E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Europa heft geoblocking op, maar niet voor e-books

  Deze week kwamen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad tot een akkoord over het opheffen van geoblocking. Consumenten kunnen vanaf 2018 online winkelen in elk EU-land, tegen dezelfde voorwaarden en zonder daarbij tegen blokkades aan te lopen. Het verbod geldt alleen niet voor auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals e-books.

  Internetwinkels mogen dan geen klanten meer weren op basis van hun woon- of verblijfplaats en mogen niet meer worden omgeleid naar een nationale website. Europa wil zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot producten en diensten, ongeacht in welk EU-land. Nu kan het nog voorkomen dat consumenten geen aankoop kunnen doen omdat websites alleen creditcards uit een specifiek land accepteren. Het verbod op geoblocking betekent overigens niet dat er geen prijsverschillen meer mogen zijn op websites uit verschillende landen.

  E-books
  Het was aanvankelijk de bedoeling dat ook diensten waar auteursrecht op rust onder de nieuwe regeling zouden vallen. Dat plan was tegen het zere been van e-bookverkopers, abonnementsdiensten en branche-organisaties. Zij verwachtten dat de nog altijd onzekere e-bookmarkt hier onder zou lijden en dat met name kleinere aanbieders uit de markt gedrukt zouden worden door multinationals als Amazon. Lobbyverenigingen startten deze zomer daarom een petitie om te verhinderen dat het verbod op geoblocking ook voor auteursrechtelijk beschermd materiaal zou gaan gelden.

  Fabian Paagman en Jean-Luc Treutenaere, co-voorzitters van de European and International Booksekkers Federation, zijn tevreden met de uitkomst, melden zij in een persbericht. “Boekverkopers op dit moment dwingen om e-books over de grens te verkopen zou uiteindelijk juist nadelig zijn voor de Europese consument. Veel mkb’ers zouden gedwongen worden de e-bookmarkt te verlaten. Het zou een negatieve uitwerking hebben op de culturele diversiteit en keuzemogelijkheden voor de klant in de EU, juist niet-Europese internationale platforms zouden ervan profiteren.” Behalve e-books zijn ook bijvoorbeeld Spotify en Netflix vooralsnog van het verbod uitgesloten.

  Publicatiedatum: 23 november 2017
 • Schermenfabrikant E Ink boekt recordcijfers

  Het gaat prima bij het in Taiwan gevestigde E Ink.  Het bedrijf maakt de schermen voor Kobo, Amazon, Tolino, Icarus, Onyx Nook en bijna alle andere e-readers op de markt. En daar is groeiende vraag naar.

  In de tweede helft van 2017 verschenen er verschillende nieuwe e-readers, onder meer de Kindle Oasis 2, de Aura ONE met 32GB geheugen, de vernieuwde Icarus Illumina XL en de Tolino EPOS. Dat legde E Ink geen windeieren: in het derde kwartaal van 2017 zette het bedrijf 158,8 miljoen dollar om. Dat betekent een stijging van 7,8% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar en een stijging van bijna 30% tegenover het tweede kwartaal van 2017. E-readers en notebooks met e-inkscherm zorgden dit kwartaal voor 70% van de omzet.

  e Ink is de pionier en marktleider op het gebied van elektronische inkt en elektronisch papier, ofwel e-paper. Deze technologie wordt niet alleen toegepast in e-readers, maar ook in tablets als de Remakrable, wearables, digitale prijskaartjes, informatieborden in het openbaar vervoer en in musea, bagagelabels en zelfs schrijfborden voor kantoren en scholen. Ook zijn er smartphones en hoezen met een extra e-inkscherm. Het grote voordeel van een e-inkscherm boven een lCD-scherm is het zuinige stroomverbruik. Bovendien is lezen van een e-inkscherm minder belastend voor de ogen en is het scherm ook in de volle zon goed leesbaar.

  Publicatiedatum: 20 november 2017

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links