E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • OverDrive bereikt mijlpaal van 1 miljard uitgeleende e-books

  De dienst OverDrive heeft de mijlpaal van 1 miljard uitgeleende e-books aangetikt. Inmiddels worden er gemiddeld zo’n twaalf boeken per seconde uitgeleend. Dat maakt OverDrive bekend op de eigen blog.

  OverDrive leende in 2003 het eerste e-book uit. In 2007 waren dat er in totaal al 1 miljoen en in 2012 was het totale aantal uitleningen gegroeid tot 100 miljoen titels. Na bijna 15 jaar staat de teller nu op een ongelooflijke 1 miljard uitleningen.

  OverDrive is het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van ebook- en audioboekuitleningen. In 2015 werd de dienst overgenomen door Rakuten, het moederbedrijf van Kobo.  OverDrive werkt inmiddels samen met 9 van de 10 bibliotheken in de VS en 40.000 bibliotheken in 70 landen wereldwijd. De catalogus van OverDrive bestaat uit zo’n 4 miljoen titels in meer dan 100 talen.

  In 2017 werden er in totaal 225 miljoen titels uitgeleend, waarvan 155 miljoen e-books en 68 miljoen luisterboeken. E-bookuitleningen groeiden met 11% en de audioboeken zelfs met 24%. Volgens OverDrive is de groei te danken aan grote verbeteringen waardoor lezers gemakkelijker nieuwe boeken ontdekken. Veel bibliotheken werken nu bijvoorbeeld met gepersonaliseerde content en persoonlijke aanbevelingen. De nieuwe app Libby maakt het nog simpeler om een e-book via de bibliotheek te lenen.

  OverDrive is blij met het resultaat en geeft een grote pluim aan de medewerkers op deelnemende bibliotheken en scholen. “Dankzij de onvermoeibare inzet van bibliotheekmedewerkers die geletterdheid en lezen promoten, kunnen wij doorgaan met vernieuwen en apps en diensten ontwikkelen, niet alleen voor de volgende miljard uitleningen, maar voor de vele miljarden uitleningen die nog zullen volgen.”

  En ook de lezers worden natuurlijk niet vergeten. “Er zijn talloze mogelijkheden en zijsporen die iemand ervan kunnen weerhouden om te gaan zitten lezen. Maar zij deden het wél.”

  Publicatiedatum: 21 maart 2018
 • Ebookalarm.nl is terug met vernieuwde opzet

  De site Ebookalarm.nl was ruim een maand niet meer bereikbaar, maar is nu terug. Waar Ebookalarm eerst dagelijks een nieuw e-book voor 2 of 3 euro verkocht, zijn er nu maandelijks wisselende acties.

  Ebookalarm werd in 2016 gelanceerd door Singel Uitgeverijen (Nijgh & Van Ditmar, Querido, De Arbeiderspers, Athenaeum en Uitgeverij Q). Het idee achter de site was simpel maar origineel: e-books werden 24 uur lang verkocht voor de spotprijs van 2 of 3 euro per stuk. Ebookalarm werkte samen met Kobo waardoor de titels alleen bij Kobo met korting te koop waren. Het bijzondere was dus dat de korting niet bij andere webwinkels gold.

  In januari kreeg Ebookalarm, naar eigen zeggen, te maken met een grote serverstoring. Door complicaties kon de site niet op de oude manier doorgaan en werd besloten een nieuwe richting op te gaan. Na een korte periode van afwezigheid is Ebookalarm nu weer terug met een nieuwe opzet. Elke maand zijn er nieuwe titels in de aanbieding, die je niet alleen bij Kobo maar ook bij bol.com, Ebook.nl, Libris en andere webwinkels met korting kunt kopen. Behalve de maandelijkse thema-actie is er ook elke maand een uitgelichte auteur, van wie de titels tijdelijk zijn afgeprijsd.

  Publicatiedatum: 18 maart 2018

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links