E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Waar let je op bij een ‘refurbished’ e-reader?

  De verkoop van refurbished elektronicaproducten, met name smartphones, tablets en laptops, zit flink in de lift. Ook e-readers worden soms als ‘refurbished’ verkocht. Wat houdt dit in en waar moet je precies op letten?

  ‘Refurbished’ betekent letterlijk ‘gereviseerd’. Het gaat hier om producten, meestal elektronica, die retour zijn gekomen, bijvoorbeeld omdat het niet aan de verwachtingen van de gebruiker voldeed of een technisch mankement had. De teruggestuurde producten worden gecontroleerd en getest. Zo nodig worden onderdelen gerepareerd of vervangen.

  Voordelen

  De prijs
  Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de prijs. Een refurbished product is normaal gesproken goedkoper dan een nieuw product. Voor wie niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben kan het prijsverschil zeker interessant zijn.

  Duurzaam
  Het hergebruiken van bestaande elektronische apparaten is een duurzame keuze. Er hoeven minder nieuwe producten te worden gemaakt en er zijn dus minder grondstoffen nodig. Ook draagt hergebruik van apparaten bij aan het verminderen van elektronisch afval.

  Zo goed als nieuw
  Een refurbished apparaat zit eigenlijk tussen nieuw en tweedehands in. Meestal krijg je, net als bij een nieuwe, gewoon garantie. Ook heb je, als je online iets koopt, altijd recht op de wettelijke 14 dagen bedenktijd. Dit geldt dus ook voor refurbished producten.

  Nadelen

  Grote verschillen in kwaliteit en voorwaarden

  De term ‘refurbished’ betekent niet bij elke webwinkel hetzelfde. Bovendien verschilt het zelfs per apparaat. Het loont dus de moeite om altijd goed te checken wat je van het refurbished product mag verwachten. Wordt de accu bijvoorbeeld standaard vervangen? Kan het apparaat gebruikssporen hebben? Is het apparaat voorzien van de laatste software? En hoewel de meeste webwinkels op refurbished apparaten gewoon garantie aanbieden, is dit niet altijd het geval. Ook kan de duur van de garantie verschillen. Altijd even goed controleren dus.

  Niet altijd (veel) voordeliger
  Het prijsverschil tussen nieuw en refurbished is niet altijd de moeite waard. Soms zijn ze zelfs duurder! Check dus altijd bij andere winkels wat de nieuwprijs is van het product.

  Niet alle modellen/uitvoeringen zijn verkrijgbaar
  Wil je per se een specifiek model of kleur, dan kan het zijn dat deze op dat moment niet als refurbished apparaat beschikbaar is.

  Refurbished e-readers

  Amazon
  Amazon biedt ‘gecertificeerde en gereviseerde Amazon-apparaten’, waaronder de Kindle e-readers. Het gaat hier om ‘volledig functionele, tweedehands apparaten die zijn getest door Amazon en waarvoor is geverifieerd dat ze aan de gespecificeerde productstatus voldoen’. Ze zien eruit als nieuw en dragen dezelfde garantie als nieuwe apparaten. Deze vind je hier.

  Kobo
  Ook Kobo biedt refurbished e-readers aan. Je vindt ze bijvoorbeeld op bol.com. Daar staat vermeld dat het gaat om een e-reader die ‘door Kobo samengesteld is, uit door Kobo gecontroleerde onderdelen van geretourneerde e-readers. De e-reader is voorzien van: een nieuwe behuizing, de laatste software, een nieuwe USB-kabel, een nieuwe verpakking’. Ook specificeert bol.com nadrukkelijk: ‘Een refurbished Kobo e-reader is GEEN tweedehands-apparaat en de e-reader vertoont GEEN gebruikerssporen. Het is een zo goed als nieuwe e-reader met 2 jaar garantie, net als alle andere Kobo e-readers.’ Ook Mediamarkt.nl en BCC.nl verkopen refurbished Kobo e-readers.

  Coolblue verkoopt in de categorie ‘Tweedekans’ refurbished artikelen, waaronder ook e-readers van diverse merken. Deze vind je hier.

  Conclusie
  Ben je op zoek naar een refurbished e-reader, dan kun je zeker mooie deals vinden. Check altijd goed of de prijs wel zo voordelig is, wat de conditie van het apparaat is en wat precies de garantievoorwaarden zijn. Koop je bij een minder bekende aanbieder, dan kan het ook zeker geen kwaad om te controleren of de website een goed keurmerk heeft, zoals het Thuiswinkelwaarborg- of Webshopkeurmerk. Hier lees je meer over keurmerken.

  Publicatiedatum: 28 februari 2020
 • Nieuwe videoserie: Vlogboek over lezen

  Waarom lezen mensen? Waarom is Netflix kijken leuker dan lezen? Wat is de toekomst van het boek en waarom hebben we literatuurlijsten op de middelbare school? Boekvlogger en docent Nederlands Jörgen Apperloo gaat in de vijfdelige videoserie ‘Vlogboek over lezen’ op zoek naar antwoorden op verschillende vragen over lezen. 

  Jörgen Apperloo begon in 2014 met het Youtube-kanaal Vlogboek, waarop hij wekelijks drie boeken bespreekt. Ook maakt hij filmpjes over onderwerpen uit de literatuurgeschiedenis en de literatuurwetenschap. De video’s zijn niet alleen populair bij scholieren en studenten, maar ook bij docenten en hoogleraren.

  De serie ‘Vlogboek over lezen’ wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De illustraties zijn van Aart Taminiau.

  Publicatiedatum: 25 februari 2020

Handige e-book en e-reader links