Delpher – een goudmijn voor onderzoek en ontdekking

In Delpher zijn meer dan 60 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften uit het verleden te vinden. Allemaal woord voor woord doorzoekbaar. Het aanbod in Delpher wordt constant uitgebreid. Al het materiaal is voor eigen onderzoek vrij te gebruiken.


De volgende collecties zijn te vinden in Delpher:

Kranten
Delpher is de grootste online krantenbank van Nederland. Er zijn ruim 11 miljoen krantenpagina’s uit Nederland, Nederlands-Indië, de Antillen, Amerika en Suriname van 1618 tot 1995 te vinden. Het aanbod bestaat naast landelijke ook uit talloze regionale en lokale kranten. Ook kun je via Delpher verschillende regionale krantenbanken doorzoeken.

Boeken basis
In de basiscollectie vind je ruim 52.000 boeken uit de 17e t/m de 20e eeuw. Het aanbod is zeer divers. Zowel fictie (bv de boeken van Couperus, oude kinderboeken en griezelromans) als non-fictie (bv architectuur, topografie, techniek, godsdienst en telefoongidsen).

Delpher doorzoekt ook de boekencollectie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (http://www.dbnl.org/).

Boeken Google
Dit zijn de boeken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteit van Amsterdam en de universiteit Leiden die door Google gedigitaliseerd worden. Op dit moment telt de collectie ruim 320.000 boeken uit de 16e t/m de 19e eeuw.

Tijdschriften
Ruim 3,2 miljoen pagina’s uit meer dan 230 titels uit de 19e, 20e en 21e eeuw. Het aanbod is zeer divers. Van populaire wetenschappelijke aard zoals Morgenrood tot populaire tijdschriften zoals de Margriet.

Radiobulletins
Ongeveer 1,8 miljoen uitgetypte teksten van nieuwsbulletins van het ANP van 1937 tot 1989 zoals die op de radio zijn voorgelezen aan het Nederlands publiek.

Blijf op de hoogte
Er komen continu nieuwe collecties op Delpher beschikbaar. Blijf op de hoogte via de Delpher nieuwsbrief of volg Delpher via Twitter.