E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Rechtbank formuleert vragen over tweedehands e-books aan Europees Hof

  De rechtbank in Den Haag heeft vragen opgesteld voor het Europese Hof van Justitie in de zaak tussen de Mediafederatie en e-bookwinkel Tom Kabinet. In deze ingewikkelde zaak, die al sinds 2014 loopt, draait het om de vraag of legaal gekochte e-books nu wel of niet mogen worden doorverkocht, net zoals dat bij gewone boeken kan.

  Als je een papieren boek koopt, mag je ermee doen wat je wilt. Wil je het weggeven aan een vriend of verkopen via Marktplaats, dan kan dat. Het boek is jouw eigendom en de uitgever en de auteur hebben er niets meer over te zeggen. Met e-books is dat een stukje ingewikkelder. Want als je een papieren boek verkoopt of weggeeft, heb jij het zelf niet meer en kun je het niet nog eens verkopen. Met e-books kan dat in theorie wel. Je kunt het e-book als ‘tweedehands’ doorverkopen terwijl jij het boek zelf nog op je e-reader of pc hebt staan.

  In 2014 startte Tom Kabinet een website waarop tweedehands e-books konden worden verkocht. Dat was direct al tegen het zere been van uitgevers. In 2015 bepaalde de rechter dat het doorverkopen in principe wel mocht, maar dat de verkoper wel moet kunnen aantonen dat de e-books legaal gekocht zijn. Daarop wijzigde Tom Kabinet haar website: verkopers moesten de downloadlink van het boek kunnen overleggen. ePub-bestanden uploaden kon niet. Toch kon daarmee niet worden gegarandeerd dat verkopers hun eigen exemplaren hadden verwijderd.

  Nieuwe wijzigingen werden doorgevoerd. Op de website van Tom Kabinet kun je nu je e-books verkopen (met downloadlink) en daarvoor credits ontvangen, waarmee je weer andere tweedehands e-books op de site kunt aanschaffen.

  Europese Hof van Justitie
  Nog steeds bleef er echter onduidelijkheid over of het doorverkopen van e-books op zich nu wel of niet mag. Tom Kabinet en de Mediafederatie hebben nu vragen geformuleerd die aan het Europese Hof gesteld gaan worden. Alles draait eigenlijk om de vraag of het distributierecht van toepassing is op e-books, en zo ja, is dat recht dan na de eerste verkoop uitgeput? En moet de rechthebbende toestemming geven aan iemand die zijn legaal gekochte e-book wil doorverkopen?

  Nu moet het Europese Hof van Justitie zich dus over deze vragen gaan buigen. Het laatste woord over het wel of niet doorverkopen van e-books is dus nog (lang) niet gesproken. Het blijft een interessante kwestie, want een definitieve uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele digitale boekensector.

  Lees hier de hele uitspraak van de Rechtbank Den Haag.

  Publicatiedatum: 29 maart 2018
 • VakantieBieb dit jaar voor iedereen open vanaf 1 juli

  Ook dit zomer biedt de VakantieBieb weer 60 e-books en vijf luisterboeken aan die voor iedereen gratis beschikbaar zijn, ook als je geen bibliotheeklid bent. Deze zomer gaat de VakantieBieb voor kinderen en volwassenen open op 1 juli en sluit op 31 augustus. In eerdere jaren waren de kinder- en jeugdboeken al op 1 juni beschikbaar.

  De jeugd had dus een maand langer toegang tot de gratis e-books. Het bleek echter dat zij in verhouding weinig gebruik van maakten van die extra maand, en bovendien zorgde het voor verwarring omdat de boeken voor volwassen pas een maand later beschikbaar kwamen. Nu zijn zowel de kinderboeken als de titels voor volwassenen te downloaden vanaf 1 juli tot en met 31 augustus.

  De eerste titels zijn inmiddels bekend. Er zullen 30 boeken voor volwassenen in de app worden opgenomen, 30 kinder- en jeugdboeken en 5 luisterboeken. In de app staan dit jaar onder meer Kolja van Arthur Japin, Sterf twee keer van Tess Gerritsen en Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend. Voor de jeugd is er o.a. De Griezelbus van Paul van Loon en voor de kleintjes Giechelvisje en knuffeldiertjes van Carry Slee.

  Het de achtste keer dat de VakantieBieb open gaat. Via de app kunnen ook niet-bibliotheekleden in de zomermaanden gratis e-books lezen. In 2017 werd de app 148.400 keer geactiveerd en werden er ruim 2,2 miljoen e-books gedownload, waarvan de helft kinderboeken.

  Uit onderzoek dat de Koninklijke Bibliotheek hield onder 2000 gebruikers bleek dat 44% geen lid was van de bibliotheek en 29% nooit eerder een e-book had gelezen. De VakantieBieb is daarmee een succesvolle en laagdrempelige manier om nieuw publiek te laten kennismaken met digitaal lezen.

  Publicatiedatum: 27 maart 2018

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links