pdf print

Online workshops

 

Lezen, schrijven en rekenen | Muistrainingen | Internet & computers | RijbewijsVerder zoeken? 

Niet alle onderstaande zoeksystemen zijn vrij toegankelijk. Deze zijn te herkennen aan het  en alléén in de bibliotheekvestigingen raadpleegbaar. Enkele van deze abonnementen zijn, voor bibliotheekleden, ook thuis raadpleegbaar. Deze zijn te herkennen aan het . Inloggen gaat met uw bibliotheekpas en bibliotheek wachtwoord. 

   

Lezen, schrijven en rekenen

    DigiTAAlpunt+
Wil je beter leren lezen, schrijven, spreken of luisteren? Kom dan naar het digiTAALpunt+ in Bibliotheekservicepunt Malpertuis of Centre Céramiqe (etage -1).

In het digiTAALpunt+ vind je makkelijk geschreven boeken, woordenboeken en taalcursussen. Je vindt er ook heel veel programma's om zelf of met je taalmaatje op de computer te oefenen. Je kan altijd komen, je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Of bekijk een van de oefenprogramma's die we voor je hebben verzameld.

     
 

 

Muistrainingen

   

Muistrainer 1 en Muistrainer 2
Speciaal voor mensen die nog niet zo bedreven zijn in het hanteren van de muis, staan hier twee muisoefeningen. In beide programma's leert u de muis goed over het scherm te bewegen en u maakt kennis met alle mogelijke knopjes, formulieren en foutmeldingen die u tegen kunt komen tijdens het surfen.

   

 

   

Internet & computers

   

Oefenen.nl - Klik en Tik
Een startpunt voor mensen die interactief aan de slag willen met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Zo is er ook een onderdeel om te oefenen met internet. Websites bekijken, zoeken met een zoekmachine, invullen, e-mailen en downloaden.Wel eerst registreren.

   

Steffie
Het cartoonfiguurtje Steffie geeft instap informatie over het gebruik van Internet. Stap voor stap leg ze uit wat Internet is, wat surfen betekent, hoe je kunt zoeken op het Internet, hoe e-mail werkt, veilig over het internet surfen en internetbankieren. Ook worden enkele eenvoudige spelletjes uitgelegd.

   

Webdetective: Informatie beoordelen voor HAVO en VWO
De WebDetective is een online module die leerlingen stap-voor-stap leert informatie op het internet naar waarde te kunnen inschatten. De Cursus is ontwikkeld voor leerlingen in de basisvorming van HAVO en VWO.

     
   

Rijbewijs

    THEORIE.NL 
Theorie.nl is dé site waar jij terecht kunt voor het oefenen van je theorie-examen voor de auto, motor of bromfiets. De theorie-examens zijn actueel en conform de CBR wijze. Theorie.nl is in de bibliotheek voor iedereen raadpleegbaar en thuis alleen voor bibliotheekleden na inlog met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord.
     
   

Verder zoeken?

   

Leren.nl
Op Leren.nl vind je gratis online cursussen en andere kennisbronnen over allerlei onderwerpen. 

   

Home Academy
Hoorcolleges, lezingen, luisterboeken en toneelstukken op cd en in mp3. Interessante onderwerpen, van geschiedenis tot natuurwetenschappen, voorgedragen door boeiende sprekers. Een gedeelte van deze hoorcolleges zijn gratis te downloaden.

   

Open Universiteit - Gratis cursussen
Koploper op het gebied van gratis online cursussen en opleidingen in Nederland. In meerdere vakgebieden zijn er lessen te volgen, natuurlijk geheel in het Nederlands. Naast cursussen in Cultuurwetenschappen, Informatica, Managementwetenschappen, Milieu- en natuurwetenschappen en Onderwijswetenschappen biedt de Open Universiteit ook speciale cursussen aan rondom het werk van Spinozapremiewinnaars (de hoogste te behalen Nederlandse onderscheiding in de wetenschap). 

   

Future Learn
Werkt samen met een tal van Europese universiteiten. Het curriculum voelt daarom meer Europees aan. Dat is vooral terug te zien in onderwerpen zoals Geschiedenis, Kunst en Filosofie. Zo is zijn er speciale cursussen over de Britse geschiedenis, de onafhankelijkheid van Schotland en Ierse cultuur. Natuurlijk biedt FutureLearn daarnaast ook lessen aan in andere standaardcursussen, zoals Scheikunde, Programmeren en Computerwetenschappen. Engelstalig.

   

Edx
Biedt een uitgebreid aanbod aan uiteenlopende onderwerpen aan van verschillende universiteiten. Engelstalig.

   

Coursera
Biedt een gigantische variatie aan lessen in een brede diversiteit aan onderwerpen. Men biedt zowel betaalde als gratis lessen aan en met de mogelijkheid om ook daadwerkelijke certificaten of punten te verdienen. Een van de grote pluspunten van Coursera is de mobiele app waarmee je onderweg kunt studeren. Engelstalig. 

   

 

Oefen voor je theorie-examen!


Oefenen en leren voor je auto, motor of bromfiets rijbewijs. Alléén in de bibliotheek gratis te raadplegen.

Start examen

Zoeken naar...

U zoekt een...

Databank

Jeugd databank 

Databank om thuis te raadplegen

Inloggen met uw bibliotheekpas

Boek

E-boek of E-reader

Luister en gesproken boek

Krant of krantenartikel

Tijdschrift of tijdschriftartikel

Film

Foto of afbeelding

Podcast of radiouitzending

Scriptie of proefschrift

App


U zoekt een onderwerp...

Aardrijkskunde
Landen, reizen, landkaarten...

Algemene informatiebronnen
Adresgids, woordenboek, statistiek, encyclopedie...  

Beroemde mensen

Politici, muzikanten, sporters..

Consument, maatschappij en economie
Consumententest, subsidies, bedrijfsleven...  

Geschiedenis

Erfgoed, archieven, bronnen...

Gezondheid

Ziektes, adressen, medicijnen... 

Inburgeraars, anderstaligen en laaggeletterden
Nederlands, taaloefeningen, integratie...

Kunst en cultuur

Theater, musea, kunstenaars...

Literatuur
Uittreksels, recensies, schrijversinformatie...

Maastricht en Limburg
Limburgensia, Euregio...

Muziek
Artiesten, bladmuziek, cd's...

Natuur en techniek

Dieren, planten, computer, chemie...

Opvoeding, opleiding en beroep

IQ-tests, beroepen, examens, studiefinanciering... 

Overheid en recht

Wetteksten, CAO's, Europa...  

Taal

Woordenboeken, spreekwoorden, etymologie...

Workshops

Internet, taal, werkstukken maken, informatievaardigheden..