Boekenweek - Verboden vruchten

Vanmorgen werd ik via Radio 4 door middel van een schunnig middeleeuws liedje erop geattendeerd dat spoedig de Boekenweek start. Het liedje zelf durf ik hier niet noemen maar voor de geïnteresseerde is de tekst te vinden in de Nederlandse liederenbank.

Boekenweek dus! De 82e alweer die vanavond traditioneel geopend wordt met het Boekenbal. Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven. Tijdens de Boekenweek ontvangen de klanten het gratis in de boekwinkel bij besteding van € 12,50 aan boeken. Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay De zonde van de vrouw bij het thema van de Boekenweek 2017: Verboden vruchten. Op zondag 2 april sluit de NS als hoofdsponsor de Boekenweek traditioneel af in de trein: op vertoon van het Boekenweekgeschenk reis je dan de hele dag gratis.

Ook wij als Centre Céramique grijpen dit evenement jaarlijks aan om de mooiste boeken te presenteren die wij in huis hebben. Uiteraard heeft Centre Céramique ook veel boeken bij het thema van de Boekenweek 2017: Verboden vruchten.

Leestips
Dingen die niet mogen, zijn meestal het lekkerst en het spannendst. Of het nu om drank, drugs of seks gaat. De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Heden ben ik nuchter (Herman Brusselmans), Trainspotting (Irvine Welsh), Huidpijn (Saskia Noort), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou), de seksjunks in De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), Mieke Maaike’s obscene jeugd (Louis Paul Boon) en Lolita (Nabokov), de troosteters in Chocolat (Joanne Harris), Guilty pleasures kookboek (Sabine Koning) en de kannabalist in De maagd Marino (Yves Petry). En natuurlijk de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).
Of lees gewoon Zuster Belinda en het geheime leven van Dokter Dushkind (Peter Andriesse). Dit is misschien wel de meest ultieme verboden literaire vrucht.

Gratis Boekenweekmagazine
Meer leestips over zuipen, snuiven, verboden verlangens, gokken, shoppen, smullen, seks, drugs en rock ‘n’ roll en nog meer zondige zaken ;-) vind je in het gratis op te halen Boekenweekmagazine (zolang de voorraad strekt). Verder in dit magazine een interview met Connie Palmen over de zonden van vrijgevochten vrouwen, drie favoriete korte verhalen over verleiding van auteur van het Boekenweekgeschenk, Herman Koch en zes BN’ers over hoe boeken kunnen verleiden, versieren en veroveren.

Activiteiten
Op vrijdagavond 31 maart is Heleen van Royen te gast in Centre Céramique. Samen met collega schrijver Ronald Giphart praat ze over het thema van Boekenweek 2017: Verboden vruchten. Wel willen, niet mogen, toch doen, zowel in het leven als in de letteren. Een avond over het ongeoorloofde verlangen in ieder mens, bekeken vanuit de literatuur, het schrijverschap en uw eigen beleving. Naast onze hoofdgasten ook smeuïge scène tussen man en vrouw door Esther de Koning en Stan Ras. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het jonge jazz talent Babs van Bree en band. Voordracht en interview onder leiding van Frans Pollux. Na afloop is er boekverkoop en signeersessies. Er zijn nog kaarten!

Centre Céramique is natuurlijk alles behalve een verboden vrucht. Reden temeer om de verleiding niet te weerstaan en tijdens de Boekenweek een bezoekje aan ons te brengen. Verder is er rondom de Boekenweek nog veel meer te beleven in boekwinkels, bibliotheken, musea en theaters. Op de site van de Boekenweek vind je een overzicht van alle activiteiten.

Veel leesplezier!

Bart Linssen
Centre Céramique