Algemene informatiebronnen: Adresgidsen, woordenboeken, encyclopedie├źn en statistieken

Niet alle onderstaande zoeksystemen zijn vrij toegankelijk. Deze zijn te herkennen aan het  en alléén in de bibliotheekvestigingen raadpleegbaar. Enkele van deze abonnementen zijn, voor bibliotheekleden, ook thuis raadpleegbaar. Deze zijn te herkennen aan het . Inloggen gaat met uw bibliotheekpas en bibliotheek wachtwoord.

   

Adresgidsen

 

Maastricht Portal
Alle gemeentelijke sites op een rijtje.

   

Telefoongids & Gouden Gids 
Het volledige telefoonboek van Nederland; vul een achternaam en woonplaats in en krijg als resultaat de adresgegevens van de betreffende persoon of zoek naar bedrijven

 

TNT-post
Informatiepagina's van TNT-post met tarieven en een aantal zoekmogelijkheden naar adressen en bijbehorende postcodes.

   

Openingstijden.nl
Op Openingstijden.nl kunt u openingstijden vinden van vrijwel elke winkel in de buurt. Handig, want zo staat u nooit meer voor een dichte deur wanneer u nog een hapje wilt eten of een boodschap wilt doen.

   

Kamer van Koophandel
Zoeken in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. 

 

Europages
Adressen van 900.000 leveranciers, fabrikanten en distributeurs in Europa en daarbuiten.

   

Telefoonboek.startpagina.nl
Dochterpagina van Startpagina met een overzicht van telefoon- en gouden gidsen wereldwijd. Niet gevonden wat u zocht? Probeer dan eens Infobel.

   

 

   

Woordenboeken

 

Oud Nederlandse Woordenboeken
Site van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie met toegang tot het 'Oudnederlands Woordenboek', 'Vroegmiddelnederlands woordenboek' en het Woordenboek der Nederlandsche taal.

    Zie ook de rubriek Taal voor nog meer woordenboeken.
     
   

Encyclopedieën

   

Wikipedia
Een steeds uitgebreidere encyclopedie die kan worden gevuld door iedereen die dat wil. Bevat ondertussen meer dan 130.000 artikelen.

   

Larousse
Elektronische versie van deze bekende Franse encylopedie.

   

Encyclopedia.com
Engelstalige encyclopedie op basis van de Columbia Encyclopedie met meer dan 50.000 artikelen.

     
    Statistieken
 

Centraal Bureau voor de Statistiek
Website van het CBS met statistische informatie over Nederland, die via "StatLine" in de vorm van tabellen, teksten en grafieken beschikbaar is.

   

Meer weten over uw omgeving?
Met CBSinuwbuurt.nl vindt u regionale informatie over de buurt van uw keuze.

 

CBS Historische Collecties
Het Centraal Bureau voor de Statistiek is bezig zijn historische publicaties hier beschikbaar te maken. In de loop van de tijd zullen 19e en 20e eeuws statistische publicaties van het CBS en voorlopers hiervan digitaal te doorzoeken zijn. Historische Volkstellingen (1795-1971) van het CBS zijn te vinden op www.volkstellingen.nlUitbreidingen op deze gegevens met Bedrijfstellingen (1930-1978), Beroepentellingen (1930, 1947), Woningtellingen (1947, 1956) en Volkstellingen op buurtniveau (1947, 1960) zijn te vinden op Historische tellingen DANS.

 

Overzicht nationale statistische instituten
Een door Wikipedia gemaakt overzicht van nationale statistische bureaus.

    Eurostat
Het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

    Belgisch Limburg in cijfers
Kerncijfers van Belgisch Limburgse gemeenten zoals bevolking, wonen, armoede, klimaat, landbouw etc.

    Waar staat je gemeente?
Op deze site vindt u informatie over uw gemeente vanuit 15 thema's over gemeentelijke onderwerpen. De thema's geven informatie die voor gemeenten en inwoners van belang zijn, zoals veiligheid en leefbaarheid, woon- en leefklimaat en dienstverlening. De gegevens komen uit verschillende bronnen en onderzoeken, zoals burger- en ondernemerspeilingen, CBS en andere centrale databronnen. U kunt de gegevens uit het dashboard gebruiken om te zien waar uw gemeente staat. U kunt de gegevens vergelijken met andere gemeenten en, indien u dat wenst, gebruiken om meer inzicht te krijgen, voor informatie voor besluitvorming, agenda vorming, verantwoording of onderzoek.

    Kerncijfers Limburg - Maastricht
Krijg een actueel beeld van het leef- en vestigingsklimaat binnen Maastricht: Inwoners, huishoudens, wonen, energieverbruik, motorvoertuigen, ruimtelijke kenmerken, onderwijs, veiligheid, arbeidsmarkt, inkomen, sociale zekerheid en sociaal domein.
   

Gezondheidsstatistieken
De belangrijkste producenten van Nederlandse en enige Europese gezondheidsstatistieken zijn opgenomen in dit portaal.
 

    The Atlas of Economic Complexity
Interactieve tool die gebruikers in staat stelt om de totale handel (import en export) van meer dan honderd landen wereldwijd zichtbaar te maken inclusief de veranderingen in de loop der jaren.  Ontwikkeld door The Center for International Development (CID) van Harvard Universiteit.

    Our World in Data
Armoede, ziekte, honger, klimaatverandering, oorlog en ongelijkheid: de wereld staat voor veel grote en angstaanjagende problemen. Het zijn deze grote problemen waarop Our World in Data zich richt. Mooie dataoverzichten. Gemaakt door de Universiteit van Oxford.

    UN-iLibrary
De UN-iLibrary bied toegang tot duizenden boeken, rapporten en tijdschriften die door de Verenigde Naties zijn gepubliceerd. Het omvat een breed scala van VN-zwaartepunten, zoals internationale vrede en veiligheid, mensenrechten, economische en sociale ontwikkeling, klimaatverandering, internationaal recht, bestuur, volksgezondheid, statistieken en meer.
     
    Openbaar vervoer en kaarten
    Zie de rubriek Aardrijkskunde en landen.
     
   

Verder zoeken?

   

bibliotheek.nl
De landelijke digitale bibliotheek van alle openbare bibliotheken in Nederland.

    WORLDCAT DISCOVERY - OB ONDERZOEKSCATALOGUS
In deze zoekomgeving vind je boeken en tijdschriften van universiteitsbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen in en buiten Nederland. Je kunt boeken aanvragen als je lid bent van de bibliotheek. Hoe je dit kunt doen lees je hier. WorldCat Discovery is de opvolger van Picarta. WorldCat Discovery is voor iedereen vrij toegankelijk, zowel in als buiten de bibliotheek. 

Artikel delen: