E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Rakuten Kobo lanceert Kobo Nia: een betaalbare, lichtgewicht e-reader

  Rakuten Kobo lanceert vandaag een nieuwe e-reader: de Kobo Nia. De Kobo Nia is een compacte en betaalbare e-reader die digitaal lezen op een budgetvriendelijke manier mogelijk maakt.

  Bij de ontwikkeling van dit instapmodel hebben de productontwerpers en softwareontwikkelaars van Kobo digitaal lezen toegankelijk gemaakt voor zowel nieuwe, als ervaren digitale boekenlezers. De Kobo Nia bevat ComfortLight-verlichting om ‘s avonds te lezen, 8GB-geheugen, dat ruimte biedt tot 6.000 boeken, en een 6-inch Carta E Ink-scherm dat niet reflecteert in het zonlicht. Deze nieuwste e-reader is verkrijgbaar in het zwart. De bijpassende sleepcover is beschikbaar in drie kleuren: zwart, aqua en lemon.

   

  ‘Als pioniers op het gebied van digitaal lezen is ons doel, al meer dan een decennium lang, om met elk nieuw apparaat de leeservaring te verbeteren,’ zegt Michael Tamblyn, CEO van Rakuten Kobo. ‘Bij de ontwikkeling van de Kobo Nia hebben we opnieuw onderzocht wat de belangrijkste kenmerken zijn van een instapmodel e-reader en ik ben ontzettend trots op het eindproduct. De afgelopen maanden, tijdens de lockdown wegens COVID-19, zijn e-books echt tot hun recht gekomen. Bij Kobo zagen we een verbazingwekkende toestroom van nieuwe gebruikers en een wereldwijde toename van de leestijd. De Kobo Nia e-reader is ideaal voor mensen die voor het eerst digitale boeken lezen, maar ook voor ervaren lezers die toe zijn aan een vervanging van de e-reader die ze misschien al jaren hebben.’

  De Kobo Nia is te koop vanaf 22 juli en is vanaf vandaag als pre-order te verkrijgen voor Euro 99,99 bij o.a. bol.com

  Publicatiedatum: 15 juli 2020
 • E-books in Nederland: Uitleen groeit met 30%, ook verkoop in de lift

  Hoe gaat het met de boekenmarkt in Nederland en welke trends zijn er te zien? Het CB bracht de verkoop van e-books en fysieke boeken in Nederland voor het afgelopen kwartaal in kaart en toont die resultaten in de CB Barometer Q2 2020

  Het CB maakt daarbij onderscheid tussen de periodes ‘pre-corona’ pre-corona (week 6 t/m 9), mid-corona (week 13 t/m 16) en post-corona (week 24 t/m 27).

  Voor corona (week 6) was de afzetverdeling bij e-books: 41,6% voor e-bookverkoop en 58,4% voor e-bookuitleen. De uitleen steeg vanaf week 12 hard, met in week 16 een piek van 116% ten opzichte van week 6. Daarna daalden de aantallen, maar het niveau is op dit moment ruim boven de periode voor corona en ruim boven dat van vorig jaar,

  Voor e-bookverkoop zat de piek een week later (week 13), maar ook daar was het 110,3% meer dan voor corona (week 6). Na die piek zakte de verkoop langzaam terug naar een niveau iets boven dat van pre-corona, met opnieuw een opleving in week 23 en 24 (Spannende Boeken Weken). Inmiddels zit het op het niveau van voor corona en iets boven dat van vorig jaar.

  De e-bookverkoop is de afgelopen 12 maanden gegroeid met 10,2% in vergelijking met de 12 maanden ervoor. In  het tweede kwartaal van 2020 werd bijna 25% meer verkocht dan in het tweede kwartaal van 2019.

  De e-bookuitleen is nog verder gegroeid. De afgelopen 12 maanden lieten een stijging zien van 30% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. In het tweede kwartaal  van 2020 werd er zelfs bijna 70% meer geleend dan in het tweede kwartaal van 2019.

  Opvallend is ook dat het aandeel van e-bookabonnementen op het totaal van digitale e-commerce (e-bookverkoop en e-bookabonnementen) in netto-omzet is gestegen. Op dit moment vormen de abonnementen een aandeel van 21,2% op het totaal. Een jaar geleden was dit nog 17,1%.

  Publicatiedatum: 9 juli 2020

Handige e-book en e-reader links