pdf print

E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html of via de iPad-app. Download de app via de iTunes App Store.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

 

Selectie eBooks
Selectie eBooks is een website van de Openbare Bibliotheek met honderden rechtenvrije e-books. De site biedt vooral oude boeken waarvan het auteursrecht verlopen is zoals Het stoomhuis: de ijzeren reus van Jules Verne en Een Midzomernachtsdroom van Shakespeare. Zoek een e-book in de catalogus, klik op downloaden en begin met lezen in of op je favoriete eReader!

Bekijk hier het aanbod van Selectie eBooks of via de iPad-app. Download de app via de iTunes App Store.

ebooks lezen

 

e-readers lenen

E-reader
Kennismaken met de e-reader? De Stadsbibliotheek Maastricht heeft een aantal e-readers in haar collectie. Op elk apparaatje zijn al boektitels geïnstalleerd. U kunt de e-reader lenen. U betaalt geen leengeld maar wel een borg van € 20,00. Dit bedrag wordt retour gegeven zodra de e-reader weer in goede staat is teruggebracht. 

Bekijk hier het aanbod van de e-readers

 

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

 

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch?
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest?
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken.
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

Video's e-books van de Bibliotheek lezen op je tablet of smartphone?

Video's e-books van de Bibliotheek lezen op je e-reader?

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Abonnementsdiensten voor e-books
  abo-er

  Het laatste kwartaal van 2016 liet de verkoop van e-books een groei zien van 13% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Deze toename is mede aan te danken aan de stijgende populariteit van abonnementsdiensten en het lenen van e-books bij de bibliotheek. Maar welke abonnementsdiensten zijn er op dit moment nu eigenlijk? En wat zijn de verschillen? Bekijk het hieronder in dit handige overzicht.

  Bookchoice
  Bookchoice is een abonnementsdienst, waarbij je elke maand acht e-books en audioboeken krijgt voor €3,99. Bij aanmelding kun je voor het eerste jaar alleen een jaarabonnement afsluiten. Je kunt hierbij kiezen of voor een maandelijkse afschrijving of voor een aanbieding waarbij in een keer het jaarbedrag wordt geïncasseerd. Kies je voor de laatste optie, dan krijg je een beetje korting: je betaalt dan €3,49 per maand ofwel €41,95 per jaar. Na het eerste jaar kun je maandelijks opzeggen. Best een koopje voor 96 boeken en luisterboeken.

  Bookchoice is het vroegere Elly’s Choice. In februari 2016 ging Bookchoice van start. De abonnementsvorm werd daarbij aangepast. Zo steeg de maandprijs van 2,99 naar 3,99 en krijg je als abonnee nu 8 in plaats van 10 titels per maand. Daar staat tegenover dat je nu elke titel ook als luisterboek kunt downloaden. Binnenkort zullen de boeken behalve in het Nederlands ook in vijf andere talen beschikbaar zijn. Meer weten over de wijzigingen in het abonnement? Lees hier meer.

  Om een abonnement af te sluiten moet je eerst een account aanmaken. Dit gaat heel simpel met je e-mailadres of met je Facebook-inloggegevens.

  bookchoice-ebook-abonnement
  Bookchoice: een pakket van 8 e-books en luisterboeken per maand voor €3,99 per maand.

  Als abonnee krijg je op de eerste van de maand acht nieuwe titels die je kunt downloaden via de website. Je hebt twee maanden de tijd om de boeken te downloaden. Je ziet dus altijd de titels van de huidige maand en die van de maand ervoor. Elk boek en audioboek kan drie keer gedownload worden zodat je ze vanaf verschillende apparaten kunt lezen.

  Bij Bookchoice vind je populaire boeken die een groot publiek aanspreken, maar ook onbekendere boeken. Wie voor weinig geld leuke boeken wil lezen zit hier dus goed. Het aanbod bestaat voornamelijk uit thrillers en romans van Nederlandse en buitenlandse auteurs. De selectie van februari 2017 bevatte onder meer Verzwegen van Rene Appel, Naamloos van Pepijn Lanen, Schaduwkinderen van Linda Jansma en Zijspoor van Josha Zwaan.

  Bliyoo
  Bliyoo is een app van boekwinkelketen Bruna, waarbij je onbeperkt tijdschriften en/of boeken kunt lezen tegen een vaste prijs per maand. (Voor €9,95 krijg je alleen tijdschriften of alleen boeken, voor €14,95 krijg je toegang tot beide). Je kunt het gratis een maand proberen en maandelijks opzeggen. Bliyoo is te gebruiken is op een tablet, smartphone of PC. Ben je een verstokte e-reader gebruiker, hou hier dan rekening mee, want de meeste e-readers zijn niet compatibel met de Bliyoo-app. E-readers die draaien op Android, zoals bijvoorbeeld de Icarus Illumina, kun je hiervoor wel gebruiken.

  Heb je het lidmaatschap gestart en een account gemaakt, dan moet je de app nog even downloaden. Wil je een boek of tijdschrift lezen, dan wordt het bestand gedownload, zodat het ook offline beschikbaar is. Het meest comfortabel voor het gebruik van deze dienst is een tablet of een smartphone met een groot scherm. Anders blijf je scrollen, met name bij het lezen van de tijdschriften (die als pdf-bestand worden aangeleverd).

  bliyoo-abonnementsdiensten-ebooks
  Bliyoo: onbeperkt lezen vanaf €9,95 per maand.

  In Bliyoo zijn op dit moment ruim 15.000 boeken, luisterboeken, stripboeken en tijdschriften beschikbaar. Leuk is dat het aanbod zeer gevarieerd is: in het assortiment zitten bijvoorbeeld ook boeken voor kinderen. Je zult niet altijd de nieuwste titels vinden, maar het assortiment is zeker ruim te noemen. In Bliyoo vind je veel thrillers, van onder meer Loes den Hollander, Linda van Rijn en Isa Maron, maar ook romans (onder meer Judas van Astrid Holleeder, De greppel van Herman Koch en DJ van Kluun) en een mooie collectie biografieën.

  Bliyoo is ook beschikbaar als familie-abonnement. Met het familie-abonnement kun je onbeperkt lezen met maximaal vier gezinsleden. Elke persoon heeft zijn eigen boekenplank en kan lezen vanaf vijf verschillende apparaten. Het familie-abonnement is verkrijgbaar voor €14,95 per maand (alleen boeken of alleen tijdschriften) of €22,45 voor het het combi-abonnement.

  Bookmate
  De nieuwste abonnementsdienst voor e-books is Bookmate, dat sinds september 2016 ook in Nederland te gebruiken is. De app is te vergelijken met Bliyoo, maar biedt geen tijdschriften en luisterboeken aan. Bookmate is helaas niet te gebruiken op de meeste e-readers (alleen op Android readers als de Icarus Illumina en de Onyx Boox, wat eigenlijk e-ink tablets zijn).

  Het assortiment aan Nederlandse boeken is sinds de lancering flink gegroeid. Ook het aantal bestsellers neemt toe. Zo vind je in Bookmate tegenwoordig onder meer titels van Jojo Moyes, Harlan Coben, Santa Montefiore, John Boyne,  Cassandra Clare en Kristin Hannah.

  bookmate-abonnement-ebooks
  Bookmate: onbeperkt e-books lezen vanaf €6,99 per maand.

  Je kunt lid worden bij Bookmate door eerst een account aan te maken en daarna een abonnementsvorm te kiezen. Het standaard abonnement kost 6,99 per maand en biedt toegang tot duizenden Nederlandse boeken. Voor een premium abonnement betaal je 9,99 per maand, maar dan heb je wel toegang tot de hele Bookmate-bibliotheek met 850.000 titels, ook in het Engels en andere talen. Ook bestsellers zijn vaak (tijdelijk) alleen te lezen met een premium abonnement.

  Je kunt de Bookmate-app ook gebruiken zonder abonnement. Je hebt dan toegang tot alle gratis boeken, de boeken uit het publieke domein en minder bekende titels.

  E-books lenen op Bibliotheek.nl
  Ben je lid van een bibliotheek, dan kun je ook e-books lenen via Bibliotheek.nl. Je maakt hiervoor een webaccount aan met behulp van je bibliotheekpasnummer. Sinds 1 januari 2016 is het ook mogelijk om een ‘digital only’ abonnement af te sluiten bij de Koninklijke Bibliotheek. Dit kost €42 per jaar.

  ebooks-lenen-bibliotheek

  Je kunt ook gebruiken van de Luisterbieb-app. Als bibliotheeklid heb je toegang tot alle luisterboeken, ook de premiumtitels. Geleende e-books kun je lezen op je e-reader (behalve de Amazon Kindle), tablet of smartphone. Je mag tien e-books tegelijk lenen, die drie weken lang beschikbaar blijven op je boekenplank. Daarna verdwijnen ze uit de app. Staan ze op je e-reader, dan is het boek niet meer te openen. Dit is echter geen groot probleem, want je kunt de boeken zo vaak verlengen als je wilt.

  Meer weten over het lenen van e-books bij de Bibliotheek? Hier vind je onze uitgebreide uitleg.

  Scribd
  Wie graag Engelse boeken leest, kan eens een kijkje nemen op het (Amerikaanse) platform Scribd. Hier kun je voor 8,99 dollar drie e-books en een luisterboek per maand lezen.

  scribd-abonnement
  Scribd: $8,99 per maand voor 3 e-books plus 1 luisterboek.

  Ook Scribd kun je gratis proberen, je moet hiervoor wel alvast je betaalgegevens invullen. Na het starten van het proefabonnement stelt Scribd je een aantal vragen om je ‘beter te leren kennen’, over de apparaten die je gebruikt om te lezen en je favoriete genres. Daardoor krijg je meteen een gepersonaliseerde eigen homepage met leestips op basis van jouw voorkeur. De boeken kun je lezen op je tablet, pc of smartphone. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig.

  Publicatiedatum: 17 februari 2017
 • Webbrowser Edge krijgt text-to-speech
  ms-edge

  Edge, de webbrowser van Microsoft, gaat de mogelijkheid bieden om e-books hardop voor te lezen. In de nieuwste update van Windows 10 krijgt de browser een text-to-speech-functie.

  Via de ‘read-aloud’ knop wordt de tekst voorgelezen door een computerstem. In de tekst is te zien welk woord en welke regel op dat moment voorgelezen wordt.

  De functie is nu alleen nog beschikbaar voor de selecte groep testgebruikers van het Windows Insider-programma. De functie werkt voorlopig slechts met Engelse tekst en ondersteunt alleen ePub-bestanden zonder DRM-beveiliging.

  Sinds vorig jaar ondersteunt Edge ook ePub-bestanden.

  Bron: The Digital Reader

  Publicatiedatum: 15 februari 2017

Geniet van luisterboeken. Altijd en overal!

Meer informatie en downloaden

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Video e-books in de Bibliotheek

Handige e-book en e-reader links