Europe Direct Maastricht - de EU voor de burger

De Postbus51 van Europa - 2e etage Centre Céramique (tegenover de tijdschriften/folders)

In 2013 is Europe Direct Maastricht opnieuw voor 5 jaar gecommiteerd om informatie van en over de EU voor u beschikbaar te maken in Centre Céramique Maastricht. Samen met 13 Europe Directs in Nederland en zo'n 500 in heel Europa slaan we een brug slaan tussen 'Brussel' en burgers zoals u. 

Jaarlijks organiseert Europe Direct Maastricht activiteiten om de EU toe te lichten. Deze worden in de agenda van Centre Céramique aangekondigd.

Informatie over en van de instellingen van de Europese Unie vindt u in Centre Céramique en op de website Europe Direct. Met gratis folders, een collectie boeken en diverse tijdschriften, kan ieder zich zelfstandig verdiepen in EU-zaken. Wie doet wat in de EU, economische voorspellingen, statistische informatie, de rol van de EU als het gaat om gelijkheid, armoedebestrijding, de euro, studeren in het buitenland, racisme, milieubescherming, en ook kritische kanttekeningen bij de EU e.d. is er te vinden.

Met vragen kunt u terecht bij de service -en inlichtingenmedewerkers in Centre Ceramique of mail naar jurn.glazenburg@maastricht.nl. Binnen maximaal 3 werkdagen ontvangt u een reactie.

'Waar een wil is'

Europe Direct Maastricht in momenteel betrokken bij de organisatie van ‘waar een wil is, is geen grens’.  

Doel hiervan is het op gang brengen van een euregionale beweging, die de samenwerking tussen de drie landen en organisaties in de Euregio Maas-Rijn zal versterken, en ervoor zal zorgen dat de Euregio Maas-Rijn haar talrijke kansen beter zal benutten.

Het eerste evenement zal zondag 31 augustus 2014 plaatsvinden, in de vorm van een burgermanifestbijeenkomst, naar aanleiding van de viering van 200 jaar koninkrijk der Nederlanden. Hier zal de organisatie een manifest aanbieden waarin het eisen stelt en aanbevelingen doet voor de Euregio Maas-Rijn. Verder zal deze middag aangekleed worden door lezingen van onder andere rector magnificus van de Universiteit Maastricht Luc Soete en publicist Geert van Istendael en Joep Leerssen.

Op zaterdag 17 januari 2015 zal het volgend evenement plaatsvinden met vooruitblikken op de Limburgse Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015.

Op de website www.euregionaalregister.eu kan men een lijst van organisaties vinden die de ideeën van de organisatie ‘waar een wil is, is geen grens’ onderschrijven. Op deze website kunt u ook meer informatie en het manifest vinden, en kunt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen.

 Europe Direct organiseert dit samen met het  Deutsch Niederländische Gesellschaft zu Aachen (DNG), het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), stichting Eurode 2000+ en het honorair consulaat van Luxemburg in Maastricht.

 

Hierboven kunt u een pdf-versie van het boekje downloaden, waar onder andere het manifest en nota in staan.

YouTube tips

In dit filmpje van CGP Grey wordt de Europese Unie uitgelegd (let op! in het Engels)

 

Wil je meer weten over Europa en de Europese Unie? De drie Europese instituties hebben hun eigen YouTube kanaal (allemaal in het Engels):

YouTube kanaal Europese Comissie – EUTUBE:

https://www.youtube.com/user/eutube

YouTube kanaal Europees parlement:

https://www.youtube.com/user/EuropeanParliament

YouTube kanaal Europese raad:

https://www.youtube.com/user/eucouncil

Filmpjes in het Nederlands over Europa en de Europese Unie:

http://www.schooltv.nl/zoekresultaten/?q=EU

De positie van de EU tegenover Rusland

Naar aanleiding van het neerstorten van toestel MH17, worden de posities tegenover Rusland door veel landen aangescherpt. Wat doet de EU?

Ten eerste heeft de EU meermaals Rusland opgeroepen zijn invloed te gebruiken om het geweld van de pro-Russische separatisten te stoppen, en om het leveren van wapens en personen vanuit Rusland aan de separatisten te beëindigen.

Daarnaast zijn de volgende sancties opgelegd:

-          De EU heeft 15 personen en 18 instellingen op een zwarte lijst gezet. Dit houdt in:

  • dat de tegoeden van deze personen of instellingen worden bevroren. Dit betekent dat onder andere contanten, cheques en bankrekeningen niet toegankelijk zijn, niet verplaatst of verkocht kunnen worden. Daarnaast kan ook onroerend goed niet verkocht of verhuurd worden.
  • dat voor deze personen een reisverbod in zal gaan. Dit betekent dat er geen visa’s voor deze personen zullen worden verstrekt om de EU in te mogen.

Met deze nieuwe namen, staan in totaal nu 87 namen van personen en 20 instellingen op de zwarte lijst.

 -          Er komt een verbod op investeringen in schuldpapieren van grote Russische banken.

 -          Er is een wapenembargo ingesteld. Dit houdt een embargo van verkoop, bevoorrading, transport of producten die door de EU militaire lijst staan in. Dit geldt voor zowel gebruik in Rusland als wapens die in andere landen (bijvoorbeeld Oekraïne) gebruikt zullen worden.

Bron: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/135804.pdf

Gerelateerde nieuwsartikelen:

http://nos.nl/artikel/680514-eu-vs-treffen-economie-rusland.html

http://www.nu.nl/vliegramp-oekraine/3839650/sancties-poetin-knieen-moeten-dwingen.html

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3704877/2014/07/29/Nog-meer-sancties-druk-op-Rusland-wordt-met-de-dag-groter.dhtml

http://nos.nl/artikel/680207-sancties-om-rusland-te-treiteren.html

'Europe is not dead'

‘Europe is not dead’ is een engelstalige website van een Franse jongeman vol met weetjes over Europese culturen en talen en wil laten zien dat Europa niet saai is. Integendeel!

Met de verschillende categorieën audio, video en disco is er de mogelijkheid om op deze website te luisteren, te kijken en te leren over Europa. Zo is er een lijst van langste woorden uit de talen die gesproken worden in Europa, of een lijst met films en boeken op onderwerp uit verschillende Europese landen.

Doel van deze website is om de kloof tussen de culturele diversiteit en de Europese eenheid te overbruggen.


http://europeisnotdead.com

Actuele links over EU onderwerpen

Canon van de Nederlandse geschiedenis - 50. Europa

In de canon van de Nederlandse geschiedenis mocht Europa niet ontbreken. In de canon staan tientallen links naar recente boeken over de EU en haar functioneren op een rij. Velen zijn te vinden in de collectie te Centre Céramique.

Ga naar de Canon

Europe Direct Maastricht introductie film

Categorieën

Catalogus Maastricht

Mijn menu - klik hier voor uitleg -

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Met 'Bibliotheek Wise app' hebben leden van Centre Céramique altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Downloaden en meer informatie

Er zijn geen recente tweets.

Zoeken in de digitale bibliotheek

 
De digitale bibliotheek biedt links naar databanken, online kranten en tijdschriften die uitsluitend in de bibliotheek gratis te raadplegen zijn. Daarnaast zijn er verwijzingen naar vrij toegankelijke sites.
 
Zoeken in de digitale bibliotheek