E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (zomer) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Record aantal downloads VakantieBieb; ook e-books en LuisterBieb in de lift

  Het is tot nu toe al een succesvolle zomer voor de digitale diensten van de online Bibliotheek. De apps VakantieBieb en LuisterBieb deden het goed en het aantal e-bookaccounts zit in de lift. Dat meldt de Koninklijke Bibliotheek

  De app VakantieBieb, waarmee je gratis gedurende de zomer tientallen e-books kunt lezen op smartphone of tablet, is op weg naar een record aantal downloads. Waar er vorig jaar in totaal 1,9 titels via de app werden gedownload, ligt dat aantal nu al op ruim 2 miljoen. In totaal heeft de VakantieBieb nu bijna 800.000 gebruikers. De thriller Hittegolf van Suzanne Vermeer was de meest gelezen titel, gevolgd door Neem een geit van Claudia de Breij.

  Nieuwe website zorgt voor meer e-bookaccounts
  Half juni ging de website Bibliotheek.nl op de schop en werd een nieuwe website, onlinebibliotheek.nl, gelanceerd. Op de nieuwe site staan nu alle digitale diensten van de bibliotheek, zoals het lenen van e-books, informatie over audioboeken van de LuisterBieb en online cursussen, handig bij elkaar. Ook werd de e-bookcollectie beter ingericht en is er een zoekfunctie. De klantenservice en veel gestelde vragen werden herzien zodat gebruikers sneller het antwoord op hun vraag kunnen vinden.

  Al deze vernieuwingen bleken niet voor niets te zijn geweest. De KB ziet een verdubbeling in het aantal e-bookaccounts dat per dag wordt aangemaakt. Voor de lancering van de nieuwe site waren dat 200 accounts per dag, nu zijn dat er gemiddeld 400.  Bijna 410.000 bibliotheekleden hebben nu ook een e-bookaccount. Toch valt er nog veel te winnen, want er zijn ongeveer 3,8 miljoen bibliotheekleden; bijna 3,4 miljoen hebben dus nog geen e-bookaccount. Vooral kinderen en jongeren maken relatief weinig gebruik van de e-books van de bibliotheek.

  Stijgende lijn voor luisterboeken
  Audioboeken zitten in de lift. Dat merkt ook de Bibliotheek. De LuisterBieb-app, met daarin honderden luisterboeken waarvan een deel ook door niet-leden te beluisteren is, laat een stijgende lijn zien. De campagne VakantieLuisteren met vijf gratis audioboeken droeg daar aan bij. In juli werden er 125.000 luisterboeken gedownload. In mei, voordat de campagne van start ging, waren dat er 53.000.

  Publicatiedatum: 17 augustus 2017
 • Hebban komt in september met nieuwe boekenapp (met boekenplanken!)

  In september lanceert boekencommunity Hebban een nieuwe boekenapp. Dat meldt BOEKblad. Met de nieuwe app kunnen lezers onder meer hun boekenplanken beheren en bijhouden welke boeken ze gelezen hebben of nog willen lezen.

  Ook krijgt de app een scanner. Sta je in de boekhandel, dan kun je de streepjescode scannen om snel de beoordelingen over het boek te lezen. De app is geschikt voor Android en iOS. Natuurlijk kun je in de app ook inspiratie opdoen en krijg je persoonlijke aanbevelingen.

  Hebban is de grootste boekenwebsite van Nederland en heeft ongeveer 131.000 gebruikers. De helft hiervan doet actief mee met het recenseren van boeken en andere leesactiviteiten als de Reading Challenge. Waar dit nu alleen nog via de website kan, zorgt de nieuwe app ervoor dat deze lezers alles eenvoudig met hun smartphone kunnen doen.

  Hebban had al eerder een app, Hebban Vandaag. Hierin konden gebruikers boekennieuws en achtergrondartikelen lezen. Via de app was het echter niet mogelijk om bijvoorbeeld je boekenplank te beheren en dat was nu net wat de actieve gebruikers misten. Deze app bestaat inmiddels niet meer.

  De community timmert flink aan de weg. Zo voegde de Hebban vorige zomer Engelse boeken toe zodat lezers ook boeken in hun originele taal kunnen beoordelen. Bovendien legt Hebban zich sinds kort ook toe op luisterboeken, die sterk in populariteit groeien. Dit voorjaar nam de community de organisatie van het evenement De Week van het Luisterboek over van de CPNB. Hiervan is ook een app.

  Publicatiedatum: 16 augustus 2017

 PressDisplay 3000 kranten uit 100 landen in 60 talen

In PressDisplay is dagelijks het laatste wereldnieuws te lezen in 4000 kranten / tijdschriften uit 100 landen in 60 talen. Full texten met een archief tot 90 dagen.

Thuis gebruik
PressDisplay is ook 24 uur per dag gratis thuis toegankelijk voor leden van Centre Céramique. Toegang thuis gaat via het invoeren van een geldig leners(barcode)nummer.

Pressreader app: haal de kranten op in de bieb en lees ze thuis!
Pressreader is de mobiele app van PressDisplay. Maak in één van de vestigingen van Centre Céramique verbinding met ons WiFi netwerk, download de gewenste kranten / tijdschriften en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Installeer de app en maak kennis met de vele mogelijkheden! De app is te downloaden voor Android, Apple en Windows.

Bladeren in PressDisplay

Ontdek de Luisterbieb app

Digitale prentenboeken van Bereslim

Ga naar de digitale prentenboeken van Bereslim


Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Naar de digitale prentenboeken

Handige e-book en e-reader links