E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • E-bookabonnement Kobo Plus zorgt voor groei in lezen

  Kobo en bol.com lanceerden eind februari de abonnementsdienst Kobo Plus, waarmee gebruikers onbeperkt e-books kunnen lezen voor 9,99 per maand. Volgens Kobo en bol.com trekt het abonnement veel nieuwe digitale lezers aan, die eerder hun e-books downloadden of helemaal niet (digitaal) lazen. 

  Al 40.000 Nederlanders en Belgen probeerden Kobo Plus. Na de gratis proefperiode van 30 dagen werd 75% hiervan betalend abonnee. Dit percentage overtrof de verwachtingen en laat zien dat mensen zeker bereid zijn te betalen voor e-books als deze onbeperkt gelezen kunnen worden. Het aanbod is daarbij erg bepalend. Het assortiment van Kobo Plus bestaat op dit moment uit ruim 80.000 titels, waarvan 18.000 Nederlandstalig. Het is de bedoeling dat Kobo Plus tegen het eind van het jaar 20.000 Nederlandse titels heeft.

  Goed voor onbekende auteurs
  Het feit dat veel gebruikers betaald lid blijven is positief voor de boekenbranche. Het levert extra inkomsten op auteurs en uitgeverijen. Omdat de prijs geen rol meer speelt ontdekken gebruikers sneller nieuwe auteurs en nieuwe genres. Valt het gekozen boek tegen, dan ruil je het gewoon in voor een ander boek. Pieter Swinkels, Executive Vice President, Publisher Relations & Content bij Kobo: “Als we kijken naar de lijst van bestsellers zien we een duidelijk verschil met de conventionele bestsellerlijsten. De lijst van meest gelezen boeken binnen Kobo Plus is langer en vele malen diverser en bevat zowel bekende als minder bekende titels. Prijs is geen obstakel meer en lezers zijn geneigd om nieuwe favorieten te zoeken en ontdekken.”

  Illegaal downloaden van e-books terugdringen
  Een van de redenen voor het ontwikkelen van Kobo Plus is het terugdringen van het illegaal downloaden van boeken, net zoals Netflix en Spotify dat deden voor films en muziek. Volgens Daniel Ropers, algemeen directeur bij bol.com, heeft deze aanpak succes: “Het feit dat bijna de helft van de gebruikers een nieuwe digitale lezer is, is voor bol.com en Kobo een indicatie dat de eerste stappen richting het terugdringen van piraterij in Nederland en België zijn gezet.”

  Publicatiedatum: 23 juni 2017
 • Icarus lanceert 7.8 inch Android e-reader via crowdfunding

  Het Nederlandse bedrijf Icarus is bezig met het ontwikkelen van de Icarus Illumina XL HD, een 7.8 inch e-reader die, net als de andere modellen van Icarus, op Android draait. Icarus wil de nieuwe Illumina XL lanceren via crowdfunding.

  De nieuwste Illumina (E785BK) heeft indrukwekkende specificaties: een extra snelle 1.8 Ghz processor, een e-Ink Carta HD scherm van 7.8 inch met 300 ppi, 16 GB intern geheugen, Android 4.2, schermverlichting en een audio-aansluiting. De Illumina XL HD weegt 275 gram en heeft een batterij van 2800 mAh.

  Het apparaat heeft dus een extra groot scherm met een haarscherpe resolutie van 300 ppi, net als de Kobo Aura ONE. Doordat de e-reader niet aan een bepaald ecosysteem of winkel vastzit, kun je er zonder problemen bestanden in allerlei formaten op lezen. Via de ingebouwde Google Play Store voeg je eenvoudig leesapps toe als Bliyoo, de Bibliotheek, Kindle en Google Books of apps van winkels als Kobo/bol.com of Amazon.

  De nieuwe Illumina XL HD gaat 199,95 kosten en zal medio augustus op voorraad zijn.

  Via Indiegogo kun je deelnemen aan de crowdfunding.

   

  Publicatiedatum: 22 juni 2017

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links