Europe Direct Maastricht - de EU voor de burger

De Postbus51 van Europa - 2e etage Centre Céramique (tegenover de tijdschriften/folders)

Sinds 2013 is Europe Direct Maastricht opnieuw voor 5 jaar gecommiteerd om informatie van en over de EU voor u beschikbaar te maken in Centre Céramique Maastricht. Samen met 13 Europe Directs in Nederland en zo'n 500 in heel Europa slaan we een brug slaan tussen 'Brussel' en burgers zoals u. 

Jaarlijks organiseert Europe Direct Maastricht activiteiten om de EU toe te lichten. Deze worden in de agenda van Centre Céramique aangekondigd.

Informatie over en van de instellingen van de Europese Unie vindt u in Centre Céramique en op de website Europe Direct. Met gratis folders, een collectie boeken en diverse tijdschriften, kan ieder zich zelfstandig verdiepen in EU-zaken. Wie doet wat in de EU, economische voorspellingen, statistische informatie, de rol van de EU als het gaat om gelijkheid, armoedebestrijding, de euro, studeren in het buitenland, racisme, milieubescherming, en ook kritische kanttekeningen bij de EU e.d. is er te vinden.

Met vragen kunt u terecht bij de service -en inlichtingenmedewerkers in Centre Ceramique of mail naar jurn.glazenburg@maastricht.nl. Binnen maximaal 3 werkdagen ontvangt u een reactie.

'Waar een wil is, is geen grens'

Europe Direct Maastricht in momenteel betrokken bij de organisatie van ‘waar een wil is, is geen grens’. Dit is een burgerbeweging die het belang van de euregio bij de politiek, het bedrijfsleven en bij burgers duidt en van een impuls wil voorzien. Doel hiervan is het op gang brengen van een euregionale beweging, die de samenwerking tussen de drie landen en organisaties in de Euregio Maas-Rijn zal versterken, en ervoor zal zorgen dat de Euregio Maas-Rijn haar talrijke kansen beter zal benutten.

Het eerste evenement had op zondag 31 augustus 2014 plaats., in de vorm van een burgermanifestbijeenkomst, naar aanleiding van de viering van 200 jaar koninkrijk der Nederlanden. Hier zal de organisatie een manifest aanbieden waarin het eisen stelt en aanbevelingen doet voor de Euregio Maas-Rijn. Verder werd deze middag aangekleed door lezingen van onder andere rector magnificus van de Universiteit Maastricht Luc Soete en publicist Geert van Istendael en Joep Leerssen.

Op zaterdag 17 januari 2015 vind het volgend evenement plaats met vooruitblikken op de Limburgse Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015. De lijsttrekkers van de politieke partijen zijn al uitgenodigd. 

Op de website www.euregionaalregister.eu kan men een lijst van organisaties vinden die de ideeën van de organisatie ‘waar een wil is, is geen grens’ onderschrijven. Op deze website kunt u ook meer informatie en het manifest nden, en kunt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Europe Direct organiseert dit samen met het  Deutsch Niederländische Gesellschaft zu Aachen (DNG), het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), stichting Eurode 2000+ en de honorair consul van Luxemburg in Maastricht .

Hierboven kunt u een pdf-versie van het boekje downloaden, waar onder andere het manifest en nota in staan.

YouTube tips

In dit engelse filmpje van CGP Grey wordt de Europese Unie uitgelegd. Wil je meer weten over Europa en de Europese Unie? De drie Europese instituties hebben hun eigen YouTube kanaal (allemaal in het Engels):

YouTube kanaal Europese Comissie – EUTUBE: https://www.youtube.com/user/eutube

YouTube kanaal Europees parlement: https://www.youtube.com/user/EuropeanParliament

YouTube kanaal Europese raad: https://www.youtube.com/user/eucouncil

Filmpjes in het Nederlands over Europa en de Europese Unie: http://www.schooltv.nl/zoekresultaten/?q=EU

Actuele links over EU onderwerpen

Canon van de Nederlandse geschiedenis - 50. Europa

In de canon van de Nederlandse geschiedenis mocht Europa niet ontbreken. In de canon staan tientallen links naar recente boeken over de EU en haar functioneren op een rij. Velen zijn te vinden in de collectie te Centre Céramique.

Ga naar de Canon

Europe Direct Maastricht introductie film

Categorieën

Catalogus Maastricht

Mijn menu - klik hier voor uitleg -

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Met 'Bibliotheek Wise app' hebben leden van Centre Céramique altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Downloaden en meer informatie

Er zijn geen recente tweets.

Zoeken in de digitale bibliotheek

Digitale bibliotheek

Soms is wat u zoekt al digitaal beschikbaar.
Het is de moeite waard om dat na te kijken.

Zoek naar...

eBooks
Luisterboeken
Krant of krantenartikel
Tijdschrift of tijdschriftartikel
Scriptie en proefschrift

      
      of

Zoek in al onze digitale bronnen