E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Icarus/DistriRead lijkt te zijn gestopt

  Hoewel er geen officiële mededelingen over zijn gedaan lijkt het erop dat de Eindhovense e-readerproducent Icarus/DistriRead alle activiteiten heeft gestaakt. De website is uit de lucht, de telefoonnummers zijn niet meer actief en op e-mails of supportvragen komt geen antwoord.

  Wat is er aan de hand bij Icarus/Distriread? Meerdere bezoekers van deze site schreven ons de afgelopen tijd met deze vraag. Al sinds september zijn alle modellen van Icarus ‘out of stock’, ook bij leveranciers als bol.com, waar de e-readers voorheen wel verkrijgbaar waren. Wie een e-mail stuurt naar support@icarusreader.com of support@distriread.com krijgt de melding dat de reactietijd ‘vanwege een achterstand i.v.m. de zomervakantie’ wat langer is. Ook de socialmediakanalen zijn opgeheven. Voor zover we kunnen nagaan is het DistriRead niet officieel failliet verklaard. Maar het heeft er helaas alle schijn van dat het bedrijf met stille trom is vertrokken.

  Icarus is sinds 2010 actief op de e-readermarkt met verschillende modellen. De e-readers van Icarus zijn gebaseerd op een open Androidsysteem zodat de gebruiker er zijn eigen leesapps op kan installeren. Het is spijtig dat een bedrijf dat in Nederland een van de pioniers op het gebied van e-readers en digitaal lezen was op deze manier van de markt verdwijnt.

  Publicatiedatum: 9 december 2018
 • Kobo en Sweek organiseren schrijfwedstrijd voor nieuwe Kobo Original

  Online verhalenplatform Sweek organiseert in samenwerking met Kobo en bol.com een schrijfwedstrijd. De winnende inzending wordt uitgegeven als exclusieve Kobo Original, als e-book, audioboek en paperback.

  Het verhaal moet af zijn, tussen de 40.000 en 80.000 woorden bevatten en in een van de volgende genres vallen: algemene fictie/literatuur, romantisch/feelgood/chicklit of detective/thriller.

  Je hebt tot 31 maar 2019 de tijd om je verhaal op Sweek te publiceren. Dat mag in hoofdstukken of in een keer, als het complete verhaal voor de deadline maar binnen is. Lezers kunnen aangeven dat ze het verhaal leuk vinden door op de ‘volg’ knop te klikken.

  Ook een professionele jury zal zich over de inzendingen buigen. Deze jury bestaat uit verschillende experts uit het boekenvak: Tessa de Boer (merchandiser, Rakuten Kobo). Erik Rigters (publisher relations manager, Rakuten Kobo), Chelsey Schroyens (product specialist Kobo Plus, bol.com), Janneke Siebelikn (hoofdredacteur Boeken, bol.com) en Sabine van der Plas (medeoprichter Sweek). Het volledige reglement en de instructies voor deelneming vind je hier.

  Exclusieve content
  Kobo en bol.com bieden met de Kobo Originals exclusieve content aan die alleen via de abonnementsdienst Kobo Plus te lezen is. In het najaar van 2017 verscheen, in samenwerking met uitgeverij De Crime Compagnie, de vierdelige thrillerserie In naam van de vader van Linda Jansma. Dit jaar verschenen ook de feelgoodserie Onbreekbaar van Lisette Jonkman, de serie Jacht op Jack Reacher van Diane Capri en Heerlijk Stout van Kendall Ryan als Kobo Original.

  Publicatiedatum: 5 december 2018
 • Geen evenementen aanwezig

Handige e-book en e-reader links