E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • CB: E-bookafzet groeit minder hard

  Hoe gaat het met e-books in Nederland en welke trends zijn er te zien? CB bekijkt elk kwartaal hoe de e-bookmarkt in Nederland zich ontwikkelt en toont die resultaten in de E-bookbarometer.

  In vergelijking met de vorige twaalf maanden steeg de afzet van e-books met 5,8%. In het vierde kwartaal van 2017 werd er 0,6% meer verkocht dan in hetzelfde kwartaal in 2016. De groei in 2016 was nog 9%, waardoor je kunt concluderen dat de afzet steeds minder hard groeit.

  Abonnementsdiensten voor e-books stijgen in populariteit en maken nu 12,5% uit van de totale netto-omzet. Het aantal e-books dat beschiknaar is in abonnementsdiensten is 22.533, tegen 18.650 digitale titels die kunnen worden uitgeleend. Het aantal beschikbare luisterboeken groeide met 6,2% naar 3203 titels.

  E-books vormen nu 7% van de totale boekenverkoop. Sinds het begin van 2017 is dat percentage licht gestegen. 93,3% van de boeken uit de Bestseller Top60 verscheen ook als e-book. Wel steeg de gemiddelde prijs van een e-book ten opzichte van het papieren boek met 3,9%. Nu betaal je voor een gemiddeld e-book 51,4% van de prijs van zijn fysieke tegenhanger. Vorig kwartaal was dat nog 47,5%. Het percentage is langzaam maar zeker gedaald en schommelt het laatste jaar rond de 50%.

  Publicatiedatum: 18 januari 2018
 • Nederland leest nog steeds het liefst van papier

  Nederlanders lezen steeds minder. In 2006 las nog 90% van de Nederlanders minstens 10 minuten per week, in 2016 was dit gedaald naar 72%. Er wordt daarbij vaker gekozen voor papier dan voor digitaal. Dat blijkt uit het rapport Lees:tijd van het Sociaal Cultureel Planbureau.

  Gemiddeld lezen Nederlanders 50 minuten per dag. Daarvan lezen ze 31 minuten van papier. In 2013 was dat nog 36 minuten. Ongeveer de helft van de lezers leest zowel van papier als van een scherm. 30% leest alleen van papier, 21% alleen digitaal. Van die 50 minuten waren Nederlanders 18 minuten alleen bezig met lezen, zonder tegelijk iets anders te doen. 13 minuten werd er tijdens het lezen ook iets anders gedaan, zoals eten, het huishouden of reizen. Gedurende 20 minuten werden tijdens het lezen ook andere media-activiteiten gedaan. Dit gebeurt vaker bij lezen van een scherm (45%) dan van papier (33%).

  Voor digitaal lezen wordt de computer het meest gebruikt, gevolgd door de tablet, smartphone en e-reader. Ongeveer een kwart van alle Nederlanders vanaf 13 jaar heeft een e-reader, waardoor er zo’n 2 miljoen e-readerbezitters zijn. Dat is weinig in vergelijking met het aantal mensen dat een tablet heeft (9 miljoen) of een smartphone (11,1 miljoen).

  De meeste leestijd wordt besteed aan het lezen van kranten. 30% van de Nederlanders las in 2015 tenminste tien minuten de krant. Dat is een daling vergeleken met de 34% van 2013. Er wordt juist meer tijd besteed aan online nieuwsmedia en nieuwsapps.

  Tijdschriften worden het vaakst van papier gelezen, gevolgd door kranten en boeken. Vanaf 2012 groeide het percentage dat e-books las, maar inmiddels is dit stabiel. Het lenen van e-books via de bibliotheek groeit nog wel.

   

  Publicatiedatum: 18 januari 2018

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links