• Gamen

  Spelletjes spelen: een verslavend tijdverdrijf of een leerzame, sociale bezigheid?

  ...

  Lees meer over Gamen

 • Online (cyber)pesten

  Grappig bedoelde uitlatingen kunnen grote gevolgen hebben!

  Hoe beschermen we kinderen, docenten en partners tegen (on)bewust pestgedrag van klasgenoten?l

  ...

  Verder lezen...

 • Opvoeding in media

  Mediawijsheid.nl is het nieuwe online loket - actueel en deskundig.

  Weet jij wat jouw kind online doet? Bekijk tips over mediaopvoeding + actualiteiten en info over de wereld van mediawijsheid.

  ...

  Lees meer...

 • Privacy

  Gebruik wachtwoorden en sociale media bewust, je weet nooit wie er meekijkt.

  Bewust omgaan met persoonlijke gegevens online is van belang. Pas op met wachtwoorden, foto's  en status-updates via sociale media. En stel jezelf de vraag:"wie ...

  lees meer...

 • Keurmerk Mediacoach

  Het kritisch en bewust(er) gebruik van media door kinderen, jongeren en ouderen is het vakgebied van de 2 mediacoaches van Centre Céramique

  ...

  Lees meer over Keurmerk Mediacoach

pdf print

Cursus: Digid, wat kun je ermee?

Ontdek wat je allemaal zelf via internet kunt regelen met DigiD bij o.a. de gemeente en het UWV! De overheid biedt steeds meer diensten aan via het internet. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, van zorg, het zoeken naar werk of het doorgeven van een verhuizing. Vaak wordt uw DigiD daarbij gevraagd; het is uw persoonlijke digitale sleutel.

In deze cursus ervaart u in 4 bijeenkomsten hoe u DigiD gebruikt.  Alles wordt stap-voor-stap uitgelegd door docenten en deskundige vrijwilligers. U oefent tijdens de instructie (en als u wilt ook thuis) met de materie. Er is ruimte voor maximaal 8 deelnemers. Centre Céramique biedt de cursus aan om u te helpen bij het gebruik van de (elektronische) overheid.

Een korte introductiefilm van de oprichter van digisterker: digisterker introductiefilm 

Voorwaarden
- vaardig zijn met internet, toetsenbord en muis. (kunt u dit nog niet goed, dan adviseren wij om eerst de cursus Klik&Tik in Centre Céramique te volgen).
- burgerservicenummer meenemen
- gebruikersnaam en wachtwoord van uw email meenemen.


Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

Wegens beperkt (minder dan 4) aantal aanmeldingen gaat de cursus in maart niet door.

Donderdag 4, 11, 18 mei en 1 juni 2017 van 10:00 tot 12:30 uur.

Prijs: € 22,00 Leden-prijs: € 20,00  voor verplicht werkboek + koffie / thee. 
Uiterlijk een week voor aanvang van de cursus dient het cursusgeld betaald te zijn.

De cursus gaat door als er minimaal 4 deelnemers zijn.
 U wordt hierover uiterlijk 2 dagen vooraf geinformeerd.

pdf

Mediawijsheid - Kritisch en Kundig de weg naar betrouwbare kennis en informatie vinden.

Media spelen een grote rol in het leven van jong en oud. Media zijn overal en hun impact is groot. Denk maar aan hoeveel televisie, internet, smartphones en games in ons leven opduiken. Veilig, bewust en kritisch gebruik maken van media leidt  tot plezier, vermaak, ontwikkeling en stimuleert creativiteit. 

Centre Céramique organiseert activiteiten op het gebied van Mediawijsheid voor kinderen en volwassenen. Ze worden via de maandelijkse agenda bekend gemaakt. Basis -en Middelbare scholen kunnen ook bij Centre Ceramique terecht voor allerlei boeiende diensten en advies. 

Centre Céramique hanteert voor haar werkveld de volgende definitie van mediawijsheid:

Mediawijsheid is kritisch en kundig de weg naar betrouwbare kennis en informatie vinden.

Contact 
Voor meer informatie en vragen over ons aanbod, neemt u contact op met mediacoaches Jurn Glazenburg (jurn.glazenburg@maastricht.nl) of Marion Cuijpers (marion.cuijpers@maastricht.nl), beide gecertificeerd door de Nationale Opleiding tot Mediacoach (NOMC)

Computercursus Klik & Tik

Verbeter je vaardigheid met Klik & Tik - di 4, 11, (18 niet), 25 april 2017 | 10.00-12.00U
Klik & Tik is een landelijk programma om beginners op de computer te helpen. Klik & Tik geeft basale informatie over werken met een computer, internet en email. Het legt bijvoorbeeld uit waar de startknop van een computer zit. Of wat u ziet als u een website opent en wat u erop kunt doen, zoals downloaden, email bekijken, iets opzoeken etc. Het is geen cursus om met een specifiek programma te leren werken. U kiest zelf hoe vaak en hoe lang u komt oefenen.  Als u een keer bij Klik & Tik bent geweest, kunt u met uw inlog gegevens ook op andere computers inloggen en verder oefenen. Dit kan ook in Centre Céramique op de publiekspc’s. 

Hoe werkt het? Wat kunt u verwachten? Wat kunt u leren?
De cursus bestaat uit losse lessen. U kunt voor één of meer lessen een kaartje kopen bij de klantenservice Centre Céramique.
Het instructielokaal bevindt zich op de 4e etage in Centre Céramique. De instructeur wijst u daar een computer met toetsenbord en muis toe. U krijgt een inlogcode voor Klik & Tik zodat uw voortgang wordt bijgehouden. Als u een volgende keer komt, kunt u met die inlogcode verder gaan waar u gebleven was.

Er is geen klassikale uitleg maar u gaat op uw eigen tempo aan de slag. U leert daar het meeste van. Via een monitor bekijkt u zelfstandig allerlei fimpjes en luistert naar de Nederlandstalige uitleg via een hoofdtelefoon. U  beantwoordt de vragen en maakt de opdrachten zelf, dus u bent actief bezig. Fouten maken is geen probleem en als u er niet uitkomt kan de instructeur u verder helpen.
Klik & Tik bestaat u 3 delen: ‘de basis’, ‘het internet op’ en ‘Samen op ’t Web’, oplopend in niveau en kennis van de computer. Afhankelijk van uw beginniveau kost Klik & Tik doornemen zo'n 4 tot 6 middagen. U bepaalt zelf hoe vaak en hoe lang u komt oefenen. Er is plaats voor 10 deelnemers, dus geef u vooraf op bij de klantenservice. 

Nieuw!
Voor de echte beginner begint Klik & Tik 'de Basis' echt vanaf het begin, met uitleg over de muis, het toetsenbord, de monitor etc. Om meer ervaring op internet op te doen is er 'het Internet op' en 'Samen op het Web'.

Belangrijke voorwaarden om Klik & Tik te kunnen doen:
-          U dient de muis en het toetsenbord te kunnen bedienen.
-          Hoofdtelefoon  zelf meenemen of bij de klantenservice kopen voor € 2,-
-          U kunt niet op een eigen laptop of tablet werken.

Zie ook www.oefenen.nl.

DataKlik & Tik - di 4, 11, (18 niet), 25 april 2017 (10.00 - 12.00U)

Vooraf aanmelden en betalen bij de klantenservice. Meld u a.u.b. ook af als u verhinderd bent, zodat anderen terecht kunnen. Toegang per keer: €1,- voor leden in de voorverkoop / €2,- voor niet-leden en aan de dagkassa. 

Vragen? Schroom niet en stel ze.
Locatie: instructieruimte op de 4e etage Centre Céramique, rechts naast de Veldeke-zaal en kaartenbakken.

Klik en Tik

Mediawijze diensten voor docenten in het primair onderwijsHet aanbod van mediawijze producten en diensten aanbod van voor het primair onderwijs staat in een speciale webshop. Er staat een beschrijving van alle producten en diensten. Ook kunt u hier direct een dienst / product bestellen.

Mediawijzer.net

Nederlands netwerk voor mediawijsheid

1 2 3