E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Kobo Plus bereikt mijlpaal van 100.000 titels en gaat exclusieve content aanbieden

  Het gaat goed met Kobo Plus, de abonnementsdienst waarmee je voor 9,99 per maand onbeperkt e-books kunt lezen op je tablet, smartphone of Kobo e-reader. Sinds de lancering begin dit jaar is het assortiment flink gegroeid. Abonnees kunnen nu kiezen uit 100.000 e-books, het grootste aanbod in Nederland en België. Bovendien gaat Kobo Plus nu ook exclusieve content en pre-leases aanbieden.

  Thrillerschrijfster Linda Jansma, bekend van boeken als Judaskus en Schaduwkinderen, lanceert op 19 oktober in Kobo Plus de nieuwe thrillerserie In naam van de vader. Hierna zal er elke maand een nieuw deel in de serie verschijnen.

  Ook boeken van de Gouden Strop genomineerde Willem Asman verschijnen op het Kobo Plus-platform. Het gaat om de serie Rebound. Het eerste boek Enter verscheen in mei en was direct een succes bij Kobo Plus-abonnees. Het tweede deel Error krijgt een exclusieve pre-lease. Tot 9 november is het boek alleen via bol.com, Kobo en Kobo Plus beschikbaar. Exit, het derde deel in de serie dat begin volgend jaar moet verschijnen, zal ook tijdelijk exclusief via deze kanalen beschikbaar zijn.

  Kobo en bol.com geloven dat Kobo Plus digitaal lezen makkelijker maakt. Dagelijks worden er nieuwe e-books toegevoegd aan de abonnementsdienst. Bij de lancering bevatte het assortiment al 40.000 e-books, waarvan 16.000 Nederlandse titels. De dienst trekt bovendien veel nieuwe digitale lezers aan, die eerder hun e-books illegaal downloadden of helemaal niet (digitaal) lazen. Inmiddels probeerden ruim 100.000 mensen de dienst uit. Voor auteurs en uitgevers vormen abonnementsdiensten als Kobo Plus een nieuwe bron van inkomsten. Volgens Kobo en bol.com zijn de eerste inzichten over Kobo Plus positief: auteurs die hun boeken aanbieden via de dienst verdienen nu al significant meer aan e-books dan auteurs die niet meedoen.

  Bij aankoop van een Kobo e-reader krijg je bij bol.com nu 3 maanden Kobo Plus gratis.

  Publicatiedatum: 17 oktober 2017
 • Amazon komt met nieuwe Kindle Oasis

  Eind oktober brengt Amazon een nieuwe versie van de Kidnle Oasis uit. De nieuwe Oasis heeft een extra groot scherm van 7 inch en is waterdicht.

  Halverwege 2016 verscheen de eerste Kindle Oasis. Een mooi apparaat met een bijzondere ergonomische vormgeving en een oplaadbare cover. De nieuwe Oasis neemt de vormgeving over, met enkele aanpassingen. Waar je voor de Kindle Oasis eigenlijk niet zonder de speciale oplaadhoes kon omdat de interne batterij niet erg lang mee ging, is dit probleem met de nieuwe versie opgelost. De batterij zit nu weer gewoon in het apparaat. Ook is de Kindle Oasis 2 waterdicht, net als de Kobo Aura One en Kobo Aura H2O Edition 2. Het is daarmee de eerste Kindle die je met een gerust hart kunt gebruiken aan het strand of zwembad.

  Met de nieuwe Kindle Oasis brengt Amazon sinds jaren weer eens een apparaat met een groter scherm dan de klassieke 6 inch. De Oasis 2 heeft een 7 inch scherm met 300 ppi.

  Amazon voegde ook de Audible-app aan het apparaat toe. De nieuwe Oasis heeft geen audio-aansluiting, maar je kunt luisterboeken wel via bluetooth naar een koptelefoon of speakers sturen.

  De Kindle Oasis verschijnt op 31 oktober en is al voor te bestellen. De versie met 8 GB aan intern geheugen kost 229,99 euro (Amazon.de) en zelfs 229,99 pond in het Verenigd Koninkrijk. Het is nog even afwachten of het apparaat ook in Nederland te bestellen is. Op Amazon.nl zijn alleen de gewone Kindle, de Paperwhite en de Voyage te koop. De Duitse Amazon lijkt de nieuwe Oasis niet naar Nederland te kunnen versturen.

  Publicatiedatum: 15 oktober 2017

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links