E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Nieuw: Onyx Boox Note met 10.3 inch scherm en Android 6.0

  Onyx Boox lanceerde de laatste tijd al verschillende nieuwe e-readers, zoals de T76ML van 6.8 inch met instelbare lichtkleur en de Max 2 Pro met 13.3 inch scherm die je aan je pc kunt koppelen en zo als e-ink monitor kunt gebruiken. Nu is er de vernieuwde Boox Note, een e-reader van 10.3 inch met audio, Android 6.0 en touchscreen dat ook met een stylus te gebruiken is.

  Waar de meeste e-readers het moeten doen met Androidversie 4.2, draait de nieuwe Boox Note op Android 6.0 (Marshmellow). Het scherm is een capacitief touchscreen dat zowel met de hand als met een stylus kan worden bediend. ook aan de resolutie is gedacht.  Het scherm is 10.3 inch groot en heeft een resolutie van 1872×1404. Met 227 ppi geeft dat een scherp resultaat.

  Het leuke aan dit apparaat is dat je ‘m ook horizontaal kunt gebruiken in een double page layout, zodat of twee pagina’s tekst naast elkaar kunt lezen of aan van de zijden aantekeningen kunt maken.

  De Boox Note is in met name geschikt voor het lezen van pdf-bestanden, maar ondersteunt ook andere bestandsformaten, waaronder epub, txt, doc en mobi. Ook beeld- en geluidsbestanden als jpg, png, mp3 en wav worden ondersteund. Het apparaat heeft dubbele speakers en een ingebouwde microfoon. De Boox Note heeft een 1.6 Ghz processor, 2 GB RAM=geheugen en 32GB intern geheugen (niet uitbreidbaar). Verder heeft de Boox Note een sterke batterij van 4100 mAh, dezelfde als in de Max 2 Pro.

  De Onyx Boox Note lijkt wel een beetje op de Boox Max 2 Pro, maar heeft geen HDMI-poort zodat het apparaat niet te gebruiken is als monitor. De Boox Note heeft ook geen bladerknoppen.

  De Boox Note is naar verwachting vanaf april verkrijgbaar en gaat zo’n 550 Euro kosten.

  Hieronder een video waarin Kim Dan, CEO van Onyx International, het apparaat laat zien op de technologieshow CES 2018 in Las Vegas.

  Publicatiedatum: 22 februari 2018
 • CEO uitgeversconcern: “E-book is stom product”

  Arnaud Nourry, CEO van Lagardère Publishing, vindt e-books niet veel aan. Dat meldt de topman in een interview met het Indiase platform Scroll.in over de toekomst van de uitgeversbranche. “Het e-book is een stom product. Het is precies hetzelfde als print, maar dan elektronisch.”

  Lagardère Publishing is het Franse moederbedrijf achter de uitgeverij Hachette, een van de vijf grootste uitgevers voor de Engelstalige markt. Sinds 2003 staat Arnaud Nourry er aan het roer.

  Gevraagd naar de stagnerende groei van de e-bookmarkt die inmiddels zo’n 10 jaar bestaat, wijst hij op het verschil tussen de VS en de UK, waar het marktaandeel van e-books ongeveer 20% is. In andere landen is dat tussen de 5% en 7%, omdat daar de prijs van e-books minder hard daalde. “Ik denk dat de stagnatie, of liever gezegd de lichte daling, die we in de VS en de UK zien niet zal omkeren. Dat ligt aan de beperkingen van het e-bookformat. Het e-book is een stom product. Het is precies hetzelfde als print, maar dan elektronisch. Er zit geen creativiteit in, geen verbetering, geen echte digitale ervaring.”

  Volgens Nourry heeft het concern wel dingen geprobeerd op het gebied van e-books en digitaal lezen, maar vooralsnog zonder al te veel succes. “Als uitgevers hebben we het op digitaal vlak niet goed gedaan. We hebben het geprobeerd. We hebben enhanced en enriched e-books geprobeerd, dat werkte niet. We probeerden apps, websites met onze content. We boekten een of twee successen tegenover honderd mislukkingen. Ik heb het over de hele industrie. We hebben het niet erg goed gedaan.”

  Nourry denkt dat het e-book meer moet bieden dan alleen de mogelijkheid het boek in digitale vorm op een apparaat te lezen. Daarom kocht de holding de laatste jaren verschillende videogame-bedrijven op. Het bedrijf wil onderzoeken of er met die kennis in huis mogelijkheden zijn om het e-book verder te verrijken.”We moeten de klant nieuwe ervaringen bieden.”

  Nourry gaat in het interview voorbij aan de voordelen die een e-book heeft ten opzichte van zijn fysieke tegenhanger. Zoals bijvoorbeeld het grote aantal boeken dat je op een e-reader kwijt kunt zodat je altijd iets te lezen hebt, het snel kunnen terugzoeken van personages of termen en het kunnen wijzigen van de bladspiegel door de regelafstand en lettergrootte aan te passen. Fysiek en digitaal vullen elkaar dus aan. Wat vind jij? Is het e-book prima zoals het is? Of zijn e-books wel aan verandering toe?

  Het interview met Arnaud Nourry vind je hier.

  Publicatiedatum: 20 februari 2018

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links