E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Zomer 2019: De beste budgetvriendelijke e-readers

  Op zoek naar een e-reader die niet al te veel kost? eReaders.nl selecteerde een aantal budgetmodellen en vergeleek hun plus- en minpunten.

  Ben je van plan een e-reader aan te schaffen? Dan heb je ongetwijfeld gezien dat er grote prijsverschillen zijn tussen de verschillende merken en soorten e-readers. Maar waar moet je precies op letten als je een budgetvriendelijke e-reader koopt?

  • Type scherm
   De meeste e-readers hebben een e-ink scherm. Er zijn echter wel grote kwaliteitsverschillen op te merken met name in de scherpte van het beeld. Dit zie je ook terug in de prijs. De hoogste resolutie die op dit moment beschikbaar is 300 pixels per inch. Je vindt deze resolutie terug in premium e-readers als de Kobo Forma en de Kindle Oasis, maar ook in modellen in het middensegment, bijvoorbeeld de Kobo Clara HD en de Tolino Shine 3. Let bij de goedkoopste e-readers ook goed op of ze voorzien van een aanraakscherm of dat je het apparaat alleen met knoppen kunt bedienen.
  • Grootte van het scherm
   Hoe groter het scherm, hoe duurder. De goedkoopste e-readers zijn daarom modellen met een standaard 6 inch-schermformaat. Dit is ongeveer zo groot als een klein pocketboekje. Uiteraard is groter niet per se beter. Vind jij het belangrijk dat je e-reader compact, licht en handzaam is, dan is er niets mis met een e-reader van 6 inch.
  • Schermverlichting
   Zoek je een e-reader met ingebouwde schermverlichting, dan hangt daar een prijskaartje aan. Niet alle budget e-readers beschikken daarom over verlichting. Steeds meer e-readers, vooral die in het duurdere segment, zijn voorzien van verlichting waarbij behalve de helderheid ook de lichtkleur ingesteld kan worden, zodat het licht een warmere of koelere tint krijgt. Met name ‘s avonds lezen is hiermee nog comfortabeler. Het is maar net of je dit belangrijk vindt. Natuurlijk kun je altijd eens een winkel binnenlopen en bekijken hoe de verlichting er op verschillende modellen uit ziet.

  E-readers onder de 100

  Amazon Kindle (2019)
  Scherm: 6 inch
  Aanraakscherm: Ja

  Verlichting: Ja
  Instelbare lichtkleur: Nee

  Resolutie: 800×600 pixels (167 ppi)
  Prijs: vanaf  79,99

  Onze favoriet van de basismodellen onder de 100 is de Kindle. Waar veel van de allergoedkoopste budgetmodellen het zonder verlichting moeten doen, vind je dit in deze laatste versie van Amazon’s Kindle wél. Met deze nieuwe Kindle heb je daarom prima waar voor je geld. Het enige minpunt is dat Kindle e-readers geen epub-bestanden, het meest gangbare formaat van e-books, ondersteunen. Koop je je e-books vooral bij bol.com, Kobo of andere webwinkels, dan zul je deze eerst moeten converteren naar het .mobi-formaat. Ook zijn Kindle e-readers helaas niet geschikt voor het lenen van e-books via de Online Bibliotheek.

  kindle 2019

  PocketBook Basic 3
  Scherm: 6 inch
  Aanraakscherm: Ja
  Verlichting: Nee

  Resolutie: 800×600 pixels (167 ppi)
  Prijs: vanaf 89-,

  Dit basismodel heeft geen verlichting, maar is wel voorzien van een aanraakscherm. De PocketBook ondersteunt verschillende bestandsformaten en is bovendien geschikt voor het lenen van e-books via de Online Bibliotheek.

  pocketbook basic 3

  Denver EBO-630L
  Scherm: 6 inch
  Aanraakscherm: Nee
  Verlichting: Ja
  Instelbare lichtkleur: Nee
  Resolutie: 1024×758 pixels (212 ppi)
  Prijs: vanaf 99-,

  Deze e-reader ziet er door de knoppen aan de onderzijde een beetje ouderwets uit, maar heeft wel schermverlichting. Bovendien is de resolutie net iets beter dan die van de Kindle 2019 en de PocketBook Basic 3.

  E-readers tot 130-,

  Vind je de beeldscherpte toch wel belangrijk? Voor enkele tientjes meer heb je al een prima 6 inch e-reader met een resolutie van 300 ppi, het maximum haalbare op dit moment.

  Kobo Clara HD (2018)
  Scherm: 6 inch
  Aanraakscherm: Ja
  Verlichting: Ja

  Instelbare lichtkleur: Ja
  Resolutie: 1440×1072 pixels (300 ppi)
  Prijs: vanaf 129-,

  De Kobo Clara HD heeft niet alleen een haarscherp scherm, maar is ook voorzien van de meest recente schermverlichtingstechniek waarmee ook de lichtkleur aangepast kan worden. Kobo e-readers zijn geschikt voor het lenen van e-books van de Online Bibliotheek en natuurlijk voor het gebruik van de abonnementsdienst Kobo Plus.

  kobo clara hd

  Tolino Shine 3 (2018)
  Scherm: 6 inch
  Aanraakscherm: Ja
  Verlichting: Ja

  Instelbare lichtkleur: Ja
  Resolutie: 1440×1072 pixels (300 ppi)
  Prijs: vanaf 127,50

  De Tolino Shine 3 verscheen in 2018 en is qua specificaties en prijs vergelijkbaar met de Kobo Clara HD. Een belangrijk verschil is dat de Tolino e-readers Libris als ingebouwde e-bookwinkel hebben, en de Kobo e-readers gekoppeld zijn aan bol.com/Kobo.

  tolino shine 3

  PocketBook Aqua 2
  Scherm: 6 inch
  Aanraakscherm: Ja
  Verlichting: Ja

  Instelbare lichtkleur: Nee
  Resolutie: 758×1024 pixels (212 ppi)
  Prijs: vanaf 109-,

  Lees je graag in bad, aan het zwembad of op het strand? De PocketBook Aqua 2 is waterbestendig. De resolutie is met 212 ppi iets minder dan die van de Kobo Clara HD en Tolino Shine 3 en ook heeft deze e-reader geen instelbare lichtkleur.

  pocketbook aqua 2

  Heb jij een budgetvriendelijke e-reader die een uitstekende koop bleek of juist helemaal niet? Ga jij het liefst voor een bekend merk of maakt jou dat helemaal niets uit? We horen graag jouw ervaringen!

  Publicatiedatum: 15 augustus 2019
 • Nieuwe waterproof PocketBook InkPad 3 Pro heeft bluetooth, smartlight en 7.8 inch scherm

  Het Zwitserse PocketBook heeft er een nieuw vlaggenschip bij: de Inkpad 3 Pro. De vernieuwde InkPad heeft een extra groot 7.8 inch scherm, instelbare lichtkleur en is waterdicht.

  De InkPad 3 Pro heeft een 7.8 inch E Ink Carta HD-scherm met een resolutie van 1404×1872 en 300 ppi. Het apparaat kreeg een IPX8-rating, wat inhoudt dat het waterbestendig is tot twee meter diep gedurende 60 minuten. Met 16 GB aan intern geheugen biedt de InkPad 3 Pro plaats aan zo’n 3000 e-books. De dual-core processor en 1 GB RAM-geheugen zorgen voor extra snelheid.

  SMARTlight
  Zoals het een premium e-reader in 2019 betaamt, is ook de InkPad 3 Pro voorzien van verlichting waarvan de kleurtemperatuur ingesteld kan worden. Dit betekent dat je niet alleen de helderheid, maar ook de lichtkleur kunt aanpassen. Door blauw licht weg te filteren krijg het scherm een warme, oranjeachtige gloed, zodat je ‘s avonds nog comfortabeler leest. Je kunt kiezen voor de automatische lichtinstellingen, waarbij de optimale helderheid en lichtkleur wordt gekozen op basis van het tijdstip of deze handmatig aan jouw voorkeur aanpassen.

  Audio
  Dankzij een micro-USB audio-adapter en bluetooth is de InkPad 3 Pro ook geschikt voor het luisteren van audioboeken, muziek en Text-to-speech.

  De PocketBook InkPad 3 Pro is al voor te bestellen via Amazon.de en wordt vanaf dit najaar verstuurd.

  Publicatiedatum: 7 augustus 2019
 • Geen evenementen aanwezig

Handige e-book en e-reader links