E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • PocketBook komt met 2 nieuwe e-readers

  Het Zwitserse PocketBook heeft twee nieuwe e-readers aangekondigd, het middenklassemodel PocketBook Touch Lux 4 en het instapmodel Basic Lux 2. GoodeReader weet te melden dat beide e-readers binnen enkele maanden verkrijgbaar zullen zijn.

  De Touch Lux 4 heeft een 6 inch e-ink touchscreen met een resolutie van 1024×758 en 212 ppi. Het apparaat heeft een instelbare lichtkleur waardoor blauw licht kan worden weggefilterd. De Touch Lux 4 heeft een single core 1 GHZ-processor, een RAM-geheugen van 512 MB en 8 GB intern geheugen. Met een microSD-kaartje kan 32 GB worden toegevoegd. Deze e-reader heeft een batterij van 1500 mAh en is, net als de andere PocketBook apparaten, voorzien van fysieke bladerknoppen. De Touch Lux 4 is verkrijgbaar in zwart, mat zilver en groen en moet 119-, gaan kosten.

  De PocketBook Basic Lux 2 is een instapmodel met een toegankelijke prijs. Net als de Touch Lux 4 heeft de Basic Lux 2 een 6 inch e-inkscherm met een resolutie van 1024×758 en 212 ppi. Het apparaat is voorzien van frontlit-verlichting, maar heeft geen instelbare lichtkleur. Het opvallende aan het ontwerp van deze e-reader is dat hij geen touchscreen heeft, maar een homeknop in de vorm van een d-pad (vierpuntsdruktoets). De Basic Lux 2 gaat € 85 kosten.

  Overigens bracht PocketBook in februari van dit jaar ook een 7.8 inch model uit, de InkPad 3, met instelbare lichtkleur, audio, 300 ppi en bladerknoppen. PocketBook e-readers zijn verkrijgbaar bij o.a. bol.com, Wehkamp en Mediamarkt.

  Publicatiedatum: 15 augustus 2018
 • InkBook Infinity met 10.3 inch scherm en Android komt eraan

  Het Poolse Arta Tech, bekend van de InkBook e-readers, bracht dit jaar al verschillende nieuwe modellen uit. Na de 6 inch InkBook Lumos en de 7.8 inch InkBook Explore komt het bedrijf met een 10.3 inch InkBook Infinitity, die binnenkort op Kickstarter in de voorverkoop gaat.

  Het apparaat weegt slechts 335 gram en ondersteunt .pdf, .epub, .mobi, .txt en .jpg bestanden. Het scherm heeft een resolutie van 227 ppi, 1 GB aan RAM-geheugen, 8 GB intern geheugen, uit te breiden tot 32 GB met een micro SD-kaartje. De e-reader heeft bovendien een USB-C poort, wifi en bluetooth en beschikt over een 3000 mAh batterij.Het touchscreen kan ook met een stylus worden bediend. De Infinity draait op Android 4.4.2 en biedt de mogelijkheid om apps te installeren.

  Eerder dit jaar lanceerden ook Sony en Onyx een 10.3 e-reader voor het maken van aantekeningen.

  Nog niet bekend is wat de inkBook Infinity moet gaan kosten. Wel kun je gebruik maken van een Early Bird aanbieding waarmee je 30% korting krijgt.

  Publicatiedatum: 13 augustus 2018
 • 31 augustus

  Inloopspreekuur e-books

  Hulp bij het lenen van e-books van de bibliotheek

  Maak kennis met het e-bookplatform van de bibliotheek waarmee je op jouw pc, laptop, e-reader of tablet e-books kunt lenen!

  14:00 - 16:00
  1 2 3

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links