E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • VakantieLuisteren: 5 gratis audioboeken in LuisterBieb-app

  Ken je de Luisterbieb al? In deze app van de bibliotheek staan honderden luisterboeken. Een deel daarvan kun je gratis beluisteren, ook als je geen bibliotheeklid bent. De Bibliotheek biedt deze zomer vijf extra gratis titels aan.

  Naast de VakantieBieb-app, waarmee kinderen en volwassen gedurende de zomer gratis tientallen e-books kunnen lezen, is er nu ook VakantieLuisteren.

  De LuisterBieb biedt een assortiment van zo’n 1400 audioboeken in allerlei genres. Ben je lid van de bibliotheek, dan kun je gratis gebruik maken van alle titels in de LuisterBieb. Voor wie geen lid is, is er een selectie van titels die gratis te beluisteren is. De boeken met grijs label zijn altijd gratis voor iedereen toegankelijk, de boeken met een wit label zijn tijdelijk voor iedereen toegankelijk en de boeken met het oranje label zijn premium titels die alleen met een bibliotheek-abonnement te beluisteren zijn.

  Deze zomer kun je nog eens vijf extra gratis boeken luisteren, ook als je geen digitaal abonnement hebt of bibliotheeklid bent. Het gaat om Kolja van Arthur Japin, Het geheim van mijn man van Liane Moriarty, Gebroken van B.A. Paris, Spinder van Simon van der Geest en Legend van Marie Lu.

  Je hebt geen internetverbinding nodig om te kunnen luisteren. Zodra de boeken gedownload zijn kun je ze offline luisteren, handig voor op vakantie en in de auto en op het strand.

  De LuisterBieb-app is te downloaden voor iOS en Android en te gebruiken op tablets en smartphones. Heb je de app al op je apparaat staan, dan hoef je deze niet opnieuw te downloaden. De gratis titels staan al in de lijst.

  Publicatiedatum: 20 juli 2018
 • CB: Uitleningen en e-bookabonnementen nog steeds in de lift

  Hoe gaat het met e-books in Nederland en welke trends zijn er te zien? CB bekijkt elk kwartaal hoe de e-bookmarkt in Nederland zich ontwikkelt en toont die resultaten in de E-bookbarometer. Deze keer met extra aandacht voor een populair genre: het spannende boek.

  Als we kijken naar e-books in het algemeen, dan zien we dat het lenen van e-books via de bibliotheek en het gebruik van e-bookabonnementsdiensten nog altijd hard groeit. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017 nam het aantal uitleningen met 11,2% toe, vergeleken met de afgelopen twaalf maanden is dat zelfs 18,3%. De abonnementen lieten een groei zien van 364% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar en 803% vergeleken met de afgelopen twaalf maanden.

  De verkoop van e-books kromp met 0-9% ten opzichten van het tweede kwartaal in 2017, maar liet voor de afgelopen twaalf maanden een groei zien van 2,9%. Het aandeel e-books in de totale afzet is 7,3% en bleef daarmee min of meer gelijk.

  Spannende boeken, die weer onder te verdelen zijn in o.a. literaire thrillers, horror, sciencefiction en true crime, zijn razend populair. 12,6% van de verkochte fysieke boeken is een spannend boek, bij de verkoop van e-books gaat het zelfs om ruim een derde. Onder de verkochte e-books zijn de genres literaire thrillers, spanning algemeen, horror, spionage en true crime het meest populair. Bij de bibliotheek worden juist veel e-books in de categorieën oorlog, avontuur en detective uitgeleend. Leden van abonnementsdiensten kiezen graag voor thrillers, literaire thrillers en sciencefiction.

  Spannende e-books zijn gemiddeld 5,1% goedkoper dan e-books in andere genres. Fysieke spannende boeken zijn juist duurder dan andere titels.

  Bron: CB

  Publicatiedatum: 18 juli 2018

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links