude schoorsteen van Radium Rubber aan de Cabergerweg wordt gerestaureerd. Waar je op oude foto’s van Maastricht overal schoorstenen boven de stad uit ziet  torenen, zijn ze nu bijna allemaal gesloopt. Vanuit historisch opzicht dus heel belangrijk dat deze schoorsteen blijft staan.

Van Omnibus naar Autobus
Vrijdag 6 April 2018

Sinds deze week is het niet meer mogelijk om in de Arriva-stadsbussen met contant geld te betalen; voortaan is pinnen de norm. Het einde van een tijdperk? Daarvoor lijkt me dit een te kleine verandering. Maar deze week kijken we wel naar het begin van het tijdperk, het begin van het openbaar vervoer in Maastricht.

1 2 3 4 5

Ga naar de site van Zicht op Maastricht


Zicht op Maastricht is de culturele biografie van Maastricht. Verhalen vertellen van hoe de stad werd zoals ze is. Grote verhalen zoals die uit de schoolboeken maar ook verhalen van inwoners: Herinneringen. En er zijn foto's en die vertellen meer als duizend woorden.


Maastricht van A tot Z
Tijdlijn - Maastricht door de eeuwen heen
Verhalen over en door Maastricht
Wandelingen door Maastricht

Surf naar Zichtopmaastricht.nl

Sociaal Historisch Centrum voor Limburg


Kenniscentrum dat gespecialiseerd is in de sociaal-economische en sociaal-culturele geschiedenis van Limburg in de 19e en 20e eeuw.


Wetenschappelijk onderzoek
Bibliotheek
Archieven
Wegwijzers - Bijzondere bestanden en collecties

Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

Regionaal Historisch Centrum Limburg

Regionaal Historisch Centrum Limburg


Verzamelt, beheert en presenteert archieven en collecties van Limburgse (bestuurlijke) instellingen en particulieren. Het RHCL is gevormd uit het Rijksarchief provincie Limburg en het Gemeentearchief Maastricht.


(Onder)zoeken
Archiefsprokkels
Digitale tentoonstellingen
Stamboomonderzoek

Regionaal Historisch Centrum Limburg

Limburgs Erfgoed

Limburg kent een lange rijke cultuurhistorie, vol verhalen die zijn vastgelegd in boeken, prenten, kaarten, schilderijen, films en foto’s. Dit waardevol cultureel erfgoed verdient het om bewaard te worden en te worden doorgegeven aan volgende generaties.

Op deze site is het mogelijk om verschillende aangesloten collecties in een keer te doorzoeken. Met één eenvoudige handeling wordt een overzicht uit alle aangesloten collecties weergegeven. 

De site is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in Limburgs erfgoed.

   

Erfgoed in Limburg

erfgoed in Limburg

In één overzicht toegang tot ALLES over erfgoed in Limburg. De belangrijkste websites, musea, verenigingen en instellingen op een rij. Ga zelf ontdekken in aantrekkelijke sites en apps, onderzoeken in online archieven en websites  of  bezoek de monumenten, musea en archieven. Bij periodes is dezelfde informatie op tijdperken ingedeeld, bij plaatsen per gemeente.

Ga naar erfgoedinlimburg.nl

Handige links

Catalogus Maastricht

Mijn menu - klik hier voor uitleg -

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Met 'Bibliotheek Wise app' hebben leden van Centre Céramique altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Downloaden en meer informatie

Cultureel erfgoedcollecties Centre Céramique

In Centre Céramique worden diverse gemeentelijke collecties beheerd en tentoongesteld, zoals bijvoorbeeld de aardewerkcollecties van de Sphinx, de Socíeté Ceramique en de Mosa, de Limburgse en Maastrichtse archeologiecollecties en de glascollectie

Archeologie Limburg 
Archeologie Maastricht 
Aardewerk Maastricht 
Glascollectie

Al onze erfgoedcollecties