pdf print

Online workshops

 

Lezen, schrijven en rekenen | Muistrainingen | Internet & computers | RijbewijsVerder zoeken? 

 

   

Lezen, schrijven en rekenen

    Online cursussen van de bibliotheek
Als lid van de Bibliotheek kun je elk jaar gratis twee online cursussen volgen. Om een nieuwe hobby te ontdekken of een vreemde taal te leren. Om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling of wegwijs te worden in een computerprogramma. Als extra bonus krijg je elke maand van ons een korte cursus cadeau.
    Slimme nieuwslezer 
Een online krant met het nieuws van vandaag, speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Gebruikers krijgen hulp bij het lezen: woorden kunnen worden uitgesproken en in lettergrepen worden getoond. Daarnaast kunnen gebruikers oefeningen maken om te oefenen met lezen en schrijven.
 
    Taalkit Dutch
De Taalkit Dutch is een gratis taalprogramma om Nederlands te leren. Vraag voor een gebruikersnaam en wachtwoord aan onze balie in het Souterrain (-1) en login bij oefenen.nl.
 
    Oefenen.nl - Taalklas
Site waarin de kijker de les kan volgen en ook zelf kan meedoen met de oefeningen. In het programma wordt geoefend met de uitspraak, dagelijkse gesprekjes en lessituaties. Het tempo is rustig.

    Oefenen.nl - Lees en Schrijf
In elke aflevering vertelt een ex-laaggeletterde aan Dieuwertje Blok zijn persoonlijke verhaal, wat ze gedaan hebben om beter te leren lezen en schrijven en hoe dat hun leven op zijn kop heeft gezet. In elke aflevering geeft een tv-docente op een informele en makkelijk te begrijpen manier spel-, schrijf-, en leestips.
 
    Dutch online grammar course
Engelstalige beknopte online cursus voor het leren van de grammatica met oefeningen en forum. Ook praktische informatie voor verblijf in Nederland: studeren, werken, huisvesting, sociale zekerheid, belastingen en informatie voor reizigers. Met literatuurlijst en veel links.
 
    Learn Dutch
Online cursus Nederlands.
 
    2BDutch
Nederlands leren door het bekijken van video's met ondertiteling. Zo kan je je luistervaardigheden verbeteren en nieuwe woorden leren. Een taal leren is nog nooit zo leuk geweest! De Nederlandse video's zijn ondertiteld in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Portugees.
     
 

 

Muistrainingen

   

Muistrainer 1 en Muistrainer 2
Speciaal voor mensen die nog niet zo bedreven zijn in het hanteren van de muis, staan hier twee muisoefeningen. In beide programma's leert u de muis goed over het scherm te bewegen en u maakt kennis met alle mogelijke knopjes, formulieren en foutmeldingen die u tegen kunt komen tijdens het surfen.

   

 

   

Internet & computers

   

Oefenen.nl - Klik en Tik
Een startpunt voor mensen die interactief aan de slag willen met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Zo is er ook een onderdeel om te oefenen met internet. Websites bekijken, zoeken met een zoekmachine, invullen, e-mailen en downloaden.Wel eerst registreren.

   

Steffie
Het cartoonfiguurtje Steffie geeft instap informatie over het gebruik van Internet. Stap voor stap leg ze uit wat Internet is, wat surfen betekent, hoe je kunt zoeken op het Internet, hoe e-mail werkt, veilig over het internet surfen en internetbankieren. Ook worden enkele eenvoudige spelletjes uitgelegd.

   

Webdetective: Informatie beoordelen voor HAVO en VWO
De WebDetective is een online module die leerlingen stap-voor-stap leert informatie op het internet naar waarde te kunnen inschatten. De Cursus is ontwikkeld voor leerlingen in de basisvorming van HAVO en VWO.

     
   

Rijbewijs

    Theorie.nl 
Oefenen voor je theorie-examen en slaag voor je auto, bromfiets of motor rijbewijs. Alléén binnen de bibliotheek te raadplegen.
     
   

Verder zoeken?

   

Leren.nl
Op Leren.nl vind je gratis online cursussen en andere kennisbronnen over allerlei onderwerpen. 

   

Home Academy
Hoorcolleges, lezingen, luisterboeken en toneelstukken op cd en in mp3. Interessante onderwerpen, van geschiedenis tot natuurwetenschappen, voorgedragen door boeiende sprekers. Een gedeelte van deze hoorcolleges zijn gratis te downloaden.

   

Open Universiteit - Gratis cursussen
Koploper op het gebied van gratis online cursussen en opleidingen in Nederland. In meerdere vakgebieden zijn er lessen te volgen, natuurlijk geheel in het Nederlands. Naast cursussen in Cultuurwetenschappen, Informatica, Managementwetenschappen, Milieu- en natuurwetenschappen en Onderwijswetenschappen biedt de Open Universiteit ook speciale cursussen aan rondom het werk van Spinozapremiewinnaars (de hoogste te behalen Nederlandse onderscheiding in de wetenschap). 

   

Future Learn
Werkt samen met een tal van Europese universiteiten. Het curriculum voelt daarom meer Europees aan. Dat is vooral terug te zien in onderwerpen zoals Geschiedenis, Kunst en Filosofie. Zo is zijn er speciale cursussen over de Britse geschiedenis, de onafhankelijkheid van Schotland en Ierse cultuur. Natuurlijk biedt FutureLearn daarnaast ook lessen aan in andere standaardcursussen, zoals Scheikunde, Programmeren en Computerwetenschappen. Engelstalig.

   

Edx
Biedt een uitgebreid aanbod aan uiteenlopende onderwerpen aan van verschillende universiteiten. Engelstalig.

   

Coursera
Biedt een gigantische variatie aan lessen in een brede diversiteit aan onderwerpen. Men biedt zowel betaalde als gratis lessen aan en met de mogelijkheid om ook daadwerkelijke certificaten of punten te verdienen. Een van de grote pluspunten van Coursera is de mobiele app waarmee je onderweg kunt studeren. Engelstalig. 

   

 

Oefenen.nl

oefenen.nl

 

Oefen voor je theorie-examen!


Oefenen en leren voor je auto, motor of bromfiets rijbewijs. Alléén in de bibliotheek gratis te raadplegen.

Start examen

Taalkit Dutch

You are in the Netherlands. 
The Taalkit Dutch is a free language programme.
With this language programme you can learn Dutch.


Taalkit dutch

taalkit dutch

Ask for a username and password at the desk Souterrain (-1) and sign in at oefenen.nl

Zoeken naar...

U zoekt een...


U zoekt een onderwerp...

  • Workshops
    Internet, taal, werkstukken maken, informatievaardigheden..