De Nationale Voorleesdagen

24 januari t/m 3 februari 2018

 

Prentenboeken en voorlezen staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen. Doel van deze week is het voorlezen aan peuters en kleuters stimuleren. Er wordt een ‘Prentenboek van het Jaar’ gekozen en er is een speciale actie voor baby’s, peuters en kleuters om lid te worden van de bibliotheek.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen worden er in Centre Céramique voor de jongste lezers speciale activiteiten georganiseerd.

 

 

Ssst! De tijger slaapt, geschreven en geïllustreerd door Britta Teckentrup, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018.
Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2016 verschenen. In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. Deze boeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2018.

Ssst! De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Gelukkig heeft Kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Blaas je mee, zodat alle dieren veilig aan de overkant komen?

Klik hier voor meer informatie over de 10 prentenboeken en De Nationale Voorleesdagen. 

 

 

 

 

 

  Lid van de bibliotheek

Ben je 0,1,2,3,4 of 5 jaar en ben je nog geen lid van de bibliotheek?

Kom dan tijdens De Nationale Voorleesdagen naar de bibliotheek. Als je dan lid wordt krijgt je een vingerpopje van
de tijger uit het prentenboek van het jaar cadeau (zolang de voorraad strekt). Je betaalt tijdens
De Nationale Voorleesdagen geen inschrijfkosten. Een lidmaatschap voor kinderen tot 18 is gratis.
Denk bij het inschrijven wel aan een persoonslegitimatie.

   

Wo 24 januari ( 14.00 – 15.30U) /Opa en oma Oelewapper redden het spookhuis 4+

Speciale voorleesactiviteit in het kader van De Nationale Voorleesdagen voor kinderen van 4-8 jaar.
Ivan en Ilia zijn vanmiddag te gast in Centre Céramique. Zij lezen voor uit hun nieuwste boek, waarvoor zij de illustraties hebben gemaakt. Na het voorlezen gaan jullie samen met Ivan en Ilia tekenen. Maar ook knippen, plakken, scheuren en nog veel meer. Je gaat vast met een bijzonder tekenkunstwerkje naar huis.

Opa en oma Oelewapper logeren met kleinkinderen Joep en Jetje in een oud hotel. De eigenaresse Tilly heeft zorgen over de gezondheid van Karel, die op de kermis een spookhuis runt. Wanneer een inspectrice zal komen kijken of de attractie wel eng genoeg is, besluit het viertal om Karel op ludieke manier te helpen.

Toegang: € 3,- (€ 2,50 voor biebleden in de voorverkoop, ouders/verzorgers gratis toegang). Reserveer een kaartje bij de Klantenservice van Centre Céramique, klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00

 

 
   

Za 27 jan (14.00 – 15.30 U) / Draakje Donatius 3+

Ben je tussen de drie en zes jaar oud? Houd je van draken en elfjes? Van bijzondere verhalen en van knutselen? Kom dan naar het bijzondere leesfeest van Draakje Donatius. Li Lefébure, auteur van de prentenboeken van Draakje Donatius en Raaf en Papegaai boeken, leest voor en knutselt samen met jou een bijzondere drakenslinger. Een blijvende herinnering aan een gezellige voorleesmiddag.

Toegang: € 3,- (€ 2,50 voor biebleden in de voorverkoop, ouders/verzorgers gratis toegang). Reserveer een kaartje bij de Klantenservice van Centre Céramique, klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.

 

 

 

Zo 28 jan (13.30 – 14.30U) / Ssst! De tijger slaapt 4+

Muziek-activiteit voor kinderen van 4-6 jaar en hun ouders / verzorgers
Ssst! De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Gelukkig heeft Kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Blaas je mee, zodat alle dieren veilig aan de overkant komen?

Muziek-activiteit door Eveline Arnold, docent muziek en bewegen en psychomotorisch kindertherapeut, van Maatspel.
Aan de hand van het Prentenboek van het Jaar maken de kinderen muziek met instrumentjes, zingen liedjes en bewegen op het verhaal. Ouders/verzorgers doen mee en kunnen zich laten inspireren om ook thuis op deze manier muziek en bewegen speels te integreren in de dagelijkse interactie met hun kind.

Toegang: € 3,- (€ 2,50 voor biebleden in de voorverkoop, ouders/verzorgers gratis toegang). Reserveer een kaartje bij de Klantenservice van Centre Céramique, klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.

 
   
 

Zo 28 jan (15.30 – 16.30U) / Nog even mijn haartjes wassen 2+

Gebaren voorleesuurtje en workshop voor kinderen van 2 en 3 jaar en hun ouders/verzorgers.
Klein Konijn moet in bad, dus roep hem maar gauw. En help je ook met haartjes wassen? Dat vindt Klein Konijn namelijk niet zo fijn. Pas op dat hij geen schuim in zijn oogjes krijgt! Zo, nu nog even afdrogen en föhnen. Het resultaat: een brandschoon Klein Konijn. Lief!

Het boek: Nog even mijn haartjes wassen is door bibliotheken geselecteerd voor de Prentenboeken TopTien 2018.
Gebaren maken verhalen en liedjes levendiger en grappiger. Wil je dit zien en ervaren? Kom dan naar de gebaren peuter voorleesworkshop waarin lezen en zingen met gebaren centraal staat.

Onthoud ook; gebaren zijn niet alleen leuk, maar leveren ook een positieve bijdrage aan de spraak-taalontwikkeling van jonge kinderen.Hierover vertelt Esther Sluijsmans, logopediste en cursusleidster verbonden aan ‘zing, speel en gebaar’, tijdens het Gebaren-voorleesuurtje meer.

Deelname: € 3,- / € 2,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop, ouders/verzorgers gratis toegang) | Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00 | Locatie: Centre Céramique.

 
   
 

Wo 31 jan en Zo 4 feb (14.00 – 15.00U) / Voorleesuurtjes in het kader van De Nationale Voorleesdagen 4+

Kom luisteren naar een verhaal uit de Prentenboeken Top 10.
Toegang: gratis

 

 
   
 

Vr  2 februari (9.30-10.30U) / Baby-Speeluurtje 0+

BoekStartactiviteit voor kindjes van 0 tot 2 jaar en hun ouders/ verzorgers

Gezellig babyuurtje in de bibliotheek. De bibliotheek is bij uitstek een plek waar ouders/verzorgers van jonge kinderen elkaar kunnen ontmoeten en hun kinderen met elkaar kunnen laten spelen.  Yvonne Knobel van Taalminners is jullie gastvrouw. Ze zal een kort verhaal voorlezen aan de kinderen. Voor ouders is ze aanwezig om advies te geven en vragen te beantwoorden over voorlezen en over welke boekjes geschikt zijn voor jouw kind. 
Loop eens binnen en gun je kind het plezier om met leeftijdgenootjes te kunnen spelen en boekjes te ontdekken.
Toegang: gratis

 
 

 

Za 3 februari (15.00 -16.00U) / Dansen met tijger  2½ +

Dans- en bewegingsactiviteit voor kindjes van 2½ tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers
door Nicole Senden, Dansdocente van Kumulus.

Kom luisteren naar het Prentenboek van het Jaar: Ssst! De tijger slaapt.  Sluip en spring  samen met de dieren zachtjes rond de tijger. Zal de tijger wakker worden?

Deelname: € 3,- (€ 2,50 voor biebleden in de voorverkoop, ouders/verzorgers gratis toegang). Reserveer een kaartje bij de Klantenservice van Centre Céramique, klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00