E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • OverDrive biedt weer tijdschriften aan

  De dienst OverDrive, waarmee bibliotheken e-books en audioboeken kunnen uitlenen, heeft de collectie uitgebreid met tijdschriften. O.a. OK! magazine, New York Magazine, Newsweeek, Reader’s Digest en andere populaire titels zijn vanaf vandaag te leen via bibliotheken in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

  OverDrive probeerde het al eerder met tijdschriften, maar dat werd geen succes. In 2014 startte het bedrijf een samenwerking met boekwinkelketen Barnes and Noble waardoor de digitale tijdschriften en dagbladen van de keten in de Overdrive-collectie konden worden opgenomen. In 2016 besloot B&N echter te stoppen met digitale uitleningen.

  Enkele maanden geleden kondige OverDrive aan opnieuw te starten met het aanbieden van tijdschriften. De titels zijn te lezen via de apps van OverDrive. Bibliotheken die hun leden toegang willen geven tot de tijdschriften, kunnen daarvoor met het platform een jaarabonnement afsluiten voor een pakket van 25 of 50 titels. De prijs is afhankelijk van het aantal jaarlijkse uitleningen.

  Op dit moment is deze optie alleen mogelijk in de VS en in het Verenigd Koninkrijk. Bibliotheken in Australië en Canada moeten nog even geduld hebben.

  OverDrive is het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van ebook- en audioboekuitleningen. Dit voorjaar maakte de dienst bekend  sinds 2003 al 1 miljard titels te hebben uitgeleend. In 2015 werd de dienst overgenomen door Rakuten, het moederbedrijf van Kobo.  OverDrive werkt inmiddels samen met 9 van de 10 bibliotheken in de VS en 40.000 bibliotheken in 70 landen wereldwijd. De catalogus van OverDrive bestaat uit zo’n 4 miljoen titels in meer dan 100 talen.

  Publicatiedatum: 20 juni 2018
 • Kobo Plus heeft nu 20 grootste uitgevers aan boord

  Kobo Plus groeit maar door. Inmiddels raken ook uitgeverijen overtuigd van de meerwaarde van de e-bookabonnementsdienst. Onlangs stapten ook Harpercollins Holland en Prometheus in, waardoor Kobo Plus binnenkort titels van de twintig grootste uitgeverijen in Nederland in het assortiment heeft.

  De e-bookcollectie van Kobo Plus groeide in bijna anderhalf jaar uit naar ruim 212.000 titels, waarvan zo’n 23.000 Nederlandstalige boeken. HarperCollins leverde zo’n 1000 romans die nu via Kobo Plus te lezen zijn, Prometheus is nog bezig titels toe te voegen.

  Waar uitgevers in het begin nog enigszins sceptisch tegenover Kobo Plus en andere abonnementsdiensten stonden, lijkt er inmiddels een andere wind te waaien. Bol.com en Kobo zien dat uitgevers ook meer nieuwe titels aanbieden. Waar zij eerder boeken pas vanaf zes maanden tot een jaar beschikbaar stelden, gebeurt dat nu al eerder. Joep Lucassen van bol.com meldt aan BOEKblad dat 37,5% van alle e-books die minder dan drie maanden oud zijn, al bij Kobo Plus te lezen is. Voor oudere titels betekent Kobo Plus regelmatig een ‘tweede leven’, waardoor uitgevers inkomsten genereren met boeken die nauwelijks meer los verkocht worden.

  Van kannibalisatie is volgens beide partners geen sprake. Zowel de verkoop van losse e-books als die van papieren boeken heeft niet onder Kobo Plus te lijden. Volgens Lucassen was vooraf ingeschat dat de losse e-bookverkoop per titel zou inleveren, maar is dat percentage vanaf het begin al veel minder. Abonnees blijken nog altijd ook losse e-books te bestellen. Bovendien zorgt de dienst voor nieuwe digitale lezers en terugkerende e-bookkopers, die waarschijnlijk eerder hun boeken illegaal downloadden of zelfs helemaal niet (digitaal) lazen. Zo’n 60% van de abonnees kocht niet eerder e-books bij bol.com of Kobo. “Bij de verkoop van Kobo ereaders zagen Bol.com en Kobo vóór de introductie van Kobo Plus slechts 25% terug in de winkel om e-boeken te kopen. Sinds de introductie van Kobo Plus is dit percentage gestegen naar 45%”, aldus Lucassen.

  Inmiddels probeerden ongeveer 150.000 mensen Kobo Plus al. Na de gratis proefperiode van 30 dagen werd 75-80% hiervan betalend abonnee. Dit percentage overtrof de verwachtingen en laat zien dat mensen zeker bereid zijn te betalen voor e-books als deze onbeperkt gelezen kunnen worden.

  Bron: BOEKblad.

  Publicatiedatum: 15 juni 2018

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links