Online workshops

 

Lezen, schrijven en rekenen | Muistrainingen | Internet & computers | RijbewijsVerder zoeken? 

 

   

Lezen, schrijven en rekenen

    Online cursussen van de bibliotheek
Als lid van de Bibliotheek kun je elk jaar gratis twee online cursussen volgen. Om een nieuwe hobby te ontdekken of een vreemde taal te leren. Om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling of wegwijs te worden in een computerprogramma. Als extra bonus krijg je elke maand van ons een korte cursus cadeau.
    Slimme nieuwslezer 
Een online krant met het nieuws van vandaag, speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Gebruikers krijgen hulp bij het lezen: woorden kunnen worden uitgesproken en in lettergrepen worden getoond. Daarnaast kunnen gebruikers oefeningen maken om te oefenen met lezen en schrijven.
 
    Taalkit Dutch
De Taalkit Dutch is een gratis taalprogramma om Nederlands te leren. Vraag voor een gebruikersnaam en wachtwoord aan onze balie in het Souterrain (-1) en login bij oefenen.nl.
 
    Oefenen.nl - Taalklas
Site waarin de kijker de les kan volgen en ook zelf kan meedoen met de oefeningen. In het programma wordt geoefend met de uitspraak, dagelijkse gesprekjes en lessituaties. Het tempo is rustig.

    Oefenen.nl - Lees en Schrijf
In elke aflevering vertelt een ex-laaggeletterde aan Dieuwertje Blok zijn persoonlijke verhaal, wat ze gedaan hebben om beter te leren lezen en schrijven en hoe dat hun leven op zijn kop heeft gezet. In elke aflevering geeft een tv-docente op een informele en makkelijk te begrijpen manier spel-, schrijf-, en leestips.
 
    Dutch online grammar course
Engelstalige beknopte online cursus voor het leren van de grammatica met oefeningen en forum. Ook praktische informatie voor verblijf in Nederland: studeren, werken, huisvesting, sociale zekerheid, belastingen en informatie voor reizigers. Met literatuurlijst en veel links.
 
    Learn Dutch
Online cursus Nederlands.
 
    2BDutch
Nederlands leren door het bekijken van video's met ondertiteling. Zo kan je je luistervaardigheden verbeteren en nieuwe woorden leren. Een taal leren is nog nooit zo leuk geweest! De Nederlandse video's zijn ondertiteld in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Portugees.
     
 

 

Muistrainingen

   

Muistrainer 1 en Muistrainer 2
Speciaal voor mensen die nog niet zo bedreven zijn in het hanteren van de muis, staan hier twee muisoefeningen. In beide programma's leert u de muis goed over het scherm te bewegen en u maakt kennis met alle mogelijke knopjes, formulieren en foutmeldingen die u tegen kunt komen tijdens het surfen.

   

 

   

Internet & computers

   

Oefenen.nl - Klik en Tik
Een startpunt voor mensen die interactief aan de slag willen met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Zo is er ook een onderdeel om te oefenen met internet. Websites bekijken, zoeken met een zoekmachine, invullen, e-mailen en downloaden.Wel eerst registreren.

   

Steffie
Het cartoonfiguurtje Steffie geeft instap informatie over het gebruik van Internet. Stap voor stap leg ze uit wat Internet is, wat surfen betekent, hoe je kunt zoeken op het Internet, hoe e-mail werkt, veilig over het internet surfen en internetbankieren. Ook worden enkele eenvoudige spelletjes uitgelegd.

   

Webdetective: Informatie beoordelen voor HAVO en VWO
De WebDetective is een online module die leerlingen stap-voor-stap leert informatie op het internet naar waarde te kunnen inschatten. De Cursus is ontwikkeld voor leerlingen in de basisvorming van HAVO en VWO.

     
   

Rijbewijs

    Theorie.nl 
Oefenen voor je theorie-examen en slaag voor je auto, bromfiets of motor rijbewijs. Alléén binnen de bibliotheek te raadplegen.
     
   

Verder zoeken?

   

Leren.nl
Op Leren.nl vind je gratis online cursussen en andere kennisbronnen over allerlei onderwerpen. 

   

Home Academy
Hoorcolleges, lezingen, luisterboeken en toneelstukken op cd en in mp3. Interessante onderwerpen, van geschiedenis tot natuurwetenschappen, voorgedragen door boeiende sprekers. Een gedeelte van deze hoorcolleges zijn gratis te downloaden.

   

Open Universiteit - Gratis cursussen
Koploper op het gebied van gratis online cursussen en opleidingen in Nederland. In meerdere vakgebieden zijn er lessen te volgen, natuurlijk geheel in het Nederlands. Naast cursussen in Cultuurwetenschappen, Informatica, Managementwetenschappen, Milieu- en natuurwetenschappen en Onderwijswetenschappen biedt de Open Universiteit ook speciale cursussen aan rondom het werk van Spinozapremiewinnaars (de hoogste te behalen Nederlandse onderscheiding in de wetenschap). 

   

Future Learn
Werkt samen met een tal van Europese universiteiten. Het curriculum voelt daarom meer Europees aan. Dat is vooral terug te zien in onderwerpen zoals Geschiedenis, Kunst en Filosofie. Zo is zijn er speciale cursussen over de Britse geschiedenis, de onafhankelijkheid van Schotland en Ierse cultuur. Natuurlijk biedt FutureLearn daarnaast ook lessen aan in andere standaardcursussen, zoals Scheikunde, Programmeren en Computerwetenschappen. Engelstalig.

   

Edx
Biedt een uitgebreid aanbod aan uiteenlopende onderwerpen aan van verschillende universiteiten. Engelstalig.

   

Coursera
Biedt een gigantische variatie aan lessen in een brede diversiteit aan onderwerpen. Men biedt zowel betaalde als gratis lessen aan en met de mogelijkheid om ook daadwerkelijke certificaten of punten te verdienen. Een van de grote pluspunten van Coursera is de mobiele app waarmee je onderweg kunt studeren. Engelstalig. 

   

 

Artikel delen:

Aantal queries unique: 26
Aantal queries total: 42

[2] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `template_id`,`active`,`deleted`,`custom_template`,`newsletter_ready`,`name`,`version`,`creation_date`,`author`,`directory`,`front_js`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date`,`support_page_id`,`bootstrap` FROM `sys_template` WHERE (`template_id`=111) AND (`active`=1) AND (`deleted`=0)
[1] SELECT r.target_id, r.target_system_id, r.primary, r.path FROM `sys_route` AS r LEFT JOIN `sys_repository_item` sri ON (sri.item_id = r.target_id AND sri.item_system_id = r.target_system_id) WHERE (r.site_id=2 OR r.site_id IS NULL) AND r.`active` = "1" AND r.target_type = "page" AND (r.path LIKE "collecties_digitale_bibliotheek/digitale_bibliotheek_workshops" OR r.path LIKE "collecties_digitale_bibliotheek/digitale_bibliotheek_workshops_" OR r.path LIKE "collecties_digitale_bibliotheek/") AND sri.deleted = "0" AND r.regex = "0"
[1] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `item_id`,`item_system_id`,`source_id`,`source_system_id`,`status`,`comment` FROM `sys_repository_item_status` WHERE (`item_id`=1714) AND (`item_system_id`=127)
[2] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `item_id`,`item_system_id`,`item_type`,`node_id`,`node_system_id`,`name`,`deleted`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date`,`lockable` FROM `sys_repository_item` WHERE (`item_id`=1714) AND (`item_system_id`=127) AND (`item_type`=10) AND (`deleted`=0)
[2] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `page_id`,`page_system_id`,`layout`,`title`,`searchable` FROM `mod_page` WHERE (`page_id`=1714) AND (`page_system_id`=127)
[1] SELECT fieldname,value FROM `sys_repository_item_metadata` WHERE `item_id` = 1714
[1] SELECT tag FROM `sys_repository_item_tag` WHERE `item_id` = 1714
[1] SELECT layout_file FROM `sys_template_panel` WHERE template_id=111 AND layout='Homepage' GROUP BY layout
[2] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `template_id`,`name`,`impl` FROM `sys_template_smarty_plugin` WHERE (`template_id`=111)
[2] SELECT FOUND_ROWS()
[1] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `node_id`,`node_system_id`,`parent_id`,`parent_system_id`,`name`,`deleted`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date` FROM `sys_repository_node` WHERE (`node_id`=201) AND (`node_system_id`=127)
[1] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `node_id`,`node_system_id`,`parent_id`,`parent_system_id`,`name`,`deleted`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date` FROM `sys_repository_node` WHERE (`node_id`=39) AND (`node_system_id`=127)
[2] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `node_id`,`node_system_id`,`parent_id`,`parent_system_id`,`name`,`deleted`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date` FROM `sys_repository_node` WHERE (`node_id`=14) AND (`node_system_id`=127)
[4] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `node_id`,`node_system_id`,`parent_id`,`parent_system_id`,`name`,`deleted`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date` FROM `sys_repository_node` WHERE (`node_id`=3) AND (`node_system_id`=127)
[8] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `node_id`,`node_system_id`,`parent_id`,`parent_system_id`,`name`,`deleted`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date` FROM `sys_repository_node` WHERE (`node_id`=1) AND (`node_system_id`=127)
[1] SELECT IF(r.restriction_id IS NULL OR r.restriction_id = 0, 0, IF(r.restriction_system_id = 127, r.restriction_id, CONCAT(r.restriction_id,"-",r.restriction_system_id))) FROM mod_restriction r INNER JOIN sys_repository_item ri ON (r.restriction_id=ri.item_id AND r.restriction_system_id=ri.item_system_id) LEFT JOIN mod_restriction_page rp ON r.restriction_id=rp.restriction_id AND r.restriction_system_id=rp.restriction_system_id LEFT JOIN mod_restriction_folder rf ON r.restriction_id=rf.restriction_id AND r.restriction_system_id=rf.restriction_system_id LEFT JOIN mod_restriction_site rs ON r.restriction_id=rs.restriction_id AND r.restriction_system_id=rs.restriction_system_id WHERE ri.deleted=0 AND ((rp.page_id=1714 AND rp.page_system_id=127) OR (rs.site_id=2) OR (rf.folder_id=39 AND rf.folder_system_id=127) OR (rf.folder_id=14 AND rf.folder_system_id=127) OR (rf.folder_id=3 AND rf.folder_system_id=127) OR (rf.folder_id=1 AND rf.folder_system_id=127) OR (rf.folder_id=201 AND rf.folder_system_id=127)) GROUP BY r.restriction_id, r.restriction_system_id
[1] SELECT tp.name FROM `sys_template_panel` AS tp INNER JOIN `sys_template` AS t ON t.template_id=tp.template_id WHERE t.active=1 AND t.deleted=0 AND tp.layout="Homepage" GROUP BY tp.name
[1] SELECT mp.*, IF(mp.panel_id IS NULL OR mp.panel_id = 0, 0, IF(mp.panel_system_id = 127, mp.panel_id, CONCAT(mp.panel_id,"-",mp.panel_system_id))) AS _panel_id, IF(mp.page_id IS NULL OR mp.page_id = 0, 0, IF(mp.page_system_id = 127, mp.page_id, CONCAT(mp.page_id,"-",mp.page_system_id))) AS _page_id, IF(stp.layout IS NULL, 0, 1) AS in_layout FROM mod_page_panel AS mp LEFT JOIN sys_template_panel AS stp ON ((stp.name = mp.name) AND (stp.layout = "Homepage")) WHERE mp.page_id = "1714" AND mp.page_system_id = "127" AND NOT stp.layout IS NULL GROUP BY mp.name ORDER BY stp.taborder
[1] SELECT sri.*, sp.name as `panel_name`, mpi.panel_item_id, mpi.panel_item_id AS _panel_item_id, IF(sri.item_id IS NULL OR sri.item_id = 0, 0, IF(sri.item_system_id = 127, sri.item_id, CONCAT(sri.item_id,"-",sri.item_system_id))) AS _item_id, IF(sri.node_id IS NULL OR sri.node_id = 0, 0, IF(sri.node_system_id = 127, sri.node_id, CONCAT(sri.node_id,"-",sri.node_system_id))) AS _node_id, IF(srim.fieldname = "file_type", srim.value, null) as "file_type", mpi.exe_priority, mpi.active FROM sys_repository_item AS sri LEFT JOIN sys_repository_item_metadata AS srim ON (sri.item_id = srim.item_id) AND (sri.item_system_id = srim.item_system_id AND srim.fieldname = "file_type") INNER JOIN sys_site_panel_item AS mpi ON (sri.item_id = mpi.item_id) INNER JOIN sys_site_panel AS sp ON ( mpi.panel_id = sp.panel_id ) WHERE sp.name IN ("blh_logo","blh_topmenu","blh_submenu","blh_mainmenu","blh_search","blh_breadcrumb","blh_right_dc","blh_footer_banner","blh_footer_menu","blh_bottom","blh_head_hidden") AND sp.site_id = 2 AND sri.deleted=0 ORDER BY mpi.order_id
[1] SELECT * FROM `sys_site_panel_display_option` WHERE panel_item_id IN (60,61,62,59,58,64)
[1] SELECT sri.*, mpi.panel_item_id, mpi.panel_item_system_id, IF(mpi.panel_item_id IS NULL OR mpi.panel_item_id = 0, 0, IF(mpi.panel_item_system_id = 127, mpi.panel_item_id, CONCAT(mpi.panel_item_id,"-",mpi.panel_item_system_id))) AS _panel_item_id, IF(sri.item_id IS NULL OR sri.item_id = 0, 0, IF(sri.item_system_id = 127, sri.item_id, CONCAT(sri.item_id,"-",sri.item_system_id))) AS _item_id, IF(sri.node_id IS NULL OR sri.node_id = 0, 0, IF(sri.node_system_id = 127, sri.node_id, CONCAT(sri.node_id,"-",sri.node_system_id))) AS _node_id, IF(mpi.panel_id IS NULL OR mpi.panel_id = 0, 0, IF(mpi.panel_system_id = 127, mpi.panel_id, CONCAT(mpi.panel_id,"-",mpi.panel_system_id))) AS _panel_id, IF(srim.fieldname = "file_type", srim.value, null) as "file_type", sri.alter_date, mpi.exe_priority, mpi.active FROM sys_repository_item AS sri LEFT JOIN sys_repository_item_metadata AS srim ON (sri.item_id = srim.item_id) AND (sri.item_system_id = srim.item_system_id AND srim.fieldname = "file_type") INNER JOIN mod_page_panel_item AS mpi ON (sri.item_id = mpi.item_id) AND (sri.item_system_id = mpi.item_system_id) WHERE ( mpi.panel_id = 3141 OR mpi.panel_id = 3143 OR mpi.panel_id = 9357) AND sri.deleted=0 ORDER BY mpi.order_id ASC
[1] SELECT * FROM mod_page_panel_display_option WHERE (panel_item_id = 970 AND panel_item_system_id = 127) OR (panel_item_id = 2255 AND panel_item_system_id = 127) OR (panel_item_id = 3122 AND panel_item_system_id = 127) OR (panel_item_id = 3482 AND panel_item_system_id = 127) OR (panel_item_id = 3121 AND panel_item_system_id = 127) OR (panel_item_id = 971 AND panel_item_system_id = 127)
[1] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `item_id`,`item_system_id`,`item_type`,`node_id`,`node_system_id`,`name`,`deleted`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date`,`lockable` FROM `sys_repository_item` WHERE (`item_id`=1715) AND (`item_system_id`=127)
[1] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `item_id`,`item_system_id`,`source_id`,`source_system_id`,`status`,`comment` FROM `sys_repository_item_status` WHERE (`item_id`=1715) AND (`item_system_id`=127)
[1] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `item_id`,`item_system_id`,`item_type`,`node_id`,`node_system_id`,`name`,`deleted`,`create_id`,`alter_id`,`create_date`,`alter_date`,`lockable` FROM `sys_repository_item` WHERE (`item_id`=1715) AND (`item_system_id`=127) AND (`item_type`=15) AND (`deleted`=0)
[1] SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS `text_id`,`text_system_id`,`title`,`text` FROM `mod_text` WHERE (`text_id`=1715) AND (`text_system_id`=127)